|
Alfa 145
|
| Author |
Message |
eneo
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Taj savjet sam već poslusao, moj mehaničar mi je naglasio da je motor osjetljiv dok je hladan, ali zato kada dodje na radnu temperaturu... .
Sa grijanjem nemam loše iskustvo, bar u ovim malo hladnijim danama koji su iza nas,... Mada, moglo bi biti i bolje...
Što se bregastih tiče, mislim da si to pomiješao sa twin spark motorima, kod njih su osjetljive... Moj prijatelj ima 156-cu i "redovno" ih mijenja!
Inače otac mi vozi Bravo, ali Alfa je i po njegovom mišljenju bolji proizvod, malo više troši, ali ima bolji ovjes, snažniji motor, kvalitetnije materijale u unutrašnjosti, kvalitetnija je izrada...
Jedina mana motora, koju sam ja primjetio je malo, ali zaista malo slabija elastičnost, ali pri zaista nižim brojevima obrtaja.
Eto toliko od mene, ako sam gdje pogriješio ispravite me,... poštujem , ali sam samo prenio svoja iskustva (Alfu, kako rekoh ne vozim dugo,... par mjeseci).
Pozdrav!
|
|
| 10-08-2004 07:07 AM |
|
 |
salih666
Junior Member

Status:
|
alfa 145
imam i ja slicnu situaciju kao eneo.kupio sam alfu 145 1.4 TS i bas me interesuje sta o tom motoru.boxer mi je prilicno poznat al ovaj nista.nekako mi je lijena skroz,imao sam bravu 1.6 i cini mi se da je bolje isla!!!inace samo italijani se u mojoj porodici voze!!al fakat bolje drzi cestu od brave!pozdrav,hvala
cuore-sportivo
|
|
| 10-08-2004 07:36 AM |
|
 |
Sike
Posting Freak

Status:
|
|
| 10-08-2004 07:44 AM |
|
|
eneo
Junior Member

Status:
|
Salih666, Brava je kako sam kažeš je imala više kubika, vjerovatno je to razlog, a ja ipak mislim da kubikaža igra veliku ulogu. Moj boxer 1.6 bolje ide od Bravo 1.6,....a tek zvuk boxer motora . Što se tiče TS motora vrlo je skup za održavanje, ima dvije svječice po cilindru, što ti sve samo govori, a tu je i ta priča o bregastim koje stvaraju zvuk sličan zvuku dizelske mašine (majstori kažu to je potrošni materijal). Iskreno, kada sam ja kupovao svoju alfu malo sam skupljao mišljenja iskusnih ljudi i svi su bili složni da je boxer jednostavniji i jeftiniji za održavanja, pa je tako odluka i pala... Mada, TS je bolji motor, sigurno (novija koncepcija, puno poboljšana elastičnost pri nižem broju okretaja, itd.), za naše uslove ... kako rekoh, skupa za održavanje!
|
|
| 10-08-2004 07:53 AM |
|
 |
passenger57
Posting Freak

Status:
|
|
| 10-08-2004 08:37 AM |
|
 |
eneo
Junior Member

Status:
|
Kako sam već rekao, imam u porodici i Alfu 1.6 boxer i Bravo 1.6 16v, i osim možda da je lakši za održavati i da je malo elastičniji (16 ventila, pa "vjerovatno" lakše diše) Bravo nema više prednosti, što se motora tiče, otprilike isto troše (Bravo nijansu manje), a pri višm okretajima Alfa ubija naspram malo letargičnog Bravo-a .
Alfin ovjes je podešen onako, više sportski, tvrdo, dok je kod Bravo-a, za moj ukus bezosječajan i lagan upravljač i mekše podešen ovjes (po meni to što je mekši ne znači i da je udobniji), što mi se takodje ne svidja... Mada o ukusima ne vrijedi raspravljati!
Što se tiče tog TS motora slažem se sa tobom Passenger 57, on je za moje mišljenje i za našu svakodnevnicu preskup za održavanje, ali opet kažem to je moje mišljenje...
Mada ne mogu da ne kažem to, glupo je porediti Fiata i Alfu, ja mislim ipak da je Alfa klasa iznad po kvaliteti izrade, karakteristikama pa i po samoj cijeni...
|
|
| 10-08-2004 08:55 AM |
|
|
passenger57
Posting Freak

Status:
|
mislim da je bravo jeftiniji za odrzavati prvenstveno zbog motora koji uopste nije los ali da tu prica skoro staje...
kao sto rekoh...naravno razumijemo se mi.
samo opet navodim da bi licno volio to probati jer kad sam kupovao 145 je bila u uzem izboru,ali naravno tesko ju je naci u dobrom stanju,malo je onih koji ih paze i maze.
Forza Ferrari!!!
|
|
| 10-08-2004 09:40 AM |
|
 |
147
Junior Member

Status:
|
ja dvije godine pokusavam da napravim sebi kvar na t.sparku i presao sam 40000km. dajte mi upute koji je najlaksi nacin. probao sam sa blokadama, max brzinom i sl. ali ne ide
|
|
| 10-08-2004 10:48 AM |
|
 |
147
Junior Member

Status:
|
salih666, imao sam isti model i isti problem. skini katalizator i zamjeni zadnji lonac. osjetit ces razliku + zvuk motora je samo takav.
|
|
| 10-08-2004 10:55 AM |
|
|
eneo
Junior Member

Status:
|
|
| 10-08-2004 12:40 PM |