|
astra 1,7 TDS nece da vuce
|
| Author |
Message |
mshone
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
astra 1,7 TDS nece da vuce
Dakle, postovani publikume, razbih tintaru razmisljajuci.
2 problema me muce kod mog auta
1.Prilikom okretanja volana u levu stranu, na oko 1/8 kruga, u jednom momentu osetim blagu blokadu volana i onda `preskoci` i nastavi da se krece, pokretan mojom rukom.Kontrolom svih vezivnih elemenata kod trapa, nije ustanovljeno nista, vec se cuje blagi `klik` u servou volana.Dali je neko imao slicno iskustvo na bilo kom autu i sta moze da je uzrok kvara?
2.Motor automobila je u odlicnom stanju.Radi se o isuzu motoru, 1686 ccm, turbo dizel.Ono sto se dogadja je:
-auto je lenj, turbina kao da se ukljucuje tek na oko 2800 obrtaja, sto osecam po naglom ubrzanju, ali ne cujem je/iako nisam siguran da treba da je cujem uopste/
-potrosnja je preko 8,5 litara obicnog dizela /kod tog modela bi se trebala kretati do 6 l/-sipam gorivo proverenog kvaliteta
-pri sagorevanju ne izbacuje `sumnjiv dim`, cini mi se da je normalno sagorevanje
-broj obrtaja u leru je oko 850-900, cenjeno po obrtomeru
-motor ravnomerno radi
pumpa visokog pritiska je dobro uzupcena,dizne su zamenjene pre oko 5000 km, stavljene reparirane, potpuna generalna motora je uradjena pre oko 25000 km i nije radjena reglaza bosh pumpe.
Razmisljao sam o tome da mozda nije turbo-uredjaj crkao, ali onda bi verovatno trosio ulje i nebi ravnomerno radio, sto se ne desava.
U razmeni misljenja sa pojedinim `boshistima`, ni jedan nije mogao da prepozna sa sigurnoscu uzrok.Navodjene su mi moguce varijante:
-turbina neispravna
-lose uzupcena bosh pumpa
-lose dizne
-potrebna reglaza bosh-pumpe
molim za vase misljenje i iskustvo.Pozdrav, mshone
|
|
| 04-26-2006 04:29 PM |
|
|
tataratira
Posting Freak

Status:
|
RE: astra 1,7 TDS nece da vuce
štelovanje paljenja ili masa zraka
a moguće i da je piezo dizna zagušena
-kasno "paljenje" turbine se meni dešavalo kada paljenje nije bilo naštelovano, sada je otvara na 1800 rpm
-auto nije vuklo preko 120 kada je crkla masa zraka, iza kutije filtera zraka imaš jedan uređaj koji mjeri protok zraka i kada daje netačne informacije motor ne radi kako treba
- sa jedne od dizni imaš žicu koja ide do pumpe, to je piezo dizna
možeš provjeriti kada je skineš koliki joj je pritisak, vjerovatno se treba očistiti
ja sam nakon generalke sve ovo morao uraditi da povratim motor u prvobitno stanje na Golfu tdi, i tek nakon toga mi je turbina opet prozviždala mada nisam siguran da se i kod tebe čuje turbina, nije obavezno da se čuje na starijim modelima
eto, valjda ću šta pomoći, ovo su moja iskustva sa istim problemom
pa pretpostavljam da je slična situacija
kao prvo idi da ti našteluju paljenje, pa onda ganjaj dalje
Hate It Or Love It- The Golf
|
|
| 04-27-2006 05:01 AM |
|
 |
mshone
Junior Member

Status:
|
štelovanje paljenja ili masa zraka
a moguće i da je piezo dizna zagušena
-kasno "paljenje" turbine se meni dešavalo kada paljenje nije bilo naštelovano, sada je otvara na 1800 rpm
-auto nije vuklo preko 120 kada je crkla masa zraka, iza kutije filtera zraka imaš jedan uređaj koji mjeri protok zraka i kada daje netačne informacije motor ne radi kako treba
- sa jedne od dizni imaš žicu koja ide do pumpe, to je piezo dizna
možeš provjeriti kada je skineš koliki joj je pritisak, vjerovatno se treba očistiti
ja sam nakon generalke sve ovo morao uraditi da povratim motor u prvobitno stanje na Golfu tdi, i tek nakon toga mi je turbina opet prozviždala mada nisam siguran da se i kod tebe čuje turbina, nije obavezno da se čuje na starijim modelima
eto, valjda ću šta pomoći, ovo su moja iskustva sa istim problemom
pa pretpostavljam da je slična situacija
kao prvo idi da ti našteluju paljenje, pa onda ganjaj dalje
pod `masa zraka`pretpostavljam da podrazumevas protokomer, i to je ideja o kojoj nisam razmisljao.uopste, sve sto si naveo, daje mi nove ideje.dali je moguce na tom autu uraditi dijagnostiku? o tome vrlo malo znam.u kutiji osiguraca ispod volana postoji jedan prikljucak na kablu, sa mnogo uticnica, koji podseca na LPT-port na racunaru, dali je to prikljucak za dijagnostiku?
u svako slucaju, mnogo hvala i veliki pozdrav
|
|
| 04-27-2006 06:50 AM |
|
 |
tataratira
Posting Freak

Status:
|
to je taj dzek, na njega zakače dijagnostiku i onda ti našteluju paljenje
i ja sam tako lutao unaokolo i gledao kako pajserima namještaju zazor pumpe u pokušajima da namjeste paljenje...
bez dijagnostike neće to napraviti kao treba
a trebao bi i uraditi dijagnostički pregled
pa na njemu da vidiš ako šta prijavi da ne valja...
npr, ona magnetna pumpica kod filtera nafte
ako ti ode onda imaš problema na niskim obrtajima
a dijagnostika to uredno prijavi...i sl.
to ti nije preko 30 KM
sretno
|
|
| 04-27-2006 06:59 AM |
|
 |
mshone
Junior Member

Status:
|
to je taj dzek, na njega zakače dijagnostiku i onda ti našteluju paljenje
i ja sam tako lutao unaokolo i gledao kako pajserima namještaju zazor pumpe u pokušajima da namjeste paljenje...
bez dijagnostike neće to napraviti kao treba
a trebao bi i uraditi dijagnostički pregled
pa na njemu da vidiš ako šta prijavi da ne valja...
npr, ona magnetna pumpica kod filtera nafte
ako ti ode onda imaš problema na niskim obrtajima
a dijagnostika to uredno prijavi...i sl.
to ti nije preko 30 KM
sretno
hvala puno na novim idejama.
|
|
| 04-27-2006 08:07 AM |
|
 |
mshone
Junior Member

Status:
|
ovaj, osecam se obaveznim da obavestim publikum da sam problem resio, i radi akumulacije znanja na jednom mestu, pojasnim i nacin resavanja istog.
sustina je bila u tome da sam isekao katalizator i zamenio ga obicnom cevkom.sad ide kako teba.
|
|
| 06-20-2006 03:42 AM |
|
|
tataratira
Posting Freak

Status:
|
jeftino si prosao, ja sve najgore slutio
|
|
| 06-20-2006 07:33 AM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
meni se zbog loseg goriva preko ERG ventila nabilo mnogo cadji u usisnu granu, i zbog toga mi je auto isao ka yugo 55
ali ne samo sto je lose isao, nego se matori lenjio dugo vremena to nije ocistio, i sjebali smo motor jer je on uvlacio garez
kada smo to ocistili i zatvorili ERG, auto je poceo da se prekida kako ide
Understeer is a crime - Colin McCrae
|
|
| 06-20-2006 07:49 AM |
|
 |
Ostojic
Junior Member

Status:
|
A sto se zapinjanja volana tice meni je na vestri bilo isto tako i brzo mi je otisla letva volana.... hebiga
|
|
| 06-22-2006 02:09 PM |
|
 |