|
Astra 1.7 DTi, da li ovo ulje da stavim?
|
| Author |
Message |
Bajapb
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Astra 1.7 DTi, da li ovo ulje da stavim?
Kupio sam vec ovo ulje u Amercikom PXu na Butmiru, ali sada nisam siguran 100% da li mi ono odgovara za auto. U pitanju je Valvoline DURA BLEND 10W40 Synthetic Blend. Posto mi je ovo prvi dizel u zivotu, nemam pojima koja ulja idu i da li uposte ima razlike u uljima izmedju dizela i benzinca?? U svakom slucaju, molim za misljenje i eventualni prijedlog za ulje?
pozz
Auto je 2002 god ako to ista znaci..
|
|
| 09-20-2007 08:45 PM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
RE: Astra 1.7 DTi, da li ovo ulje da stavim?
Prvo nam se predstavi u djelu za clanove. Drugo odakle ti u PX-u...hahahaha. I trece, imas na uljima da pise jedu li za dizel ili benzinske motore. imas i koja idu i u jedne i u druge motore. Mislim da to tvoje ulje sto si kupio je univerzalno i onda moze i u tvoj auto. Sretno.
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 09-21-2007 06:43 AM |
|
 |
Francuz
Senior Member

Status:
|
Astra ima reputaciju da trosi ulja vise nego ostali dizeli.Prati cesce ulje i moj savjet ti je da stavljas sinteticko 100% ulje 5/40.Ja sam sa tim rijesio svoj problem.Za svaki slucaj pregledaj servisnu knjizicu u kojoj ti sigurno pise preporuka Opela koju viskoznost i kojeg proizvodjaca da forsiras.Pozz i DD na Forum
Bolje biti glup i sutjeti
nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
|
|
| 09-22-2007 10:47 AM |
|
 |
Bajapb
Junior Member

Status:
|
Prvo nam se predstavi u djelu za clanove. Drugo odakle ti u PX-u...hahahaha. I trece, imas na uljima da pise jedu li za dizel ili benzinske motore. imas i koja idu i u jedne i u druge motore. Mislim da to tvoje ulje sto si kupio je univerzalno i onda moze i u tvoj auto. Sretno.
hehe..otisao pokucao na vrata i oni me pustili Prijatelj mi radi gore pa ovako odem kad mi treba nesta, a cijene su presmijesne, 1l ovog ulja gore kosta 3$. a na kutiji ne pise nista, ni da li je za benzinac ni da li je za dizel, zato me i buni.
|
|
| 09-24-2007 05:37 AM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Slobodno ti to naspi, i poslusaj francuza zna covjek...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 09-24-2007 06:13 AM |
|
 |
Francuz
Senior Member

Status:
|
hehe..otisao pokucao na vrata i oni me pustili Prijatelj mi radi gore pa ovako odem kad mi treba nesta, a cijene su presmijesne, 1l ovog ulja gore kosta 3$. a na kutiji ne pise nista, ni da li je za benzinac ni da li je za dizel, zato me i buni.
Ako ne znam sta kupujem i ako mi se cini sumnjivog kvaliteta ,zahvalim se i okrenem i odem.Znaci to tvoje ulje bi moglo biti i za motornu pilu ako se ne varam jer nepise za koje motore se koristi???
Hmmm nesto mi govori da cemo te vidjeti uskoro u Ajdinovoj rubrici net-mehanicar i da ces o astri i opelu sve najgore
nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
|
|
| 09-24-2007 06:38 PM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
Nije to bas tako. Ja sam kupovao u americkom PX-u Castrol 10w-40 po cijeni od 3$ po litri. Kod nas je od 14-17 KM po litri. Kod njih je Castrol dodzaba. A Castrol 15w40 je bio oko 1,5$ po litri. Opet je taj Castrol siguran 100%, a kad kod nas kupujes nisi siguran sta je zapakovano, kad nema nikakvih kontrola. Lijepo se moze provjeriti na netu koliko to ulje kosta u Americi.
HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
|
|
| 09-24-2007 09:08 PM |
|
|
Bajapb
Junior Member

Status:
|
Ako ne znam sta kupujem i ako mi se cini sumnjivog kvaliteta ,zahvalim se i okrenem i odem.Znaci to tvoje ulje bi moglo biti i za motornu pilu ako se ne varam jer nepise za koje motore se koristi???
Hmmm nesto mi govori da cemo te vidjeti uskoro u Ajdinovoj rubrici net-mehanicar i da ces o astri i opelu sve najgore 
upravo sam gore i kupio zbog Americkih cijena, poznato ti je da su PX mjesta u kojima se drzavi ne placaju nikakve dadzbine i u kojima su cijene kao u zemljama na koje se odnose, a kvalitetu ne moras ni da razmisljas, jer je sva roba iz Amerike.
|
|
| 09-25-2007 04:59 AM |
|
 |
Francuz
Senior Member

Status:
|
Izvinjavam se jer ne poznajem prodavnicu.Sto se tice robe iz USA i ostalih zemalja iz iskustva tvrdim da porijeklo zemlje nema velike veze sa kvalitetom robe.Sto se tice ulja ja pricam za sebe.Ukoliko mogu sebi da dozvolim ,da ti preporucim ESSO 5w50ili 5w40 ovo prvo je po kvaliteti i cijena mi nekako najvise stima ali opet zavisno od perioda (ljeto/zima). Ljeti malo gusce ulje jer se brze razrijedjuje a zimi malo rijedje jer se brze rasprshi u motoru radi viskoznosti (neka me ajdin ispravi ako grijesim).
Nadam se da ti je moj savjet pomogao
Pozz.
nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
|
|
| 09-25-2007 08:24 AM |
|
 |
Bajapb
Junior Member

Status:
|
Izvinjavam se jer ne poznajem prodavnicu.Sto se tice robe iz USA i ostalih zemalja iz iskustva tvrdim da porijeklo zemlje nema velike veze sa kvalitetom robe.Sto se tice ulja ja pricam za sebe.Ukoliko mogu sebi da dozvolim ,da ti preporucim ESSO 5w50ili 5w40 ovo prvo je po kvaliteti i cijena mi nekako najvise stima ali opet zavisno od perioda (ljeto/zima). Ljeti malo gusce ulje jer se brze razrijedjuje a zimi malo rijedje jer se brze rasprshi u motoru radi viskoznosti (neka me ajdin ispravi ako grijesim).
Nadam se da ti je moj savjet pomogao
Pozz.
Hvala na savjetu..mada sam ovo ulje vec kupio, i par ljudi mi je reklo da moze ici, pa cu probati ovaj put. A PX-i ti se inace nalaze unutar vojne baze EUFORa na Butmiru i u njima mogu kupovati samo vojnici EUFORa, zato nisu ni poznate prodavnice. A cijene su kao sto sam ti rekao presmijesne. A nisam ni mislio da je neki poseban kvalitet zbog toga sto je iz Amerika, vec vise u smislu da nije dupljak iz Hercegovine
|
|
| 09-25-2007 09:11 AM |
|
|