Post Reply  Post Thread 
Pages (7): « First < Previous 1 2 3 [4] 5 6 7 Next > Last »
audi a4 1.9 tdi problem sa palenjem pomoc
Author Message
MK516
BMW MOD 516

Group: Registered
Status: Offline
RE: audi a4 1.9 tdi problem sa palenjem pomoc

igorp Wrote:

rs4 Wrote:
ovako
kompresija je izmjerena :32,3--32,5--33,00--32,3----

evo majstore zancai nije do kompresije!!!!!!!!!!!

sta sad?

Jeli to mereno na hladno ili zagrejan motor?
Parametri si extra makar i da je merenje na zagrejanom motoru.
Inace ja sam ti rekao da izmeris kompresiju da bi eliminisao taj razlog za loso palenje a ne da je sigurno to. Mada vec sam ti rekao da VW Tdi motori imaju taj problem.
U mom prvom postu sam ti napisao da proveris i dali je OK i pumpa za gorivo koja se pokrece preko bregaste. Mozda ona ne zadrzava gorivo i vrace se gorivo nazad. Ili najednostavnije ako vec nisi proverio, da mozda sistem za gorivo ne vuce falsh vazduh ako neko crevo ili filter goriva su naprsli ili nisu dobro zategnuti.

Ja ovdje nisam napisao ništa do sad iz razloga što veze nemam o ovoj mašini i sličnim njoj uopšte. Kad sam sad detaljno pročitao sve ovo malo mi je čudna pojava da auto tako "leti", a tako slabo pali. Još mi je čudnije što nigdje ne vidim opis kako auto pali kad je vruć i što nigdje nije opisano kako se ponaša neposredno pošto upali. Dakle, kad hladan upali kako-tako, ima li varijacija u obrtajima tj. padnu li malo ispod pa se vraćaju, dalje; dimi li kad upali, kakav je kad mu daš malo jači gas i pustiš - variraju li obrtaji kad dođe na ler??? Evo gore Igor napisa ovo što sam boldirao i meni se to čini kao logičan kvar, ako se uopšte može ovakvo što nazvati kvarom, ali po meni je logičan u slučaju kad vruć motor neće da upali!!! Zbog toga mi je sve to malo čudno. Ovo sa obrtajima je bitno zato što ćeš poprilično sigurno zaključiti ima li falsh zraka ili je napuklo neko crijevo od vakuuma. Što se pumpe goriva tiče ne bih rekao da je ona u pitanju iz razloga da, kako je navedeno, auto ima dobra ubrzanja, a da je pumpa u pitanju tj. nedostatak goriva osjetilo bi se to itekako na gasu... Opet, ja veze nemam sa ovom situacijom i sa ovim motorima, ali jarane vjeruj mi znam kako ti je, zato i stvarno želim da ti pomognem, a slušaj i ove ljude sa foruma, momci znaju znanje, posebno veliki znalac Ajdin...

Mirza K.
06-29-2008 07:32 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
rs4
Junior Member
**

ljudi svima vama jako sam zahvalan i cjenim to sto ste tu da mi pomognete i VEC POMAZETE!!!!
SVACIJE MISLJENJE I SAVJET OVDJE JAKO CJENIM NAROCITO AJDINOV!!!
ovako ovih dana je malo zahladilo pa sam primjetijo ujtru kad idem na posao u 6 auto upali iz prve i kad se vracam oko 17h ako je hladnije vani auto upali ali ne uvjek .
stop se tice lera obrtaja uvjek je 800 i kad je vruc i kad je ledan obrtaji se ne mjenjaju niti variraju koliko ga god turirao nema dima pozada bas sam obracao paznju na auto putu kad ga stisnem hoceli baciti dim nista!!!
jedan moj prijatelj ima golfa 5 sa istim motorom znaci 1,9 tdi 74kw isto pd njegov golf je laksi od mog audija ali ne ide ni priblizno kao moj .
auto stvarno povlaci dobro u koju god brzinu ga presaltam ljepi me za sic u voznji ne stvara nikakve probleme trosi oko 5,7 na 100km temperatura motora je uvjek na sredini kad se zagrije ne trosi ulje svaki dan gledam nivo ulja i vode sve je oke,motor kao motor nema nigdje ni male kapljice ulja na sebi suh kao barut i dole i gore

06-29-2008 08:57 AM
MK516
BMW MOD 516

Kažeš uvijek 800 rpm-a. Je li tako i kad je baš hladno napolju? Po mom mišljenju bi trebao dići obrtaje kad je hladno, tj. ujutro kad ga upališ prvi put! Ja kad upalim svoju mašinu ujutro obrtaji su oko 950-1000 i ako je toplo jutro tako zadrži 10-20 sekundi i vrati na 800 i to je to. Uzrok dizanja obrtaja je mnogostruk, počevši od automatskog sauga do krajnjih signala sa raznih senzora. Ukratko, ja mislim da ti kod paljenja fali zraka. Ne znam na koji način se njemu reguliše ler, ali mislim da je problem u tome definitivno. Ako šta iskopam javit ću...

Mirza K.
06-29-2008 09:13 AM
rs4
Junior Member
**

MK516 Wrote:
Kažeš uvijek 800 rpm-a. Je li tako i kad je baš hladno napolju? Po mom mišljenju bi trebao dići obrtaje kad je hladno, tj. ujutro kad ga upališ prvi put! Ja kad upalim svoju mašinu ujutro obrtaji su oko 950-1000 i ako je toplo jutro tako zadrži 10-20 sekundi i vrati na 800 i to je to. Uzrok dizanja obrtaja je mnogostruk, počevši od automatskog sauga do krajnjih signala sa raznih senzora. Ukratko, ja mislim da ti kod paljenja fali zraka. Ne znam na koji način se njemu reguliše ler, ali mislim da je problem u tome definitivno. Ako šta iskopam javit ću...

bio bi ti jako zahvalan ako iskopas nesto posto sam odnedavno postao vlasnik audija neznam kako se ponasa zimi ali sam primjetio dok je god motor hladan pali iz prve jel se ugrije na radnu temperaturu vergla

06-29-2008 03:17 PM
MK516
BMW MOD 516

rs4 Wrote:
bio bi ti jako zahvalan ako iskopas nesto posto sam odnedavno postao vlasnik audija neznam kako se ponasa zimi ali sam primjetio dok je god motor hladan pali iz prve jel se ugrije na radnu temperaturu vergla

Isto kao i kod mene što je bio problem, a evo i od danas opet Smile Heh, samo što sad znam šta mu je mamicu mu njegovu. Vidi, kod mene je problem bio mnogostruk, ali na kraju je ipak jedna stvar bila ključna; regulator lera. Generalno njegova funkcija nije samo da održava rad motora u leru na podešenim obrtajima nego i da omogući i start motora tj. da potrebnu količinu zraka zavisno od signala ostalih senzora koji su u kooperaciji. Kod mene je bio taj slučaj da motor nije primao dovoljno zraka kod paljenja na većim temperaturama i ja sam mehanički rastavljao i prepravljao regulator lera da dobijem bolju funkciju. Kada motor startuješ na većim temperaturama senzor temperature usisnog zraka šalje signal prema ECU koji opet na osnovu njega šalje signale regulatoru lera tj. otvara ga više ili manje. Kad je motor vruć i kad je vani vruće kako pali kad ga ugasiš i startuješ 30-tak sekundi poslije gašenja, a kako pali kad ga ostaviš duže vremena? Je li vergla sporije vruć nego hladan?

Mirza K.
06-29-2008 08:39 PM
rs4
Junior Member
**

MK516 Wrote:

rs4 Wrote:

Isto kao i kod mene što je bio problem, a evo i od danas opet Smile Heh, samo što sad znam šta mu je mamicu mu njegovu. Vidi, kod mene je problem bio mnogostruk, ali na kraju je ipak jedna stvar bila ključna; regulator lera. Generalno njegova funkcija nije samo da održava rad motora u leru na podešenim obrtajima nego i da omogući i start motora tj. da potrebnu količinu zraka zavisno od signala ostalih senzora koji su u kooperaciji. Kod mene je bio taj slučaj da motor nije primao dovoljno zraka kod paljenja na većim temperaturama i ja sam mehanički rastavljao i prepravljao regulator lera da dobijem bolju funkciju. Kada motor startuješ na većim temperaturama  senzor temperature usisnog zraka šalje signal prema ECU koji opet na osnovu njega šalje signale regulatoru lera tj. otvara ga više ili manje. Kad je motor vruć i kad je vani vruće kako pali kad ga ugasiš i startuješ 30-tak sekundi poslije gašenja, a kako pali kad ga ostaviš duže vremena? Je li vergla sporije vruć nego hladan?

ovako svako jutro pali iz prve i ako je preko dana hladno vrijeme znaci nema sunca nakon duzeg stajanja upali iz prve .sad u ovo vrijeme pali samo u jutru u 7 kad krecem na posao,i kod mene kad je leden brzo vergla a dok je vruc treba mu sigurno 6 do 7 puta da okrene alanser dok upali sve sam izmjenjao i akumulator i alanser je bio kod elektricara ,senzor za temperaturu auto je preslo 125 hiljada i redovno odrzavano .kako si ti rjesio taj regulator da i ja probam molim te objasni mi sta treba da uradim ovo auto ce me izluditi

06-30-2008 11:25 AM
MK516
BMW MOD 516

rs4 Wrote:
ovako svako jutro pali iz prve i ako je preko dana hladno vrijeme znaci nema sunca nakon duzeg stajanja upali iz prve .sad u ovo vrijeme pali samo u jutru u 7 kad krecem na posao,i kod mene kad je leden brzo vergla a dok je vruc treba mu sigurno 6 do 7 puta da okrene alanser dok upali sve sam izmjenjao i akumulator i alanser je bio kod elektricara ,senzor za temperaturu auto je preslo 125 hiljada i redovno odrzavano .kako si ti rjesio taj regulator da i ja probam molim te objasni mi sta treba da uradim ovo auto ce me izluditi

Hm, je li istom brzinom okreće alnaser? Nije bitno sad koliko puta ili koliko duže vergla, nego je li ga okreće istom brzinom. Ako ga okreće sporije kad je vruć to je često uzrokovano masom na motoru. Ispitaj i dotegni sve šarafe od mase po motoru i oko akumulatora. Što se regulatora tiče ja ne ima li ga tvoje auto uopšte ili ima neki drugi fazon, to će ti morati reći Ajdin ili neko od ostale raje koja te motore poznaje puno bolje.

Mirza K.
06-30-2008 07:26 PM
rs4
Junior Member
**

to sa masom je vec pregledano a sto se tice verglanja mislim da je uvjek isto jel u jutro pali iz prve ne vergla nikako cim pipnem kljuc odmah pali.Moracu vidjeti sa ajdinom dali bi dobi ista kad bi zatvorio egr ventil vidim da vecina ljudi to radi ali posto je u mene taj ebeni pd motor sa direktnim ubrizgavanjem mislim da komplet sistem regulise elektronika
jos je najinteresantbije da auto pali svaki put i kad je vruc i leden kad ga spojim na ispravljac za punjenje akumulatora mislim na onaj veliki punjac

06-30-2008 07:50 PM
MK516
BMW MOD 516

rs4 Wrote:
to sa masom je vec pregledano a sto se tice verglanja mislim da je uvjek isto jel u jutro pali iz prve ne vergla nikako cim pipnem kljuc odmah pali.Moracu vidjeti sa ajdinom dali bi dobi ista kad bi zatvorio egr ventil vidim da vecina ljudi to radi ali posto je u mene taj ebeni pd motor sa direktnim ubrizgavanjem mislim da komplet sistem regulise elektronika
jos je najinteresantbije da auto pali svaki put i kad je vruc i leden kad ga spojim na ispravljac za punjenje akumulatora mislim na onaj veliki punjac

Ma ako tako pali svaki put onda mora da je masa u pitanju jer ima slabiju struju. Jarane taj punjač ima veći nazivni napon i struju od akumulatora u svakom slučaju. Ne znam jesi li probavao stavljati jači akumulator, da li se dešava ista stvar? Jesi mjerio struju tokom paljenja?

Mirza K.

This post was last modified: 06-30-2008 07:56 PM by MK516.

06-30-2008 07:54 PM
rs4
Junior Member
**

MK516 Wrote:

rs4 Wrote:

Ma ako tako pali svaki put onda mora da je masa u pitanju jer ima slabiju struju. Jarane taj punjač ima veći nazivni napon i struju od akumulatora u svakom slučaju. Ne znam jesi li probavao stavljati jači akumulator, da li se dešava ista stvar? Jesi mjerio struju tokom paljenja?

jesam stavljao sam akumulator od 80 ampera nista prespajo kablovima sa drugog auta nista samo preko tog velikog punjaca uvjek pali struju nisam mjerio neznam kako se to radi i sa cim

06-30-2008 08:18 PM
Pages (7): « First < Previous 1 2 3 [4] 5 6 7 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Klima - problem godfather 8 237 08-12-2008 07:27 PM
Last Post: godfather
  bmw e36 tds problem poKle 2 156 08-03-2008 03:04 PM
Last Post: poKle
  board computer Audi A3 chance 5 227 07-11-2008 11:10 AM
Last Post: peli