Post Reply  Post Thread 
Alternativno Gorivo!?
Author Message
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Winner_first_h4h  Alternativno Gorivo!?

Etanol se moze proizvesti iz nafte. ali danas je u središtu zanimanja bioetanol, koji se dobiva fermentacijom, descilacijom i dehidracijom šećera ili skroba iz niza poljoprivrednih kultura od šećerne trske, preko kukuruza, do biomase mnogih usjeva te iz otpadne celuloze. Za razliku od naftnog etanola, kemijski jednakog, ta se vrsta etanola smatra obnovljivom jer pretvara sunčevu energiju u iskoristiviji energetskl izvor.

Također, kako biljke troše ugljični dioksid za rast, smanjuje se emisija C02 tijekom proizvodnje. u slučaju E85 za oko pedeset posto. Vlada, međutim, zabrinutost da ce velike plodne površine biti iskorištene za uzgoj usjeva za gorivo, a ne za hranu. Izračunato je kako se za punjenje jednog spremnika SUV-a etanolom utroši količina kukuruza koja bi dostajala za jednogodišnju prehranu jednog čovjeka. Premda drugoj procjeni, da bi se kukuruznim etanolom zamijenile samo američke potrebe za naftom, bile bi potrebne tri četvrtine Zemljinih obradivih površina.

Neizbježiv je zaključak kako je sa sadašnjom tehnologijom i znanjem o fotosintezi bioetanol samo djelomična zamjena za fosilna goriva.

prekucano iz EVO
by Ja_i_Moj_GTI

Just be... Dead Like Me!
07-20-2008 11:21 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
BMW MOD 516

RE: Alternativno Gorivo!?

HAhahahAHaHaHAH
Davno je dokazano da Amerima samo Allah dž.š. može podmiriti potrebe za gorivom! Kakav etanol, bioetanol, zrak, struja i mnoga druga alternativna sredstva za pokretanje proždrljivih mašina, ništa to ne pomaže, možda čak ni hydrogen!

Ništa me ne pitajte o BMW-u!
Ja solim pamet!
Ljudski bezobrazluk stvarno nema granica!!!

07-20-2008 05:50 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators

Samo kad bi svi ovo poceli prodaju to bi bilo dobro. Maxol EIRE vec godinu i nesto ima kako je totalno izbacio iz prodaje obicni unleaded tj bezolovni od 95 oktana, zamijenili su ga sa E5 koji je 95% benzin i 5% bioetanol po istim cijenama kao obicni bezolovni. Tvrde da ima 99 oktana, medjutim kasnije je radjen test na jednoj od njihovih pumpi i rezultat je bio 97.4 oktana. Nije 99 kao sto navode ali opet je dobro, uvijek bolje nego ovaj 95. Kod mene je jdm ecu tj mapiran za 102 oktana, od kad su izbacili ovaj E5 na trziste meni auto mnogo bolje radi nego prije na obicnom bezolovnom, necu da kazem da se situacija u snazi promjenila jer nisam mjerio ni prije ni poslije ali definitivno se osjeti razlika u radu motora posebno "cistoca" u vtec obrtajima.
Isto tako su odnedavno, taj isti maxol, izbacili E85 koji je ustvari 85% bioetanol, 104 oktana sa cak i do 70% nizim co2 gasovima u odnosu na obican bezolovni... to nije sve, e85 je 20c jeftiniji u odnosu na obicni bezolovni od 95 oktana. Jedini problem je taj sto ne moze se sipa bez odradjene konverzije i mapiranja... jedino su novi fordovi FFV modeli, saab 95 bioPower i volvo c30, s40 i v50 spremni iz fabrike za e85.
Medjutim, to nije zaustavilo tunere i drag racere, manje vise svi oni imaju stand alone ecu koji moze ima dve i vise mapa. Sve jedan je konvertovan sada da trosi e85, i uz minimalne promjene mogu da se prebace nazad na bezolovni.
Primjer, od kolege 200sx, 345 ks ako se dobro sjecam, sada ide na e85 i ima 378ks, izbacio je cooler za ulje kaze ne treba mu vise a tehnicki je prosao bez katalizatora!!! Doduse, ima on pod haubom mashala josh od prije plus je turbak te otuda tolika razlika, ne bi bilo ni priblizno na recimo nekoj N/A hondi sa oem motorom.
Sve u svemu, po mom misljenju, isto ili manje kosta a vise daje dok je povoljnije za motor a pri tom zagadjuje manje, ne treba biti matematicar.

MK516, nije amerika u pitanju nego Evropa. Amerima je izgleda lakse da pokore citav svijet da bi mogli prave i koriste automobile koji su u stanju da povuku njihove 500kg guzice, jer tamo ili je hemi ili je import(misleci na jdm)

Man maximum Machine minimum
07-20-2008 10:28 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
BMW MOD 516

HAHAHAHAhAhAHAH ima ti i ta mjesta...

Ništa me ne pitajte o BMW-u!
Ja solim pamet!
Ljudski bezobrazluk stvarno nema granica!!!

07-20-2008 11:15 PM
sadik007
Member

Super ideja.. uzmi hranu i pravi benzin...
Radi bio-goriva je cijena hrane skocila ove godine, vise se isplati farmerima saditi ove gluposti nego hranu.. Extra..

Ethanol se jako puno koristi u brazilu, 90% ima na mjesavinu i VW je nabolji u tome, jer imaju neki dobar system mjesanja i kontrole.

07-21-2008 11:02 AM
mladen03
Junior Member
**

Ovde kod mene u Srbiji jos nije zapravo zaziveo zemni gas (cng), neki ga zovu i kompromitovani zemni gas, prirodni gas, metan... ali se sve svodi na isto - kazu da je voznja na tu vrstu goriva duplo jeftinija od obicno plina (lpg). U celoj Srbiji ima svega par pumpi koje ima tu vrstu goriva (po jedna u Novom Sadu, Pancevu, Beogradu, Zemunu i par komada u Krusevcu). Kazu da je skupa ugadjna samog uredjaja ali se brzo isplati... Zna li neko nesto vise o tome? I koliko bi bila ugradnja u Golf 2 1.6i ?

I Tito kad me sretne na ulici kaze: "De si Hadzi legendo!"
07-25-2008 07:30 PM
Edin
Member

Mislim da je budućnost transporta u pogonu električnom energijom. Električni motori su kud-i-kamo efikasniji od SUS motora, jedino ostaje da se riješi problem skladištenja enegije.

07-31-2008 07:55 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Aditiv za gorivo trebamiauto 8 278 11-04-2008 07:28 AM
Last Post: pajero1987
  Ponovo poskupljalo gorivo.... adnan_17 35 735 11-30-2007 06:40 AM
Last Post: Civic 16V
  Koje gorivo? Sead_Huseinovic 4 307 11-02-2006 03:12 PM
Last Post: herkules
  Gorivo Repo_mk2-Syncro-16V 32 1,167 10-25-2006 06:33 AM