Post Reply  Post Thread 
Pages (5): « First < Previous 1 [2] 3 4 5 Next > Last »
Alfa 145
Author Message
eneo
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline

Taj savjet sam već poslusao, moj mehaničar mi je naglasio da je motor osjetljiv dok je hladan, ali zato kada dodje na radnu temperaturu... Twisted Evil .
Sa grijanjem nemam loše iskustvo, bar u ovim malo hladnijim danama koji su iza nas,... Very Happy Mada, moglo bi biti i bolje...
Što se bregastih tiče, mislim da si to pomiješao sa twin spark motorima, kod njih su osjetljive... Moj prijatelj ima 156-cu i "redovno" ih mijenja!
Inače otac mi vozi Bravo, ali Alfa je i po njegovom mišljenju bolji proizvod, malo više troši, ali ima bolji ovjes, snažniji motor, kvalitetnije materijale u unutrašnjosti, kvalitetnija je izrada...
Jedina mana motora, koju sam ja primjetio je malo, ali zaista malo slabija elastičnost, ali pri zaista nižim brojevima obrtaja.
Eto toliko od mene, ako sam gdje pogriješio ispravite me,... poštujem Neutral , ali sam samo prenio svoja iskustva (Alfu, kako rekoh ne vozim dugo,... par mjeseci).
Pozdrav!

10-08-2004 07:07 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
salih666
Junior Member
**

alfa 145

imam i ja slicnu situaciju kao eneo.kupio sam alfu 145 1.4 TS i bas me interesuje sta o tom motoru.boxer mi je prilicno poznat al ovaj nista.nekako mi je lijena skroz,imao sam bravu 1.6 i cini mi se da je bolje isla!!!inace samo italijani se u mojoj porodici voze!!al fakat bolje drzi cestu od brave!pozdrav,hvala

cuore-sportivo
10-08-2004 07:36 AM
Sike
Posting Freak

Sve Alfe su lijene na nižim obrtajima (moja nije mogla proklizati na semaforu), ali zato poslije 4.000 rpm Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

10-08-2004 07:44 AM
eneo
Junior Member
**

Salih666, Brava je kako sam kažeš je imala više kubika, vjerovatno je to razlog, a ja ipak mislim da kubikaža igra veliku ulogu. Moj boxer 1.6 bolje ide od Bravo 1.6,....a tek zvuk boxer motora Twisted Evil . Što se tiče TS motora vrlo je skup za održavanje, ima dvije svječice po cilindru, što ti sve samo govori, a tu je i ta priča o bregastim koje stvaraju zvuk sličan zvuku dizelske mašine (majstori kažu to je potrošni materijal). Iskreno, kada sam ja kupovao svoju alfu malo sam skupljao mišljenja iskusnih ljudi i svi su bili složni da je boxer jednostavniji i jeftiniji za održavanja, pa je tako odluka i pala... Mada, TS je bolji motor, sigurno (novija koncepcija, puno poboljšana elastičnost pri nižem broju okretaja, itd.), za naše uslove Crying or Very sad ... kako rekoh, skupa za održavanje!

10-08-2004 07:53 AM
passenger57
Posting Freak

nisam imao cast da se vozam u 145 1.6 niti boxer niti TS,ali zato jesam u 147 1.6 sa slabijim 1.6 od 105ks i nisam imao dojam da ide ista brze od bravo 1.6
sad kad citam ove postove pravo ste me nalozili jer bi volio vidjeti kolika je tacno razlika u lezanju s obzirom da imaju identicne ovjese,iste medjuosovinske razmake i istu sirinu trapa, samo sto je pretpostavljam alfa malo tvrdja,ali je zato bravo laksi??? Confused Confused Confused to bi valjalo probati.

mislim da je bravo jeftiniji za odrzavati prvenstveno zbog motora koji uopste nije los ali da tu prica skoro staje...

Forza Ferrari!!!
10-08-2004 08:37 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
eneo
Junior Member
**

Kako sam već rekao, imam u porodici i Alfu 1.6 boxer i Bravo 1.6 16v, i osim možda da je lakši za održavati i da je malo elastičniji (16 ventila, pa "vjerovatno" lakše diše) Bravo nema više prednosti, što se motora tiče, otprilike isto troše (Bravo nijansu manje), a pri višm okretajima Alfa Evil or Very Mad ubija naspram malo letargičnog Bravo-a Sad .
Alfin ovjes je podešen onako, više sportski, tvrdo, dok je kod Bravo-a, za moj ukus bezosječajan i lagan upravljač i mekše podešen ovjes (po meni to što je mekši ne znači i da je udobniji), što mi se takodje ne svidja... Mada o ukusima ne vrijedi raspravljati!
Što se tiče tog TS motora slažem se sa tobom Passenger 57, on je za moje mišljenje i za našu svakodnevnicu preskup za održavanje, ali opet kažem to je moje mišljenje... Smile
Mada ne mogu da ne kažem to, glupo je porediti Fiata i Alfu, ja mislim ipak da je Alfa klasa iznad po kvaliteti izrade, karakteristikama pa i po samoj cijeni... Smile

10-08-2004 08:55 AM
passenger57
Posting Freak

passenger57 Wrote:
mislim da je bravo jeftiniji za odrzavati prvenstveno zbog motora koji uopste nije los ali da tu prica skoro staje...

kao sto rekoh...naravno razumijemo se mi.
samo opet navodim da bi licno volio to probati jer kad sam kupovao 145 je bila u uzem izboru,ali naravno tesko ju je naci u dobrom stanju,malo je onih koji ih paze i maze.

Forza Ferrari!!!
10-08-2004 09:40 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
147
Junior Member
**

ja dvije godine pokusavam da napravim sebi kvar na t.sparku i presao sam 40000km. dajte mi upute koji je najlaksi nacin. probao sam sa blokadama, max brzinom i sl. ali ne ide Very Happy

10-08-2004 10:48 AM
147
Junior Member
**

salih666, imao sam isti model i isti problem. skini katalizator i zamjeni zadnji lonac. osjetit ces razliku + zvuk motora je samo takav.

10-08-2004 10:55 AM
eneo
Junior Member
**

U smislu izdržljivosti, a i općenito gledajući motor kao motor, TS je, kao i boxer nepoderiv, to će ti svaki pravi poznavalac i majstor reći!!! Ja sam što se tiće tih bregastih samo prenio iskustvo mog dobrog prijatelja koji vozi 156 TS iz 98 godine, znaći prva serija, pa bi se uzrok mogao potražitii u tome... Mada i neki majstori kažu da je tu osjetljiva tačka... Samo kod pravog vozača po meni tih problema nebi smjelo biti, tako da.... Very Happy svaka čast 147 Very Happy Very Happy

10-08-2004 12:40 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Fiat, Lancia and Alfa wines by Scrimaglio Edis Jasarevic 3 66 01-05-2009 08:13 PM
Last Post: Edis Jasarevic
  Mercedes c200 i alfa romeo 156!!! borislav 1 290 09-18-2008 08:43 PM
Last Post: mali_svaler
Driving Alfa Romeo 156 Selespeed jasnaF1 77 1,256 08-29-2008 05:22 AM
Last Post: Civic 16V
  Alfa Romeo Mi.To jasnaF1 15 735 08-27-2008 07:56 PM
Last Post: jasnaF1
  Alfa 145 razise mi je dusmani smoochy 3 400 08-20-2008 06:40 AM
Last Post: pajero1987

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites