Riječ je o sekvencijalnom polautomatskom mjenjaču s elektronski kontroliranom elektrohidrauličnom spojkom.
Alfa 156 zadovoljavajuće je elastična, no od srednjih okretaja naviše motor se puno bolje osjeća, a ganjanje najveće snage na 6400 okretaja u minuti i općenito vožnja na višim okretajima proizvode savršen zvuk. Stil vožnje kakav pristaje Alfi pretvorit će 156-icu u brzu sportsku limuzinu. Sa sprintom do stotke za 9,1 sekundu i najvećih 205 km/h, 156 2.0 Selespeed sasvim je dovoljno brza i po svemu dostojna značke koju nosi.
Ako vam se iz nekog razloga ne mijenjaju brzine \"ručno\" pritisnete mali gumbić pokraj ručice mjenjača na kojem piše: CITY, kada Selespeed ulazi u potpuno automatski režim rada. Selespeed tada samostalno mijenja brzine i ponaša se kao klasični automatski mjenjač. Grubo mijenanje brzina možete ublažiti otpuštanjem papučice gasa pri promjeni. Iako bi elektronika sama trebala odrezati gas čim odlučite promijeniti brzinu, uz otpuštanje papučice promjene su uglađenije i mekše. Pri jačem stiskanju papučice gasa, brzine se brže mjenjaju. Posebno oduševljenje predstavlja prebacivanje u nižu brzinu, kada elektronika sama dodaje međugas i savršeno poklapa broj okretaja motora s brzinom. Kada sočnije vrtite motor, prebacivanjem u nižu Selespeed dodaje međugas i do 7000/min! Možete cijeli život vježbati gas-kočnica i međugas i nećete moći to svaki put napraviti savršeno. A Selespeed hoće.
Alfa 156 niska je i sportski tvrda, što na našim lošim cestama baš i nijeprednost, ali zato je ležanje u zavojima odlično.
Kod pretjerivanja (koje je često kada se vozi Alfa) auto klizi prednjim dijelom. No i tada je stabilan, lako se kontrolira i neće vam se dogoditi da vas iznenadi.
S obzirom na to da su performanse gotovo jednake, Selespeed nije toliko brz, a Alfin manualni mjenjač zaista je prekrasan, vrlo brz i lagan, nismo previše na strani Selespeeda. Selespeed je u normalnoj vožnji prilično grub, a u oštroj dosta spor. Ali da li je zabavan, e to stvarno jest. Dovoljno je da se samo malo poigrate gumbićima ili tom slatkom ručicom, uživajući u fantastičnom zvuku i odličnim performansama, pa da postanete pravi ovisnik.
malo bogatasa posjeduje svoju imovinu-imovina njih posjeduje!
Neka ti Edis posudi da probas samo je kod njega 147...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
samo ja se ne bi slozio sa nekim komentarima u ovom gore tekstu.
Selespeed trazi dosta privikavanja, jednom kada ga dobro upoznate, saltanje je jako brzo, (brze nego rucno definitivno, iako na prvi pogled to ne izgleda tako), i moguce ju je ugladjeno voziti. Samo se treba malo priviknuti.
Na city modu se ne ponasa bas kao klasicni automatski mjenjac, ali recimo da je blizu toga. Ja licno, jako jako rijetko koristim city opciju, iako koristenje ovog moda moze se ustediti i po 2 litra goriva. Ne koristim jer nema gusta.
A sto se tice izmjene brzina, meni izgleda da se brze saltaju na volanu, nego ako ih saltate putem joystick-a, a medjugasove daje samo ako drzite gas cijelo vrijeme beze obzira da li saltate. Zavisno od uslova i nacina voznje. Nekad i ne daje medjugas, ali zaista je gust voziti
ako hoces mozes probati mada je malo ljudi sjelo u moju Alfu bez mog nadzora