Post Reply  Post Thread 
Pages (5): « First < Previous 1 [2] 3 4 5 Next > Last »
BENZIN ISPLATIVIJI OD DIZELA
Author Message
posix
Member

Group: Registered
Status: Offline

A koliko je vrijedan A3 1.6 nakon 4 godine a koliko 1.9 tdi? Ako cemo vrsiti analize onda molim da one budu temeljite i kompletne. Povrsinski kop eno ima u Kaknju pa krampu u ruke i udri.

Poredjenje masine od 1.6l i 1.9l nema smisla. Kazes da jedna ima 102 a druga 105ks a skoro duplo veci obrtni moment - kao da ga bog nije ni dao. Servisni intervali od po 7500 na benzincu i 15000 na dizelu isto tako.

Isto tako da common-rail (ili bilo koji drugi) diesel trosi vise od ekvivalentnog benzinca je smijurija. BMW 3.0l benzin i 3.0l diesel se nemogu porediti po potrosnji. Ja nikad nisam uspio da z3 3.0l spustim ispod 17 litara dok je 330d trosio oko 11 (sve je gradska voznja, oba automatik). Na otvorenoj cesti i pri brzini od oko 180km/h 3.0l benzin se spusti na nekih 12 dok je 3.0l diesel na 7.

Po zakonima fizike (i mehanike) diesel je za nekih 30% efikasniji pogonski agregat od benzinca i tu je raspravi kraj, na zalost.

I prestanite vise porediti tehnologiju koja se razvija zadnjih 100 godina i onu koja je tek zazivjela 70-ih (iako postoji vec odavno) i ima tek nekih 30 godina ozbiljnog razvoja iza sebe. Bosch pumpa je tek skinuta prije nekoliko godina. Tek sad dolazimo na common-rail 3 i 4 generacije, lake metale, keramiku, ugljicne lezajeve itd itd...

11-09-2003 01:20 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Guest
Unregistered

taj mi uporedni test nesto sumljiv. Mogu se kladiti da su u obzir uzeti pogresni kriterijumi.

MB C220 CDI sa 143 ksauto put pri brzini od 160 trosi tacno 7L dok C200 kompresor sa 163 ks trosi oko 4-5 litara vise od dizela.

Uzgred sjetite se kad sam se ja sam protiv svih na bivsem forumu borio protiv vas 10 tak (TEMA diesel vs benzinac) i pobjedio i tema je imala i jos uvijek ima oko 15 strana.

11-09-2003 02:15 PM
Quote this message in a reply
chimera
Posting Freak

Posix,test radio auto blic. Uzeti su svi parametri za cetri godine i prosjecnih 15 000 kilometra godisnje.

Nadalje u startu je benzinac jeftiniji. Tako da nema potrebe da povlacis to pitanje jer je suvislo. Ako nesto platis jeftinije logicno je da ces to jeftinje i prodat...

Test se radio po konjima jer je to jedino mjerilo. Mislim da se na tom tamo forumu isto to uzimalo za mjerilo i nemojte da idem sad kopat. Ovo za servisne intervale je glupost, ti to znas...

Quote:
Isto tako da common-rail (ili bilo koji drugi) diesel trosi vise od ekvivalentnog benzinca je smijurija. BMW 3.0l benzin i 3.0l diesel se nemogu porediti po potrosnji. Ja nikad nisam uspio da z3 3.0l spustim ispod 17 litara dok je 330d trosio oko 11 (sve je gradska voznja, oba automatik). Na otvorenoj cesti i pri brzini od oko 180km/h 3.0l benzin se spusti na nekih 12 dok je 3.0l diesel na 7.

Opet se hvalis, i nije niko ni napisao da trosi vise nego da je ekonomski isplativiji benzin na period od cetri godine. U obzir nije uzeta samo potrosnja nego i ostala mjerila:pocetna cijena, servisi...

Onda poredis motore iste zapremine, s tim sto benzinac ima (330 i330d) 45 konja vise udovoljava euro IV normi ima 1.3 sekundi bolje ubrzanje.

Quote:
I prestanite vise porediti tehnologiju koja se razvija zadnjih 100 godina i onu koja je tek zazivjela 70-ih (iako postoji vec odavno) i ima tek nekih 30 godina ozbiljnog razvoja iza sebe. Bosch pumpa je tek skinuta prije nekoliko godina. Tek sad dolazimo na common-rail 3 i 4 generacije, lake metale, keramiku, ugljicne lezajeve itd itd...

I kako te nije samo stid da ovo spominjes? Pa naveo si BMW za primjer...330d ima i turbinu i intercoler i sci-fi ubrizgavanje...da kojim slucajem stavis na 330i turbo pa dobio bi jos minimum 50 konja (u slucaju da se stavi soft turbina) i sta onda?

Ili mozes uzet M3, 3250 ccm i 343 konjske snage...i sta bi onda poredio...

Jos jedan primjer:

VW touran 80-120km/h 5 stepen......16.9s(benzin).....15.7(disel)

BMW 80-120km/h 5st......................13.3(benzin).......11.0(disel)

Mercedes 80-120km/h 5st.................5.8(benzin).......5.5(disel)

Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
11-09-2003 03:01 PM
chimera
Posting Freak

miljan Wrote:
taj mi uporedni test nesto sumljiv. Mogu se kladiti da su u obzir uzeti pogresni kriterijumi.

MB C220 CDI sa 143 ksauto put pri brzini od 160 trosi tacno 7L dok C200 kompresor sa 163 ks trosi oko 4-5 litara vise od dizela.

Uzgred sjetite se kad sam se ja sam protiv svih na bivsem forumu borio protiv vas 10 tak (TEMA diesel vs benzinac) i pobjedio i tema je imala i jos uvijek ima oko 15 strana.

Ti tamo nisi odgovorio ni na jedno postavljeno pitanje, lupao si gluposti da dizel moze zavrtit 6500 kila rpm-a, tako da raspravljat sa tobom nema nikakvog smisla...idi sjedi...i odgovori na davno postavljena pitanja...pa cemo razgovarat.

Ljudi kao posix su itekako vrijedni rasprave i kilometarskog posta,jer barem znaju o cemu se prica, ti si samo za smecare...niti znas o cemu pricas...niti imas argumente...

Ah i poredjenje je radio auto blic, a ti se se nasao da im kazes da mjere po krivim mjerilima... Laughing

Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
11-09-2003 03:05 PM
posix
Member

A auto blic mi sad ko neka novina...

Agregati se itekako porede po zapremini, i da, turbodiesel se poredi (trenutno) sa ekvivalentnim benzincem (bez turba). Isto tako imam pravo da poredim 330d i 330i (odnosno z3 3.0l) jer sam ih oba imao priliku voziti dugo vremena i vrsiti prava poredjenja. Citanje "novina", na zalost nicemu ne vodi. Do duse i tu bi mogli navesti publikacije kao car and car conversions, mechanical engineer, autocar, car i eventualno auto motor und sport kao referentne publikacije. Ostalo su "tabloidi" koji ili pustaju u stampu reklamne materijale koje dobiju od proizvodjaca kao validne testove ili pak neukusno kopiraju testove drugih publikacija. Takodjer u svim tim "tabloidima" stoji kako 330d, na primjer, trosi 7 po otvorenom i 8.5 ili 9 po gradu, valjda u zavisnosti od mjeseceve mjene. Ja nikad nisam uspio da sidjem ispod 10 po gradu ali pazi - NIKAD ZA NIKAD. Isto tako pisu da 330i trosi oko 9 na otvorenom i 12 po gradu a ja kad vidim 16 po gradu meni srce zakuca od dragosti. Najcesce to bude 17-18, 25 kad ono kaze "vuuuuu" sa semafora. I to u z3 koji je pola mase jednog 330i.
Ja mislim da su 320i i 320d dosta slicni po cijeni i performansama. To poredi. Isto tako 1.6 je jeftiniji od 1.9tdi ali je 1.9tdi jako blizu 2.0l benzincu.

330i nije 1.5 sekundu brzi od 0-100 od 330d niukom slucaju. Pa ni na papiru.

Konjske snage ili wati apsolutno nisu mjerilo koliko je neko auto brzo, samo koliko se brzo vrti radilica pri odredjenom obrtnom momentu. Kad se dizeli popnu preko 5000 obrtaja u minuti na nekih 7-8000 (a uskoro ce) onda ce konjske snage u javnosti da poprime svoje pravo znacenje - 0.

Dalje, recimo da 330i jeste tih 1.5 sekundi brzi od 0-100 od 330d, sta mislis koliko je 330d brzi u petoj od 50 do jedno..recimo 200 od 330i? Jedno pola minute brat bratu...a to je ono sto je vazno na cesti, i u takvom automobilu. Pretices, kamion se pojavi ko grom iz vedra neba a ti samo pritisnes...i odeee....a u benzincu dok ti presaltas vec brojis sare sa donje strane michelin ultra grip nct heavy duty m+s 295/125/R22 (a vjerovatno ih ima puno...)

Servisni intervali nisu glupost. I izvinjavam se, nije bilo 15000km vec 25000km na 330d (po kompjuteru), ulje i filter. Pakne su jednom bile isto tako, zadnje. Dva uljna servisa i jedna inspekcija u dvije godine i 55000km. Ja mislim da je to puno rentabilnije nego sto bi benzinac ikad mogao izvuci. Sada vozim benzinca i dosta je ljut sto se tice servisa. A i benzina bogumi. Svaka dva dana petobanka, i to malo po gradu sto se provrtim, eventualno napadnem koji put sta vijugavo. A buraz mi u mene svog sdi-a naspe jednom u mjesec dana. A ide sto metara niz ulicu po cigare autom.

Chimaera nemoj sve vjerovati sta procitas u novinama Smile

11-09-2003 08:07 PM
passenger57
Posting Freak

Kako svi uvijek nadju manu benzincima da mi je znati...

Kukaju da je benzinac mrtav ispod 4000o/min,a kad im spomenes
uzak korisni radijus obrtaja kod dizela odma se dohvate obrtnog
i stare poznate:"al kad to pocupa"
Isto tako ne mogu shvatiti kad neko napise:sta mislis koliko je
330d brzi u petoj od 50 do jedno..recimo 200 od 330i?-molim pomoc
publike,a i da pitam doticnog da li je ikada vidjeo kretena koji
vozi u petoj 50km/h???

Kad zapnes za cijenu,oni trube kako ce ga polovnog dobro uvaliti.
Kod nas je razlika u litri(dizel-bezolovni)negdje oko 5 feninga
dok je u HR cini mi se veca razlika.Mislim da je test realno napisan
iako se nalazi u "neobjektivnom"casopisu.

zape mi za oko promjena ulja na 25000km,e pa volio bi vidjeti ko ga
drzi toliko dugo u motoru???

11-09-2003 09:55 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
posix
Member

Ja sam vozio u 5. manje od 50 km/h. Cak sam vozio caterham prva-sesta, jedno 15-20 na sat. Moglo bi se sa laganom lijevom nogom i sa semafora u 4., mozda cak i 5. A tvoja poenta je...?

Ulje na bazi poly-ol estera se sipa u avionske turbine kod montaze u tvornickoj hali i nikad se ne mijenja, samo se dosipa. Takvo jedno ulje se nalazi u motoru mog vozila. Treba li kome? More se nabavit pojeftino.

"Volio bi vidjeti ko ga toliko drzi u motoru"? E pa onda gledaj, lafcino, vidis ga!

Interesantno je da ove intelektualno-golicljive komentare besprekidno pisu momci beskonacno zatvorenih pogleda da nesto novo nauce.

Jetzt wo ich gehen muss, weiss ich wer Walter ist...Sie wissen wer Walter ist?! Sagen Sie mir sofort seine Name! Ich werde Ihnen zeigen.....sehen Sie diesen Stadt? Das ist Walter.

11-09-2003 10:37 PM
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators

fazon je sto kad vozis benzinca u 5. na 50 km/h, obrtaji ce ti biti recimo
1500 rpm kad on jedva vuce i treba proci i-ha-haj dok se zavrti, dok ce
turbo dizel biti na recimo 1100-1200 rpm kada turbina vec stupa na scenu,
tako da je to malo glupo poredjenje jer kada ces ti ubrzavati u petoj sa
50 km/h? prvo sto je to uzasno sporo u svakom slucaju, a drugo sto se
motor mnogo opterecuje.

normalna poredjenja su recimo 80-120 km/h u 4. i 5. (znaci rezim voznje
pri preticanju) gdje se ocekuje da je tdi bolji zbog obrtnog momenta (ali to
je opet uglavnom do turbine, turbo benzinac ce biti jos brzi).

stvar je sto recimo pri ubrzanju od 0-vmax to ne predstavlja nista zbog
rezima rada motora (najvisi obrtaji) jer ce tdi ici potpomgnut krajem oblasti
obrtnog momenta i sa max snagom (znaci velika razlika izmedju 90 ks i
130 ks), dok ce benzinac biti u max snazi citavo vrijeme, dakle ovdje se
ultimativno moze govoriti o poredjenju samo konjskih snaga kao mjerila.

svako daljnje poredjenje se moze "nastimati" u korist jedne ili druge vrste
motora, zavisno sa kojeg aspekta se posmatra.

ali cinjenica koja uvijek stoji je da uvijek poredite TURBO dizel i obicni (n/a)
benzinac, sto u startu nije fer. kada se poredi dizel vs benzinac, diskusija
nije potrebna. isto kao i turbo dizel vs turbo benzinac, gdje se mozete
vaditi jos samo na potrosnju... Wink Very Happy

ali ok, sve u svemu, bolji daily drive auto je sa td motorom zbog prethodno
navedenog obrtnog momenta i manje potrosnje, ali bolji sportski auto -
naravno benzinac. mislim da je to fer od strane hardcore mrzioca nafte... Razz.

p.s. mislim da sam opisao u proslom dizel vs benzinac topicu zanimljivo
poredjenje volvo S60 sa 2.4T i 2.4TD motorima, totalno direktno poredjenje.
nije mi problem ponovo napisati ako nekoga zanima.

[205]
11-10-2003 01:18 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Dren
Senior Member

Zaboravi kada je nasuo gorivo u svog SDI-a ? Pa i ja zaboravim kada sam nasuo svog kada ne popijem redovnu dozu Redergin-a... Da ne pricam o zaboravljanju kako se auto uopste vozi ( 0-100, nikada ili 17,? sec. )

Volio bih imati kvalitetnog ultra-modernog dizela, za jako male pare, ako gdje ima javite... Servisni intervali od 25.000km sa nasom kvalitetom goriva, bilo benzina, bilo dizela su sanak pusti... Pod istim uslovima i ulje za podmazivanje avio-turbina...

Jel' neko vec primijetio nesrazmjerno velik broj havarija mjenjaca na Golf-u 4 SDI ? Nije nikakva loziona, dosta taxista je imalo tih problema ?

11-10-2003 01:55 PM
posix
Member

Sa odgovarajucim avansom ulje je tvoje za 7 dana. PM u slucaju interesovanja.

11-10-2003 04:40 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  kompresor od klime i amortizeri(help :) Hyundai 6 508 02-21-2008 02:45 PM
Last Post: Hyundai
  skoda od petsto lipicanera :) Brzi 13 433 01-28-2008 01:41 PM
Last Post: Faya_M5
  od prosjecnog do vrhunskog Brzi 11 320 01-27-2008 07:37 AM
Last Post: pajero1987
Winner_first_h4h Jaci auti od golfa III VR6 do 7000eura i bolji po performansama speed46 39 1,728 05-17-2007 04:48 PM
Last Post: ajdin_ze
  VIDEO IZ MAZAMALI KUHINJE OD NEKI DAN MAZAMALI 3 333 03-29-2007 09:57 AM
Last Post: Edin

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: