Post Reply  Post Thread 
Audi Q5
Author Message
Fele
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Audi Q5

FK automotive - prodaja - Pioneer

04-25-2008 07:45 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
S-H-E-F
Senior Member

RE: Audi Q5

AUDI konačno predstavlja Q5, svoj prvi kompaktni SUV model pred kojim je vrijeme dokazivanja s etabliranim rivalima poput BMW-a X3, ali i jaka potpora više no uspješnog starijeg brata, Audija Q7.

Vizualno temeljen estetskim smjernicama većeg Q7, Audijev novitet se nameće elegantnom formom i za ovaj segment kompaktnim mjerama. Idealne proporcije prema kreatoru iz Ingolstadta su 4,63/1,88/1,65 m, a dodatna potvrda dobro odrađenom poslu stiže u obliku koeficijenta otpora zraka od samo 0,33.

Odlična aerodinamika i sportska elegancija vanjštine nisu jedini lajtmotivi ovog noviteta. LED dnevna svjetla očito postaju standard, baš kao što je to posljednjih sezona postala single frame maska. Naznaka coupeovske linije otvara neke nove poglede, baš kao i "oštro" skrojeni stražnji kraj s moderno oblikovanim (LED) svjetlima i ponosno istaknutim ispušnim topovima.

U osnovnoj izvedbi eksterijer Q-petice je naglašen crnim zaštitnim elementima, opremljenije izvedbe imaju cjelokupnu vanjštinu u boji karoserije, dok S line stavlja naglasak na dinamiku.

Spomenimo i off-road paket sa zaštitom podnice, iako iskreno sumnjamo da će koji Q5 u životnom vijeku imati teži zadatak od savladavanja nekoliko metara makadama.

Pogled u interijer daje naznaku kako Audi ubuduće planira puno više pažnje posvetiti ponudi prostora i pripadajućoj funkcionalnosti. Najveći međuosovinski razmak (2.891 mm) u klasi ide u prilog toj tezi, kao i jednostavan sustav preklapanja stražnjih sjedala putem kojeg kapacitet prtljažnika raste s osnovnih 540 na 1.560 litara.

Po uzoru na konkurenciju Q5 ima podesive stražnje naslone i uzdužno pomična stražnja sjedala, preklopivi naslon sjedala suvozača, a u opciji se nude brojni elementi za učvršćivanje tereta. Pretinaca naravno ne nedostaje, ali valja spomenuti držač boca s pićem s ugrađenim regulatorom temperature. Elektronska logistika je očekivano bogata. Dovoljno je reći kako se na svim izvedbama postavkama upravlja preko centralnog zaslona i hvaljenog MMI sučelja posljednje generacije.

Ponudu motora u početku će činiti tri jedinice, sve s direktnim ubrizgavanjem i turbinskom pomoći. Potpuno obnovljeni 2.0 TFSI brani benzinske boje, a karakterizira ga 211 KS i 350 Nm, te ubrzanje do 100 km/h za 7,2 sekundi uz 222 km/h maksimalne brzine. Prosječna potrošnja je 8,5 l/100 km.

Tržišno najzanimljiviji ipak je dizelaš. 2.0 TDI je opremljen common-rail ubrizgavanjem, a krajnje mogućnosti su mu 170 KS i 350 Nm. U ovom slučaju Q5 hvata 100 km/h za 9,5 sekundi, postiže maksimalnih 204 km/h i troši 6,7 l/100 km.

Mjesto top izvedbe zasad drži 3.0 V6 TDI sa 240 KS i 500 Nm, što donosi 6,5 sekundi za lov na 100 km/h i krajnjih 225 km/h. I dok se slabiji dizelaš nudi sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, preostale dvije izvedbe dostupne su u kombinaciji s novom generacijom S tronic mjenjača sa sedam stupnjeva prijenosa.

Quattro pogon se ugrađuje standardno. U normalnim uvjetima isporuka snage ide u omjeru 40:60 u korist stražnje osovine, dok su krajnje vrijednosti 65% snage na prednju osovinu, odnosno 85% na stražnju.

U savladavanju mogućih terenskih prepreka vozaču će pomoći elektronska logistika, od HDC sustava za vožnju na kosini, preko ESP i ABS sustava prilagodivih vožnji izvan asfalta. Ustvari, sve teške poslove odrađuje elektronika, a na vozaču je tek da putem Audi drive select sustava izabere stil kojim će apsolvirati zadanu dionicu. Recimo i kako se podnica vozila nalazi na 20 cm od podloge, te kako Q5 prelazi vodu dubine do 50 cm.

Kod ovakvih vozila ne treba trošiti riječi na opremu. Ne toliko zbog serijske opreme, već zbog činjenice da je uz doplatu dostupno sve, čak i odličan B&W audio sustav. Za cijenu će ionako malotko pitati.

"B"ayer-"M"otor-"W"erke

04-25-2008 11:52 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
S-H-E-F
Senior Member

"B"ayer-"M"otor-"W"erke

04-25-2008 11:55 AM
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Group: Administrators
Status: Away

Jednostavno prelijep i mocan

Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
04-25-2008 03:41 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
poKle
Senior Member

E za*ebi Tourana, kad ovo vidis!

04-25-2008 05:06 PM
nigrutin
Member

dobar je ali bmw je ipak zvijer

04-29-2008 10:12 AM
Faya_M5
Posting Freak

Status: Away

ne znam sta, al meni nesto na ovom autu fali...nije mi potpun...ipak je Q7 puno ljepsi...a i sto rece nigrutin BMW je ipak ljepsi od oba...

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
04-29-2008 06:13 PM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Jbg ovo je audi-jeva verzija Tiguana, nije lose, al premale razlike...

My rabbit can beat any Lion!
We are Warriors, Streets are our Battlegrounds. We are Street Racers!

Ismet Mujezinović , Tešanj
04-30-2008 07:55 AM
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Audi A3 redizajn Fele 3 327 04-26-2008 08:04 PM
Last Post: Ja_i_Moj_GTI
  Audi predstavlja dizelski TT S-H-E-F 1 185 04-08-2008 08:40 AM
Last Post: nigrutin
  Audi A5 cabrio Fele 2 199 03-17-2008 05:24 PM
Last Post: poKle
  Audi A4 Avant Fele 4 151 03-13-2008 02:00 PM
Last Post: Faya_M5
  Audi Q7 V12 TDI Fele 8 233 03-13-2008 01:20 PM