trebao bi pomoc...kupio bi felge za audi a3 1.6 2007g....e sad nisam siguran jel da kupim 17 cola ili 18????,buduci da je razlika kojih 20ak eura.Sta dobivam osim izgleda,a sta gubim....mislim sta se tice ostecenja podvozja itd....i ak mi moze neko pomoci i reci koje sta mu znaci onaj ET35 ili 45 , i koje su za moj auto buduci da ima istih modela s ET35 i ET45.....svaka pomoc je dobro dosla,buduci da nisam u tome doma...hvala ljudi
Ok, koja velicina felni ti je sada na autu? Sta ti je na prvom mjestu, izgled ili funkcionalnost? Generalno (nepisano) pravilo, uglavnom za starije modele- iste velicine kao standradne ili jedna velicina iznad. Naravno, ne mora da znaci za svakoga i ne trazi svako isto, ali s obzirom da ti je motor 1.6 (pretpostavljam neces na trke i izgled ti je vazniji) ja bih isao na jednu vise u odnosu na one koje su dosle na autu ako su fabricke.
S druge strane nezaobarvi, vece felne- veca guma, veca guma - skuplja guma
ET= offset, a sta je to najbolje ces saznas ako odes google/wikipedia/howstuffwroks itd itd
kao prvo ,hvala na odgovoru...
a meni je bitniji izgled,buduci da je auto kupljen zeni...i da je bio model s jos manje konja,njega bi kupio....i ja bi stavio 18'',ali opet ako cu zbog toga placat neke enormne popravke ovjesa ili cega vec onda cu ipak ici na 17''....sada je na autu 16''(al kad sam ga kupovao,mogao sam birat izmedju 16 ili 17''),ali buduci da je prijatelj na isti stavio 18'' i lijepo izgleda...onda me ipak to vuce...btw.ovjes je normalan,tj.nisam ozeo onaj sportski kaj se moze ugradit kod kupovine ili kupit s njim
Pa ako vec fabricki postoji opcija za 17 onda vjerujem da ladno mozes 18. Popravke ovjesa, pa ne vjerujem da ces sa njim imati takvih porblema zbog vecih tockova, ne bi trebalo, da stavljas 20" pa hajde. Mislim cinjenica je da vece feluge, radije teze nego vece, stvaraju dodatna opterecenja na sve komponente, ali na danasnjim autima tolerancija na svim djelovima je takva da vjerujem 1" veca feluga ne pravi razliku
a meni je bitniji izgled,buduci da je auto kupljen zeni...i da je bio model s jos manje konja,njega bi kupio....i ja bi stavio 18'',ali opet ako cu zbog toga placat neke enormne popravke ovjesa ili cega vec onda cu ipak ici na 17''....sada je na autu 16''(al kad sam ga kupovao,mogao sam birat izmedju 16 ili 17''),ali buduci da je prijatelj na isti stavio 18'' i lijepo izgleda...onda me ipak to vuce...btw.ovjes je normalan,tj.nisam ozeo onaj sportski kaj se moze ugradit kod kupovine ili kupit s njim
Evo teme za mene pa da pokusam da te rijesim nedoumica.Vozim A3 1.9TDI 1998god na njemu su 17" od kad je dosao iz Njemacke 2002god.
Znaci na tim 17" auto se vozi po nasim putevima vec 6godina.Sto se tice ovjesa ja sam promijenio zadnje selene koji su bili fabricki i sad su na redu prednji koji takodje nikad nisu mijenjani.U pitanju je dotrjalost(rodni list),ali jos se ne osjeti nesto posebno,ali kad sam zamijenio zadnje hocu da zamjenim i prednje i da
sam miran.http://www.pungas.com/forum/moja-nova-munjatedi-t-19393.html
Na A3 1.9TDI serijski dolaze 15".Mene drug nagovara da stavim 18" na njega jer smo vec jednog takvog odradili.Posto je tvoj auto vec serijski u ponudi 16"-17".Slobodno mozes staviti 18" bez vellike brige da ce ovjes da trpi.Zaboravio sam reci da imam H&R opruge 35mm i toplo bih preporucio svima.Auto nevjerovatno lezi stabilan je i ono sto me je iznenadilo jako udoban.
Oooooo...pa sad ce da pada grad i herkules se javio konacno...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
Evo teme za mene pa da pokusam da te rijesim nedoumica.Vozim A3 1.9TDI 1998god na njemu su 17" od kad je dosao iz Njemacke 2002god.
Znaci na tim 17" auto se vozi po nasim putevima vec 6godina.Sto se tice ovjesa ja sam promijenio zadnje selene koji su bili fabricki i sad su na redu prednji koji takodje nikad nisu mijenjani.U pitanju je dotrjalost(rodni list),ali jos se ne osjeti nesto posebno,ali kad sam zamijenio zadnje hocu da zamjenim i prednje i da
Na A3 1.9TDI serijski dolaze 15".Mene drug nagovara da stavim 18" na njega jer smo vec jednog takvog odradili.Posto je tvoj auto vec serijski u ponudi 16"-17".Slobodno mozes staviti 18" bez vellike brige da ce ovjes da trpi.Zaboravio sam reci da imam H&R opruge 35mm i toplo bih preporucio svima.Auto nevjerovatno lezi stabilan je i ono sto me je iznenadilo jako udoban.
hvala decki na pomoci
jos jedno pitanje vezano uz ovo zadnje...sta bi trebao stavit onda ove opruge,da ne bi opet bilo kad stavim 18'' da se vozim ko u tackama,i da se sve trese????
i evo felgica,al jos se dvoumim...obje su cca 140-150eura....jel trebam na nesto posebno pripazit kad kupujem felge,il je sve to isto???
jos jednom decki hvala
hvala decki na pomoci
jos jedno pitanje vezano uz ovo zadnje...sta bi trebao stavit onda ove opruge,da ne bi opet bilo kad stavim 18'' da se vozim ko u tackama,i da se sve trese????
i evo felgica,al jos se dvoumim...obje su cca 140-150eura....jel trebam na nesto posebno pripazit kad kupujem felge,il je sve to isto???
jos jednom decki hvala
Ove desne su meni mnogo ljepse i mislim da ce bolje izgledati,narocito kad je auto u pokretu.H&R ovjes obavezno stavi ako si u BIH javi se na PM drug ima tuning kucu pa cemo srediti nesto oko opruga...
iz okolice zagreba sam....i auto je pod garancijom jos tako da cu to radit najvjerovatnije kod Zubaka,da ne gubim garanciju...hvala na svemu....
imam jos pitanjce...kak se krecu cijene felgi u BiH,tj.jel puno 600 eura za ove felge..???thx.
i jel postoji kakav drugaciji model opreme za kupit,tj.ugradit (spojleri,branici,pragovi..) osim S-Line,ili...