Post Reply  Post Thread 
“Volkswagen” razmislja o povlacenju iz BiH
Author Message
SamirBL
PunGas ambasador u USA

Group: Administrators
Status: Offline

boze sacuvaj debila

iz oslobodjenja

Otezano investiranje u slobodnoj carinskoj zoni

Njemacki koncern Volkswagen ozbiljno je sprijecen da u Bosni i Hercegovini ubrzano razvija automobilsku industriju jer su mu Zakonom o slobodnim carinskim zonama nametnute obaveze kakvih nema u drugim zemljama regiona - Slovackoj, Poljskoj, Madjarskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Da bi sirili proizvodnju autodijelova, u Vogosci moraju nabavljati masine kojih nema u BiH. Uvoz tih masina podlijeze placanju ne bas male carine (do 12%), a prema tumacenju zvanicnika Volkswagena, nema nikakvog smisla robu u bescarinskoj zoni tretirati na isti nacin kao i onu van te zone. "Logicno bi bilo da masine budu oslobodjene placanja carina jer ne ulaze na carinsko podrucje BiH", kaze Volfgang Vencl (Wolfgang Wenzel), predstavnik Uprave Volkswagena Sarajevo, i podsjeca da je rijec o strojevima nabavljenim i uposlenim za proizvodnju komponenti stopostotno namijenjenih trzistu van BiH. Za razliku od BiH, u tranzicijskim zemljama naseg okruzenja masine se u bescarinske zone uvoze i montiraju bez ikakvih uslovljavanja i placanja carina. To privlaci strane investitore da svoju proizvodnju premijestaju u te zemlje. ..................Velika prepreka................ Vencl istice da vazeci zakon o slobodnim carinskim zonama (donesen i vec izmijenjen u toku ove godine) predstavlja veliku prepreku daljem investiranju Volkswagena u sarajevsku tvornicu automobila. Da te prepreke nije bilo, u toku ove godine broj uposlenih u godini koja istice vec bi dodatno povecali za oko 150 novih radnika, a profit ostvaren izvozom vidno bi uticao na smanjenje vanjskotrgovinskog debalansa BiH. Kome takav cilj nije u interesu, Vencl nije rekao. Kaze da u postojecoj garnituri vlasti nisu nasli niti jednog pojedinca s kojim bi ozbiljno mogli raspravljati o tom problemu. Ako je takav razgovor u proteklom periodu i zapocinjan, njemacki partneri nikad nisu dobili odgovor zbog cega se vodi ovakva carinska politika. Sve se, prema rijecima ovog sagovornika, dogadja u trenutku kada Volkswagenova tvornica u Sarajevu i njena uprava imaju veliku podrsku koncerna za nove investicije i proizvodne programe od kojih su neki razradjeni do u detalje. ................Najgora varijanta.................... Sve to moglo bi pasti u vodu ako BiH ne promijeni Zakon o slobodnim carinskim zonama jer Volkswagen u opciji ima najgoru varijantu prema kojoj "vise nema smisla proizvoditi u BiH". To prakticno znaci da bi se njemacki proizvodjac automobila i dijelova i definitivno mogao povuci iz BiH, s obzirom na cinjenicu da su ovdje i troskovi energije, telekomunikacija, transporta... veci nego u drzavama sa kojima smo u konkurenciji za privlacenje stranih investitora. "BiH time, ustvari, kaznjava a ne podrzava strane investitore", zakljucuje Volfgang Vencl.

H. ARIFAGIC

Covjek ti je jarane teski hajvan. I ovo malo duse sto ima to mu je sejtan dao da mu bude teze...
12-24-2003 06:51 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators

a da li to znaci da ce i prestati prodavati golfove ovdje? Twisted Evil Razz 8) Wink

[205]
12-26-2003 12:09 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

ma suplja ba .. to ej samo opravdanje sada se bi prave sto jos nisu poceli sklapati auta ovdje i sto jos uvijek kupujemo skuplje auta nego da idem u Cesku i kupimo isto auto.

Nece se oni povuci, nego su na ovaj nacin izjednaceni svi. Jer danas sutra ako krene Renautl on bi na te iste masine trebao platitui porez, a VW ne bi trebao i dje je tu logika.

Treba da palte.. AKo nisu do sad zaradili da plate onda neka i idu a ove sto kupuje nove golfove treba sve maljom u glavu.. Da su htjeli do sada su mogli ponovno aktivirati cijelu fabriku da se zaposle ljudi, a ne da izigravaju nesto.

I tih 12% za VW ako predstavlja neku tako veliku sumu, onda je stvarno sramota. Svako drugo auto u BiH je VW, ili vjerovbatno i tacniej-- svako treće auto nije VW. I opet nismo dovoljno rentabili za komlipkovanu montazu. ma daj.. ja bih volio samo da dodje aktivnije Renault, i da oni pocnu prodasvati.. ALi prije toga da malo pociste u dilerskoj mrezi.. Da vidi s onda kako ce VW otvarat fabriku.. iste sekunde

Uskoro .... http://www.maliekran.com mali ekran ali veliki site :-)
12-26-2003 07:31 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
SamirBL
PunGas ambasador u USA

dobro velis. Nikako mi nisu jasni. Sjecam se onih prvih planova razvoja i budalastina. Sad jedina vijest sto iz njih izadje je kukanje na porez ili na skup telefon. Eto nemozemo sklapati komplikovanije aute zbog racuna za telefon. Plus imaju i popust na carine na taj zavrseni proizvod sto je ja mislim i necuveno u svijetu i sto je cisti protekcionizam (neznam samo cega) i za sta ce nas danas sutra neko i tuziti cim udjemo u WTO.

Covjek ti je jarane teski hajvan. I ovo malo duse sto ima to mu je sejtan dao da mu bude teze...
12-26-2003 08:59 AM
airman1
Member

Group: Registered

A sa druge strane sjede razne BiH vlade, pune genijalaca koje bvi za 12% caarine pustile VW da ode iz BiH. Poslije skoro 40 godina prisustva ovi kokosari bi za par stotina hiljada markica otjerali VW iz BiH i u postupku zijanile nekoliko stotina sadasnjih i nekoliko stotina buducih radnih mijesta. Ima li VW povlasten polozaj u BiH sigurno da ima, treba li ga imati? Suvisno pitanje, kada ostali prozvodjaci automobila budu ulozili toliko kao VW u BiH onda se mogu boksati za isti ili slican polozaj. Ja cak i ne vozim VW niti ih specijalno volim, ali molim Vas nemojte o Renault-u jer mi se vec pomalo gadi njihova kuknjava o istom pitanju a jos uvjek nemaju Renault auto BiH ili nesto slicno, nemaju niti jednog dilera vec samo koncesionare koji skupa nisu ulozili u prodaju i podrsku kao sto je samo ASA ulozila. Ne volim ASA Auto OK, nevolimo, ali ne volimo ni Simu Grabovickica koji bi da prodaje Renoe na cesti u Crnom Blatu kod Tuzle i da mu jos drzava da povlastice. E pa ne moze, kad Renault zaposli 500 ljudi u BiH onda moze. Ali nije kriv ni Reanult niti VW niti i jedan proizvodjac, krivi smo mi (citaj nazovi vlasti) jer nemamo onu stvarjku da postvimo pravila igre kako treba, i da zavsimo stvar. Jok brale bolje je ovako j..e l;ud zbunjenog. A VW ne smije otici. Niposto pa nek' prica ko sta hoce.

P.S. Telefoni i jesu skupi, pravo skupi.

To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
12-26-2003 12:54 PM
Edis Jasarevic

ma nece oni otici nema sanse... Nego vrse pritisiak.

A da su htjeli zaposliti ljude sto to nisu uradili do sad?

Nego sad bi nesto ko radili.

Grabovickic iako prodaju u Crnom Blatu (slazem se sa tobom o katastroalnom odabiru mjesta za salon) ipak i sad dobro prodaje zar ne?

12-26-2003 01:23 PM
airman1
Member

Zasto bi zaposlili sa ovim nivoom proizvodnje (sad da li su ga mogli podici drugo je pitanje), vjerovatni je da im ni ovoliko ljudi bas i ne treba. A sto se tice Sime i rezultata prodaje, pa prodaje se slazem se ali se prodaje i hljeb u pekari bez obzira na to kako pekara izgleda. Mislim da je Simo ostao on osto je i bio prvoklasan auto lakirer a da auta i dalje prodaj usput, e to je problem sa nasim ljudima u auto poslu. Svima je to nesto usput niko to ne vidi kao nesto trajno osim opet,. ASA Auta (ja im kao neso pravim reklamu a ne bih stvarno jer mi i nisu bas najdarazi ali iz drugih razloga) koji je stvarno ulozio puno u sve to i na neki nacin se vezao malo trajnije. OStalo je talasika kao st bi u Bosni rekli, barem sto se Renaulta-a tice, a oni najvise kukaju (cak se Francuski AMB. zalio vladi kada su i VW oslobodjeni carine i poreza kao i Skode) a najmanje su ulozili u ovco trziste. Mislim da bi neki od Korejskih proizvodjaca, pod uslovom da nam na vlasi ne sjede magarci kakvi jesu, mogao vodje napraviti tvornicu i jednostavno "poklopiti"trziste cijele Jugoistocne Evrope, ali to je samo moje misljenje, tako da ne vidim cemu zalopojke nad Renaultom i cemu drvlje i kamenje po VW-u. Mislim da si u pravu mislim da VW blefira i tvrdi pazar, sa druge strane ako je nesto bescarinska zona onda ili to jeste ili nije. Nemozes reci "Hej mi se salili evo vam 12% carine za tro vase!" Ne ide to tako.

12-26-2003 01:53 PM
Edis Jasarevic

a sta ce ostali koji nemaju prostor u bescarinskoj zoni Smile

Ako im popuste na kraju ce se svi ostali povuci i ostat ce nam samo VW.
VW je mogao uraditi puno vise ali nije. Pogledajmo kako se razvijala njemacka autoindustrija nakon II svjetskog rata- imali su prilicno jaku industriju nakon 7 godina mira, a bili su 50 puta vise sruseni nego BiH nakon ovog rata.

Ja licno mislim da su mogli vise ali nisu htjeli i ne znam iz kojeg razlgoa. Valjda ovako uzimaju veci profit nego sto bi uzimali da su krenuli sa porzivodnjom kao i prije rata.. zaista to ne shvatam ali eto.

Po meni svi bi trebali imati iste uslove carinske i porezne- s tim da ukoliko VW otvori fabriku da se rade i zasita automobili, a ne da dolaze gotovi i sa napumpanim gumama (vjeruj mi gledao sam ih kada se istovaraju u Vogosci), a vamo se proadje kao nekakvo sklapanje.

Ostali prozivodjaci samo kukaju i tu se slazem u potpunsot sa tobom. Nista ne rade i samo kukaju, samo sto mislim da u kukanju Hyundai prednjaci.

Ali treba i to shvatiti .. nece da poduzmu nsita jer sta god urade biti ce u durgacijem polazaju od VW. Eto Renault sada planria da pokrene jedan vid prozivodnej dijelove u BiH, pa ce onda na Renautl biti manja davanja ali ce biti opet vec od VW-eovih za oko 5%.

Dakle svaka dobra volja ostalih prozvodjaca da nesto urade po pitanju zaposljavanja i porektanja porizvodnje pada u vodu, jer ce VW uvcijek biti u povlastenijom polozaju.

12-26-2003 02:13 PM
airman1
Member

Potpuno se slazem. VW je mogao i trebao uciniti vise. Kao i ostali. Ali da li je samo do njih? Pogledaj samo ovaj cirkus od vlasti u zadnjih osam godina. Dok su se oni zajebavali Madjari su zgrabili tvronicu Audijevih motora i TT moeal. Nekad ej FAMOS radio brdo posla za DB sada krompir. Zasto zato dok se krmci rastale DB ode negdje drugo i tako dalje ne treba trositi rijeci. A sto se tice carinskih slobodnih zona, valjda se zone osnivaju, u saradnji sa drzavom od strane odredjenih firmi koje za toi imaju interesa. Ja neznam da li je VW jedan od osnivaca zone u SA ali znamda to tako hoda. Ne osniva samo drzava slobodne zone, drzava da mogucnost za to a onda se javljaju zainteresovane firme koje hoce da udju u to, ili tako nekako. A sto se tice "domace" proizvodnje to je barem jednostavno, da drzava ima m...da davno bi se nivo slozenosti proizvoda potreban da bi se isti samtrao domacim podigao na malo veci nivo od zavrni tockove i stavi akumulator.

12-26-2003 02:29 PM
KenanE
Member

volkswagen je ponovo pokrenuo proizvodnju u svrhu skupljanja politickih poena. Sto ce im ovdje tvornica kad u bratislavi proizvode golfove. Propalo bi to davno, nego su i nasi hapci pronasli svoju racunicu u svemu . Pisao je o tome chimera ovdje , a i ja sam na bfk-u. Dok oni budu imali imalo uticajau BiH , dotle ce i nazovi tvornica postojati. To je jedno beskorisno s**** putem kojeg oni pljackaju i narod i drzavu.

voznja punimgasom je opasna
molim za jedan BAN od administracije
12-28-2003 08:10 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Mazda Servis u BiH? Gazija80 15 292 12-18-2008 03:00 PM
Last Post: ajdin_ze
  EcoCarrier elektricno vozilo iz TASa (VW Sarajevo) ? SamirBL 6 263 11-19-2008 04:11 PM
Last Post: PITAROZDER
  cjene ulja u BiH zlatan 0 260 09-10-2008 11:57 AM
Last Post: zlatan
  uvoz polovnjaka iz njemacke peli 5 847 06-27-2008 01:03 PM
Last Post: peli
  uvoz automobila iz Amerike homer 61 13,680 05-14-2008 01:45 PM
Last Post: ajdin_ze

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: