PunGas http://www.pungas.com Mon, 08 Jul 2013 13:22:19 +0000 bs-BA hourly 1 http://wordpress.org/?v=129 “Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti”http://www.pungas.com/koncept-opel-monza-naa-vizija-opelove-budunosti/ http://www.pungas.com/koncept-opel-monza-naa-vizija-opelove-budunosti/#comments Mon, 08 Jul 2013 13:22:19 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13377

Categories:

Tags:

Nakon više od 150 godina povijesti tvrtke prepune moćnih inovacija Opel sada predstavlja svoj posljednji novitet, barem djelomice. Revolucionarni konceptni model Opel Monza imat će svjetsku premijeru na Frankfurtskom sajmu automobila od 12. do 22. rujna (dani za predstavnike medija: 10. i 11. rujna), no već nam je danas Opelov glavni izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann omogućio da prvi put [...]

(Read more...)

The post “Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti” appeared first on PunGas.

]]>
Nakon više od 150 godina povijesti tvrtke prepune moćnih inovacija sada predstavlja svoj posljednji novitet, barem djelomice. Revolucionarni konceptni model Monza imat će svjetsku premijeru na Frankfurtskom sajmu automobila od 12. do 22. rujna (dani za predstavnike medija: 10. i 11. rujna), no već nam je danas Opelov glavni izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann omogućio da prvi put vidimo tu uzbudljivu studiju. „DRIVE!2022 jasna je strategija za budućnost Opela kao tvrtke i robne marke“, kaže dr. Neumann. „Ona uključuje cijeli niz predmetnih područja i elemenata, a što se tiče budućnosti naših modela, sve smo ciljeve ujedinili u konceptu Monza. To je naša vizija Opelove budućnosti i sadrži naše temeljne vrijednosti: njemačko inženjerstvo i preciznost u kombinaciji sa zadivljujućim dizajnom i inovacijama prikladnim za svakodnevnu upotrebu. Konceptna Monza te elemente promiče na vizionarski način, izražavajući ih pomoću svježe inspiracije i jasno. Taj je automobil studija koja će dugoročno utjecati na novu generaciju Opelovih modela.“

 

2013 07 08 IAA Opel Monza Concept 2 620x413 “Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti”Koncept Monza: početak nove generacije Opelove mobilnosti

Konceptna Monza pokazuje što Opelovi kupci mogu očekivati u budućnosti. Fokusira se na dvije teme koje će biti glavni prioriteti za više od 6000 inženjera, tehničara i dizajnera u Rüsselsheimu koji razvijaju novu generaciju Opelovih modela: učinkovitost i povezivost. Konceptna Monza pomoću svoje arhitekture i upotrebe materijala, ali i aerodinamičnosti i revolucionarnih pogonskih rješenja demonstrira izvanrednu učinkovitost. Što se tiče povezivosti, ona nudi vrhunske mogućnosti koje predstavljaju kvantni skok u razvoju informacijsko-multimedijskih sustava.

Konceptna je Monza prepoznatljiva i kao daljnji razvoj Opelove dizajnerske filozofije. Da bi vidljivo izrazila Opelovo nastojanje da poveća učinkovitost, studija predstavlja evoluciju Opelove dizajnerske filozofije prema kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost uz obrise karoserije koji odaju elegantan sportski dojam umjesto puke snage.

Naglasak na dizajnu odmah je zamjetljiv po izgledu prednjeg dijela vozila. Spušten stav s glatkim linijama, jasno definiran poklopac motora i dojmljiva kućišta prednjih svjetala daju automobilu dodatnu dozu asertivne samouvjerenosti. Dodatno razvijene prepoznatljive Opelove dizajnerske teme utkane su u cjelokupan izgled: tipičan nabor na poklopcu motora sada se čini još više trodimenzionalnim, a time i naglašenijim, dok je kromirana prečka rešetke na kojoj se nalazi Opelov logotip podignuta prema gore s krilcima na krajevima. Dvije karakteristične oštrice ispod prednjih svjetala pojačavaju sportski dojam. Sveukupno gledano, koncept Monza izgleda lagano i sportski te je dizajniran da odaje dojam učinkovitosti, uzbuđenja i užitka vožnje.

Sportska privlačnost Opelovih modela oduvijek je neraskidivo povezana s funkcionalnošću pa je tako i konceptna Monza homage utjecajnom kupeu Opel Monza koji se proizvodio između 1978. i 1986. I on je kombinirao elegantan i dinamičan stil s pametnim i funkcionalnim rješenjima za vozača i putnike. Sličnosti između dvaju automobila vidljive su u elementima dizajna, primjerice velikim ostakljenim površinama i niskoj središnjoj liniji.

Izvorna je Monza bila prvi automobil na tržištu koji je na upravljačkoj ploči imao digitalni zaslon, a koncept Monza nastavlja s tom inovativnom temom. Predstavlja revolucionarne tehnologije za buduće informacijsko-multimedijske sustave i povezivost, pokazujući kako će nova generacija Opelovih automobila riješiti potrebe blisko povezanog društva u kojemu se dijele sadržaji. Te će tehnologije omogućiti mobilnost budućnosti koja će biti više od običnog iskustva vožnje.

Opelov Experimental GT: početak vizionarskih studija za IAA

2013 07 08 IAA Opel Monza Concept 1 620x413 “Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti”

Trendseterski koncept Monza samo je posljednja u nizu Opelovih vizionarskih studija za sajam IAA, koji je započet 1965. spektakularnim Opelovim modelom Experimental GT. U to je vrijeme Opel bio prvi proizvođač automobila koji je u Europi napravio konceptnu studiju i predstavio je na sajmu automobila – i to s ogromnim uspjehom. Experimental GT stvorio je entuzijazam u medijima i javnosti te je predstavljao početak budućih predstavljanja konceptnih automobila koji će pronositi inovativne ideje i budući razvoj portfelja te robne marke. Opelove studije iz šezdesetih bile su tako uspješne da su svi europski konkurenti nakon toga počeli razvijati i predstavljati vlastite koncepte.

„S konceptnom Opel Monzom činimo budućnost proizvodnje automobila opipljivom danas“, rekao je glavni izvršni direktor Opela Neumann. A da bi potakao zanimanje za najnoviju studiju iz Rüsselsheima prije njene svjetske premijere dodao je: „Još uvijek ne mogu odati pojedinosti o tome kako će dizajn unutrašnjosti koncepta Monza i posebno njene revolucionarne tehnologije promijeniti iskustvo vožnje, no jamčim da će se za njenim inovativnim dizajnom karoserije i savršenim proporcijama, gledano iz bilo kojeg kuta, okretati glave. No to su samo vidljive ilustracije biti koja se nalazi ispod karoserije. Pozivamo vas da nas posjetite na Opelovu štandu na sajmu IAA da biste vidjeli kako će izgledati Opelova uzbudljiva budućnost!“

The post “Koncept Opel Monza: naša vizija Opelove budućnosti” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/koncept-opel-monza-naa-vizija-opelove-budunosti/feed/ 0
Volvo Duett slavi šezdeseti rođendanhttp://www.pungas.com/volvo-duett-slavi-ezdeseti-roendan/ http://www.pungas.com/volvo-duett-slavi-ezdeseti-roendan/#comments Mon, 08 Jul 2013 13:17:16 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13372

Categories:

Tags:

Četvrtog jula obilježena je šezdesetogodišnjica Volvo modela Duett, prvog serijski proizvedenog Volvo karavana koji je označio početak uspješne tradicije Volvo karavana. Bilo je to davne 1952. godine kada je koncipiran Volvo Duett – prvi karavanski Volvo model. Mladi inženjer Erik Skoog i njegov mali tim stručnjaka počeli su raditi na stvaranju svestranog automobila na podlozi prijašnjeg modela Volvo 445, koji [...]

(Read more...)

The post Volvo Duett slavi šezdeseti rođendan appeared first on PunGas.

]]>
Četvrtog jula obilježena je šezdesetogodišnjica modela Duett, prvog serijski proizvedenog karavana koji je označio početak uspješne tradicije karavana.

Volvo Duett 620x403 Volvo Duett slavi šezdeseti rođendan

Bilo je to davne 1952. godine kada je koncipiran Volvo Duett – prvi karavanski Volvo model. Mladi inženjer Erik Skoog i njegov mali tim stručnjaka počeli su raditi na stvaranju svestranog automobila na podlozi prijašnjeg modela Volvo 445, koji je bio jednako dobar za transport ljudi kao i za prevoz najrazličitijih stvari.

Predsjednik Volva Assar Gabrielsson naredio je proizvodnju ovog karavanskog modela sa željom da se bolje odgovori potrebama tadašnjih vozača i da se potakne neprodana zaliha Volva 445. Samo 15 mjeseci nakon njegove inicijalne naredbe, tačnije 4. jula 1953. godine, na svjetlo dana je izišao prvi Volvo 445 Duett. Njegov prvi kupac i korisnik bio je glavom i bradom Gabrielsson. Najveći dio proizvodnje obavljao se u Volvo tvronici u Olofströmu. Tamo su sklapane i karoserije, a finalno dovršavanje obavljalo se u tvornici Lundby u Gothenburgu.

Volvo Duett označio je veliku prekretnicu za Volvo jer je ovaj proizvođač sada mogao ponuditi automobil kako za komercijalne svrhe tako i zadovoljiti porodične kupce koji streme nešto luksuznijem automobilu. Duett je koncipiran kao „2 automobila u jednom“ – jedan aspekt automobila služio bi tokom radne sedmice dok bi drugi aspekt ovog automobila dolazio do izražaja tokom slobodnog vremena i vikenda. Otud i njegovo ime – Duett – dva automobila u jednom.

 

Praktičan i prostran model idealan za manje poslovne korisnike

Poput svog prethodnika, Volva 445, Duett se također isporučivao i s baznim podvozjem za alternativne prerade, ali se vrlo brzo napustila ova praksa. Naime, standardne verzije sa svojim praktičnim rješenjima i izdašnim prtljažnim prostorom (sa ili bez stražnjih prozora) bile su sasvim dobre jer su mogle zadovoljiti sve potrebe kupaca za prevozom tereta srednje veličine. Bio je to automobil savršen za vlasnike malih biznisa. Različite verzije ovog modela nazvane su i klasificirane kao dostavna verzija, karavanska, kombi i putnička karavanska verzija 210 Duett.

Duett je postao legenda tokom svog života i danas je jedan od najtraženijih kolekcionarskih modela za kojim luduju brojni automobilski entuzijasti. U izvjesnom smislu, bio je to pravi „konj za vuču“ jer je mogao izdržati gotovo sve i djelovao je kao da će trajati zauvijek. Imao je i dosta šarma. I danas se može naći pokoji Duett u upotrebi, kako kod privatnih vlasnika tako i kod manjih firmi.

Volvo Duett 2 620x376 Volvo Duett slavi šezdeseti rođendan

Promjene, poboljšanja i prestanak proizvodnje

Prve verzije ovog modela označavane su brojkom 445, te kombinacijom slova koja su određivala tip i namjenu vozila. Tek je 1960. godine automobil iz temelja prerađen – dodani su vjetrobransko staklo iz jednog dijela i mjenjač sa 4 brzine, te je automobil preimenovan u 210. Dvije godine kasnije dobio je i B18 motor. Duett je bio posljednji Volvov automobil izgrađen na vlastitoj platformi uprkos konstantnim tehničkim poboljšanjima. A svoj je izgled iz 1940-tih zadržao i dalje.

Tokom posljednje godine proizvodnje ovog modela (bilo je to 1969.), Švedska je uvela novu zakonsku regulativu o sigurnosnim testovima pa je Volvo uvidio da dizajn Duett modela sa svojim izgledom iz četrdesetih nikako ne može proći nove testove. Zato je Volvo okončao proizvodnju modela i svi posljednji primjerci završili su u izvozu. Posljednji proizvedeni model nosi oznaku karoserije 97299 i može se vidjeti u Volvo muzeju. Izrađen je u tamnoplavoj boji s unutrašnjošću od žućkastosmeđeg vinila. Totalni broj proizvedenih primjeraka Duett modela bio je 97.000, a uz dodatak specijalno proizvedenih verzija karoserije broj se penje na 101.492.

Kada je 1969.prekinuta proizvodnja u gami Volvo modela se u to vrijeme nudilo još dva elegantna i praktična karavana koji su kao i Duett služili poslodavcima. Bili su to Amazon 220 i Amazon 145. I ovi su modeli postali klasici u svojim područjima i ponosni podsjetnici na šezdeset godina dugu i uspješnu tradiciju Volvo karavana.

The post Volvo Duett slavi šezdeseti rođendan appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/volvo-duett-slavi-ezdeseti-roendan/feed/ 0
Nove “plave ptice” na struju: Bluebird DC50 i Bluebird GTL Formula Ehttp://www.pungas.com/nove-plave-ptice-na-struju-bluebird-dc50-bluebird-gtl-formula/ http://www.pungas.com/nove-plave-ptice-na-struju-bluebird-dc50-bluebird-gtl-formula/#comments Mon, 08 Jul 2013 13:11:51 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13367

Categories:

Tags:

Bluebird je sinonim za rekorde. Osnivač kompanije Donald Campbell upisan je zlatnim slovima u istoriji automobilizma obarajuću rekorde maksimalne brzine na kopnu i vodi sa svojom “plavom pticom”. Danas, kompaniju Bluebird vodi njegov unuk, sve je ostalo unutar porodice, a novi modeli koje predstavljaju na pravi način oslikavaju naslijeđe Bluebirda. Bluebird je Sustainable MotoExpo, koji je održan proteklog vikenda predstavio dva modela: [...]

(Read more...)

The post Nove “plave ptice” na struju: Bluebird DC50 i Bluebird GTL Formula E appeared first on PunGas.

]]>
je sinonim za rekorde. Osnivač kompanije Donald Campbell upisan je zlatnim slovima u istoriji automobilizma obarajuću rekorde maksimalne brzine na kopnu i vodi sa svojom “plavom pticom”. Danas, kompaniju vodi njegov unuk, sve je ostalo unutar porodice, a novi modeli koje predstavljaju na pravi način oslikavaju naslijeđe Bluebirda.

080713sust 620x172 Nove plave ptice na struju: Bluebird DC50 i Bluebird GTL Formula E

Bluebird je Sustainable MotoExpo, koji je održan proteklog vikenda predstavio dva modela: sportski električni automobil u limitiranoj seriji pod imenom DC50 kao i svoj bolid za Formula E takmičenje, koje je najavljeno za narednu godinu.

ima doseg od oko 350 kilometara, oko 300 KS, u izuzetno laganoj šasiji, a bit će proizvedeno samo 50 primjeraka. je drugi model, i vizija kako vide u Bluebird novo takmičenje koje starta naredne godine. Riječ je o takmičenju sličnom Formuli 1, ali u kojem će se takmičiti bolidi isključivo na električni pogon, a staze će biti prepravljene saobraćajnice velikih svjetskih metropola.

080713sust a 620x348 Nove plave ptice na struju: Bluebird DC50 i Bluebird GTL Formula E

The post Nove “plave ptice” na struju: Bluebird DC50 i Bluebird GTL Formula E appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/nove-plave-ptice-na-struju-bluebird-dc50-bluebird-gtl-formula/feed/ 0
VN Njemačke: Taktičarima taktika, Vettelu pobjedahttp://www.pungas.com/vn-njemake-taktiarima-taktika-vettelu-pobjeda/ http://www.pungas.com/vn-njemake-taktiarima-taktika-vettelu-pobjeda/#comments Sun, 07 Jul 2013 15:40:24 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13365

Categories:

Tags:

Sebastian Vettel pobijedio je relativno neuzbudljivoj utrci na stazi Nurburgring. On je startao sa druge pozicije, i već u prvoj krivini napao Hamiltona i preuzeo mu poziciju. Red Bull je imao jednostavno taktiku, plasirati se što bolje na kvalifikacijama i napraviti što bolji start utrke, a zatim  voziti krug za krugom brže i brže, te ostaviti konkurenciju u prašini. To [...]

(Read more...)

The post VN Njemačke: Taktičarima taktika, Vettelu pobjeda appeared first on PunGas.

]]>
pobijedio je relativno neuzbudljivoj utrci na stazi Nurburgring. On je startao sa druge pozicije, i već u prvoj krivini napao Hamiltona i preuzeo mu poziciju. je imao jednostavno taktiku, plasirati se što bolje na kvalifikacijama i napraviti što bolji start utrke, a zatim  voziti krug za krugom brže i brže, te ostaviti konkurenciju u prašini. To mu je i uspjelo.

vettel 620x413 VN Njemačke: Taktičarima taktika, Vettelu pobjeda

Photo (c) Getty Images

Sličnu taktiku je imao i , pogotovu sa Raikkonenom, koji je lovio Vettela sve do posljednje metra utrke, ali , jednostavno, još uvijek nije dorastao “moćnom biku” i pored želje i talenta Raikkonena. Mercedes je imao promjenjivu sreću i ponovno su “nestali” u utrci. Hamilton se borio jedno kratko vrijeme sa Vettelom, Webberom i Lotusima, ali brzo je isgubio priključak. I njihova taktika je ostala samo taktika, pa je ovo još jedan razočaravjuća utrka za njih.

Da nije Webber imao nesreću u boksu kada mu je dan signal za polazak prije nego je postavljen točak na bolid, vjerovatno bi ovo bila dovstruka pobjeda Red Bulla. U incidentu je stradao kamerman, kojeg je guma pogodila, i koji se trenutno nalazi u bolnici sa prilično teškim povredama ali prema posljednjim informacijama njegov život nije u opasnosti. Webber je ipak, zahvaljujući safety car periodu, ipak uspio uhvatiti priključak ali je utrku završio daleko od podijuma,  no ipak na impresivnom 7. mjestu. I nije loše kada znate da je kasnio dva kruga za ostalima.

“Taktikčari” u Ferrariju, ponovno su izmišljali toplu vodu. Uvidjeli su da je staza slična onoj u Kini, te da je potrošnja slična, odlučili su da i Massa startaju sa tvrđom mješavinom Pirellija. Tako se u Q2 vidjelo da je dosta brz, ali ne i dovoljno brz u kratkim stintovima protiv Mercedes i Red Bulla, koji su Q3 vozili sa soft verzijom Pirellija. Ovakva taktika u teoriji trebala je dovesti Alonsa na prvu poziciju do 10 kruga utrke, odnosno tačnije na podijum na kraju ali sa malom šansom sa pobjedu. No, Ferrarijev bolid jednostavno nije dovoljno brz, i taktika je ostala samo još jedna od neuspješnih Ferrarijevih taktika. U teoriji je mogla uspjeti, u praksi evidentno nije. Kada sad vidimo razvoj trke, sve i da je bio na istoj taktici kao i ostali, vjerovatno bi se sve završilo sa sličnim rezultatom.

Mercedes ima nevjerovatno dobre rezultate u kvalifikacijama, no još jednom se pokazalo da u utrci, jednostavno nemaju kapacitet da se nose sa Red Bull vozačima. Hamiltona se našao u sendviču Webbera i Vettela, a kasnije je njegovoj utrci zasmetao i Rosberg koji je duže vremena odbijao da se ukloni ispred njega, iako je bio na potpuno drugačijoj taktici. Izgleda da je Rosberg, koji je skoro bez progovora propustio Hamiltona u Maleziji, sada imao drugačije mišljenje o timskih odredbama. No i pored toga, što ga je na kraju Rosberg propustio, Hamiltonu je trebalo jako puno vremena da prođe naprijed, a onda su počeli problemi sa gumama. Njegove su se doslovno raspadale, pa je na kraju još i dobar rezultat 5. pozicija iza Alonsa.

McLaren još uvijek ima problema sa perfomansama, ali McLaren je uvijek imao dobru taktiku. A i Button je dobar taktičar. Na početku se nije previše opirao “usijanoj” glavi od timskog kolege, Pereza, zatim je strpljivo vozio, čuvoa gume i utrku opet završio na 6. poziciji, dok Perez i pored svog divljanja, nije došao dalje od 8. mjesta.

Rosberg, kao i Hamilton, imao je sličnih problema sa gumama, ali se na kraju uspio izboriti za bodove i trku završiti ispred danas odličnog Hulkenberga.

Nakon 9. trka u ovoj sezoni, povećava prednost, i sada ima 157. bodova. Na drugoj poziciji ostaje Alonso sa 123 boda kojemu je sada jako blizu sa 118 bodova.

U konstruktorskom poretku Red Bull je također povećao prednost i sada imaju 250 bodova. Na drugoj poziciji Mercedes sa 181, dok Ferrari ima 180

 

Pos Driver    Team    
 1. Vettel     Red Bull-      
 2. Raikkonen   Lotus-            
 3. Grosjean    Lotus-            
 4. Alonso     Ferrari               
 5. Hamilton    Mercedes              
 6. Button     McLaren-Mercedes           
 7. Webber     Red Bull-           
 8. Perez     McLaren-Mercedes           
 9. Rosberg    Mercedes               
10. Hulkenberg   Sauber-Ferrari            
11. Di Resta    Force India-Mercedes         
12. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari          
13. Sutil     Force India-Mercedes         
14. Gutierrez   Sauber-Ferrari            
15. Maldonado   Williams-           
16. Bottas     Williams-           
17. Pic      Caterham-          
18. van der Garde Caterham-           
19. Chilton    Marussia-Cosworth          
DNF. Vergne     Toro Rosso-Ferrari          
DNF. Bianchi    Marussia-Cosworth          
DNF. Massa     Ferrari               

Tabela:        

Vozači:          Konstruktori:       
 1. Vettel    157    1. Red Bull-Renault     250
 2. Alonso    123    2. Mercedes         181
 3. Raikkonen   118    3. Ferrari          180
 4. Hamilton    97    4. Lotus-Renault       159
 5. Webber     93    5. Force India-Mercedes    59
 6. Rosberg    84    6. McLaren-Mercedes      49
 7. Massa     57    7. Toro Rosso-Ferrari     24
 8. Grosjean    41    8. Sauber-Ferrari       7
 9. Di Resta    36    
10. Button     33    
11. Sutil     23    
12. Perez     16    
13. Vergne     13    
14. Ricciardo   11    
15. Hulkenberg   7

 

The post VN Njemačke: Taktičarima taktika, Vettelu pobjeda appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/vn-njemake-taktiarima-taktika-vettelu-pobjeda/feed/ 0
Red Bull pripremio ugovor, čeka se potpis Kimija Raikkonenahttp://www.pungas.com/red-bull-pripremio-ugovor-eka-se-potpis-kimija-raikkonena/ http://www.pungas.com/red-bull-pripremio-ugovor-eka-se-potpis-kimija-raikkonena/#comments Sun, 07 Jul 2013 09:53:12 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13363

Categories:

Tags:

U Red Bull ekipi su bili iznenađeni kada je Webber iznenada objavio da odlazi iz ekipe. Još ranije, pričao se o zainteresovanosti Red Bull ekipe za Kimijem Raikkonenom, međutim Horner je nedavno objavio da nema namjeru dovoditi nove vozače, nego da će zamjena za Webbera biti jedan od vozača iz Scuderia Torro Roso ekipe, pri ćemu prednost, vjerovatno, ima Ricciardo [...]

(Read more...)

The post Red Bull pripremio ugovor, čeka se potpis Kimija Raikkonena appeared first on PunGas.

]]>
U ekipi su bili iznenađeni kada je Webber iznenada objavio da odlazi iz ekipe. Još ranije, pričao se o zainteresovanosti ekipe za Kimijem Raikkonenom, međutim Horner je nedavno objavio da nema namjeru dovoditi nove vozače, nego da će zamjena za Webbera biti jedan od vozača iz Scuderia Torro Roso ekipe, pri ćemu prednost, vjerovatno, ima Ricciardo koji je i jučer imao odličan rezultat u kvalifikacijama.

vettel raikkonen 620x413 Red Bull pripremio ugovor, čeka se potpis Kimija Raikkonena

Horner je ranio tvrdio da je na slatkim mukama, i da je zainteresovan za usluge Raikkonena, ako on bude dostupan, ali da smatra da je Button možda bolji odabir.

No i u Red Bull ekipi se dešavaju raznorazne borbe za prijesto, pa Horner vjerovatno nije taj koji će na kraju odlučiti. Već i ranije unutar ekipe su postojale dvije struje, jedna Hornerova, i druga koju kontroliše Helmut Marko. I dok Horner treba da odluči, Marko ima priličan utjecaj na vlasnika ekipe Mateschitza.

Helmut Marko ne krije da bi volio vidjeti Raikkonena u ekipi, ali posljednje izjave Hornera sugerišu da Horner ne želi ponovno dva vozača koje bi bilo teško kontrolisati. Webbera su dugo kontrolisali pored Vettela, no svima je jasno da to neće biti moguće sa Raikkonenom koji nikad nije poštovao autoritete ni timske odredbe.

je izjavio da ne bi imao problema voziti zajedno sa Raikkonenom, no sigurno je da bilo daleko više iskri u ekipi nego sada ako dođe do potpisivanja ugovora.

Novinari sportskog magazina Marca objavili su jutros priču u kojoj otkrivaju da je ugovor sastavljen i da se samo čeka Kimijev potpis. Navodno su svi detalji ugovora usaglašeni, a Red Bull bi ovaj transfer trebao objaviti nekad oko trke za VN Belgije, odnosno vjerovatno nakon ljetne pauze.

The post Red Bull pripremio ugovor, čeka se potpis Kimija Raikkonena appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/red-bull-pripremio-ugovor-eka-se-potpis-kimija-raikkonena/feed/ 0
Villeneuve: “Ukinuo bih eksluzivnog dostavljača guma, DRS, KERS”http://www.pungas.com/villeneuve-ukinuo-bih-jednog-dostavljaa-guma-drs-kers/ http://www.pungas.com/villeneuve-ukinuo-bih-jednog-dostavljaa-guma-drs-kers/#comments Sun, 07 Jul 2013 09:23:13 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13358

Categories:

Tags:

Villeneuve smatra da se sa izmjenama pravila otišlo predaleko, i da bi se Formula 1 trebala vratiti svojim korijenima. Villeneuve danas radi uglavnom kao stručni komentator, a u Njemačkoj je razgovarao sa medijima o stanju u ekipi Williams sa kojom je osvojio titulu šampiona i koja slavi 600 nastup u Formuli 1. Sir Frank Williams se povukao, a njegovu ulogu [...]

(Read more...)

The post Villeneuve: “Ukinuo bih eksluzivnog dostavljača guma, DRS, KERS” appeared first on PunGas.

]]>
smatra da se sa izmjenama pravila otišlo predaleko, i da bi se trebala vratiti svojim korijenima. Villeneuve danas radi uglavnom kao stručni komentator, a u Njemačkoj je razgovarao sa medijima o stanju u ekipi Williams sa kojom je osvojio titulu šampiona i koja slavi 600 nastup u Formuli 1.

villeneuve 620x428 Villeneuve: Ukinuo bih eksluzivnog dostavljača guma, DRS, KERS

Sir Frank Williams se povukao, a njegovu ulogu preuzima njegova kćerka. Tim je već dugo u krizi, što posebno pogađa fanove u V. Britaniji, gdje je Williams postao faktički dio nacionalnog naslijeđa. Villeneuve smatra da se Williams upleo u začarni krug vozača koji plaćaju nastupe i velikih automobilskih kompanija, te se zbog toga što su se uglavnom fokusiralo na financije i vozače koji će plaćati svoje mjesto u Formuli 1, Williams upravo sada doveo u ovakvu situaciju.

Villeneuve se, kao ni velikom broju fanova, ne sviđa šta se dešava sa Formulom 1 posljednjih godina, sa velikim brojem izmjena pravila, koja se kasnije pokazuju kao promašaji. On ima jednostavna recept za Formulu 1: “Kada bih se ja pitao, raskinuo bih ugovor sa Pirellijem, dozvolio svim dostavljačima guma da prodaju timovima, zabranio bih DRS i KERS, i ukinuio bi limit broja motora po sezoni. Vratili bi se korijenima. Manje pravila i više utrkivanja. Kao Nascar.”

The post Villeneuve: “Ukinuo bih eksluzivnog dostavljača guma, DRS, KERS” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/villeneuve-ukinuo-bih-jednog-dostavljaa-guma-drs-kers/feed/ 0
Roman Abramovich kupuje Formula 1 timhttp://www.pungas.com/roman-abramovich-kupuje-formula-1-tim/ http://www.pungas.com/roman-abramovich-kupuje-formula-1-tim/#comments Sun, 07 Jul 2013 09:04:10 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13355

Categories:

Tags:

Sauber se nalazi u velikim financijskim problemima. Nedavno se saznalo da Nico Hulkenberg platu nije primio od maja, no ne izgleda kao da se ni sam Hulkenberg previše brine zbog toga. Sauber jeste u financijskoj krizi i u pregovorima su kako za prodaju ekipe, tako i za nova sponzorstva. Šefica tima, Monisha Kaltenborn već duže vremena vodi pregovore sa različitim [...]

(Read more...)

The post Roman Abramovich kupuje Formula 1 tim appeared first on PunGas.

]]>
abramovich 620x413 Roman Abramovich kupuje Formula 1 tim

Sauber se nalazi u velikim financijskim problemima. Nedavno se saznalo da Nico Hulkenberg platu nije primio od maja, no ne izgleda kao da se ni sam Hulkenberg previše brine zbog toga. Sauber jeste u financijskoj krizi i u pregovorima su kako za prodaju ekipe, tako i za nova sponzorstva.

Šefica tima, Monisha Kaltenborn već duže vremena vodi pregovore sa različitim kompanijama koji bi bili mogući sponzori a ne krije se ni da je tim na prodaju. No iako se u prvi mah nije činilo da postoji veliko zanimanje potencijalnih kupaca, situacija se polako mijenja. Kaltenbron se obratila čak i vladi Švicarske, no glasine kažu da vlada nije zainteresovana za “bail out” najnaprednije tehnološke kompanije iz Švicarske.

Ali zato, u posljednje vrijeme valda veliko interesovanje iz Rusije. je zaintresovan za kupovinu, kao i . U igri su još nekoliko ruskih milijardera, svi blisko povezani sa Vladimirom Putinom, što, kako kažu insajderi, nije slučajno. Putin već duže vremena pokazuje veliko interesovanje za , i jedan tim iz Rusije je sigurno u planovima Vladimira Putina, pogotovu imajući u vidu da je u izgradnji staza (koja je također zapala u probleme).

The post Roman Abramovich kupuje Formula 1 tim appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/roman-abramovich-kupuje-formula-1-tim/feed/ 0
VN Njemačke, startna listahttp://www.pungas.com/vn-njemake-startna-lista/ http://www.pungas.com/vn-njemake-startna-lista/#comments Sun, 07 Jul 2013 08:46:58 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13353

Categories:

Tags:

Na jučerašnjim kvalifikacijama bilo je dosta taktiziranja. Taktiziranje je koštalo dobre pozicije i Rosberga, jer su u Mercedesu bili iznenađeni kako brzo se promijenila situacija nakon što je porasla temperatura asflata, tako da Rosberg nije uspio ući u zadnji dio kvalifikacija. Istu grešku nije ponovio Hamilton, koji je “pomeo” svu ostalu konkurenciju, i za izvanrednim vremenom došao do pole pozicije. [...]

(Read more...)

The post VN Njemačke, startna lista appeared first on PunGas.

]]>
3045 fullscreen 800 620x413 VN Njemačke, startna lista

Na jučerašnjim kvalifikacijama bilo je dosta taktiziranja. Taktiziranje je koštalo dobre pozicije i Rosberga, jer su u Mercedesu bili iznenađeni kako brzo se promijenila situacija nakon što je porasla temperatura asflata, tako da Rosberg nije uspio ući u zadnji dio kvalifikacija.

Istu grešku nije ponovio Hamilton, koji je “pomeo” svu ostalu konkurenciju, i za izvanrednim vremenom došao do pole pozicije. Vozači ekipe su pokušavali postaviti bolej vrijeme od Hamiltona, i to bi možda i uspjelo Vettelu da nije načinio grešku u prvom sektoru, koja je koštala tačno onoliko koliko je kasnio za Hamiltonom.

Vozači Lotusa, i Grosjean su također zadovoljni sa svojim pozicijama, ali pitanje je da li će njihova taktika biti adekvatna ovoj stazi. Kada smo kod taktike, je pokazao da je možda i najbrži, tokom drugog dijela testiranja, ali onda su jednostavno odabrali drugačiju strategiju za finalni dio kvalifikacija pa je njihovo vrijeme znatno lošije od vremena koji su postavljali u Q2. Razlog je to, što smatraju da će na ovaj način bolje iskoristiti , te su odlučili žrtvovati kvalifikacije u svrhu utrke. slične kompromise čini već par sezona i do sada nisu naročito uspješni u tome, no vidjet ćemo šta će se dešavati danas.

Potrošnja guma je slična kao u Kini, i ako se gumu budu ponašale slično, Massa i bi se mogli naći na prvim pozicijama već nakon 10-tak krugova, a sa njima u društvu bi se mogao nači i Button, koji nije ni odvezao vrijeme u zadnjim kvalifikacijama, vjerovatno kako bi sačuvao gume.

Ovako izgleda startna lista, na osnovu rezultata kvalifikacija, a start trke je predviđen za 14.00h :

1. Lewis Hamilton    Mercedes       1m29.398s
 2.    Red Bull-   1m29.501s +0.103s
 3.      Red Bull-   1m29.608s +0.210s
 4.     Lotus-    1m29.892s +0.494s
 5. Romain Grosjean   Lotus-    1m29.959s +0.561s
 6. Daniel Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari  1m30.528s +1.130s
 7. Felipe Massa     Ferrari       1m31.126s +1.728s
 8. Fernando Alonso   Ferrari       1m31.209s +1.811s
 9. Jenson Button    McLaren-Mercedes   No time set
10. Nico Hulkenberg   Sauber-Ferrari    No time set              
11. Nico Rosberg     Mercedes       1m30.326s +0.501s
12. Paul di Resta    Force India-Mercedes 1m30.697s +0.872s
13. Sergio Perez     McLaren-Mercedes   1m30.933s +1.108s
14. Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari    1m31.010s +1.185s
15. Adrian Sutil     Force India-Mercedes 1m31.010s +1.185s
16. Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Ferrari  1m31.104s +1.279s
17. Valtteri Bottas   Williams-Renault   1m31.693s +1.146s
18. Pastor Maldonado   Williams-Renault   1m31.707s +1.160s
19. Charles Pic     Caterham-Renault   1m32.937s +2.390s
20. Jules Bianchi    Marussia-Cosworth   1m33.063s +2.516s
21. Giedo van der Garde Caterham-Renault   1m33.734s +3.187s
22. Max Chilton     Marussia-Cosworth   1m34.098s +3.551s

The post VN Njemačke, startna lista appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/vn-njemake-startna-lista/feed/ 0
Vlasnik Red Bull kompanije namjerava kupiti i Nurburgringhttp://www.pungas.com/vlasnik-red-bull-kompanije-namjerava-kupiti-nurburgring/ http://www.pungas.com/vlasnik-red-bull-kompanije-namjerava-kupiti-nurburgring/#comments Sun, 07 Jul 2013 08:26:32 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13351

Categories:

Popularni “Ring”, koji je već duže vremena u financijskim problemima, mogao bi brzo naći novog vlasnika. Za sad se zna za 4 zainteresirana kupca. Jedan od njih je i Bernie Ecclestone koji je već u vlasničkim odnosima staze Paul Ricard ali i staze u Istanbulu gdje se vozi VN Turske. Bernie je jučer u razgovoru sa novinarima izjavio da razmišlja [...]

(Read more...)

The post Vlasnik Red Bull kompanije namjerava kupiti i Nurburgring appeared first on PunGas.

]]>
nurburgring 24 hours 2008 r 620x413 Vlasnik Red Bull kompanije namjerava kupiti i Nurburgring

Popularni “Ring”, koji je već duže vremena u financijskim problemima, mogao bi brzo naći novog vlasnika. Za sad se zna za 4 zainteresirana kupca. Jedan od njih je i koji je već u vlasničkim odnosima staze Paul Ricard ali i staze u Istanbulu gdje se vozi VN Turske.

Bernie je jučer u razgovoru sa novinarima izjavio da razmišlja da kupi stazu, ali da, ako se to desi, nema namjeru “betonirati” VN Njemačke na toj stazi, te da će poštovati ranije dogovore sa Hockenheimom. Drugi, od ranije poznati kupac je sadašnji šef staze Jorg Linder, a zajedno sa njim je poznato da je i ADAC zainteresovan da kupi stazu, s tim da je ovo malo vjerovatno.

Pred ovaj vikend, saznalo se i za kupca koji bi mogao biti najbolje rješenje sa posrnuli : Dieter Mateschitz, vlasnik kompanije . On je već vlasnik jedne, nekadašnje staze: A1 Ringa u Austriji. Nakon što je kupio A1 Ring, potpuno ga je srušio i napravio potpuno novu stazu. Danas se na njoj održavaju vrlo uspješno brojne utrke, iako ne i .

 

The post Vlasnik Red Bull kompanije namjerava kupiti i Nurburgring appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/vlasnik-red-bull-kompanije-namjerava-kupiti-nurburgring/feed/ 0
Hamilton o novim Pirelli gumama sa kevlarom: “Ja ne primjećujem razliku”http://www.pungas.com/hamilton-novim-pirelli-gumama-sa-kevlarom-ja-ne-primjeujem-razliku/ http://www.pungas.com/hamilton-novim-pirelli-gumama-sa-kevlarom-ja-ne-primjeujem-razliku/#comments Fri, 05 Jul 2013 16:14:47 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13349

Categories:

Nakon problema sa gumama na prošloj utrci, Pirelli je za ovu trku dopremio timova novi tip gume, u čijem sastavu se nalazi i kevlar. Mada su neki mediji već objavili da postoje dokazi da je Pirelli bez znanja timova već na prošloj utrci isporučio gume sa ojačanjima od kevlara, zvanična verzija je da se sada po prvi put u utrci [...]

(Read more...)

The post Hamilton o novim Pirelli gumama sa kevlarom: “Ja ne primjećujem razliku” appeared first on PunGas.

]]>
Nakon problema sa gumama na prošloj utrci, je za ovu trku dopremio timova novi tip , u čijem sastavu se nalazi i kevlar. Mada su neki mediji već objavili da postoje dokazi da je bez znanja timova već na prošloj utrci isporučio gume sa ojačanjima od kevlara, zvanična verzija je da se sada po prvi put u utrci koriste ovakve gume.

3056 fullscreen 800 620x413 Hamilton o novim Pirelli gumama sa kevlarom: Ja ne primjećujem razliku

Osim nove vrste gume, timovi više ne smijeju mijenjati strane guma a moraju se pridržavati i savjeta Pirellija o limitima na pritiske u gumama, te na nagibe točkova. Nakon dva treninga u Mercedesu se ništa nije promijenilo. Mercedesi su bili dosta brzi u prvom treningu a na drugom nešto sporiji. Pravdaju to redovnim procesom kojeg obavljaju petkom i tokom kojeg se pravi setup bolida za kvalifikacije i trku.

Tokom treninga imali su priliku voziti i gume sa kevlarom, koje su još i ranije imali priliku testirati (već dva puta), međutim, čini se da nove gume nemaju nikakvog uticaja na perfomanse, barem ne kod Mercedesa: “Ne vidim nikakvu razliku. Naše perfomanse su iste kakve su i bile, ja zaista ne primjećujem bilo kakvu razliku. Uobičajeno, imamo malo problema sa postavljanjem setupa bolida, ali to nije vezano sa gumama. nas je sustigao u nekim stvarima, pogotovu kada se vozi sa više goriva u bolidu. Naravno, oni su prvi u oba poretka, i imaju trenutno najbrži bolid. Rekao bih da je sve uobičajeno.” Izjavio je Lewis Hamilton.

The post Hamilton o novim Pirelli gumama sa kevlarom: “Ja ne primjećujem razliku” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/hamilton-novim-pirelli-gumama-sa-kevlarom-ja-ne-primjeujem-razliku/feed/ 0
Vettel najbrži na FP2, ali smatra da je Mercedes nedostižanhttp://www.pungas.com/vettel-najbri-na-fp2-ali-smatra-da-je-mercedes-nedostian/ http://www.pungas.com/vettel-najbri-na-fp2-ali-smatra-da-je-mercedes-nedostian/#comments Fri, 05 Jul 2013 16:03:19 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13347

Categories:

Tags:

Mercedesi su dominirali na prvom treningu na “Ringu”, dok je Vettel uspio na drugom treningu ostvariti najbrže vrijeme. Iako, Red Bull pokazuje znake poboljšanja u perfomansama u jednom krugu, Mercedes izgleda još uvijek ima solidnu prednost. Ekipa Mercedes je postala izuzetno efektna u kvalifikacijama, mnogi tvrde da je to zbog nelegalno testa sa Pirellijem, ali u svkaom slučaju, neobično jesu [...]

(Read more...)

The post Vettel najbrži na FP2, ali smatra da je Mercedes nedostižan appeared first on PunGas.

]]>
Mercedesi su dominirali na prvom treningu na “Ringu”, dok je uspio na drugom treningu ostvariti najbrže vrijeme. Iako, pokazuje znake poboljšanja u perfomansama u jednom krugu, izgleda još uvijek ima solidnu prednost.

vettel 620x413 Vettel najbrži na FP2, ali smatra da je Mercedes nedostižan

GP Bahrain, Sebastian Vettel, Photo (c) Getty Images

Ekipa Mercedes je postala izuzetno efektna u kvalifikacijama, mnogi tvrde da je to zbog nelegalno testa sa Pirellijem, ali u svkaom slučaju, neobično jesu brzi. Red Bull ekipa je godinama bazirala svoje rezultate upravo na formi u kvalifikacijama, no u posljednjih 5 trka, Mercedes je znatno brži.

Iako su popravili svoje perfomanse, ni Webber ni Vettel nisu optimistični u pogledu kvalifikacija. Webber je izjavio da bez obzira na rezultate treninga, smatra Mercedes najbržim trenutno. Vettel je zadovoljan sa prvom pozicijom u FP2, ali i dalje misli da to nije dovoljno: “Ono što su Mercedesi uradili jutros je izvanserijski. Mi to vrijeme nismo mogli dostići. Popravili smo se malo u drugom treningu, ali mislim da Mercedes nije otkrio sve karte i mislim da će ih biti teško nadmašiti na kvalifikacijama. Čine se nepobjedivim u kvalifikacijama. U utrci je nešto drugačije ali u posljednjim utrkama su pokazali da nisu spori ni u utrci. Bit će teško boriti se sa njima” – Izjavio je Vettel.

Rezultati drugog treninga

Pos Driver        Team          Time   Gap    Laps
 1. Sebastian Vettel   Red Bull-    1m30.416s      39
 2.      Mercedes        1m30.651s + 0.235s 38
 3. Mark Webber      Red Bull-Renault    1m30.683s + 0.267s 41
 4. Romain Grosjean    -Renault     1m30.843s + 0.427s 32
 5. Kimi     Lotus-Renault     1m30.848s + 0.432s 27
 6. Fernando            1m31.056s + 0.640s 39
 7. Felipe Massa             1m31.059s + 0.643s 41
 8. Lewis Hamilton    Mercedes        1m31.304s + 0.888s 35
 9. Jenson Button     McLaren-Mercedes    1m31.568s + 1.152s 37
10. Paul di Resta     Force India-Mercedes  1m31.797s + 1.381s 40
11. Adrian Sutil     Force India-Mercedes  1m31.824s + 1.408s 34
12. Daniel Ricciardo   Toro Rosso-   1m31.855s + 1.439s 42
13. Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-   1m32.055s + 1.639s 39
14. Sergio Perez     McLaren-Mercedes    1m32.086s + 1.670s 36
15. Nico Hulkenberg    Sauber-     1m32.495s + 2.079s 39
16. Esteban Gutierrez   Sauber-     1m32.762s + 2.346s 44
17. Valtteri Bottas    Williams-Renault    1m32.879s + 2.463s 35
18. Pastor Maldonado   Williams-Renault    1m32.880s + 2.464s 36
19. Charles Pic      Caterham-Renault    1m33.695s + 3.279s 38
20. Giedo van der Garde  Caterham-Renault    1m33.804s + 3.388s 40
21. Jules Bianchi     Marussia-Cosworth   1m34.017s + 3.601s 10
22. Max Chilton      Marussia-Cosworth   1m34.667s + 4.251s 39

The post Vettel najbrži na FP2, ali smatra da je Mercedes nedostižan appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/vettel-najbri-na-fp2-ali-smatra-da-je-mercedes-nedostian/feed/ 0
Raikkonen, kao i Alonso, nema namjeru bojkotovati trku u Njemačkojhttp://www.pungas.com/raikkonen-kao-alonso-nema-namjeru-bojkotovati-trku-njemakoj/ http://www.pungas.com/raikkonen-kao-alonso-nema-namjeru-bojkotovati-trku-njemakoj/#comments Fri, 05 Jul 2013 15:48:59 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13342

Categories:

Tags:

Udruženje Formula 1 vozača najavilo je da će bojkotovati trku u Njemačkoj, ukoliko se pojave problemi sa gumama. Međutim, nisu svi vozači članovi udruženja, a neki, poput Alonsa, su odmah izjavili da nemaju namjeru bojkotovati, jer bi to značilo da bi iznevjerili svoje timove, fanove i sponzore. Sada je i Raikkonen objavio da nema namjeru bojkotovati trku, te da ukoliko [...]

(Read more...)

The post Raikkonen, kao i Alonso, nema namjeru bojkotovati trku u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
Udruženje vozača najavilo je da će bojkotovati trku u Njemačkoj, ukoliko se pojave problemi sa gumama. Međutim, nisu svi vozači članovi udruženja, a neki, poput Alonsa, su odmah izjavili da nemaju namjeru bojkotovati, jer bi to značilo da bi iznevjerili svoje timove, fanove i sponzore.

raikkonen2 620x413 Raikkonen, kao i Alonso, nema namjeru bojkotovati trku u Njemačkoj

Sada je i objavio da nema namjeru bojkotovati trku, te da ukoliko zatraži da vozači bojkotoju trku, on će to jednostavno ignorirati.

Raikkonen je već jednom bio u sličnoj situaciji, 2005. godine, kada su timovi bojkotovali trku. Ipak nisu svi, i oni koji su vozili osvojili su bodove. Raikkonen tada nije vozio i sada smatra da je to bila greška: “2005. godine nisam vozio u Indianapolisu,  i tada je, očigledno, bilo vozača koji su vozili. Ma šta se ovdje desilo ja ću voziti. Mada mislim da se ovdje ionako neće ništa desiti.” Izjavio je Raikkonen.

“Mi nismo imali problema sa gumama cijele sezone, i siguran sam ni da nećemo. Razlog zašto su pucale jeste što su ih timovi koristili na način na koji nisu trebali. Mi nemamo takvih problema. Dodao je Raikkonen.

The post Raikkonen, kao i Alonso, nema namjeru bojkotovati trku u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/raikkonen-kao-alonso-nema-namjeru-bojkotovati-trku-njemakoj/feed/ 0
Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privéhttp://www.pungas.com/icona-vulcano-bit-izloena-na-salon-priv/ http://www.pungas.com/icona-vulcano-bit-izloena-na-salon-priv/#comments Thu, 04 Jul 2013 23:07:46 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13337

Categories:

Tags:

Salon Privé objavio je da će među izloženim automobilima biti i Icona Vulcano, konceptni model koji je plijenio puno pažnje još od kako je prvi put predstavljnen. Salon Privé bit će prvo predstavljanje Vulcano koncepta u V.Britaniji. Icona je osnovana 2010. godine, a već je dobila priznanje za koncept Fuselage, električni superautomobil koji je na sajmut automobila u Parizu dobio nagradu [...]

(Read more...)

The post Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privé appeared first on PunGas.

]]>
709159 72171salonp a 620x413 Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privé

objavio je da će među izloženim automobilima biti i , konceptni model koji je plijenio puno pažnje još od kako je prvi put predstavljnen. Salon Privé bit će prvo predstavljanje Vulcano koncepta u V.Britaniji.

Icona je osnovana 2010. godine, a već je dobila priznanje za koncept Fuselage, električni superautomobil koji je na sajmut automobila u Parizu dobio nagradu kao najljepši koncept automobil na svijetu. Icona Vulcano je super sportski automobil, sa 950 KS, i ubrzanjem ispdo 9 sekundi do 200 km/h.

Maksimalna brzina iznosi 350 km/h, proizveden je samo jedan primjerak i njegova je cijena 3 miliona eura. Iza Icona Vulcano koncepta stoji nekadašnnji Ferrarijev inžinjer, Claudio Lombardi

709156 72171salonp b 620x354 Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privé

709162 72171salonp 620x413 Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privé

The post Icona Vulcano bit će izložena na Salon Privé appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/icona-vulcano-bit-izloena-na-salon-priv/feed/ 0
FIA sve više gubi konce: Rookie test koji to nijehttp://www.pungas.com/fia-sve-vie-gubi-konce-rookie-test-koji-nije/ http://www.pungas.com/fia-sve-vie-gubi-konce-rookie-test-koji-nije/#comments Thu, 04 Jul 2013 22:53:24 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13335

Categories:

Tags:

FIA sve više gubi konce. Čudno, obzirom da je na čelu Todt koji ima toliko iskustva u Formuli 1, i da baš on dozvoli sve akrobacije pravila u ovoj sezoni. Nakon silnih eksplozija guma u V. Britaniji, FIA je dozvolila timovima da tokom rookie testiranja, koje je trebalo trajati 3 dana, koriste i svoje aktuelne vozače, a sve u cilju [...]

(Read more...)

The post FIA sve više gubi konce: Rookie test koji to nije appeared first on PunGas.

]]>
sve više gubi konce. Čudno, obzirom da je na čelu Todt koji ima toliko iskustva u Formuli 1, i da baš on dozvoli sve akrobacije pravila u ovoj sezoni. Nakon silnih eksplozija guma u V. Britaniji, je dozvolila timovima da tokom rookie testiranja, koje je trebalo trajati 3 dana, koriste i svoje aktuelne vozače, a sve u cilju kako bi se spriječila problemi nastali na posljednjoj utrci.

fia FIA sve više gubi konce: Rookie test koji to nije

E sad, FIA traži da aktuelni vozači ne smiju vršiti razvoj bolida, a istovremeno dozvoljava timovima da koriste aktuelne vozači kako bi spriječili probleme sa gumama? Stvarno, jer neko misli da testiranje guma ne spada u razvoj bolida u sezoni kada odlučuju sve?

FIA je najavila čak i da će slati svoje inspektore koji će andzirati timove i pobrinuti se da “ne razvijaju bolid”. Odavno FIA nije valjala takve gluposti kao ove sezone. Da stvar bude još interesantnija u svom besmislu, FIA će možda dozvoliti da se testiranje odvija tokom 4 dana a ne samo 3 dana kako je prvobitno predviđeno.

Sada, je već najavio da neće koristiti rookie vozače, nego će test odvesti Massa i . Pravdaju to činjenicom da novi vozači ne mogu dati dovoljno inputa koji bi im pomogli u rješavanju problema sa gumama. Ferrarijev primjer će vjerovatno slijediti ostali, pa ćemo imati rookie testiranje bez ijednog rookija, odnosno rookie test koji to, u suštini i nije.

, koji je “kažnjen” zbog toga što je sa ovogodišnjim bolidom odvezao 1000 kilometara testiranja sa Pirellijem, zabranom nastupa na “rookie testiranju”, sada će tražiti da im se dozvoli nastup makar tokom jednog dana, pod uslovom da testiranje bude produženo na 4 dana. Wolff tvrdi da su se okolnosti drastično promijenile, i da prihvataju to da je FIA dozvolila aktuelnim vozačima da nastupaju na testiranjima, ali smatraju da je njihova kazna predviđala 3 dana rookie testiranja a ne 4.

I tako, na stazi Silverstone, vozit će se rookie testiranje bez rookija, a Mercedes koji je kažnjen zabranom nastupa na testiranju, ipak će vjerovatno dobiti dozvolu za testiranje. FIA radi nevjerovatan posao….

The post FIA sve više gubi konce: Rookie test koji to nije appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/fia-sve-vie-gubi-konce-rookie-test-koji-nije/feed/ 0
Alonso nema namjeru poslušati odluku udruženja F1 vozačahttp://www.pungas.com/alonso-nema-namjeru-posluati-odluku-udruenja-f1-vozaa/ http://www.pungas.com/alonso-nema-namjeru-posluati-odluku-udruenja-f1-vozaa/#comments Thu, 04 Jul 2013 22:36:27 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13333

Categories:

Tags:

Udruženje Formula 1 vozača najavilo je da će bojkotirati utrku u Njemačkoj ukoliko se pojave isti problemi sa gumama kao na stazi u Silverstone. GPDA je najavila da vozači neće nastupati ukoliko se desi slična situacija no izgleda da svi vozači ne dijele isto mišljenje. Felipe Massa je najavio da bi mogao bojkotvati utrku sukladno odluci udruženja, no Fernando Alonso [...]

(Read more...)

The post Alonso nema namjeru poslušati odluku udruženja F1 vozača appeared first on PunGas.

]]>
Fernando Alonso Felipe Massa 620x465 Alonso nema namjeru poslušati odluku udruženja F1 vozača

Udruženje vozača najavilo je da će bojkotirati utrku u Njemačkoj ukoliko se pojave isti problemi sa gumama kao na stazi u Silverstone. je najavila da vozači neće nastupati ukoliko se desi slična situacija no izgleda da svi vozači ne dijele isto mišljenje.

Felipe Massa je najavio da bi mogao bojkotvati utrku sukladno odluci udruženja, no smatra da to nije moguće i da vozači imaju obavezu da nastupaju: “Bez obzira na sve, i ma šta se dogodilo, mi moramo voziti. Moramo voziti zbog tima, sponzora i naravno najviše zbog fanova koji će doći da gledaju utrku.” Izjavio je .

Zabrinutost za sigurnost ponajviše bi trebao imati upravo Alonso. Snimke utrke u V.Britaniji pokazuju moment kada je komad umalo pogodio Alonsa što se moglo katastrofalno završiti. Kacige vozača u Formuli 1 su izuzetno čvrste, no pitanje je da li bi kaciga spasila Alonsa od težih povreda glave da je komad pogodio njegov kokpit.

tvrdi da na sljedećoj trci neće biti problema sa gumama, no nisu svi sigurni u ove najave.

The post Alonso nema namjeru poslušati odluku udruženja F1 vozača appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/alonso-nema-namjeru-posluati-odluku-udruenja-f1-vozaa/feed/ 0
Formula 1 vozači prijete štrajkom ukoliko se pojave problemi sa gumama u Njemačkojhttp://www.pungas.com/formula-1-vozai-prijete-trajkom-ukoliko-se-pojave-problemi-sa-gumama-njemakoj/ http://www.pungas.com/formula-1-vozai-prijete-trajkom-ukoliko-se-pojave-problemi-sa-gumama-njemakoj/#comments Thu, 04 Jul 2013 20:57:06 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13330

Categories:

Tags:

Udruženje Formula 1 vozača održalo je sastanak nakon kojeg su objavili da će vozači bojkotirati trku u Njemačkoj ukoliko se ponove problemi sa gumama kakvi su bili u V.Britaniji. Tokom utrke u V.Britaniji, na čak četiri bolida su eksplodirale gume. Pirelli tvrdi da je uzrok splet faktora: oštri rubnici Silverstone staze, nizak pritisak u gumama, zamjena strana guma, te nagib [...]

(Read more...)

The post Formula 1 vozači prijete štrajkom ukoliko se pojave problemi sa gumama u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
start melburn 620x351 Formula 1 vozači prijete štrajkom ukoliko se pojave problemi sa gumama u Njemačkoj

Image credit: (c) Getty Images

Udruženje vozača održalo je sastanak nakon kojeg su objavili da će vozači bojkotirati trku u Njemačkoj ukoliko se ponove problemi sa gumama kakvi su bili u V.Britaniji. Tokom utrke u V.Britaniji, na čak četiri bolida su eksplodirale . tvrdi da je uzrok splet faktora: oštri rubnici Silverstone staze, nizak pritisak u gumama, zamjena strana guma, te nagib točkova, te tvrde da se takve stvari neće dešavati sa novim gumama koje su pripremili za GP Njemačke.

Nove gume koje u svom sastavu imaju i ojačanja od kevlara ne bi trebale imate problema, međutim McLaren i Sauber inžinjeri su već u V:Britaniji ustanovili da je Pirelli i tamo dopremio gume sa kevlarom, kako tvrdi Marca.

“Od nas se očekuje da vozimo na limitu i na maksimumu mogućnosti. To od nas očekuju i napi timovi, fanovi i sponzori i mi to uvijek činimo. Međutim, ukoliko se ponovi situacija iz V.Britanije vozači će bojkotirati utrku i daljnje takmičenje. ” Kaže se u saopštenju udruženja vozača.

The post Formula 1 vozači prijete štrajkom ukoliko se pojave problemi sa gumama u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/formula-1-vozai-prijete-trajkom-ukoliko-se-pojave-problemi-sa-gumama-njemakoj/feed/ 0
Ferrari zabranio uposlenicima prekomjerno slanje emailovahttp://www.pungas.com/ferrari-zabranio-uposlenicima-prekomjerno-slanje-emailova/ http://www.pungas.com/ferrari-zabranio-uposlenicima-prekomjerno-slanje-emailova/#comments Thu, 04 Jul 2013 07:52:08 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13327

Categories:

Tags:

Ferrari je posslao svojim uposlenicima novi pravilnik koji se odnosi na komunikaciju unutar kompanije. Kao i u svakoj kompaniji, pri slanju nekog maila veliki broj ljudi obično bude u kopiji maila, i često ljudi koji se u kopiji i ne bi trebali nalaziti. Ovo na kraju dovodi do neproduktivnosti jer obzirom na veći broj takvih mailova, oni koji bi trebali [...]

(Read more...)

The post Ferrari zabranio uposlenicima prekomjerno slanje emailova appeared first on PunGas.

]]>
Ferrari458Italia8 Ferrari zabranio uposlenicima prekomjerno slanje emailova

je posslao svojim uposlenicima novi pravilnik koji se odnosi na komunikaciju unutar kompanije. Kao i u svakoj kompaniji, pri slanju nekog maila veliki broj ljudi obično bude u kopiji maila, i često ljudi koji se u kopiji i ne bi trebali nalaziti. Ovo na kraju dovodi do neproduktivnosti jer obzirom na veći broj takvih mailova, oni koji bi trebali čitati takav mail- ne čitaju ga.

Da bi povećali produktivnost, Ferrari je zabranio svojim uposlenicima da šalju mailove sa više od tri uposlenika uključena u komunikaciju. U instrukcijama se traži od Ferrarijevih uposlenika, da ukoliko imaju potrebu nešto komunicirati sa više od 3 čovjeka unutar kompanije, da to urade direktno, licem u lice i u razgovoru u jednoj od brojnih sala za sastanke unutar kompanije.

“Više razgovarajte, a manje pišite” poruka je koju je Ferrari poslao svojim uposlenicima.

The post Ferrari zabranio uposlenicima prekomjerno slanje emailova appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/ferrari-zabranio-uposlenicima-prekomjerno-slanje-emailova/feed/ 0
Pirelli prevario timove – na GP V.Britanije isporučili novu vrstu gumahttp://www.pungas.com/pirelli-prevario-timove-na-gp-vbritanije-isporuili-novu-vrstu-guma/ http://www.pungas.com/pirelli-prevario-timove-na-gp-vbritanije-isporuili-novu-vrstu-guma/#comments Wed, 03 Jul 2013 22:19:29 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13325

Categories:

Tags:

Ovo prvenstvo će definitivno biti obilježeno aferama koji se, čini se neprestano, pojavljuju oko Pirellija. Posljednju aferu, otkrila je Marca, koja je objavila informaciju da je Pirelli u V.Britaniju timovima dostavio novu vrstu gume. To samo po sebi ne bi bio problem, da su timovi znali da se radi o novoj vrsti gume, no oni to nisu znali. Čak je [...]

(Read more...)

The post Pirelli prevario timove – na GP V.Britanije isporučili novu vrstu guma appeared first on PunGas.

]]>
Ovo prvenstvo će definitivno biti obilježeno aferama koji se, čini se neprestano, pojavljuju oko Pirellija. Posljednju aferu, otkrila je Marca, koja je objavila informaciju da je u V.Britaniju timovima dostavio novu vrstu . To samo po sebi ne bi bio problem, da su timovi znali da se radi o novoj vrsti , no oni to nisu znali. Čak je i predstavnik Pirellija, nakon mnogobrojnih pucanja guma na trci, ustvrdio da su iste kao one koje su korištene u Barseloni, te je prema Marca magazinu, slagao javnost i svoje klijente.

Pirelli Pirelli prevario timove  na GP V.Britanije isporučili novu vrstu guma

Marca tvrdi da su inžinjeri Saubera i McLarena, prikupili ostatke eksplodiranih guma na stazi te da su među ostacima našli i ostatke kevlara, što sugeriše da su gume na bolidima koji su imali problema proteklog vikenda bile nove konstrukcije, a što nije najavljeno ni timovima a niti je objavljeno od strane Pirellija koji i dalje tvrdi da su korištene iste gume kao i ranije a da su problemi izazvani nizom faktora: niskim pritiskom guma, oštrim rubnicima na stazi, prevelikim nagibom točkova, te zamjenama lijevih i desnih guma (čime je snažniji zid gume umjesto sa vanjske strane, dolazio sa unutrašnje).

Pirelli je najavio za ostale trke ove sezone da će koristiti kombinaciju nove tehnologije i starih mješavina guma iz prošle godine, kako bi osigurali maksimalnu sigurnost.

The post Pirelli prevario timove – na GP V.Britanije isporučili novu vrstu guma appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/pirelli-prevario-timove-na-gp-vbritanije-isporuili-novu-vrstu-guma/feed/ 0
Saleen dionice dostupne na berzihttp://www.pungas.com/saleen-dionice-dostupne-na-berzi/ http://www.pungas.com/saleen-dionice-dostupne-na-berzi/#comments Wed, 03 Jul 2013 22:07:20 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13322

Categories:

Tags:

Saleen 351 Mustang izazvao je puno pažnje u SAD-u. Trenutno je u fazi proizvodnje, a Saleen Automotive Inc već neko vrijeme prima prednarudžbe sa ovaj model. Ova kompanija sada je ponudila i svoje dionice na berzi, za koje već vlada veliko interesovanje. Saleen je do jučer bila privatna porodična firma, no obim poslova je sa novim modelima toliko narastao da [...]

(Read more...)

The post Saleen dionice dostupne na berzi appeared first on PunGas.

]]>
Saleen 351 Front2ad4fa Saleen dionice dostupne na berzi

351 izazvao je puno pažnje u SAD-u. Trenutno je u fazi proizvodnje, a Automotive Inc već neko vrijeme prima prednarudžbe sa ovaj model.

Ova kompanija sada je ponudila i svoje dionice na berzi, za koje već vlada veliko interesovanje. Saleen je do jučer bila privatna porodična firma, no obim poslova je sa novim modelima toliko narastao da će sada u javni promet staviti svoje dionice.

Saleen 351 Mustang je sada glavni adut Saleen kompanije, sa 700 KS V8 motorom pod haubom pravi je magnet za ljubitelje automobila visokih perfomansi. Dostupan je i kao kabrilolet ili sa čvrstim krovom.

The post Saleen dionice dostupne na berzi appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/saleen-dionice-dostupne-na-berzi/feed/ 0
200 novih radnih mjesta u proizvodnji Peugeot modela 2008http://www.pungas.com/200-novih-radnih-mjesta-proizvodnji-peugeot-modela-2008/ http://www.pungas.com/200-novih-radnih-mjesta-proizvodnji-peugeot-modela-2008/#comments Wed, 03 Jul 2013 21:57:45 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13317

Categories:

Tags:

Uspješan start Peugeot-a 2008 i 26.000 narudžbi ovog modelu u Evropi omogućili su da Peugeot u tvornici Mulhouse zaposli dodatnih 200 radnika u proizvodnji. Samo dva mjeseca nakon lansiranja u Francuskoj je naručeno preko 12.000, a u Italiji i Njemačkoj po 3.000 vozila. Broj dnevno proizvedenih automobila će se od početka septembra sa trenutnog broja od 310 vozila povećati na 520, [...]

(Read more...)

The post 200 novih radnih mjesta u proizvodnji Peugeot modela 2008 appeared first on PunGas.

]]>
Uspješan start -a 2008 i 26.000 narudžbi ovog modelu u Evropi omogućili su da u tvornici Mulhouse zaposli dodatnih 200 radnika u proizvodnji.

Peugeot 2008 620x413 200 novih radnih mjesta u proizvodnji Peugeot modela 2008

Samo dva mjeseca nakon lansiranja u Francuskoj je naručeno preko 12.000, a u Italiji i Njemačkoj po 3.000 vozila. Broj dnevno proizvedenih automobila će se od početka septembra sa trenutnog broja od 310 vozila povećati na 520, te na 615 sredinom oktobra.

Pored 200 novih radnih mjesta, uspjeh ovog modela omogućio je i dodatnih 12 radnih dana u tvornici do kraja godine. Crossover 2008 je inovativno vozilo koje se dizajnira u isto vrijeme na više tržišta kako bi kombinovalo ciljeve i dinamične potrebe kupaca širom svijeta.

Cilj sa ovim modelom je ne samo stabilizovati poziciju lidera u Evropi nego i osvojiti tržište u Aziji i Latinskoj Americi, te prodati 200.000 vozila do 2015. godine.

stiže u BiH u sredinom ljeta.

2008 620x413 200 novih radnih mjesta u proizvodnji Peugeot modela 2008

The post 200 novih radnih mjesta u proizvodnji Peugeot modela 2008 appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/200-novih-radnih-mjesta-proizvodnji-peugeot-modela-2008/feed/ 0
Country Tourer spreman za avanturuhttp://www.pungas.com/country-tourer-spreman-za-avanturu/ http://www.pungas.com/country-tourer-spreman-za-avanturu/#comments Wed, 03 Jul 2013 21:53:19 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13311

Categories:

Tags:

 Obitelj novih Insignija uskoro će biti upotpunjena jer će u rujnu na Frankfurtskom sajmu automobila svijetu biti predstavljena Opel Insignia Country Tourer. Dok je njena rođakinja Insignia Sports Tourer elegantan obiteljski i poslovni karavan, nova Insignija Country Tourer izražava želju za avanturom. Ovaj sportski svestrani model zahvaljujući svojem podignutom podvozju nudi slobodu od svih gradskih ograničenja i asfaltnih cesta. Country [...]

(Read more...)

The post Country Tourer spreman za avanturu appeared first on PunGas.

]]>
 Obitelj novih Insignija uskoro će biti upotpunjena jer će u rujnu na Frankfurtskom sajmu automobila svijetu biti predstavljena Country . Dok je njena rođakinja Insignia Sports elegantan obiteljski i poslovni karavan, nova Insignija Country izražava želju za avanturom. Ovaj sportski svestrani model zahvaljujući svojem podignutom podvozju nudi slobodu od svih gradskih ograničenja i asfaltnih cesta. Country prepoznatljiv je po zaštitnim pločama ispod karoserije sprijeda i straga, koje su kombinirane s bočnim zaštitnim obrubima blatobrana i pragova, a sve je zaokruženo dvostrukom ispušnom cijevi. Vrhunski sustav pogona na sve kotače osigurava držanje podloge i besprijekorno upravljanje u svim voznim uvjetima. Sve je to upareno sa snažnim turbo motorima poput 2-litarskog SIDI benzinskog agregata sa 184 kW/250 KS i izravnim ubrizgavanjem ili pak  2.0 BiTurbo CDTI motora – oba s impresivnim maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm.

 Opel Insignia Country Tourer 286819 medium 620x412 Country Tourer spreman za avanturu

„Izvanredan uspjeh naše mladenačke Opel Mokke u segmentu subkompaktnih SUV-ova dokazao je popularnost vozila s karakterom crossovera“, rekao je Duncan Aldred, vršitelj dužnosti potpredsjednika prodaje, marketinga i postprodaje u Opelu. „S novom Insignijom Country Tourer nastojimo popuniti tu sportsku kategoriju u segmentu većih, odnosno srednje velikih vozila. Ona nam omogućuje da kupcima ponudimo alternativan izbor koji Opel dosad nije nudio: začiniti visoku kvalitetu našeg top-modela dozom avanture. Istovremeno smo sigurni da će sportski izgled Insignije Country Tourer privući nove kupce Opelu.“

Opelov pogon na sve kotače: vrhunska tehnologija u srednjoj klasi

Elektronički kontrolirani 4×4 pogon sastoji se visokokvalitetne spojke koja radi prema Haldex principu, te elektronički kontroliranog diferencijala s ograničenim proklizavanjem koji osigurava vrhunsku trakciju na asfaltiranim i neasfaltiranim podlogama. Stalno se prilagođava prevladavajućim cestovnim uvjetima te neprimjetno mijenja raspodjelu okretnog momenta od 0 do 100% između prednje i stražnje osovine te stražnjih kotača. Glavna je prednost tog sustava što se sve to dešava i prije nego kotač počne proklizavati uslijed pomanjkanja trenja, primjerice na mokroj cesti ili onoj prekrivenoj snijegom. U kombinaciji s elektronički kontroliranim FlexRide premium podvozjem, ovaj sustav pogona na sve kotače postavlja nove standarde u vremenu reakcije i kontroli vozila.

 Opel Insignia Country Tourer 286483 medium 620x372 Country Tourer spreman za avanturu

Kad je to potrebno, raspodjela pogona koja kontrolira spojku odmah šalje dodatni okretni moment na stražnju osovinu. Senzori sustava 4×4 stalno šalju informacije pojedinačnim kontrolnim modulima o kutu zakretanja vozila, ubrzanju, kutu zakreta volana, brzini okreta kotača, poziciji papučice gasa, broju okretaja motora i okretnom momentu, a raspodjela snage između prednjeg i stražnje osovine stalno se na temelju tih informacija prilagođuje voznoj situaciji.

Diferencijal s ograničenim klizanjem s elektroničkom kontrolom (eLSD) na stražnjoj osovini osigurava vrhunsku stabilnost i veću dinamiku. eLSD kontrolira raspodjelu okretnog momenta između stražnjih kotača i prenosi okretni moment na kotač koji najbolje drži podlogu. Osim što nudi bolje trenje u skliskim uvjetima, profinjen rad ovog prilagodljivog 4×4 sustava  jamči najvišu razinu kontrole i aktivne sigurnosti u svim situacijama.

Prilagodljivi sustav pogona na sve kotače pruža podršku vozaču i u situacijama koje nisu kritične. Sustav automatski prelazi na pogon na prednje kotače čim utvrdi da nisu potrebne prilagodljive intervencije radi smanjenja gubitaka uslijed trenja te uštede goriva.

Ponuda turbo motora: velik okretni moment na zahtjev

Snažni Opelovi turbo motori savršen su spoj za vrhunski 4×4 pogon modela Country Tourer. Izbor od tri motora predvodi 2.0 SIDI (Spark Ignition Direct Injection, paljenje iskrom uz izravno ubrizgavanje) turbo benzinski motor sa 184 kW/250 KS. Taj motor razvija impresivnih 400 Nm okretnog momenta, čime ovaj motoru s izravnim ubrizgavanjem jamči izvanrednu trakciju.

  Opel Insignia Country Tourer 286820 medium 620x397 Country Tourer spreman za avanturu

2.0 CDTI turbo dizelski motor visokih performansi sa 143 kW/195 KS također nudi 400 Nm okretnog momenta. Njegov sekvencijalni dvofazni turbopunjač odgovoran je za direktan odziv na gas i izvrsnu vuču. Agregat 2.0 CDTI sa 120 kW/163 KS i 350 Nm okretnog momenta (i jednom ispušnom cijevi) upotpunjuje ponudu motora, a okretni se moment pomoću overboosta nakratko može podići i na 380 Nm.

 Motore 2.0 SIDI Turbo i 2.0 CDTI moguće je upariti sa šesterostupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem, dok je 2.0 BiTurbo CDTI dostupan samo s automatskim.

Prednosti su nove Insignije Country Tourer izvan asfalta velike i podignuto podvozje, kao i pogon na četiri kotača te živahan odziv. Udaljenost od podloge je 20 mm veća od standardne, što je velika prednost prilikom vožnje na sipkom i neravnom terenu. Stoga kad se koristi tijekom zimskih praznika ili jednostavno kad su cestovni uvjeti nepovoljni, Insignia Country Tourer savršen je suputnik za neasfaltirane ceste i brežuljkasti teren, bilo da se radi o poslu ili razonodi. A i u gradu se ističe svojim privlačnim robusnim izgledom.

Dobro ugođen: vrhunski sportski karavan s karakterom SUV-a

Svrsishodan karakter nove Insignije Country Tourer jasno ukazuje na snažnu želju za slobodom. Uz prepoznatljivu Opelovu prednju masku, sada još širu i dublju, izgled prednjeg dijela posebno je privlačan. Nasred vodoravne kromirane prečke na rešetci nalazi se logotip marke u obliku krila s vanjskim vrhovima okrenutima gore, baš poput krilaca uz prednja svjetla. Zaštitna ploča sa završnom obradom u sjajnoj srebrnoj boji kao da izlazi ispod dijela s motorom, a to je naglašena tema koja se odražava i u dizajnu stražnjeg dijela, gdje su ploče okružene dvama blistavim ispušnim cijevima – sve elementi koji istovremeno odaju dojam snage i sigurnosti.

Još je jedna karakteristična detalj dizajna je zaštitna obloga u boji antracita na bočnim pragovima i donjim dijelovima karoserije, što također čini blatobrane izražajnijima i širima. Robustan izgled Insignije Country Tourer odaje asertivan i samopouzdan karakter. Vizualna točka na „i“ su prepoznatljiva prednja i stražnja svjetala. Zatamnjena prednja svjetla s ugrađenim kromiranim ukrasima odaju dojam visoke kvalitete i sadrže LED žaruljice za dnevnu vožnju u stilu krila, dok LED stop-svjetla i stražnja svjetla također snažno osvjetljavaju. Uz ove jedinstvene dizajnerske odlike nova Insignia Country Tourer uspješno kombinira svoje uloge sportskog avanturista i prestižnog modela s vrha ponude.

i pojedinosti o opremi bit će objavljeni na datum početka primanja narudžbi, što znači na svjetskoj premijeri 10. rujna na sajmu IAA u Frankfurtu.

The post Country Tourer spreman za avanturu appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/country-tourer-spreman-za-avanturu/feed/ 0
Schumacher pravi papučar – neće prisustvovati F1 utrci u Njemačkojhttp://www.pungas.com/schumacher-pravi-papuar-nee-prisustvovati-f1-utrci-njemakoj/ http://www.pungas.com/schumacher-pravi-papuar-nee-prisustvovati-f1-utrci-njemakoj/#comments Wed, 03 Jul 2013 08:08:35 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13308

Categories:

Tags:

Michael Schumacher neće biti na utrci za VN Njemačke, po prvi put u posljednjih 22 godine. Schumacher, koji se po drugi put penzionisao prošle godine, umjesto zvuka hiljade KS iz bolida Formule 1, slušat će konje, i jahati u kategoriji slavnih na utrci konja sa svojom suprugom Corinom. Njih dvoje će zajedno nastupiti na humanitarnoj utrci konja, gdje će prikupljati [...]

(Read more...)

The post Schumacher pravi papučar – neće prisustvovati F1 utrci u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
neće biti na utrci za VN Njemačke, po prvi put u posljednjih 22 godine. Schumacher, koji se po drugi put penzionisao prošle godine, umjesto zvuka hiljade KS iz bolida Formule 1, slušat će konje, i jahati u kategoriji slavnih na utrci konja sa svojom suprugom Corinom.

schumi 620x399 Schumacher pravi papučar  neće prisustvovati F1 utrci u Njemačkoj

Njih dvoje će zajedno nastupiti na humanitarnoj utrci konja, gdje će prikupljati novac za izgradnju dječije bolnice. Schumacher je i tokom svoje karijere bio veoma aktivan u svom humanitarnom radu, a kada je odlučio da se po drugi put penzioniše objavio je da je mogao ostati u i dalje u raznim drugim ulogama ali da sada želi da svo svoje vrijeme posveti svojoj ženi i djeci. Odbio je i ponudu da bude komentator Formule 1, jer bi to značilo duga odsustvovanja od kuće, i odlučio da se u penziji, zajedno sa svojom suprugom bavi humanitarnim radom.

“Neću moći biti na stazi tog vikenda. Ali trku ću naravno gledati na TV. Nažalost, nesrećan je splet okolnosti da su se poklopili datumi” – Izjavio je Schumacher.

The post Schumacher pravi papučar – neće prisustvovati F1 utrci u Njemačkoj appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/schumacher-pravi-papuar-nee-prisustvovati-f1-utrci-njemakoj/feed/ 0
Pirelli pokleknuo pod pritiscima Red Bull i Mercedesahttp://www.pungas.com/pirelli-poklenuo-pod-pritiscima-red-bull-mercedesa/ http://www.pungas.com/pirelli-poklenuo-pod-pritiscima-red-bull-mercedesa/#comments Tue, 02 Jul 2013 22:04:25 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13305

Categories:

Tags:

Brojni problemi tokom posljednje trke, na kraju su rezultirale da Pirelli promijeni mišljenje. Iako su indirektno optužili timove da su zapravo sami krivci zbog pucanja guma na Silverstone, u saopštenju su objasnili da im timovi pružaju podršku. Pirelli je u svemu nekonzistentan. Paul Hembery je početkom sezone kada su počele prve kritike, ustvrdio da se to dešava svake godine i da [...]

(Read more...)

The post Pirelli pokleknuo pod pritiscima Red Bull i Mercedesa appeared first on PunGas.

]]>
Brojni problemi tokom posljednje trke, na kraju su rezultirale da promijeni mišljenje. Iako su indirektno optužili timove da su zapravo sami krivci zbog pucanja guma na Silverstone, u saopštenju su objasnili da im timovi pružaju podršku.

red bull pirelli 620x412 Pirelli pokleknuo pod pritiscima Red Bull i Mercedesa

Image credit: (c) Getty Images

Pirelli je u svemu nekonzistentan. Paul Hembery je početkom sezone kada su počele prve kritike, ustvrdio da se to dešava svake godine i da nemaju namjeru mijenjati . Tada je rekao: “Ista stvar se dešava svake godine, timovi se žale, a onda se prilagode gumama, i nakon pola sezone svi ih koriste maksimalno. I ove sezone će isto biti. Nekim timovima ne odgovaraju sadašnje mješavine, dok drugi nemaju problema.”

Činjenica jeste da su timovi i sama tražili ovakvu situaciju i gume koje ne mogu izdržati dugo na stazi, a kada im je to Pirelli i napravio, dva tima su bila najglasnija u kritikama: i . Izmjena konstrukcije gume i njenih perfomansi drastično je uticala na Red Bull i njihovu formu, pa je logično i da su oni bili najglasniji. Vremenom, Red Bull se zaista prilagodio, ali i dalje nije u mogućnosti ostvariti dominaciju kakvi su imali prošlih godina.

Nakon trka u Aziji, iz Mercedesa su saopštili da će Pirelli promijeniti mjepavine i odabrati konzervativniji pristup…. Paul Hembery je tada izjavio da to nije tačno i da će se mješavine guma mijenjati samo ako svi to traže a ne samo dva tima, a onda i ponovio ono što je govorio na poletku sezone: timovi će se prilagoditi bla bla bla.

Onda slijedi afera sa testiranjima koje je obavio Mercedes. Tačno 1000 kilometara u Španiji. Iako su proglašeni krivima, niti Pirelli niti Mercedes nisu dobili adekvatnu kaznu. Tvrdilo se da Mercedes nije stekao prednost… ali ako pogledate vremena i perfomanse bolida prije tog testa i nakon testa, ustanoviti će se drastično poboljšanje perfomanse. Mercedes je nakon tog testa dva puta pobijedio, a čini se da su na kvalifikacijama klasu iznad ostalih. Kako nisu ništa dobili sa nelegalnog testiranja, dobro im ide.

Pirelli onda dao različita saopštenja, pa prije Silverstone najavljuje da će koristiti konzervativniji pristup i da će biti konzervativni u odabiru guma. A onda se desi debakl u Silverstone i sada Pirelli najavljuje da će za naredne trke pripremiti gume, koje su u suštini spoj prošlogodišnjih i ovogodišnjih. Riječ je o dobro sročenom press saopštenju, i igri riječi, ali u suštini, Pirelli će u nastavku sezone timove snabdijevati sa starim gumama uz određene izmjene. Te izmjene vjerovatno neće biti drastične, pa očekujte da će Red Bull iznenada biti drastično brži na kvalifikacijama, a da će se broj odlazaka u boks drastično smanjiti. Pirelli je poklekao.

Pirelli zbog sadašnje situacije krivi i timove. Od početka sezone, timovi su shvatili da ako mijenjaju zamijene pozicije “lijeve” i “desne” gume da će im to omogućiti bolje perfomanse i ta je praksa obilato korištena ove godine. Dodatno, gume uglavnom imaju nizak pritisak što je također teorija i praksa timova. Na ovo Pirelli nije mogao uticati, pa je to istakao u saopštenju nakon utrke u V.Britaniji kao razloge problema koje su imali vozači na posljednjoj utrci.

Stoga od naredne utrke Pirelli zabranjuje timovima zamjenu lijeve i desne gume, a postavit će i limite po pitanju nagiba gume, kao i pritisaka koji se smiju koristiti. Nije baš jasno, kako to Pirelli ikome išta može zabraniti, no FIA će vjerovatno prihvatiti ove zahtjeve i naložiiti timovima da ispune zahtjeve Pirellija

The post Pirelli pokleknuo pod pritiscima Red Bull i Mercedesa appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/pirelli-poklenuo-pod-pritiscima-red-bull-mercedesa/feed/ 0
Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranjahttp://www.pungas.com/volvo-demonstrira-sistem-samostalnog-parkiranja/ http://www.pungas.com/volvo-demonstrira-sistem-samostalnog-parkiranja/#comments Wed, 26 Jun 2013 08:11:09 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13213

Categories:

Tags:

Volvo Car Group (Volvo automobili) razvila je genijalni koncept autonomnog parkiranja. Konceptni automobil, koji će predstavnicima medija biti predstavljen sljedeće sedmice, samostalno traži slobodno parking mjesto i izvršava parkiranje bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno sigurno komunicira sa ostalim automobila i pješacima koji se nalaze na parkiralištu. „Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem [...]

(Read more...)

The post Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja appeared first on PunGas.

]]>
Car Group ( automobili) razvila je genijalni koncept autonomnog parkiranja. Konceptni automobil, koji će predstavnicima medija biti predstavljen sljedeće sedmice, samostalno traži slobodno parking mjesto i izvršava bez asistencije vozača. Pametni automobil bez vozača istovremeno sigurno komunicira sa ostalim automobila i pješacima koji se nalaze na parkiralištu.

Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja 4 620x413 Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja

„Autonomno parkiranje je konceptna tehnologija koja oslobađa vozača potrebe za traženjem slobodnog parking prostora. Vozač jednostavno ostavlja automobil na ulazu u parking i kasnije dolazi po njega“ – kaže Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car grupaciji.

Vehicle 2 Infrastructure tehnologija, tačnije odašiljači u cestovnoj infrastrukturi, obavještavaju vozača kada je usluga dostupna. Vozač putem aplikacije na mobilnom telefonu, aktivira sistem autonomnog parkiranja i bezbrižno se udaljava od vozila. Automobil potom putem senzora određuje slobodno parking mjesto i zauzima isto. Procedura se obrnutim redoslijedom obavlja kada se vozač vraća po automobil.

Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja 2 620x438 Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja

Komunikacija sa drugim automobilima i učesnicima u saobraćaju

Kombinacija autonomne vožnje sa detekcijom i automatskim kočenjem, omogućava sigurnu interakciju Volvo automobila sa ostalim vozilima i pješacima na parking prostoru, a brzina i kočenje su adaptirani za ugodnu integraciju u parking okruženju.

Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja 620x438 Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja

„Naš pristup se bazira na principu da se autonomno pokretani automobili moraju sigurno kretati u okruženju sa neautonomnim vozilima i nezaštićenim učesnicima u saobraćaju“ – dodaje Broberg.

 

Inovativna autonomna tehnologija

Cilj Volva jeste preuzeti vodstvo na polju autonomne vožnje, a nakon prvih konceptnih vozila planirano je predstavljanje ove inovativne tehnologije krajnjim korisnicima. Koncept autonomnog parkiranja je jedan od nekoliko razvojnih projekata na ovom polju. Volvo je ujedno i jedini automobilski proizvođač među sedam evropskih partnera koji je učestvovao u SARTRE projektu sigurnih automobilskih vozova, uspješno okončanom 2012. godine. Projekat je uključivao vodeći kamion, koji je samostalno pratila kolona od četiri Volvo vozila pri brzini do 90 km/h, sa razmakom između vozila, koji je nekad mjerio samo četiri metra.

Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja 5 620x392 Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja

Autonomno upravljanje u budućem Volvu XC90

„Autonomno parkiranje i tehnologija samostalne vožnje u koloni su još u procesu razvoja. Ipak, prvi korak prema vodstvu na polju autonomne vožnje, napravit ćemo predstavljanjem sistema samostalnog upravljanja u sljedećoj generaciji modela XC90, koja stiže krajem 2014. godine“ – zaključuje Broberg.

The post Volvo demonstrira sistem samostalnog parkiranja appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/volvo-demonstrira-sistem-samostalnog-parkiranja/feed/ 0
Sarajevo 2013: Trke ubrzanja 402 metrahttp://www.pungas.com/sarajevo-2013-trke-ubrzanja-402-metra/ http://www.pungas.com/sarajevo-2013-trke-ubrzanja-402-metra/#comments Wed, 26 Jun 2013 08:07:38 +0000 PunGas.com http://www.pungas.com/?p=13299

Categories:

Tags:

Najbrži vozači okruženja nastupit će u Sarajevu na manifestaciji ‘Sarajevo 2013′ koja će biti održana 6. i 7. jula na lokaciji LOT 1 sarajevske obilaznice u izgradnji, u mjestu Dobroševići/Bojnik (u blizini stočne pijace). ‘Sarajevo 2013′ je trka ubrzanja na 402 metra, najmlađa, ali najmasovnija i prema broju takmičara i publike auto-moto disciplina na ovim prostorima. U subotu, 6.jula, vozit [...]

(Read more...)

The post Sarajevo 2013: Trke ubrzanja 402 metra appeared first on PunGas.

]]>
utrka ubrzanja 402 metra sarajevo 620x413 Sarajevo 2013: Trke ubrzanja 402 metra

Najbrži vozači okruženja nastupit će u Sarajevu na manifestaciji ‘Sarajevo 2013′ koja će biti održana 6. i 7. jula na lokaciji LOT 1 sarajevske obilaznice u izgradnji, u mjestu Dobroševići/Bojnik (u blizini stočne pijace).

‘Sarajevo 2013′ je trka ubrzanja na 402 metra, najmlađa, ali najmasovnija i prema broju takmičara i publike auto-moto disciplina na ovim prostorima.

U subotu, 6.jula, vozit će se po prvi put u BiH trka koja se boduje za zvanični državni šampionat, budući da su Sportski Auto-Moto Savez BiH (SAMS BiH) i nosilac licence BIHAMK uvrstili disciplinu A10 (trke ubrzanja) u zvanični kalendar takmičenja.

Otvoreno takmičenje

Nova vrsta klasifikacije takmičara koja je u skladu sa FIA pravilima objavljena je još početkom godine i takmičari će na ovoj trci premijerno voziti po novom sistemu. Pored toga, ostavljen je prostor svim zainteresovanim koji nisu ispunili uslove za licencu da u dvije amaterske klase pokušaju doći do pehara i nagrada.

U nedjelju, 7.jula, vozit će se otvoreno takmičenje koje se neće bodovati i na kojem i licencirani vozači i oni koji nemaju licencu mogu nastupiti ravnopravno, sa klasifikacijom koja je bila ustaljena do ove godine, a to je vremenski index, i u interesantnim dvobojima pokušati doći do vrijedne nagrade.

Opširnije o novom i starom sistemu takmičenja možete pročitati u pravilnicima takmičenja koji su objavljeni na zvaničnoj web stranici www.402.ba .

Manifestacija ‘Sarajevo 2013′ ponudit će posjetiteljima mnogo više od samog utrkivanja na 402 metra, iako atraktivnost najavljenih takmičara sama po sebi garantuje kvalitetan sadržaj. Izdvojit ćemo samo neke od sadržaja koji će doprinijeti potpunom ugođaju onih koji se odluče posjetiti manifestaciju. Glavna atrakcija za publiku bit će sasvim sigurno mađar Csaba Erdos (Čaba Erdoš), i to iz dva uvjerljiva razloga!

Prvi je njegov jedinstveni, preko 2000 KS snažni Dragster kojim će pokušati da obori brzinski rekord BiH koji je sam postavio 2011. na utrci ‘Gradiška 2011′. Taj rekord trenutno iznosi 8,7 sec@402m sa izlaznom brzinom od 290 km/h. Za Sarajevo je najavio vožnju od impresivnih 7sec@402m i izlaznu brzinu veću od 300 km/h !

Drugi razlog je što je Csaba profesionalni kaskader koji glumi čak i u Hollywoodskim filmovima te svjetski vice-prvak u stunt vožnjama na motoru! Njegov tim će zajedno sa njim oba dana manifestacije prirediti nezaboravan polusatni program egzibicionih vožnji na motoru, quadu, te drugim prevoznim sredstvima! Ko do sada nije vidio kako izgleda voziti 4 ili čak 5 osoba na motoru i to na zadnjem točku imat će sada priliku, i to uživo, a to je samo mali dio repertoara ovog izvrsnog showmen-a!

Još jedan dodatni sadržaj vrijedan isticanja je ‘Supercar Challenge’! Revijalna trka sa 10-15 superbrzih serijskih sportskih automobila. Potvrđen je dolazak nekoliko Porsche modela od kojih izdvajamo Porsche 911 Turbo, Porsche Gemballa 911, Porsche Carrerra S, zatim Dodge Viper RT10, Skyline GTR, BMW 1M, Elise Kompressor, R8, a očekuje se potvrda još nekoliko vrlo egzotičnih modela poput -a i Lamborghini-a.

Dio ovih automobila nastupit će i u zvaničnom takmičenju a dio će biti isključivo na ovoj revijalnoj utrci. Sasvim sigurno spektakl za publiku koja će imati rijetku priliku vidjeti te automobile na jednom mjestu a još rijeđu da se voze punim gasom!

Zanimljivi sadržaji

Izdvojiti vrijedi i druge sadržaje poput atraktivnog ‘pranja’ automobila – sexy car wash, vožnje u simulatorima, ugostiteljski prostor sa preko 500 sjedećih mjesta, LED video zid koji će prenositi uživo dešavanja sa staze, ali i zabavne sadržaje poput muzičkih mini koncerata na stazi, od kojih svakako izdvajamo nastup perspektivnog i veoma popularnog mladog bh pjevača Maida Hećimovića ! Pored svega ovoga publika će moći osvojiti i vrlo vrijedne nagrade!

Ipak, po mnogima najvrijednija nagrada nije robna, već upravo ona koja se novcem ne može kupiti. Jedan sretni dobitnik ili dobitnica na stazi moći će osvojiti vožnju u trenutno najbržem automobilu u regiji, Calibri sa 930 KS vlasnika Marina Buličića iz Kaštela kod Splita. Iako postoji mogućnost da će trenutni regionalni rekord od 9,8sec@402m biti oboren u Sarajevu, Marin kao trenutno najbrži takmičar pristao je pružiti jednom sretnom dobitniku/dobitnici mogućnost da uživo osjeti ubrzanje sa kojim se ne mogu mjeriti ni mlazni avioni pri polijetanju, najavljuju organizatori.

The post Sarajevo 2013: Trke ubrzanja 402 metra appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/sarajevo-2013-trke-ubrzanja-402-metra/feed/ 0
Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasahttp://www.pungas.com/opel-adam-nudi-interaktivnu-kontrolu-putem-glasa/ http://www.pungas.com/opel-adam-nudi-interaktivnu-kontrolu-putem-glasa/#comments Tue, 25 Jun 2013 20:36:00 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13206

Categories:

Tags:

Opel ADAM s informacijsko-multimedijskim sustavom IntelliLink sada je dostupan s potpunom integracijom sa Siri Eyes Free – jedinstvenom pametnom asistenticom tvrtke Apple koji sluša govorne naredbe tijekom vožnje. Kupci s kompatibilnim pametnim telefonom iPhone1 s operacijskim sustavom iOS 6 mogu pomoću gumba na upravljaču reći Siri Eyes Free da izvrši niz zadataka dok oni drže pogled sigurno na cesti. Ova [...]

(Read more...)

The post Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasa appeared first on PunGas.

]]>
ADAM s informacijsko-multimedijskim sustavom IntelliLink sada je dostupan s potpunom integracijom sa Eyes Free – jedinstvenom pametnom asistenticom tvrtke Apple koji sluša govorne naredbe tijekom vožnje. Kupci s kompatibilnim pametnim telefonom iPhone1 s operacijskim sustavom iOS 6 mogu pomoću gumba na upravljaču reći Siri Eyes Free da izvrši niz zadataka dok oni drže pogled sigurno na cesti. Ova značajka nudi puno više od uobičajene govorne aktivacije – sa Siri Eyes Free možete u ADAM-u razgovarati kao s osobom, koristeći pritom konverzacijski ton razgovora.

 Opel ADAM IntelliLink 283298 medium 620x399 Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasa

Da bi odvlačenje pažnje sveli na najmanju moguću mjeru, Apple i Opel su hands-free opciju podigli na novu razinu i ponudili Eyes Free način rada za Siri koji omogućuje čistu govornu interakciju s uređajem tvrtke Apple. Korisnici će primijetiti da se na zaslonu uređaja razgovor  sa Siri funkcijom ne prikazuje u tekstnom obliku dok se koristi u ADAM-u. To je jedna od važnih mjera koju je Apple osmislio s Opelom tijekom razvoja integracije radi strogog zadržavanja fokusa na sigurnosti.

Ova jedinstvena značajka dostupna je besplatno za sve ADAM-e opremljene sustavom IntelliLink naručene odsad. No i kupci koji već imaju ADAM s IntelliLinkom mogu uživati u Siri Eyes Free funkciji. Naime, od srpnja 2013. Opel nudi besplatno ažuriranje softvera koje omogućuje dodavanje Siri Eyes Free funkcije sustavu IntelliLink. Taj se inovativni sustav može stalno ažurirati dok god posjedujete automobil da bi informacijsko-multimedijski sustav ugrađen u automobil išao ukorak s novitetima iz svijeta mobilne komunikacije. Kupci -a ažuriranje mogu dobiti kod svojih Opelovih zastupnika.

Da bi pokrenuli Siri u Eyes Free načinu rada, vlasnici ADAM-a jednostavno moraju putem Bluetootha povezati Apple iOS uređaj s informacijsko-multimedijskim sustavom IntelliLink, upariti ga i koristiti gumb za govornu aktivaciju na upravljaču. Siri Eyes Free može se aktivirati dok ostale aplikacije, primjerice BringGo, rade u pozadini. Tada se automatski isključuje zvuk glazbe ili uputa navigacijskog sustava.

Osim toga, kupci sustava FlexDock mogu uživati u integraciji Siri Eyes Free funkcije  s pametnim telefonima nasred centralne konzole. Potrebno je jednostavno staviti bilo koji Appleov pametni telefon, uključujući iPhone 5, u priključnu stanicu da bi putem Siri Eyes Free funkcije bilo moguće govorno aktivirati ostale Appleove aplikacije, npr. Apple Maps. Prilikom korištenja aplikacije Apple Maps možete pitati Siri Eyes Free i, primjerice: „Ima li još puno?“

Dodatna prednost korištenja dodatka Opel FlexDock: iPhone se automatski puni bez potrebe za priključivanjem dodatnog kabela pa ne možete završiti s ispražnjenom baterijom.

Opel ADAM IntelliLink 281489 medium 620x412 Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasa

Razne mogućnosti ADAM-ova informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink

Opelov novi informacijsko-multimedijski sustav IntelliLink, koji je premijerno predstavljen s ADAM-om, kompatibilan je s uređajima iPhone, iPad i iPod touch i uređajima s operacijskim sustavom Android. Cijela lepeza mogućnosti koje nudi IntelliLink u Opel ADAM-u uključuje i TuneIn, aplikaciju za pristup globalnim radiopostajama, aplikaciju za navigaciju BringGo te Stitcher – aplikaciju za slušanje podcasta s globalnih internetskih radiopostaja. IntelliLink donosi povezivost i funkcionalnost pametnog telefona u automobil uz dužnu pažnju posvećenu sigurnosti, a sve to putem dodirnog zaslona visoke razlučivosti u boji i dijagonale sedam inča s mogućnošću povezivanja putem Bluetootha i USB-a. IntelliLink je ultramoderan informacijsko-multimedijski sustav koji se može koristiti jednako osobno kao i sadržaji pohranjeni na iPhoneu ili uređaju s Androidom. No IntelliLink je istovremeno i cjenovno pristupačan uz nadoplatu od 2900 kn.

 Opel ADAM IntelliLink 286103 medium 620x415 Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasa

Standardni je informacijsko-multimedijski sustav koji dolazi s modelima ADAM JAM, ADAM GLAM i ADAM SLAM CD 3.0 BT s radijem i CD playerom, mogućnošću povezivanja putem Bluetootha radi hands-free pozivanja i USB-om. Kod IntelliLinka moguće je kombinirati AM/FM dvostruki radijski tuner s DAB digitalnim radijskim prijemnikom. A čitav je informacijsko-multimedijski sustav moguće dodatno unaprijediti impresivnim zvučnim sustavom Infinity s osam zvučnika.

The post Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu putem glasa appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/opel-adam-nudi-interaktivnu-kontrolu-putem-glasa/feed/ 0
Chevrolet Europe objavio cijene za Corvette Singrayhttp://www.pungas.com/chevrolet-europe-objavio-cijene-za-corvette-singray/ http://www.pungas.com/chevrolet-europe-objavio-cijene-za-corvette-singray/#comments Tue, 25 Jun 2013 20:35:50 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13243

Categories:

Tags:

Chevroletov novi sportski automobil Corvette Stingray stiže u prodajne salone diljem Europe u jesen 2013. godine. U Njemačkoj, cijene za kupe verziju sedme generacije Corvette kreću se od 69.990 eura. Standardna oprema Corvette Stingray uključuje sportski paket Z51 koji obuhvaća: poboljšan aero-paket za pojačavanje stabilnosti pri visokim brzinama elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem posebne amortizere, opruge i stabilizatore poseban omjer [...]

(Read more...)

The post Chevrolet Europe objavio cijene za Corvette Singray appeared first on PunGas.

]]>
Chevroletov novi sportski automobil Corvette Stingray stiže u prodajne salone diljem Europe u jesen 2013. godine. U Njemačkoj, za kupe verziju sedme generacije Corvette kreću se od 69.990 eura.

Standardna oprema Corvette Stingray uključuje sportski paket Z51 koji obuhvaća:

 • poboljšan aero-paket za pojačavanje stabilnosti pri visokim brzinama
 • elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem
 • posebne amortizere, opruge i stabilizatore
 • poseban omjer stupnjeva prijenosa za bolje performanse
 • sustav podmazivanja sa suhim karterom, hlađenje diferencijala i mjenjača
 • veće prednje (19×8,5 inča) i stražnje (20×10 inča) naplatke i
 • veće prednje (345 mm) i stražnje (338 mm) kočnice

2013 06 18 Chevrolet Corvette Stingray 620x413 Chevrolet Europe objavio cijene za Corvette Singray

Nadalje, Z51 paket uključuje najnoviji sustav magnetski podesivog ovjesa (opcija u SAD-u) posebno prilagođenog europskim cestama, kao i PTM (performance traction management) sustav te sportski ispušni sustav.

“Corvette već generacijama inspirira milijune ljudi, a ni novi Stingray nije u tome iznimka. Napredak dizajna i tehnologije omogućio nam je da proizvedemo automobil koji će obilježiti desetljeće i nadmašiti očekivanja kupaca,” rekla je Susan Docherty, predsjednica i izvršna direktorica za i Cadillac Europe. “Corvette Stingray parira konkurenciji kada su u pitanju performanse, a uz to je cjenovno pristupačniji. Stingray je više od običnog automobila, namijenjen je vozačima koji misle ozbiljno i koji žele osjetiti čisti užitak koji poistovjećujemo s imenom Corvette.”

Snagu će razvijati novi 6,2-litarski V8 motor LT1 u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa sedam brzina i funkcijom Active Rev Matching koja predviđa stupanj prijenosa i u skladu s time  prilagođava brzinu motora za glatko mijenjanje brzina. Motor razvija 460 KS (343 kW) pri 6.000 okretaja u minuti uz okretni moment od 630 Nm pri 4.600 okretaja sa sportskim ispušnim sustavom.* Stingray je postigao najvišu snagu ikada zabilježenu za automobil Corvette. Očekuje se ubrzanje do 60 mph (97 km/h) za manje od 4 sekunde i ekonomičnija potrošnja goriva.

Osim toga, Corvette Stingray koristi novi revolucionarni Chevrolet MyLink radio s dva 8-inčna zaslona (uz mogućnost osobnog prilagođavanja zaslona), USB ulazom, ulazom za SD karticu i Aux priključkom, kao i pomičnim središnjim zaslonom iza kojeg se može spremiti uređaj.

The post Chevrolet Europe objavio cijene za Corvette Singray appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/chevrolet-europe-objavio-cijene-za-corvette-singray/feed/ 0
Volvo ulazi u australijski V8 Supercars šampionathttp://www.pungas.com/volvo-ulazi-australijski-v8-supercars-ampionat/ http://www.pungas.com/volvo-ulazi-australijski-v8-supercars-ampionat/#comments Tue, 25 Jun 2013 20:35:42 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13247

Categories:

Volvo Car Group (Volvo automobili) u saradnji sa Volvo Polestar Racing timom, sljedeće 2014. godine ulazi u australijski V8 Supercars šampionat i to sa modelom Volvo S60. „Oduševljen sam što mogu objaviti povratak Volva u motorsport takmičenja u Australiji. Volvo ima bogato sportsko naslijeđe u ovoj zemlji, uključujući i pobjedu u najpoznatijoj utrci u Australiji – Bathurst 1000 prije 15 [...]

(Read more...)

The post Volvo ulazi u australijski V8 Supercars šampionat appeared first on PunGas.

]]>
Car Group ( automobili) u saradnji sa Polestar Racing timom, sljedeće 2014. godine ulazi u australijski V8 Supercars šampionat i to sa modelom S60.

Volvo ulazi u australijski V8 Supercars sampionat 620x689 Volvo ulazi u australijski V8 Supercars šampionat

„Oduševljen sam što mogu objaviti povratak Volva u motorsport takmičenja u Australiji. Volvo ima bogato sportsko naslijeđe u ovoj zemlji, uključujući i pobjedu u najpoznatijoj utrci u Australiji – Bathurst 1000 prije 15 godina. Kao prvi luksuzni brend koji kao zvanični tvornički tim ulazi u V8 Supercars šampionat, želimo nastaviti tu tradiciju, te istovremeno ojačati prisustvo samog brenda i modela S60 na tržištu Australije“ – izjavio je Matt Braid, direktor Volvo Car Australia.

Volvo Car Australia će u ovom poduhvatu udružiti snage sa globalnim motorsport partnerom Polestar, kako bi se stvorila saradnja sa renomiranim V8 Supercars timom Garry Rogers Motorsport, te oformila ekipa Volvo Polestar Racing Australia. Ova sjajna informacija dolazi samo sedam dana nakon briljantnog rezultata Volvo Polestar Racing tima u skandinavskom touring šampionatu, gdje je Volvo na posljednjoj voženoj utrci zauzeo prva četiri mjesta.

„Izuzetno smo sretni što širimo naše motorsport aktivnosti i Volvo Polestar Racing tim približavamo fanovima u Australiji i širom svijeta. V8 Supercars šampionat je jedan od najkompetivnijih touring šampionata u svijetu sa fanovima širom planete. Sa novim regulativama, ovaj šampionat postaje idealan za naš Volvo S60“ – izjavio je Derek Crabb, izvršni motorsport direktor Volvo Car grupe

Polestar je globalni motorsport partner Volva još od 1996. godine, te je zaslužan za nastupe Volva u svjetskom i evropskom touring šampionatu. Trenutno tim vodi u konstruktorskom i vozačkom šampionatu skandinavskog touring šampionata, te će biti odgovoran za razvoj i proizvodnju V8 motora, te pomoć Garry Rogers Motorsport timu u razvoju S60 V8 Supercar bolida.

„Veoma smo ponosni i uzbuđeni zbog novog izazova, te ćemo učiniti sve kako bi adekvatno iskoristili 17 godina iskustva sa kompanijom Volvo, te naše inženjerske i razvojne sposobnosti podijelili sa već jakim Garry Rogers Motorsport timom” rekao je vlasnik Polestar-a, Christian Dahl.

V8 Supercars tim Garry Rogers Motorsport, koji ove godine slavi 50.-tu uzastopnu trkaću sezonu će biti odgovoran za razvoj i održavanje dva V8 Supercars Volva S60.

„Mogućnost saradnje sa kompanijama Volvo i Polestar je vrhunska. Najvažnije da svi uključeni razumiju utrkivanje kako sa inženjerskog aspekta, tako i sa aspekta svakodnevnih problema, koji traže brzo rješenje“ – izjavio je Garry Rogers, osnivač i vlasnik Garry Rogers Motorsport tima.

Volvo ima bogatu sportsku tradiciju u Australiji, sa pobjedom u Australian Touring Car šampionatu 1986. godine sa modelom Volvo 240T, koji je vozio Robbie Francevic. Ove godine se navršava i 15 godina od pobjede Volva u najpoznatijoj utrci u Australiji – Bathurst 1000 kada su u Volvo S40 bili Jim Richards i Rickard Rydell. Volvo je spreman pisati novo poglavlje svoje trkaće istorije u Australiji sa sjajnim Volvom S60.

The post Volvo ulazi u australijski V8 Supercars šampionat appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/volvo-ulazi-australijski-v8-supercars-ampionat/feed/ 0
Volvo XC60 – umjetničko djelohttp://www.pungas.com/volvo-xc60-umjetniko-djelo/ http://www.pungas.com/volvo-xc60-umjetniko-djelo/#comments Tue, 25 Jun 2013 20:35:33 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13250

Categories:

Tags:

Treću godinu zaredom, Volvo Car Switzerland je na centralnoj željezničkoj stanici u Cirihu, od 7. do 9. juna organizovao Volvo Art Session, na kojem su kako nepoznati, tako i etablirani umjetnici imali priliku Volvu XC60 dati potpuno novi izgled. Tema ovogodišnje umjetničke sesije u Cirihu bila je „Dizajniran za Vas“. Glavna zvijezda bio je bijeli Volvo XC60 ispred bijelog platna. [...]

(Read more...)

The post Volvo XC60 – umjetničko djelo appeared first on PunGas.

]]>
Treću godinu zaredom, Car Switzerland je na centralnoj željezničkoj stanici u Cirihu, od 7. do 9. juna organizovao Art Session, na kojem su kako nepoznati, tako i etablirani umjetnici imali priliku Volvu XC60 dati potpuno novi izgled.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 3 620x413 Volvo XC60  umjetničko djelo

Tema ovogodišnje umjetničke sesije u Cirihu bila je „Dizajniran za Vas“. Glavna zvijezda bio je bijeli Volvo XC60 ispred bijelog platna. Umjetnici iz cijelog svijeta imali su mogućnost slikati, sprejati i dizajnirati svoju viziju švedskog SUV-a. Na kraju svake sesije djelo je bilo kratkotrajno dostupno u 3D formi, prije nego što je nastupio drugi umjetnik. Finalni i konstantna transformacija automobila mogu se vidjeti sa http://www.volvoartsession.com/.

„Sa sada već tradicionalnom umjetničkom sesijom, želimo pokazati da je Volvo kreativan i inovativan automobilski brend, koji brine o ljudima. Ovaj unikatni umjetnički događaj ima mogućnosti privući nove potencijalne kupce, koji inače ne razmišljaju o posjedovanju Volvo automobila“ – objašnjava Anouk Poelmann, predsjednik Volvo Car Switzerland.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 2 620x411 Volvo XC60  umjetničko djelo

Volvo Art Session organizuje se u saradnji sa švicarskim umjetnicima. Prošle godine, stigli su i umjetnici iz Kine. Ovogodišnji događaj je bio međunarodnog karaktera. „Različitost je bila neminovna, a pozitivna i kreativna energija bila je više nego primjetna. Prolaznici su se stalno zaustavljali i slikali. Mnogi su se i zadržali dovoljno dugo da vide finalni izgled“ – objašnjava Poelmann.

Volvo Art Session se održao na glavnoj željeznikog stanici u Cirihu, jednom od najposjećenijih javnih mjesta u čitavoj Evropi. Čitav događaj zabilježio je i poznati talijanski fotograf Francesco Carrozzini, a njegovi će radovi biti objavljeni krajem godine. Pored toga, čitav event „pratila“ je i kamera, tako da će se u Volvo Art sesiji moći uživati i kroz video materijal.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 620x408 Volvo XC60  umjetničko djelo

„U protekle tri godine postojanja Volvo Art Session je konstantno rastao. Nastavljamo privlačiti sve više pažnje kako medija, tako i publike. Pored toga, primjetan je i rast međunarodnog priznanja čitavog događaja“ – zaključuje Poelmann.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 4 620x413 Volvo XC60  umjetničko djelo

Među umjetnicima koji su ove godine posjetili Volvo Art Session su njemački 3D grafiti umjetnik DAIM, francusko-američki duo Koralie & Supakitch, sve poznatija zvijezda ulične umjetnosti Etam Cru iz Poljske, zatim švicarski grafički dizajner Blanda Eggenschwiler, te kanadski par Lexr & Evoke, kao i kinesko-njemački umjetnik Daniel Man.

 

The post Volvo XC60 – umjetničko djelo appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/volvo-xc60-umjetniko-djelo/feed/ 0
Novi motor za Nissan Jukehttp://www.pungas.com/novi-motor-za-nissan-juke/ http://www.pungas.com/novi-motor-za-nissan-juke/#comments Tue, 25 Jun 2013 20:34:45 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13257

Categories:

Tags:

Više obrtnog momenta, manja potrošnja goriva, manje emisija, smanjena buka i sistem Stop/Start – to su samo neke prednosti najnovijeg motora 1.5 dCi koji se odsada ugrađuje u Nissan Juke.S novom izvedbom nagrađivanog dizelskog motora sa direktnim ubrizgavanjem, razvijenog u Renaultu, Nissanovom partneru u Alijansi, Juke je efikasniji, uglađeniji i još zabavniji za vožnju. Od 330.000 Jukeovih modela prodanih u [...]

(Read more...)

The post Novi motor za Nissan Juke appeared first on PunGas.

]]>
Više obrtnog momenta, manja potrošnja goriva, manje emisija, smanjena buka i sistem Stop/Start – to su samo neke prednosti najnovijeg motora 1.5 dCi koji se odsada ugrađuje u Juke.S novom izvedbom nagrađivanog dizelskog motora sa direktnim ubrizgavanjem, razvijenog u Renaultu, Nissanovom partneru u Alijansi, Juke je efikasniji, uglađeniji i još zabavniji za vožnju. Od 330.000 Jukeovih modela prodanih u Evropi od lansiranja krajem 2010., više od 132.000 primjeraka, odnosno nekih četrdesetak posto, pogoni 1.5 dCi. Dolazak novog motora, stoga, teško da može biti važniji.

 Nissan Juke 620x443 Novi motor za Nissan Juke

Promjenama je najveći obrtni moment motora povećan za znatnih 20 Nm, na 260 Nm. Osamdeset posto dostupno je već od 1.500 o/min pa je automobil žustriji. A obzirom na to da ispušta samo 109 g/km CO2 i u mješovitom ciklusu troši 4,2 l/100 km, motor nove generacije najefikasnija je jedinica u Jukeovoj ponudi.

Poboljšanja su ostvarena nizom tehnoloških promjena. Među njima su primjena novih piezoelektričnih brizgaljki goriva, koje sada imaju tačnije usmjeren uzorak brizganja radi boljeg izgaranja (čak do petnaest posto manje neizgorenog goriva) i novi turbopunjač promjenjive geometrije s manjom “turborupom” i male inercije sa direktnijim i efikasnijim usisom zraka.

Usto, ugradnja niskotlačnog sistema recikliranja ispušnih plinova u zatvorenoj petlji, kod kojeg se ispušni plin hladi prije ponovnog uvođenja u usisni sistem, pridonijela je usklađenosti jedinice s budućom normom Euro 6. Ostale promjene obuhvataju novu, termostatski upravljanu uljnu pumpu promjenjive zapremine koja smanjuje unutarnje trenje, automatski se prilagođavajući potrebama motora i viskoznosti ulja.

A vodeći se primjerom benzinskog motora koji su konstruisali Nissanovi inženjeri, novi dizelski motor ima poboljšanja za manje trenje poput ugljika strukturom nalik na dijamant za podizače ventila, što je tehnologija Formule 1. Motor odsada ima i Nissanov automatski sistem Start/Stop s iznimno efikasnom tehnologijom upravljanja, pa se isti ponovno pokrene za samo 0,5 s nakon pritiska papučice kvačila. Opću uglađenost motora dodatno je povećalo smanjenje buke izgaranja.

Promjene su doživjeli i prenosni omjeri. Prvi i drugi malo su kraći radi brži reakcija na malim brzinama i većeg užitka u vožnji. Preostala četiri omjera malo su duži, čime se iskorištava bolji obrtni moment radi manje potrošnje. U mješovitom ciklusu novi Juke 1.5dCi troši samo 4,2 l/100km, što je 12,5 % manje u odnosu na prethodnika koji je trošio 4,8 l/100km.

Manjoj potrošnji doprinosi i Nissanov sistem upravljanja dinamikom  koji vozaču omogućava da bira između tri postavke motora – Eco, Normal i Sport. Sistem ne samo što zadaje odgovarajuću osjetljivost papučica u postavkama Eco i Sport nego i ograničava najveći obrtni moment u postavci Eco na 220 Nm. Ipak, svih 260 Nm dostupno je u kick-downu. Snaga motora od 110 KS (81 kW) nije se mijenjala, kao ni performanse (najveća brzina je 175 km/h, a iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 11,2 s).

The post Novi motor za Nissan Juke appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/novi-motor-za-nissan-juke/feed/ 0
Nova Opel Insigniahttp://www.pungas.com/nova-opel-insignia/ http://www.pungas.com/nova-opel-insignia/#comments Mon, 24 Jun 2013 09:43:17 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13260

Categories:

Tags:

Novom Opel Insignijom koja će imati svoju svjetsku premijeru na 65. frankfurtskom sajmu automobila (od 12. do 22. rujna 2013.) Opelova modelska ofenziva prelazi na sljedeću razinu. Ovaj model s vrha ponude krasi još privlačniji stil interijera i eksterijera pa on nagrađivanu filozofiju prema kojoj „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“ podiže na još višu razinu. Novi snažni i ultraučinkoviti motori [...]

(Read more...)

The post Nova Opel Insignia appeared first on PunGas.

]]>
Novom Insignijom koja će imati svoju svjetsku premijeru na 65. frankfurtskom sajmu automobila (od 12. do 22. rujna 2013.) Opelova modelska ofenziva prelazi na sljedeću razinu. Ovaj model s vrha ponude krasi još privlačniji stil interijera i eksterijera pa on nagrađivanu filozofiju prema kojoj „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“ podiže na još višu razinu. Novi snažni i ultraučinkoviti motori s izravnim ubrizgavanjem poput turbo dizelskog s emisijom od 99 te benzinski turbo agregat nove generacije dodatno proširuju ionako bogat portfelj motora.

Insignija 2 620x413 Nova Opel Insignia

Ova vrlo niska emisija ispušnih plinova svrstava novi dvolitreni turbo dizelski motor u A+ energetsku klasu efikasnosti. Obje izvedbe motora (88kW/120KS i 103kW/140KS prema EG Nr.715/2007) u izvedbama karoserije sa četiri i pet vrata, ručnim mjenjačem sa šest brzina i start/stop sustavom troše samo 3,7 litara goriva na 100 km u kombiniranom ciklusu (Sports : 3,9 l/100 km). Takva potrošnja čini Opel Insigniju 2.0 CDTI najefikasnijim dizelskim automobilom u svojoj klasi

Cijeli niz poboljšanja podvozja osigurava veću udobnost, a s Insignijom je sada dostupna i posve nova generacija informacijsko-multimedijskog sustava koja u automobil integrira brojne funkcije pametnog telefona te se njime upravlja intuitivno i jednostavno putem dodirne pločice – touchpada – na središnjoj konzoli.

“Uspješna Insignija već je osvojila 580 000 Opelovih vozača, a nova će Insignija sa svojim visokokvalitetnim i elegantnim kokpitom, intuitivnim upravljanjem informacijsko-multimedijskim sustavom, vrhunskim motorima i izražajnijim dizajnom biti još uspješnija“, rekao je glavni izvršni direktor Opela, dr. Karl-Thomas Neumann, opisujući revoluciju ovog modela srednje klase. “Naš prestižni model sada je još sofisticiraniji i privlačniji – no uz svu tu eleganciju, nesmijemo zaboraviti u čemu je ključ novog modela: ponuditi vozaču i putnicima komforan i siguran doživljaj vožnje kroz vrhunsku tehnologiju po uistinu atraktivnoj cijeni.“

Insignija 1 620x413 Nova Opel Insignia

Cijena- početak prodaje

„Naš je model s vrha ponude sada još profinjeniji i atraktivniji, no uza svu tu eleganciju ne zaboravlja ono što je bitno: ponuditi vozačima i putnicima udobno i sigurno iskustvo vožnje uz vrhunske tehnologije i privlačnu cijenu.“

U Hrvatskoj nova se Insignija može početi naručivati od 18. lipnja, a posebno treba naglasiti da će za novog model ostati na nivou jednako opremljenih Insignija prethodne generacije.

Elegancija: jasno organiziran kokpit s novom generacijom informacijsko-multimedijskog sustava

Tijekom unaprjeđenja kokpita u fokusu su bila tri kriterija: jednostavno, jasno i time intuitivno upravljanje, prilagodba ponude informacijsko-multimedijskih sustava te, naravno, udobnost i sigurnost vozača i putnika, koja je dodatno povećana zahvaljujući najmanjem mogućem odvlačenju pozornosti od praćenja situacije na cesti.

Insignija 3 620x413 Nova Opel Insignia

Središnja konzola nudi posve novi osjećaj suptilnosti i profinjenosti te se na njoj nalazi cijeli niz vrhunskih tehnologija i funkcija. Crno lakirana kontrolna ploča visokog sjaja s kromiranim detaljima drastično je pojednostavnjena: sada se na njoj nalazi tek nekoliko gumba, pa je upravljanje informacijsko-multimedijskim sustavom te primjerice klimatizacijom brzo i intuitivno.

Novom se generacijom Insignijina informacijsko-multimedijskog sustava upravlja putem dodirnog zaslona u boji dijagonale osam inča (20,3 cm). Vozač može pristupiti svim funkcijama i podizbornicima putem početnog zaslona, primjerice radijskim postajama, pojedinačnim pjesmama, povezivanju s pametnim telefonom ili 3D karti za navigaciju, i to pritiskom gumba, dodirnog zaslona, upravljanjem govorom  ili putem posve novog touchpada. A novi informacijsko-multimedijski sustav može se i individualizirati – naime, moguće je pohraniti do 60 osobnih favorita (npr. playlisti, kontakata iz imenika mobitela, adresa za navigaciju).

Touchpad je ergonomski integriran u središnju konzolu i nudi posve nov način brzog i intuitivnog pristupa informacijsko-multimedijskom sustavu. Njegova pozadinski osvijetljena površina osjetljiva na dodir odmah reagira na pokrete prstom, uključujući dodirno kretanje sučeljem, i čini upravljanje novom generacijom informacijsko-multimedijskog sustava krajnje jednostavnim pa vozača ne odvlači od praćenja prometne situacije. Čak je i pojedinačna slova – primjerice prilikom traženja pjesme u bazi podataka ili grada u navigacijskom sustavu – moguće unijeti putem touchpada dodirom prstom.

Vozač Insignije može upravljati novom generacijom informacijsko-multimedijskog sustava i putem novodizajniranih i jednostavno organiziranih kontrola na upravljaču te govornih naredbi. Funkcija naprednog prepoznavanja govora aktivira se jednostavnim pritiskom gumba na upravljaču, a sam sustav može obraditi više naredbi istovremeno. Širok raspon izbora prilikom upravljanja rezultat je poboljšanja nove generacije informacijsko-multimedijskog sustava.

Vezu između čovjeka i stroja intenzivira i novodizajnirana ploča s instrumentima s dodirnim zaslonom u boji visoke razlučivosti dijagonale maksimalno osam inča (20,3 cm). Osim klasičnih očitanja poput brzine, broja okretaja u minuti i razine goriva u spremniku, izravnom su pogledu vozača dostupni i dodatni podaci o navigaciji, korištenju pametnog telefona i mogućnostima vezanima uz zvuk, a moguće ih je i dodatno podešavati.

Insignija 4 620x438 Nova Opel Insignia

 

Vrh ponude: nova generacija turbo dizelskog i SIDI turbo benzinskog motora s emisijom samo 99 g

Nova se Opel ističe i svojim pogonskim sustavom i podvozjem. Ovaj je srednje veliki model već ovjenčan brojnim nagradama za udobnost vožnje, upravljanje i držanje podloge, no novo ga izdanje lansira u još višu ligu. Opelovi su inženjeri uveli cijeli niz poboljšanja podvozja, uključujući unaprjeđenja amortizera, stabilizatora i upravljanja, koja su dovela do smanjenja buke i vibracija te još veće udobnosti.

 

Bogat i dodatno povećan portfelj motora prilagođen je višim performansama i udobnosti bez kompromisa. S novom Opel Insignijom dolazi izbor između tri pogonske alternative – benzina, dizela i LPG-a (Liquefied Petroleum Gas, ukapljeni naftni plin) te raspona snage od 81 kW/110 KS do 239 kW/325 KS.

Nova Insignia 2.0 CDTI prvakinja je ekologije i uštede goriva. Zahvaljujući njenom novom 2-litarskom turbo dizelskom motoru, varijante s 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS prema standardu EG br. 715/2007 emitiraju samo 99 g/km CO2 (Sports Tourer: 104 g/km CO2). Time se nova Insignija nalazi u klasi energetske učinkovitosti A+ jer u kombiniranom ciklusu potrošnje četvero i peterovratni modeli sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem i sustavom Start/Stop troše samo 3,7 litara goriva na 100 km (Sports Tourer: 3,9 l/100 km), što su vrhunske vrijednosti u toj klasi vozila. Obje varijante krasi i vrhunski okretni moment pri čemu zahvaljujući funkciji automatskog overboosta turbo dizelski motor s 88 kW/120 KS nudi do 320 Nm, a model sa 103 kW/140 KS čak do 370 Nm.

Dizelski je motor s vrha ponude 2.0 BiTurbo CDTI sa 143 kW/195 KS. Ovaj dizelski agregat visokih performansi sa sekvencijalnim dvofaznim turbopunjačima nudi impresivan okretni moment od 400 Nm te se odlikuje brzim odzivom na gas i iznimnom snagom u širokom rasponu okretaja.

Najistaknutiji benzinski motori su dva agregata s turbom i izravnim ubrizgavanjem: 2.0 SIDI Turbo sa 184 kW/250 KS i maksimalnim okretnim momentom od 400 Nm te 1.6 SIDI Turbo iz najnovije generacije motora sa 125 kW/170 KS i 260 Nm te čak do 280 Nm s overboostom (SIDI = Spark Ignition Direct Injection, paljenje iskrom uz izravno ubrizgavanje). Oba ta motora krasi vrhunski razvoj snage i izvanredna tećnost rada uz nisku potrošnju goriva. Mogu se upariti sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem i Start/Stop funkcijom ili pak s novim automatskim mjenjačem sa šest brzina iznimno s niskim trenjem. Osim s pogonom na prednje kotače, 2-litarski SIDI Turbo dostupan je i s pogonom na sve kotače.

Opel Insignia 1.4 LPG nudi alternativan i iznimno ekonomičan motor sa 103 kW/140  i maksimalnim okretnim momentom od 200 Nm. I on je, kao benzinska verzija, sukladan najstrožim smjernicama budućeg standarda Euro 6 koji se odnosi na emisije štetnih plinova. Uz potrošnju goriva od samo 7,6 l/100 km (Sports Tourer: 7,9 l/100 km) u MVEG-ovu kombiniranom ciklusu i niskim emisijama CO2 od 124 g/km (Sports Tourer: 129 g/km CO2), modelu Insignia LPG nema premca u klasi A energetske učinkovitosti.

Jedinstveni stil: nagrađivana Opelova dizajnerska filozofija sa štihom premium kvalitete

Nova  je Insignija evolucija Opelove višestruko nagrađivane dizajnerske filozofije prema kojoj „umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost“ u segmentu srednje velikih vozila. Dizajnerska se tema zasniva na aspiracijama na premium kvalitetu i dinamiku uz prepoznatljiv spušten i širok izgled prednjeg dijela radi vizualnog naglašavanja širokog stava. Tako je kromirana rešetka visokog sjaja šira i niža nego prije. Prečka na kojoj se nalazi Opelov logotip uža je i sada sadrži krilca koja predstavljaju vizualnu poveznicu s redizajniranim prednjim svjetlima. Ovisno o paketu opreme, prednja svjetla mogu dolaziti s biksenonskim žaruljama i sigurnosnim sustavom svjetala AFL+. Sva prednja svjetla dolaze u crnom kućištu visokog sjaja s naglašenim kromiranim detaljima usklađenima s korištenim naprednim tehnologijama. Među prednjim su svjetlima iz bogatijih paketa opreme prepoznatljiva svjetla za dnevnu vožnju u obliku krila sa štedljivim LED žaruljama. Umetci u donjem prednjem dijelu dizajnirani su tako da se čine tankima i širokima radi naglašavanja veličine rešetke. Svjetla za maglu dolaze sa širokim crnim umetcima i kromiranim detaljima. Kako se približavaju blatobranu, ti umetci postaju sve širi radi naglašavanja širine dizajna prednjeg dijela i općenito vrhunski dizajn Opel Insignije.

Izgled bočnih strana nove Insignije u limuzinskoj i hatchback izvedbi jasno se više razlikuju nego prije zahvaljujući jedinstvenom dizajnu poklopca prtljažnika i integriranog spojlera. Linija krova modela s pet vrata lagano nestaje sve dok se ne stopi s stražnjim spojlerom  naglašavajući tako klasičnu siluetu kupea. Kod četverovratne varijante ta linija se nastavlja uz rub spojlera kako bi se naglasila duljina elegantne limuzine.

Sve se te promjene odražavaju i u dizajnu stražnjeg dijela, koji je kod nove Insinije širih i nižih proporcija nego prije. Kromirana prečka visokog sjaja sada je smještena niže na poklopcu prtljažnika i na njoj se nalazi logotip. Ona se nastavlja do stražnjih svjetala te se na njoj nalaze tanka svjetla za vožnju unatrag. Dvodijelna stražnja svjetla koja se sastoje od stop-svjetala i klasičnih stražnjih svjetala izvedena su pomoću LED žarulja u svim paketima opreme za limuzinsku i hatchback-izvedbu. Za sve karoserijske izvedbe karakterističan je dizajn svjetala u obliku oštrog krila.

Nova Opel Insignia nudi i cijeli niz tehnoloških i sigurnosnih unapređenja te funkcija koje povećavaju udobnost. Među njima su između ostalog vrhunski sustavi pomoći temeljeni na radaru i kameri a koji uključuju adaptivni tempomat, upozorenje na vozilo u mrtvom kutu, upozorenje na mogućnost frontalnog sudara, drugu generacija sustava za pomoć pri parkiranju, premium sjedala s AGR-ovim certifikatom te sustav „Open & Start“ za ulazak u automobil i njegovo pokretanje bez ključa.

The post Nova Opel Insignia appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/nova-opel-insignia/feed/ 0
Pirelli će tužiti FIA-u?http://www.pungas.com/pirelli-tuiti-fiau/ http://www.pungas.com/pirelli-tuiti-fiau/#comments Mon, 24 Jun 2013 09:42:14 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13279

Categories:

Pirelli, kojeg je FIA kaznila sa “opomenom”, najvjerovatnije će podnijeti tužbu protiv FIA-e iako je kazna po mnogima smiješna. Pirelli smatra da je njihov imidž oštećen te će najverovatnije podnijeti tužbu sudu kako bi tražili odštetu od FIA-e i sprali ljagu sa svog imena. Pirelli pravni tim je na samom početku test-gate afere tvrdio da FIA nema jurisdikciju nad Pirellijem [...]

(Read more...)

The post Pirelli će tužiti FIA-u? appeared first on PunGas.

]]>
, kojeg je kaznila sa “opomenom”, najvjerovatnije će podnijeti tužbu protiv -e iako je kazna po mnogima smiješna. Pirelli smatra da je njihov imidž oštećen te će najverovatnije podnijeti tužbu sudu kako bi tražili odštetu od -e i sprali ljagu sa svog imena.

Pirelli Pirelli će tužiti FIA u?

Pirelli pravni tim je na samom početku test-gate afere tvrdio da FIA nema jurisdikciju nad Pirellijem i da, ukoliko žele kazniti Pirelli, to moraju uraditi putem običnog suda. Oni su svoje argumente temeljelili na pravilnicima koji kažu da FIA regulira sport i timovi koji se takmiče, čime bi Pirelli bio izvan tog opisa.

Međutim, FIA je ustvrdila da kada su potpisali ugovor o dostavljanju guma, pristali su i na Sportski pravilnik koji regulira ovakve slučajeve te su ipak proveli proces protiv Pirellija.

Italijanska kompanija smatra da im je narušen imidž i da su nepravedno optuženi, čemu u prilog ide i sama presuda FIA tribunala.

The post Pirelli će tužiti FIA-u? appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/pirelli-tuiti-fiau/feed/ 0
Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motorhttp://www.pungas.com/ovako-zvui-novi-renault-f1-turbo-v6-motor/ http://www.pungas.com/ovako-zvui-novi-renault-f1-turbo-v6-motor/#comments Mon, 24 Jun 2013 07:04:07 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13283

Categories:

Tags:

Renault je objavio detalje i prvi audio snimak zvuka novog Formula 1 motora koji će se koristiti naredne godine. Iako su mnogi tvrdili da će V6 turbo motori zvučati puno lošije od sadašnjih, čini se da ih je Renault utišao objavljivanjem ovog snimka.  

(Read more...)

The post Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor appeared first on PunGas.

]]>
je objavio detalje i prvi audio snimak zvuka novog motora koji će se koristiti naredne godine. Iako su mnogi tvrdili da će V6 turbo motori zvučati puno lošije od sadašnjih, čini se da ih je Renault utišao objavljivanjem ovog snimka.

704360 210613ren c 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor 704361 210613ren d 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor 704368 210613ren b 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor 704369 210613ren f 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor 704371 210613ren a 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor 704372 210613ren e 225x160 Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor

 

The post Ovako zvuči novi Renault F1 turbo V6 motor appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/ovako-zvui-novi-renault-f1-turbo-v6-motor/feed/ 0
Red Bull tražio 100 miliona dolara kazne za Mercedeshttp://www.pungas.com/red-bull-traio-100-miliona-dolara-kazne-za-mercedes/ http://www.pungas.com/red-bull-traio-100-miliona-dolara-kazne-za-mercedes/#comments Sun, 23 Jun 2013 19:03:36 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13277

Categories:

Tags:

Njemački Bild objavio je priču o “test gate” skandalu koji je rezultirao izuzetno blagom kaznom za Mercedes. Kazna je toliko blaga da je sada nejasno ko je zapravo izašao kao kažnjen a ko pobjednik. U toj dilemi su i Lauda iz Mercedesa i dr Helmut Marko iz Red Bulla. Njih dvojica su se opkladili u 50 eura u tome ko [...]

(Read more...)

The post Red Bull tražio 100 miliona dolara kazne za Mercedes appeared first on PunGas.

]]>
Njemački Bild objavio je priču o “test gate” skandalu koji je rezultirao izuzetno blagom kaznom za . Kazna je toliko blaga da je sada nejasno ko je zapravo izašao kao kažnjen a ko pobjednik. U toj dilemi su i Lauda iz Mercedesa i dr Helmut Marko iz Red Bulla. Njih dvojica su se opkladili u 50 eura u tome ko će pobijediti u procesu: timovi koji su se žalili ili . Na kraju, Marko tvrdi da bi novac trebao dati Lauda, jer “kazna je kazna”.

3043 fullscreen 800 620x413 Red Bull tražio 100 miliona dolara kazne za Mercedes

 Photo (c):

Lauda nije krio olakšanje, kao ni Toto Wolff iz Mercedesa. Čak i da je bila oštrija kazna, Lauda smatra da se ne bi žalili na rezultat. Ipak, olakšanje je primjetno u taboru Mercedesa, a kako i ne bi, kada je Bild u Njemačkoj otkrio da je zahtijevao kaznu od 100 miliona dolara kao i oduzimanje 150 bodova u konstruktorskom poretku. To bi bila izuzetno teška kazna za Mercedes, no prošli su uz samo opomenu i zabranu nastupanja na rookie testiranju na stazi Silverstone koje je zakazano za sljedeći mjesec.

The post Red Bull tražio 100 miliona dolara kazne za Mercedes appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/red-bull-traio-100-miliona-dolara-kazne-za-mercedes/feed/ 0
Tesla demonstrirao brzu izmjenu baterijahttp://www.pungas.com/tesla-demonstrirao-brzu-izmjenu-baterija/ http://www.pungas.com/tesla-demonstrirao-brzu-izmjenu-baterija/#comments Sun, 23 Jun 2013 16:53:37 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13273

Categories:

Tags:

Tesla sve više razvija svoju mrežu tzv Supercharge station, mjesta gdje možete brzo napuniti baterije Tesla automobila i nastaviti putovanje. Naravno, za sada se ova mreža “električnih stanica” razvija u SAD gdje Tesla pokušava što više približite svoje modele ljudima. Na svim Supercharge stanicama, punjenje baterija je besplatno, a punjenje se doista brzo odvija- od 30 do 40 minuta punjenja [...]

(Read more...)

The post Tesla demonstrirao brzu izmjenu baterija appeared first on PunGas.

]]>
sve više razvija svoju mrežu tzv , mjesta gdje možete brzo napuniti baterije Tesla automobila i nastaviti putovanje. Naravno, za sada se ova mreža “električnih stanica” razvija u SAD gdje Tesla pokušava što više približite svoje modele ljudima. Na svim Supercharge stanicama, punjenje baterija je besplatno, a punjenje se doista brzo odvija- od 30 do 40 minuta punjenja omogućava vam nastavak putovanja.

Kako su istakli iz Tesla kompanije, ovakvo punjenje je besplatno i uvijek će biti besplatno, međutim, ukoliko vam se žuri i ne želite da pravite pauzu, za nekoliko sedmica imate mogućnost da jednostavno brzo zamijenite baterije, i dobijete svježe napunjene baterije. Ova usluga se plaća i košta oko 60 dolara. Ukoliko želite kasnije da dobijete nazad svoje baterije, morate platiti dodatnih 60 dolara.

Ako mislite da će zamjena baterija dugo trajati, onda je ovaj video i demonstracija napravljeni da vas razuvjere. Tesla je usporedio koliko je potrebno vremena da naspete gorivo u prosječan automobil sa vremenom koje je potrebno da zamijenite baterije u Tesla S – iznenađujuće, Tesla tehnologija vam omogućava da čak dva puta zamijenite baterije u Tesla automobil za vrijeme za koje je potrebno da se napuni samo jedan rezervoar benzina u prosječnom automobilu.

Za zamjenu baterija potrebno je oko 90 sekundi. Impresivno.

The post Tesla demonstrirao brzu izmjenu baterija appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/tesla-demonstrirao-brzu-izmjenu-baterija/feed/ 0
Lotus kritikuje Pirelli zbog konzervativnog odabira guma za naredne tri trkehttp://www.pungas.com/lotus-kritikuje-pirelli-zbog-konzervativnog-odabira-guma-za-naredne-tri-trke/ http://www.pungas.com/lotus-kritikuje-pirelli-zbog-konzervativnog-odabira-guma-za-naredne-tri-trke/#comments Sun, 23 Jun 2013 16:16:59 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13270

Categories:

Tags:

Lotus je oštro kritikovao Pirelli zbog najavljenih mješavina guma za naredne tri trke. Iz ekipe Lotus, od kojih se očekuje veliki upgrade bolida na sljedećoj utrci, oštro su kritikovali Pirelli, jer smatraju da su podlegli pritiscima iz drugih ekipa da naprave gume koje mogu više izdržati na stazi. Pirelli je ove godine na utrkama snabdijevao timove gumama koje su znatno [...]

(Read more...)

The post Lotus kritikuje Pirelli zbog konzervativnog odabira guma za naredne tri trke appeared first on PunGas.

]]>
je oštro kritikovao zbog najavljenih mješavina guma za naredne tri trke. Iz ekipe Lotus, od kojih se očekuje veliki upgrade bolida na sljedećoj utrci, oštro su kritikovali , jer smatraju da su podlegli pritiscima iz drugih ekipa da naprave koje mogu više izdržati na stazi.

raikkonen2 620x413 Lotus kritikuje Pirelli zbog konzervativnog odabira guma za naredne tri trke

Pirelli je ove godine na utrkama snabdijevao timove gumama koje su znatno brže trošile nego prošlogodišnje zbog čega su mnogi timovi imali problema sa adaptacijom. Lotius je jedna od ekipa koja odlično koristi ovogodišnje Pirelli gume, i njihovom bolidu odgovara sadašnja situacija sa gumama. S druge strane, , iako bilježi jako dobre rezultate i sve bolje is utrke u utrku, najveći je kritičar i stvara najviše pritiska na Pirelli da u ostatku sezone isporučuje gume koje mogu duže izdržati na stazi sa optimalnim perfomansama.

“Vjerujemo da su podlegli pritisku naših rivala, što pokazuje njihov odabir guma za narede tri utrke. Obično u drugom dijelu sezone i ide odabir tvrđih mješavina, ali mislimo da je sadašnji, konzervativniji, pristup Pirellija pokazuje da su podlegli pritiscima.” Tvrde u Lotusu

The post Lotus kritikuje Pirelli zbog konzervativnog odabira guma za naredne tri trke appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/lotus-kritikuje-pirelli-zbog-konzervativnog-odabira-guma-za-naredne-tri-trke/feed/ 0
Le Mans 24 sata pripali Audiju i posadi Kristensen, McNish, Duvalhttp://www.pungas.com/le-mans-24-sata-pripali-audiju-posadi-kristensen-mcnish-duval/ http://www.pungas.com/le-mans-24-sata-pripali-audiju-posadi-kristensen-mcnish-duval/#comments Sun, 23 Jun 2013 13:33:50 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13266

Categories:

Tags:

Tom Kristensen, Allan McNish i Loic Duval ostvarili su pobjedu na današnjoj trci  ”Le Mans 24 Hours”. njihova pobjeda je ipak u sjeni tragične nesreće u kojoj je život izgubio danski vozač Allan Simonsen. Duval je preuzeo prvu poziciju za svoju posadu u 7 satu utrke. Simonsen je poginuo u ranoj fazi utrke, nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom [...]

(Read more...)

The post Le Mans 24 sata pripali Audiju i posadi Kristensen, McNish, Duval appeared first on PunGas.

]]>
Tom Kristensen, Allan McNish i Loic Duval ostvarili su pobjedu na današnjoj trci  ” 24 Hours”. njihova pobjeda je ipak u sjeni tragične nesreće u kojoj je život izgubio danski vozač Allan Simonsen.

audi motorsport 130621 5111 620x413 Le Mans 24 sata pripali Audiju i posadi Kristensen, McNish, Duval

Duval je preuzeo prvu poziciju za svoju posadu u 7 satu utrke.

Simonsen je poginuo u ranoj fazi utrke, nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom i probio zaštitnu ogradu. Preminuo je od zadobivenih povreda u medicinskom centru na stazi. Svoje pobjede skoro svi vozači sa današnje utrke posvetili su Allanu Simmonsenu.

audi motorsport 130621 5106 620x413 Le Mans 24 sata pripali Audiju i posadi Kristensen, McNish, Duval

Sam Kristensen koji je u cilj ušao kao prvi, na podijumu je posvetio pobjedu Simonsenu: “OVu pobjedu sam namjeravao posvetiti svom ocu, međutim, nakon tragičnih događanja, ovu pobjedu posvećujem svom kolegi, Allanu Simonsenu koji je danas, nažalost, tragično stradao.”

Toyota je ove godine napravila i značajniji napredak Prošle godine nisu uspjeli završiti utrku, no ovogodišnju utrku završavaju na drugoj i četvrtoj poziciji. je nastrvio impresivan niz pobjeda, i ovo im je 12. pobjeda u 14 nastupa.

Nakon 24 sata utrkivanja ovo su :

Pos Cl   Car    Drivers             Laps Gap
 1. P1 #2 Audi   Kristensen/McNish/Duval     348  
 2. P1 #8 Toyota  Davidson/Sarrazin/Buemi     347  +   1 Lap
 3. P1 #3 Audi   Gene/Jarvis/di Grassi      347  + 1m55.252s
 4. P1 #7 Toyota  Wurz/Lapierre/Nakajima     341  +  7 Laps
 5. P1 #1 Audi   Lotterer/Treluyer/Fassler    338  +  10 Laps
 6. P1 #21 HPD    Leventis/Kane/Watts       332  +  16 Laps
 7. P2 #35 Morgan  Baguette/Plowman/Gonzalez    329  +  19 Laps
 8. P2 #24 Morgan  Pla/Brundle/H Hansson      328  +  20 Laps
 9. P2 #26 Oreca   Rusinov/Martin/Conway      327  +  21 Laps
10. P2 #42 Zytek   Krumm/Mardenborough/Ordonez   327  + 1m07.075s
11. P2 #49 Oreca   P-Companc/Kaffer/Minassian   325  +  23 Laps
12. P2 #43 Morgan  Gachnang/Mailleux/Lombard    320  +  28 Laps
13. P2 #48 Oreca   Hartley/Chandhok/Patterson   319  +  29 Laps
14. P2 #38 Zytek   Dolan/Turvey/Luhr        319  + 4m01.549s
15. P2 #36 Alpine  Ragues/Panciatici/Gommendy   317  +  31 Laps
16. GTP #92 Porsche  Lieb/Lietz/Dumas        315  +  33 Laps
17. GTP #91 Porsche  Bergmeister/Pilet/Bernhard   315  + 2m10.631s
18. GTP #97 Aston   Mucke/Turner/Dumbreck      314  +  34 Laps
19. P2 #34 Oreca   Frey/Niederhauser/Bleekemolen  314  + 1m27.131s
20. GTP #73 Corvette Garcia/Magnussen/Taylor     312  +  36 Laps
21. GTP #71  Beretta/Kobayashi/Vilander   311  +  37 Laps
22. GTP #51  Bruni/Fisichella/Malucelli   311  + 1m57.110s
23. GTP #74 Corvette Gavin/Milner/Westbrook     309  +  39 Laps
24. P2 #41 Zytek   Rossi/K-Smith/Lux        307  +  41 Laps
25. GTP #53 SRT    Farnbacher/Goossens/Dalziel   306  +  42 Laps
26. GTA #76 Porsche  Narac/Vernay/Bourret      306  + 1m51.302s
27. GTA #55  Perazzini/O'Young/Case     305  +  43 Laps
28. GTA #61  Gerber/Griffin/Cioci      305  + 1m26.507s
29. GTA #77 Porsche  Dempsey/Foster/Long       305  + 2m51.114s
30. GTA #50 Corvette Bornhauser/Canal/Taylor     302  +  46 Laps
31. GTA #96 Aston   Goethe/Campbell-Walter/Hall   301  +  47 Laps
32. GTP #93 SRT    Wittmer/Kendall/Bomarito    301  + 1m58.599s
33. P2 #40 Oreca   Dagoneau/Downs/Younessi     300  +  48 Laps
34. GTA #67 Porsche  Gibon/Milesi/Henzler      300  +  32.348s
35. GTP #66  Bertolini/Faisal/Qubaisi    300  +  51.765s
36. GTA #88 Porsche  Ried/Roda/Ruberti        300  + 1m28.639s
37. GTA #75 Porsche  Collard/Perrodo/Crubile     298  +  50 Laps
38. GTA #81  Potolicchio/Aguas/Bright    294  +  54 Laps
39. P2 #39 Lola   Porta/Brandela/Raffin      280  +  68 Laps
40. P1 #12 Lola   Prost/Jani/Heidfeld       275  +  73 Laps
41. P1 #13 Lola   Beche/Belicchi/Cheng      275  + 1m27.020s
42. GTA #70 Corvette MacNeil/Rodrigues/Dumas     268  +  80 Laps
43. P2 #33 HPD    Tucker/Franchitti/Briscoe    242  + 106 Laps
44. P2 #46 Oreca   Thiriet/Badey/Martin      310   Retired
45. GTP #99 Aston   Makowiecki/Senna/Bell      248   Retired
46. P2 #45 Morgan  Nicolet/Merlin/Mondolot     246   Retired
47. P2 #47 Morgan  Imperatori/Howson/Tung     241   Retired
48. GTP #98 Aston   Dalla Lana/Lamy/Auberlen    221   Retired
49. P2 #32   Holzer/Kraihamer/Charouz    219   Retired
50. P2 #30 Lola   Mowlem/Burgess/Hirschi     153   Retired
51. GTA #54 Ferrari  Mallegol/Bachelier/Blank    147   Retired
52. GTA #57 Ferrari  Krohn/Jonsson/Mediani      111   Retired
53. P2 #25 Oreca   Graves/Hamilton/Nakano     101   Retired
54. P2 #28 Lola   Giroix/Haezebrouck/Ihara    22    Retired
55. P2 #31   Weeda/Rossiter/Bouchut     17    Retired
56. GTA #95 Aston   Simonsen/Nygaard/Poulsen    2    Retired

The post Le Mans 24 sata pripali Audiju i posadi Kristensen, McNish, Duval appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/le-mans-24-sata-pripali-audiju-posadi-kristensen-mcnish-duval/feed/ 0
Nissan: Najbrži električni bolid na svijetuhttp://www.pungas.com/nissan-najbri-elektrini-bolid-na-svijetu/ http://www.pungas.com/nissan-najbri-elektrini-bolid-na-svijetu/#comments Sun, 23 Jun 2013 11:01:51 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13189

Categories:

Tags:

Nissan je otkrio inovativni ZEOD RC – najbrži električni trkaći automobil na svijetu. Pomoću električne tehnologije u utrci 24 sata Le Mansa razvijat će brzine veće od 300 km/h.   ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car, trkaći automobil bez ispušnih emisija na vozačev zahtjev) premijerni će nastup imati dogodine na 24 sata Le Mansa. U okviru planiranog povratka [...]

(Read more...)

The post Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu appeared first on PunGas.

]]>
je otkrio inovativni – najbrži električni trkaći automobil na svijetu. Pomoću električne tehnologije u utrci 24 sata Le Mansa razvijat će brzine veće od 300 km/h.

 Nissan ZEOD RC 3 620x417 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu

ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car, trkaći automobil bez ispušnih emisija na vozačev zahtjev) premijerni će nastup imati dogodine na 24 sata Le Mansa. U okviru planiranog povratka takmičenju u klasi LM P1 u želji da ostvari ukupnu pobjedu u najprestižnijoj utrci izdržljivosti na svijetu, Nissan, vodeći proizvođač električnih cestovnih automobila, isprobat će izvedbe nove tehnologije električnog pogonskog sklopa.

Iako će bolid nastupiti tek iduće godine na 24 sata Le Mansa, Nissan je danas pokrenuo jedinstveni dio programa – ljubitelji utrka dobit će priliku vidjeti ga u navijačkom prostoru staze Circuit de la Sarthe. Nissan, naime, namjerava ponovno spustiti zastore ljubiteljima širom svijeta i o novostima ih obavještavati na kanalu Nismo.tv na Youtubeu.

 Nissan ZEOD RC 620x413 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu

Poziv da se takmiči u utrci 24 sata Le Mansa 2014. koji je Nissanu stigao iz Automobile Club de l’Ouest (ACO) u februaru je u Japanu objavio Nissanov predsjednik i glavni izvršni direktor Carlos Ghosn. Bolid će nastupiti pod ACO-vom oznakom “garaža 56″, što je dodatno startno mjesto namijenjeno bolidima koji pokazuju nove i inovativne tehnologije.

“Nissan je postao svjetski predvodnik u razvoju automobilske tehnologije bez emisija, a Nissan ZEOD RC omogućit će nam daljnji razvoj tih mogućnosti jer ćemo najtežu utrku izdržljivosti na svijetu iskoristiti kao pokretnu laboratoriju za ispitivanje potencijala našeg planiranog pogonskog sklopa klase LM P1”, izjavio je Andy Palmer, izvršni potpredsjednik i član izvršnog odbora u Nissan Motors.

 Nissan ZEOD RC 2 620x413 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu

“Nissan ZEOD RC logični je napredak nakon cestovnog Nissana Leaf i trkaćeg prototipa Leaf RC. Tehnologije razvijene u okviru programa ZEOD RC bit će dio budućih inovacija u Nissanovim cestovnim automobilima.

“Nissan već prodaje najviše električnih automobila na svijetu pa jedva čekamo priliku svijetu pokazati šta smo naučili razvijajući akumulatorsku tehnologiju na najstarijoj, najtežoj i najpoznatijoj utrci izdržljivosti na svijetu.

“Program ZEOD RC služi razvoju raznih tehnologija i procjeni njihove iskoristivosti u budućem Nissanovom povratku u klasi LM P1 utrke 24 sata Le Mansa. Ispitujemo nekoliko mogućnosti. Osim potpuno električnog pogona i drugih novih tehnologija koje su još u fazi razvoja, isprobat ćemo sistem Zero Emission on Demand (“bez ispušnih emisija na zahtjev”), kod kojeg vozač sam uključuje električni ili benzinski pogon, jer je riječ o smjeru kojim će u budućnosti ići razvoj cestovnih automobila.

“Kako nijedan drugi proizvođač danas ne primjenjuje električne pogone u utrkama izdržljivosti, ponovno je Nissan taj koji uvodi inovacije. Time ćemo dobiti znatne količine podataka i informacija za procjenu mogućih pogonskih sklopova budućih programa sportskih automobila, a omogućit će nam i da ostanemo predvodnici cestovne pokretljivosti bez štetnihemisija.”

 Nissan ZEOD RC 4 620x413 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu

Predstavljen 2010., Nissan Leaf postao je najprodavaniji elektromobil na svijetu. Leaf je 2010. osvojio nagradu Green Car Vision, 2011. proglašen je evropskim i svjetskim automobilom godine, a od 2011. do 2012. bio je i japanski automobil godine.

Nissan je 2011. proizveo Leaf RC – trkaći prototip koji pogoni elektromotor od 107 KS kakav se ugrađuje i u cestovnu izvedbu.

137663 Nissan ZEOD RC 2 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137680 Nissan ZEOD RC 8 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137688 Nissan ZEOD RC 3 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137694 Nissan ZEOD RC 5 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137709 Nissan ZEOD RC 13 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137710 Nissan ZEOD RC 14 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137717 Nissan ZEOD RC 15 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137718 Nissan ZEOD RC 12 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137720 Nissan ZEOD RC 17 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu 137721 Nissan ZEOD RC 16 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu Nissan ZEOD RC 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu Nissan ZEOD RC 2 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu Nissan ZEOD RC 3 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu Nissan ZEOD RC 4 225x160 Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu

Iako kapacitet pohrane energije sadašnje akumulatorske tehnologije nije dovoljan za nastup potpuno električnog prototipa na Le Mansu, Ben Bowlby, konstruktor Nissana ZEOD RC, smatra kako je razvoj tog bolida važan korak za “elektrifikaciju” trkaćih automobila budućnosti.

“Razvoj takvog automobila daje nam izvanredno izazovnu probnu platformu za moguća iznimno efikasna rješenja za cestovne automobile budućnosti. Idućih dvanaest mjeseci opsežnim ćemo testnim programom ispitati razne pogonske sklopove”, objasnio je Bowlby.

“Mnogo je mogućnosti koje moramo razmotriti i ispitati. Testni je program dio dugoročnog cilja – razvoja sistema i skupa normi za tu vrstu tehnologije u saradnji s ACO-m koji bi bili najprikladniji za najviši nivo tog takmičenja.”

“Nissan je predvodnik u tehnologiji cestovnih električnih automobila, a sada sva tako stečena znanja želimo iskoristiti za konstrukciju novog trkaćeg automobila.”

“Konstruktorska ekipa programa Nissan ZEOD RC veliku je psžnju posvetila obliku bolida i aerodinamičkoj efikasnosti koja neće omogućiti samo iznimne performanse nego i visok nivo energetske efikasnosti, što je danas cilj svih proizvođača automobila.

“U idućim ćemo mjesecima uveliko raspravljati s ACO-m o mogućoj budućoj “elektrifikaciji” pravila Le Mansa i raditi na razvoju odgovarajuće tehnologije. Garaža 56 hrabar je potez ACO-a koji omogućava da se pokažu inovacije i isprobaju novi dijelovi i sistemi za buduća takmičenja. ACO je u tom smislu danas najnapredniji sponzor automobilizma.”

za novi prototip Nissan će osigurati saradnjom s francuskim proizvođačem Michelinom. Već su sarađivali na projektu DeltaWing. Tvornica iz Clermont-Ferranda drži zavidan rekord – pobijedila je u petnaest uzastopnih utrka u ukupnom poretku.

Nissan ZEOD RC testnu će premijeru imati ovog ljeta. Nissan će u ovogodišnjih 24 sata Le Mansa ponovno tražiti pobjedu u klasi P2, gdje pogoni 15 od ukupno 22 bolida. Nissan je bio dominantan u prvim utrkama -ina Svjetskog prvenstva u utkrama izdržljivosti: pobijedio je u Silverstoneu i Spa-Francorchampsu.

The post Nissan: Najbrži električni bolid na svijetu appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/nissan-najbri-elektrini-bolid-na-svijetu/feed/ 0
TestGate: Mercedes se neće žaliti na “kaznu”http://www.pungas.com/testgate-mercedes-se-nee-aliti-na-kaznu/ http://www.pungas.com/testgate-mercedes-se-nee-aliti-na-kaznu/#comments Sun, 23 Jun 2013 10:45:03 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13186

Categories:

Tags:

Formula 1 ekipa Mercedes AMG F1, nema namjeru da se žali na “kaznu” koju su dobili zbog testiranja u Barseloni. FIA je nakon saslušanja, odlučila da Mercedes kazni sa “opomenom”, i sa zabranom nastupa na rookie testiranjima koja treba da se voze na stazi Silverstone. U Mercedesu smatraju da je kazna proporcionalna načinjenom prekršaju iako i dalje smatraju da nisu [...]

(Read more...)

The post TestGate: Mercedes se neće žaliti na “kaznu” appeared first on PunGas.

]]>
ekipa , nema namjeru da se žali na “kaznu” koju su dobili zbog testiranja u Barseloni. je nakon saslušanja, odlučila da kazni sa “opomenom”, i sa zabranom nastupa na rookie testiranjima koja treba da se voze na stazi Silverstone.

3045 fullscreen 800 620x413 TestGate: Mercedes se neće žaliti na kaznu

U Mercedesu smatraju da je kazna proporcionalna načinjenom prekršaju iako i dalje smatraju da nisu ništa loše učinili i da su djelovali u dobroj namjeri. Mercedes ima 7 dana da podnese žalbu na presudu. U saopštenju se navodi: ” Tribunal je potvrdio da je tim djelovao u dobroj namjeri vezano za test sa Pirellijem, te da nikada nije nastoja steći nesportsku prednost te da nije imao razloga da misli da odobrenje nije dato.”

Mercedes je u daljem tekstu naveo da nema namjeru da se žali jer to ne bi “bilo u interesu sporta”.

The post TestGate: Mercedes se neće žaliti na “kaznu” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/testgate-mercedes-se-nee-aliti-na-kaznu/feed/ 0
Ferrari koristi “Šaptača konjima” da se nagovori Mercedesu i FIA-ihttp://www.pungas.com/ferrari-koristi-aptaa-konjima-da-se-nagovori-mercedesu-fiai/ http://www.pungas.com/ferrari-koristi-aptaa-konjima-da-se-nagovori-mercedesu-fiai/#comments Sun, 23 Jun 2013 10:14:54 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13183

Categories:

Tags:

Odluka FIA da kazni Mercedes i Pirelli opomenom i zabranom nastupa na Rookie testiranjima, izazvala je dosta reakcija fanova, ali i razočarenje velikog broja ljudi koji još uvijek vjeruju da politika nije najvažnija stvaru Formuli 1 i koji još žive u iluziji da je utrkivanje na prvom mjestu u Formuli 1. FIA je na kraju ustanovila da je Mercedes prekršio [...]

(Read more...)

The post Ferrari koristi “Šaptača konjima” da se nagovori Mercedesu i FIA-i appeared first on PunGas.

]]>
Odluka da kazni i opomenom i zabranom nastupa na Rookie testiranjima, izazvala je dosta reakcija fanova, ali i razočarenje velikog broja ljudi koji još uvijek vjeruju da politika nije najvažnija stvaru Formuli 1 i koji još žive u iluziji da je utrkivanje na prvom mjestu u Formuli 1.

ferrarimercedes 620x295 Ferrari koristi Šaptača konjima da se nagovori Mercedesu i FIA i

FIA je na kraju ustanovila da je Mercedes prekršio pravila kada je sa Pirellijem testirao u Barseloni, i kada su odvezli 1000 kilometara sa neoznačenim bolidima, i sa vozačima koji su, da ih ne bi prepoznali, koristili neoznačene crne kacige.  Obzirom da je jasno da su prekršena pravila, mnogi su očekivali da će kazna biti nešto više od “opomene”. Međutim, upravo se desila opomena.

nije zvanično reagovao, umjesto toga, koristili su svoju publikaciju “Šaptač konjima” u kojoj često “nezvanično” kažu direktno ono što misle na satiričan ili na kritičan način.

Tako, “šaptač konjima” u posljednjem tekstu navodi da je odluka FIA-e krajnje zbunjujuća. “U najmanju ruku je zbunjujuće da neko ko je kriv za sticanje nesportske i nepravedne prednosti, faktički ne dobije nikakvu kaznu. Nemojte mi reći da je testiranja tokom 3 dana u Barseloni, samostalno i bez ostalih timova u idealnim temperaturama, isto što i testiranje sa 9 ostalih timova, na stazi Silverstone, sa promjenjivim vremenom i za rookijima za volanom. I šta bi se desilo da j eodluka o kažnjavanju donešena nakon rookie testiranja. Kako bi bili kažnjeni? Možda bi im zabranili dolazak na večeru nakon završetka sezone?” -pitaju se iz Ferrarija.

 

The post Ferrari koristi “Šaptača konjima” da se nagovori Mercedesu i FIA-i appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/ferrari-koristi-aptaa-konjima-da-se-nagovori-mercedesu-fiai/feed/ 0
Le Mans 24 Hours : Tragična nesrećahttp://www.pungas.com/le-mans-24-hours-tragina-nesrea/ http://www.pungas.com/le-mans-24-hours-tragina-nesrea/#comments Sun, 23 Jun 2013 09:58:35 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13179

Categories:

Vozač Aston Martina, Allan Simonsen poginuo je u prvim krugovima utrke 24h Le Mans.  On je u ranoj fazi utrke izgubio kontrolu na d svojim Aston Martinom i udario u zaštitnu ogradu u zavoju Tertre Rouge. Ljekarske ekipe su ga prebacile do medicinskog centra na stazi, međutim povrede nastale usljed udarca u zaštitnu ogradu pri velikoj brzini su bile fatalne. [...]

(Read more...)

The post Le Mans 24 Hours : Tragična nesreća appeared first on PunGas.

]]>
Vozač Aston Martina, Allan Simonsen poginuo je u prvim krugovima utrke 24h .  On je u ranoj fazi utrke izgubio kontrolu na d svojim Aston Martinom i udario u zaštitnu ogradu u zavoju Tertre Rouge. Ljekarske ekipe su ga prebacile do medicinskog centra na stazi, međutim povrede nastale usljed udarca u zaštitnu ogradu pri velikoj brzini su bile fatalne.

allan simonsen 620x348 Le Mans 24 Hours : Tragična nesreća

Simonsenu je ovo bio sedmi nastup na utrci, a ove godine je startao sa pole pozicije u klasi GTE Am. U saopštenju organizatora Le Mans utrke stoji: “U 15.09h, #95 Aston Martin Vantage GTE, kojeg je vozio Allan Simonsen iz Danske,izletio je sa staze i pri velikoj brzini udario u zaštitnu ogradu u zavoju Tertre Rouge u svom četvrtom krugu utrke.

Prva pomoć mu je pružena odmah na mjestu nesreće od strane medicinskog osoblja Automobile Club de l’Ouest’s. Simonsen je u kritičnom stanju opasnom po život, prebačem u medicinski centar na stazi gdje je ubrzo potom preminuo.

Porodicu Simonsen obavijestio je David Richards, principal ekipe za koju je vozio Simonsen. Organizatoru Le Mans utrke neće davati druge komentare sve dok se ne utvrde tačni uzroci nesreće.” Navodi se u saopštenju.

Jako dugo nije bilo fatalnih nesreća na ovoj trci. Posljednji put kad se to desilo, bila je 1986 godina, a poginuo je  Jo Gartner.

Simonsen je bio izuzetno aktivan vozač, koji je često vozio i po 40 utrka godišnje.

The post Le Mans 24 Hours : Tragična nesreća appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/le-mans-24-hours-tragina-nesrea/feed/ 0
Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiHhttp://www.pungas.com/karting-dnevnik-ica-karting-scena-sarah-deli-bih/ http://www.pungas.com/karting-dnevnik-ica-karting-scena-sarah-deli-bih/#comments Wed, 05 Jun 2013 19:31:04 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13173

Categories:

Tags:

Kišovita subota i nedjelja oktansko trkalište CRO  Novi Marof.02.06 2013 godine… klasa 125 s mjenjačem  grupa ROTAX   prva utrka lige PH… mnogo problema na treninzima, na izuzetno brzoj stazi, uz kišne uslove kroz kvalifikacije naš predstavnik DEL Racing kluba BiH  Sarah Delić zabilježila je na startnom gridu 4.-tu startnu poziciju… Rezultat vrijedan pomena obzirom na brojnost vozača, te minimalne  [...]

(Read more...)

The post Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiH appeared first on PunGas.

]]>
Kišovita subota i nedjelja oktansko trkalište CRO  Novi Marof.02.06 2013 godine…

klasa 125 s mjenjačem  grupa ROTAX   prva utrka lige PH…

novi marof sarah DD2 x3 620x465 Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiH

mnogo problema na treninzima, na izuzetno brzoj stazi, uz kišne uslove kroz kvalifikacije naš predstavnik DEL Racing kluba BiH  Sarah Delić zabilježila je na startnom gridu 4.-tu startnu poziciju…

Rezultat vrijedan pomena obzirom na brojnost vozača, te minimalne  u stotinkama razlike vremena za konkurencijom!

No sam start pokazao je drugu stranu naše muke i nemogućnost…

375581 431021770328529 1683587724 n 620x465 Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiH

Stare na kojima je vozila, a bile su tu samo radi brojnog stanja i tehničkog pregleda, na samom startu utrke  tražile su mnogo više da odrade startnu temperaturu…

Ispravan pravovremeni start, ali konkurencija je  bolje držala u gripu…

Vec kroz prva dva kruga, sarah pada na 8~9 mjesto…

daljnom vožnjom,pračena blagom kišom uspijeva držati priključak i napokon gume su  forme da smije ići naprijed i upuštati se trkače putanje…

već u 12 krugu preticanjem i  samo njoj svojstvenoj vožnjom izbija na 4. mjesto…

tu je Sarah bila u svom najboljem svjetlu…

971833 432284173535622 1586601359 n 620x826 Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiH

no dalje do kraja, apsolutno ničim ne može naprijed…  drži konstantan prikljucak za trojcem, no ničim više ne  može ići naprijed…    gume su davno bile OUT…

prolazi kroz cilj kao 4.-ta

prva utrka i osvojeno 4-to mjesto…  mi smo slavili… veliki je to rezultat!

Druga utrka  kroz par sati…

razvedrilo se…situacija nešto drukčija kroz slik gume…  startuje 4-ta…  suvereno drži tu svoju poziciju do kraja utrke, ali uz nešto veći zaostatak za trojcem… ovoga puta  odlična fizička sprema, koncentracija i max

iskustvo s uličnih utrka na proklizavanjima kroz duge krivine, vožnja u milimetar…donijeli su  prednost nad konkurencijom- iako smo vidjeli da s našim racing gumama i kočnicama  nismo  baš konkurentni i smatramo da je ponovljeno 4-to mjesto u drugoj utrci jako dobar rezultat !

već nadolazeći vikend…utrka u cividalle Italy  će donijeti novi  sportski izvještaj…

nemamo nikakvu podršku izuzev skromnih sponzora

caffe bar picasso, unimedia, FAMACO doo, heckolomejec doo, optika ITALY ADI, ray ban…

te medijski  pungas.com

bez obzira , Sarah s DEL Racing karting klub BiH iz Gradačca…ponovno želi s rezultatima

biti u TOP 10, najjače klase R8  internacionalne karting scene…

The post Karting dnevnik: ICA karting scena Sarah Delić BiH appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/karting-dnevnik-ica-karting-scena-sarah-deli-bih/feed/ 1
Afera “TESTGATE” – sve što trebate znatihttp://www.pungas.com/afera-testgate-sve-trebate-znati/ http://www.pungas.com/afera-testgate-sve-trebate-znati/#comments Tue, 28 May 2013 08:10:16 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13169

Categories:

Tags:

Afea “testgate” potresla je Formula 1 planetu proteklog vikenda u Monaku, i sve su šanse da se neće tek tako lako smiriti i završiti bez posljedica po neke timove. Sve je započelo sastankom vozača, na kojem se saznalo da je Mercedes, nakon trke u Španiji, ostao i na istoj stazi odvezao 1000 kilometara testiranja. Pirelli i Mercedes su zajedno odvezli [...]

(Read more...)

The post Afera “TESTGATE” – sve što trebate znati appeared first on PunGas.

]]>
Afea “” potresla je planetu proteklog vikenda u Monaku, i sve su šanse da se neće tek tako lako smiriti i završiti bez posljedica po neke timove. Sve je započelo sastankom vozača, na kojem se saznalo da je , nakon trke u Španiji, ostao i na istoj stazi odvezao 1000 kilometara testiranja.

i Mercedes su zajedno odvezli testiranja, što je, kada su to saznali ostali timovi izazvalo buru negodovanja i na kraju i podnošenje zvaničnih žalbi -i. Sva testiranja tokom sezone su zabranjena, i to je jedno od pravila u pravilniku koje je jasno i decidno.

red bull pirelli 620x412 Afera TESTGATE  sve što trebate znati

Image credit: (c) Getty Images

Šta kažu pravila? Je li dozvoljeno testiranje tokom sezone?

Pravilnik je jasan – svako testiranje tokom sezone je zabranjeno.

Postoje li izuzeci od ovog pravila?

Relativno govoreći postoje. Pirelli u svom ugovoru ima klauzulu po kojoj ima pravo da organizuje testiranje tokom sezone pri čemu se može preći maksimalno 1000 kilometara sa jednim timom. Uslov je da Pirelli pozove sve timove da testiraju, kako bi se dala svima ista šansa, i uslov je da svi timovi prihvate da se testiarnje održi. Međutim, testiranje u sezoni se ne bi smjelo voziti sa bolidom koje se koristi u aktuelnoj sezoni, niti bolidom smiju upravljati aktivni vozači timova. Ovo je i osnova žalbe koje su poslali Red Bull i Ferrari.

Ako su pravila jasna, zašto je onda Mercedes uvjeren da je smio po pravilima odvesti testiranja?

Mercedes tvrdi da su dobili poziv od Pirellija i da su o tome obavijestili FIA-u i tražili njihovu dozvolu, te da su je dobili. Mercedes također tvrdi, zajedno sa Pirellijem, da su pozvani i ostali timovi, ali da su poziv odbili, te da su ovim pozivom zadovoljili pravilnik.

SNE16104 copy 620x413 Afera TESTGATE  sve što trebate znati

Da li su i ako jesu primili poziv za testiranje, Red Bull i Ferrari odbili Pirelli?

Ferrari i Red Bull su objavili da zaista jesu primili poziv od Pirelli kompanije, ali da su smatrali da je takvo testiranje kršenje pravilnika, te ih Pirelli nije obavijestio da imaju namjeru održati testiranje sa ovogodšnjim bolidima, te da će se tokom testiranja testirati i sadašnje, aktuelne mješavine guma koje će se koristiti u ovoj sezoni. Oba tima su odbili Pirelli, jer nisu željeli riskirati kažnjavanje.

Da li je FIA dala pristanak za održavanje testiranja?

FIA je izdala saopštenje u kojem su pojasnili da su primili upit od Mercedesa i Pirelli u kojem su ih ove kompanije pitale da li bi smjele održati testiranje. FIA tvrdi da nije dala pristanak, nego da je u svom odgovoru uputila na pravilnik u kojem se kaže da svi timovi moraju biti pozvani. FIA također tvrdi da ih Mercedes, niti Pirelli nisu obavijestili nakon toga da li će održati testiranje, niti da su ih obavijestili da se testiranje obavilo, kao ni to da imaju namjeru koristiti ovogodišnji bolid.

Da li je 1000 kilometara testiranja pomoglo Mercedesu da znatno poboljša perfomanse pred trku u Monaku na kojoj je pobijedio?

Ovo se niko sa sigurnošću ne usuđuje tvrditi. Vremenski period je jako kratak da bi mogli izvršiti značajnje modifikacije na bolidu prije trke u Monacu. Međutim, sa ovim testiranjem su mogli puno raditi na finom podešavanju setup-a bolida što im je moglo dati prednost. Ako možda i nisu stekli prednost u odnosu na ostale za trku u Monaku, onda sasvim sigurno jesu stekli prednost u odnosu na druge za naredne trke koje slijede. Tokom 3 dana testiranja, Mercedes je sa aktuelnim bolidom prevalio 1000 kilometara, pri čemu su testirali ne samo za narednu godinu, nego i koje se koriste ove godine. Gledano tako, stekli su veliku prednost u nastavku sezone.

F12013GP06MON HZ4763 620x413 Afera TESTGATE  sve što trebate znati

Jesu li Hamilton i Rosberg vozili na ovim testiranjima?

To još uvijek nije poznato, jer Mercedes to nije saopštio. Smatra se međutim, da na testiranjima skoro sigurno jeste vozio Hamilton, koji je i faktički i prvi slučajno otkrio da su obavljali testiranja u Barseloni i daje zadovoljan sa rezultatima, što bi značilo da je vjerovatno vozio.

Šta će se sada desiti? 

FIA je saslušala predstavnike timova i Pirellia. Ukoliko ustanove da je izvršeni testovi u Barseloni kršenje pravila, FIA će izreći kaznu Mercedesu. Kazna može biti u najgorem slučaju oduzimanje svih bodova, i u još gorem scenariju – izbacivanje iz šampionata u ovoj godini, ma da je ovo malo vjerovatno da će se desiti

Hoće li FIA oduzeti pobjedu Rosbergu?

Neće. Bez obzira na ishod, Rosberg će ostati pobjednik GP 2013. godine. Međutim, moglo bi se desiti da se bodovi oduzmu i njemu i Hamiltonu.

The post Afera “TESTGATE” – sve što trebate znati appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/afera-testgate-sve-trebate-znati/feed/ 0
Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrkehttp://www.pungas.com/monaco-gp-rosberg-pobijedio-nakon-vie-od-2-sata-17-minuta-utrke/ http://www.pungas.com/monaco-gp-rosberg-pobijedio-nakon-vie-od-2-sata-17-minuta-utrke/#comments Sun, 26 May 2013 14:54:02 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13164

Categories:

Tags:

Vozač ekipe Mercedes, Nico Rosberg, pobjednik je utrke u Monte Carlu. Neuobičajeno duga utrka završila se nakon 2 sata i 17 minuta a Rosberg je cijelo vrijeme uspijevao kontrolirati utrku uprkos brojnim incidentima i prekidima uzrokovanim udesima na stazi. Ovom pobjedom, Keke i Nico Rosberg postali su prvi u istoriji, otac i sin, koji su pobijedili na istoj stazi, tačno [...]

(Read more...)

The post Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrke appeared first on PunGas.

]]>
Vozač ekipe , Nico , pobjednik je utrke u Monte Carlu. Neuobičajeno duga utrka završila se nakon 2 sata i 17 minuta a je cijelo vrijeme uspijevao kontrolirati utrku uprkos brojnim incidentima i prekidima uzrokovanim udesima na stazi.

SNE17313 copy 620x413 Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrke

Ovom pobjedom, Keke i postali su prvi u istoriji, otac i sin, koji su pobijedili na istoj stazi, tačno 30 godina razlika, jer je Nico pobijedio tačno na jubilej kada je to zadnji put uradio njegov otac Keke Rosberg.

Prvi prekid je i safety car period izazvan je teškim udesom Brazilca Felipe Masse, koji je drugi put ove sedmice imao skoro identičan udes. Nakon blokiranja točkova zabio se u zaštitni zidu prvom zavoju, a ljekari su brzo pritrčali. Sumnjalo se na povredu vrata, pa je Massa brzo prebačan u bolnicu, no je već tokom utrke objavio da je Massa dobro i da je u bolnici samo na dodatnim pretragama.

F12013GP01MCO JK1418288 620x401 Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrke

Početak utrke nagovijestio je da bi ovo mogla biti duga i naporna utrka bez puni preticanja, pa u samoj prvoj fazi utrke skoro ništa nije bilo promijenjeno od startne liste sa kvalifikacija. Rosberg nije uspio daleko odmaći, ali ni ostali nisu mogli prići dovoljno blizu da bilo šta pokušaju.

Nakon izlijetanja Ferrarijevog vozača, i brzih izmjena guma, Hamilton se našao iza Vettela i Webbera a da i sam nije znao kako. U Mercedesu su bili prilično zbunjeni no takav poredak je ostao i do kraja.

Utrka je u jednom momentu bila i prekinuta nakon još jednog incidenta u marini, kada je bio potpuno pomjeren zaštitni zid. Organizatori su zaustavili utrku kako bi mogli popraviti zaštitne barijere, a dugi period je nastavljen u nepromijenjenom ritmu.

Najviše uzbuđenja pružala je vožnja Pereza koji je pretekao i Buttona i Alonsa, ali onda je naletio na Raikkonena sa kojim je nakon drugog okršaja izvukao deblji kraj, oštetivši bolid. I bolid Raikkonena je bio oštećen pa je nekoliko krugova prije kraja morao ići u boks. Činilo se da će Raikkonen prekinuti dugi niz uzastopnih utrka sa osvojenim bodovima, međutim, Raikkonen je ponovno načinio nemoguće, i sa 13 pozicije u samo nekoliko krugova uspio preteći vozače ispred sebe i doći do 10- mjesta koje mu donosi jedan bod i nastavak uspješne serije.

SNE16104 copy 620x413 Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrke

Ukoliko Raikkonen i narednu utrku završi na poziciji koja donosi bodove, izjednačit će rekord Michaela Schumachera, koji je 24 trke zaredom završio u bodovima, mada treba imati na umu da je Raikkonen ovaj niz napravio u periodu kada se boduje prvih 10 vozača, dok je Schumi imao znatno teži zadatak.

Perez na kraju nije izdržao do kraja. Forsirajući u samom kraju kočnice na njegovom bolidu nisu izdržale pa je odustao prije samog kraja, pružajući šansu Sutilu da ostvari svoj najbolji rezultat u Monacu.

ove godine još uvijek nije završio utrku na lošijoj poziciji od četvrte, ali ovo je prvi put ove godine da nije vodio niti jedan krug utrke. Sve krugove utrke ovaj put vodio je Rosberg, baš kao što je to učinio prije 30 godina, 1983. godine, njegov otac Keke Rosberg.

The Grand Prix
Monte Carlo, ;
78 laps; 260.520km;

:

Pos Driver     Team
 1. Rosberg    Mercedes
 2. Vettel     -
 3. Webber     -Renault
 4. Hamilton    Mercedes
 5. Sutil     Force India-Mercedes
 6. Button     McLaren-Mercedes
 7.      Ferrari
 8. Vergne     Toro Rosso-Ferrari
 9. Di Resta    Force India-Mercedes
10. Raikkonen   -Renault
11. Hulkenberg   Sauber-Ferrari
12. Bottas     Williams-Renault
13. Gutierrez   Sauber-Ferrari
14. Chilton    Marussia-Cosworth
15. van der Garde Caterham-Renault
DNF. Perez     McLaren-Mercedes
DNF. Grosjean    -Renault
DNF. Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari
DNF. Bianchi    Marussia-Cosworth
DNF. Maldonado   Williams-Renault
DNF. Massa     Ferrari
DNF. Pic      Caterham-Renault

Poredak nakon 6 trka :

Vozači:           Konstruktori:       
 1. Vettel    107    1. Red Bull-Renault     164
 2. Raikkonen   86    2. Ferrari          123
 3. Alonso     78    3. Lotus-Renault       112
 4. Hamilton    62    4. Mercedes         109
 5. Webber     57    5. Force India-Mercedes    44
 6. Rosberg    47    6. McLaren-Mercedes      37
 7. Massa     45    7. Toro Rosso-Ferrari     12
 8. Di Resta    28    8. Sauber-Ferrari       5
 9. Grosjean    26
10. Button     25
11. Sutil     16
12. Perez     12
13. Ricciardo    7
14. Hulkenberg   5
15. Vergne     5

 

 

The post Monaco GP: Rosberg pobijedio nakon više od 2 sata i 17 minuta utrke appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/monaco-gp-rosberg-pobijedio-nakon-vie-od-2-sata-17-minuta-utrke/feed/ 0
Ecclestone dozvolio Raikkonenu dizajn kacige, no Icemana ionako nije brigahttp://www.pungas.com/ecclestone-dozvolio-raikkonenu-dizajn-kacige-icemana-ionako-nije-briga/ http://www.pungas.com/ecclestone-dozvolio-raikkonenu-dizajn-kacige-icemana-ionako-nije-briga/#comments Sun, 26 May 2013 09:06:43 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13159

Categories:

Tags:

FOM, kompanija na čijem čelu je Bernie Ecllestone, i koja ljubormono čuva prava na ime F1 i sve što je vezano uz F1, prvo je zabranila Raikkonenu da koristi poseban dizajn kacige za utrku u Monacu, da bi se zatim predomislila i dozvolila. U međuvremenu, Raikkonena uopšte nije briga za to: “Ne znam ništa o tome, to morate pitati Bernija. [...]

(Read more...)

The post Ecclestone dozvolio Raikkonenu dizajn kacige, no Icemana ionako nije briga appeared first on PunGas.

]]>
, kompanija na čijem čelu je Bernie Ecllestone, i koja ljubormono čuva prava na ime i sve što je vezano uz , prvo je zabranila Raikkonenu da koristi poseban dizajn kacige za utrku u Monacu, da bi se zatim predomislila i dozvolila.

79P8349 620x413 Ecclestone dozvolio Raikkonenu dizajn kacige, no Icemana ionako nije briga

, , Image credit: LAT Photographic

U međuvremenu, Raikkonena uopšte nije briga za to: “Ne znam ništa o tome, to morate pitati Bernija. Nemam potrebe niti me briga da idem i od njih tražim bilo kakva pojašnjenja”- izjavio je Raikkonen na pitanje novinara da li istina da je FOM promijenio mišljenje. Sudeći po izjavi “Iceman”-a, on nije ni imao namjeru uklanjati sporni dio dizajna.

Spor je nastao oko dizajna na gornjem dijelu kacige, kojeg je Raikkonen stavio u čast 40. godina od prvog nastupa legende Formule 1, Jamesa Hunta, koji je inače heroj za Raikkonena. Međutim, FOM je smatrao da se krše autorska prava pa je zabranio da u utrci nastupi sa takvim dizajnom da bi se kasnije predomislio i dozvolio nastup.

Navodno se FOM smilovao zato što je intervenisao Bernie, no bolje upućeni smatraju da je promjena mišljenja nastupila nakon što je potez FOM-a naišao na žestoke osude, obzirom da diazjn kacige nije bio komercijalan.

Naravno nije dugo trebalo da se o cijeloj situaciji napravi i zgodan meme:

294206 511545245579191 825716818 n 620x465 Ecclestone dozvolio Raikkonenu dizajn kacige, no Icemana ionako nije briga

The post Ecclestone dozvolio Raikkonenu dizajn kacige, no Icemana ionako nije briga appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/ecclestone-dozvolio-raikkonenu-dizajn-kacige-icemana-ionako-nije-briga/feed/ 0
Mercedes potvrdio: Williams od 2014. godine koristit će Mercedes motorehttp://www.pungas.com/mercedes-potvrdio-williams-od-2014-godine-koristit-mercedes-motore/ http://www.pungas.com/mercedes-potvrdio-williams-od-2014-godine-koristit-mercedes-motore/#comments Sun, 26 May 2013 08:50:31 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13155

Categories:

Tags:

Glasine o mogućem potpisivanju novog ugovora između Mercedesa i Williamsa dobile su i svoj zvaničan epilog. Wolff iz Mercedesa je potvrdio: Williams će već od naredne godine koristiti Mercedesove nove F1 V6 motore. McLaren je ranije potvrdio da će koristiti Honda motore u 2015. godine čime će prekinuti 20 godina dugu suradnju sa Mercedesom. Stoga je za Mercedes vrlo bitno [...]

(Read more...)

The post Mercedes potvrdio: Williams od 2014. godine koristit će Mercedes motore appeared first on PunGas.

]]>
Glasine o mogućem potpisivanju novog ugovora između Mercedesa i Williamsa dobile su i svoj zvaničan epilog. Wolff iz Mercedesa je potvrdio: Williams će već od naredne godine koristiti Mercedesove nove V6 motore.

V6 Image 2 Front Three Quarter 620x496 Mercedes potvrdio: Williams od 2014. godine koristit će Mercedes motore

McLaren je ranije potvrdio da će koristiti Honda motore u 2015. godine čime će prekinuti 20 godina dugu suradnju sa Mercedesom. Stoga je za vrlo bitno da imaju najmanje 3 ekipe koje koriste njihove motore, a Williams se čini odlično rješenje. će izgubiti jednog klijenta, no to ih neće previše pogoditi jer će oni naredne godine snabdijevati čak 4 tima: Caterham, , i obje ekipe u vlasništvu kompanije.

V6 Image 1 Side 620x496 Mercedes potvrdio: Williams od 2014. godine koristit će Mercedes motore

The post Mercedes potvrdio: Williams od 2014. godine koristit će Mercedes motore appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/mercedes-potvrdio-williams-od-2014-godine-koristit-mercedes-motore/feed/ 0
Webber u Ferrari? “Nikad ne reci nikad” – kaže Australijanachttp://www.pungas.com/webber-ferrari-nikad-ne-reci-nikad-kae-australijanac/ http://www.pungas.com/webber-ferrari-nikad-ne-reci-nikad-kae-australijanac/#comments Sun, 26 May 2013 08:36:30 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13153

Categories:

Tags:

Nedavno se digla poprilična frka kada je na Twitteru osvanula fotografija na kojoj su na zajedničkoj večeri bili Alonso i Webber. To je bilo dovoljno da se pokrene lavina glasina o mogućem dolasku Webbera u Maranello naredne godine. Naravno, večera sama po sebi nije ništa novo, jer su Webber i Alonso stari prijatelji i često večeraju zajedno. To su i [...]

(Read more...)

The post Webber u Ferrari? “Nikad ne reci nikad” – kaže Australijanac appeared first on PunGas.

]]>
Nedavno se digla poprilična frka kada je na Twitteru osvanula fotografija na kojoj su na zajedničkoj večeri bili i Webber. To je bilo dovoljno da se pokrene lavina glasina o mogućem dolasku Webbera u Maranello naredne godine.

webber 1 620x420 Webber u Ferrari? Nikad ne reci nikad  kaže Australijanac

Naravno, večera sama po sebi nije ništa novo, jer su Webber i Alonso stari prijatelji i često večeraju zajedno. To su i potvrdili u kasnijim izjavama u kojima su rekli da su i ranije imali često večere ali da slike nisu bile na Twitteru, te da su prijatelju duže nego što postoji Twitter.

Međutim, pred utrku Monacu italijanski novinari su ponovno počeli postavljati pitanja o moguće dolasku Webbera u tabor “crvenih”. Koliko je zapravo zainteresovan za ovaj transfer? Malo vjerovatno, Webberu je danas 36 godina, a nije sklon potpisivanju ugovora sa tako starim vozačima, ali možda bi mogao biti prelazno rješenja za Vettela, čiji se dolazak očekuje u Maranellu. A i to je vjerovatno najlošije čuvana tajna u Formuli 1 trenutno.

Ipak, ovaj put Webber nije imao potrebu da bilo šta demantira, čak j ei podrgijao glasine sa svojom izjavom ” Ferrari? Nikad ne reci nikad. Ono što je sigurno, jeste da sam rekao ranije i da pri tome ostajem- ne želim ići u mali klub. Ferrari definitivno nije mali klub”

The post Webber u Ferrari? “Nikad ne reci nikad” – kaže Australijanac appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/webber-ferrari-nikad-ne-reci-nikad-kae-australijanac/feed/ 0
Brawn: “Nećemo koristiti strategiju kornjače i zeca u Monacu!”http://www.pungas.com/brawn-neemo-koristiti-strategiju-kornjae-zeca-monacu/ http://www.pungas.com/brawn-neemo-koristiti-strategiju-kornjae-zeca-monacu/#comments Sun, 26 May 2013 08:06:20 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13150

Categories:

Tags:

Brawn je demantirao medije koji su najavili da bi Mercedes mogao koristiti tzv. strategiju kornjače i zeca na stazi u Monacu. Po toj taktici, Hamilton bi bio kornjača, koja bi na startu zadržavala sve ostale vozače, dok bi Rosberg bio zez koji bi se ispalio odmah na startu i stvorio veliku prednost u odnosu na ostale. Obzirom na konfiguraciju staze, [...]

(Read more...)

The post Brawn: “Nećemo koristiti strategiju kornjače i zeca u Monacu!” appeared first on PunGas.

]]>
Brawn je demantirao medije koji su najavili da bi mogao koristiti tzv. strategiju kornjače i zeca na stazi u Monacu. Po toj taktici, Hamilton bi bio kornjača, koja bi na startu zadržavala sve ostale vozače, dok bi bio zez koji bi se ispalio odmah na startu i stvorio veliku prednost u odnosu na ostale.

F12013GP06MON HZ4763 620x413 Brawn: Nećemo koristiti strategiju kornjače i zeca u Monacu!

Obzirom na konfiguraciju staze, ova je taktika nešto što bi se i očekivalo kada govorimo o timu koji tako strogo primjenjuje timske odredbe. A da to Mercedes čini, vidjeli smo i ranije, i vidjeli smo da je Rosberg vrlo poslušan po tom pitanju. Međutim, ovdje treba biti poslušan Hamilton, a to je već nešto što je malo vjerovatno, pa Brawn takvu taktiku i ne namjerava provesti.

“Nemam namjeru primjenjivati takvu taktiku. Ovdje nećemo primjenjivati timske odredbe, barem ne po pitanju starta i prvog dijela trke. Naš cilj je dvostruka pobjeda i to ćemo pokušati ostvariti, ali vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Naravno, bilo bi očigledna taktika da drugi vozač usporava, ali to nećemo raditi. Želimo dvostruku pobjedu ovdje”. Izjavio je Brawn.

“Da bi primijenili takvu taktiku, morali bi održati sastanak sa vozačima prije trke, i imati njihov pristanak na takvo nešto. Takav sastanak nije održan”- odlučno je demantirao medije .

The post Brawn: “Nećemo koristiti strategiju kornjače i zeca u Monacu!” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/brawn-neemo-koristiti-strategiju-kornjae-zeca-monacu/feed/ 0
Alonso: “Nemam šansu za pobjedu, ali mogu biti bolji od Vettela i Raikkonena”http://www.pungas.com/alonso-nemam-ansu-za-pobjedu-ali-mogu-biti-bolji-od-vettela-raikkonena/ http://www.pungas.com/alonso-nemam-ansu-za-pobjedu-ali-mogu-biti-bolji-od-vettela-raikkonena/#comments Sun, 26 May 2013 07:52:04 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13147

Categories:

Tags:

Fernando Alonso se plasirao na 6. startnu poziciju, i svjestan je da ne može sanjati o pobjedi u Monte Carlu. U proteklih više od 15 godina, u Monacu nije pobijedio vozač koji startao lošije od 3. pozicije, pa Alonsova šesta pozicija na kvalifikacijama ne daje puno nade. Ipak, sezona je duga, i Alonsov cilj je titula a ne pojedinačne pobjede, [...]

(Read more...)

The post Alonso: “Nemam šansu za pobjedu, ali mogu biti bolji od Vettela i Raikkonena” appeared first on PunGas.

]]>
Fernando se plasirao na 6. startnu poziciju, i svjestan je da ne može sanjati o pobjedi u Monte Carlu. U proteklih više od 15 godina, u Monacu nije pobijedio vozač koji startao lošije od 3. pozicije, pa Alonsova šesta pozicija na kvalifikacijama ne daje puno nade.

alonso monako 620x413 Alonso: Nemam šansu za pobjedu, ali mogu biti bolji od Vettela i Raikkonena

Ipak, sezona je duga, i Alonsov cilj je titula a ne pojedinačne pobjede, pa je stoga imao filozofski pristup nakon kvalifikacija:” U Formuli 1 ništa nije nemoguće, ali postoje stvari koje su malo vjerovatne. Među takvim stvarima. koje su zaista malo vjerovatne, jeste i pobjeda sa 6. startne pozicije. U šampionatu se borim protiv Raikkonena i Vettela. je u istom starntom redu kao i ja, a je jedan red ispred. Mislim da je realno i moguće izvodivo da utrku završim ispred njih i to je moj cilj”

već treću trku yaredom dolazi do pole pozicije, no u utrci se potpuno izgube. Ipak, je specifična staza na kojoj ne važe standardni set pravila i statistika, pa iako su “nestajali” u ranijim trkama na startu, ovdje se to vjerovatno neće desiti.

je pole poziciju na stazi u Monacu ostvario na dan, kada je godišnjica pobjede njegovog oca na ovoj stazi.

The post Alonso: “Nemam šansu za pobjedu, ali mogu biti bolji od Vettela i Raikkonena” appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/alonso-nemam-ansu-za-pobjedu-ali-mogu-biti-bolji-od-vettela-raikkonena/feed/ 0
Alonso pobijedio u Španiji i sa probušenom gumomhttp://www.pungas.com/alonso-pobijedio-spaniji-sa-probusenom-gumom/ http://www.pungas.com/alonso-pobijedio-spaniji-sa-probusenom-gumom/#comments Mon, 13 May 2013 08:16:39 +0000 admin http://www.pungas.com/?p=13142

Categories:

Tags:

Španac je bio nezaustavljiv. Tek nakon utrke, Ferrari je objavio detalje koji daju potpuno novu svjetlost na pobjedu Alonsa na domaćoj stazi. Ne samo da je prvi voač koji nije startao iz prvog reda a uspi pobijediti na ovoj stazi, prvi kojemu je to uspjelo sa taktimom četiri odlaska u boks, nego je jedan dio trke vozio sa probušenom gumom. [...]

(Read more...)

The post Alonso pobijedio u Španiji i sa probušenom gumom appeared first on PunGas.

]]>
Španac je bio nezaustavljiv. Tek nakon utrke, je objavio detalje koji daju potpuno novu svjetlost na pobjedu Alonsa na domaćoj stazi. Ne samo da je prvi voač koji nije startao iz prvog reda a uspi pobijediti na ovoj stazi, prvi kojemu je to uspjelo sa taktimom četiri odlaska u boks, nego je jedan dio trke vozio sa probušenom gumom.

alonso massa Alonso pobijedio u Španiji i sa probušenom gumom

Kada je ušao u 49. krugu utrke u boks, jedna njegova guma je bila isječena i lagano je ispuštala zrak. Senzori na bolidu su već ranije upozorili Ferrarijev pitwall da nešto nije u redu sa pritiskom u gumama. Po taktici koju su imali, nije trebao ući u boks još dva kruga, a senzori su pokazivali da je guma probušena ali da nije velika rupa koja bi mogla dovesti do potpunog pritiska u gumama. Pritiak je polagano padao, pa su Alonsa pozvali u boks dva kruga ranije.

“Pobjeda nije bila u pitanju, znali smo cijelo vrijeme da pritisak u gumi pada. Zapravo nije bio tako ozbiljan problem, kako sada zvuči.” Saopštili su iz Ferrarija.

ALonso je pobijedio u Španiji, dok je Massa bio treći. To je najbolji rezultat u dosadašnjem tijeku sezone za Ferrari.

The post Alonso pobijedio u Španiji i sa probušenom gumom appeared first on PunGas.

]]>
http://www.pungas.com/alonso-pobijedio-spaniji-sa-probusenom-gumom/feed/ 0