Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
BH legenda Sead Alihodzic
Author Message
Kurafte
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
BH legenda Sead Alihodzic

U svijet sporta ušao je fićom 1964. godine. Posudio je fiću od brata i sticao prva vozacka iskustva.
Godine 1968 prvi put se takmicio sa poznatim asovima. Bilo je to na reliju Sutjeska!
Dva puta je pobjedjivao na brzinskom sampionatu jugoslavije, 1972. i 1975. godine. pobjedjivao je
u klasi 1300 kubika.
godine 1975. pobjedio je na Beranovcu kod kraljeva, sot se smatra jednim od najvecih njegovih uspjeha.
Vozio je u klasi turistickih automobila i postigao prosjecnu brzinu od 165,4 km/h.
Od 1970. do 1977. pobjedjivao je na mnogim nasim takmicenjima - u Kraljevu, Kragujevcu, Slavonskoj pozegi,
Arandjelovcu, Zagrebu ...
Godine 1975. biran je za najboljeg vozaca Jugoslavije.
Zbog nesrece u Engleskoj(Silverstoun) 1978. rano se povukao sa takmicenja! biran je medju najbolje
sportiste BiH.

Pobjednik u trci života

Nesreca je dosla u trenucima kad je sarajevski as i prvak jugoslavije Sead Alihodzic najavljivao veliki
prodor u vrh svjetske elite. Bila je godina 1978. kada je Alihodzic otisao na ostrvo da se ogleda sa najboljim
svjetskim vozacima Formule 3!
Tog cetvrtog marta 1978. godine na stazi u Silverstonu, prvi put se u istoriji automobilizma pojavio za volanom
Formule 3 jedan nas visestruki sampion bivse jugoslavije, momak iz Sarajeva, Sead Alihodzic, poslije
Formule super-fau hrabro je sjeo za upravljac Formule 3. Sejina formula je bila laksa od fiće (imala je
400 kg), ali je zato sa snagom od 170 konja, za samo 4 sec postizala brzinu od 100 km/h. Trebalo je
da se vozi 13 trka u Formuli 3. Prva je odrzana 4.marta u silver stonu, a sejo je bio deveti sto se smatralo
velikim uspjehom. Ali, 14 dana kasnije u eter su munjevito poletjele vijesti o udesu na stazi u silverstonu.
u kratkoj informaciji koje su prenjele radio stanice receno je da je stradao Sarajlija Sead Alihodzic.
Udes je bio strahovit, pucale su celicne mreze. Seadova formula naletjela je na lukvu: u magnovenju, osjetivsi
da vise ne kontorlise vozilo pokusao je da skrene navoj.
Vozilo se kao tane zabilo u prvu od sedam celicnih mreza koje dijele stazu od publike. od strahovitog udarca
pao je u komu. hitno je prebacen u bolnicu General hospital u New Hemptonu, gdje svjesti dosao tek sest dana
poslije nesrece. Poslije dugog lijecenja pobjedio je veliku nesreceu, pobjedio je smrt koja je bila tako blizu! Bila je to
najveca pobjeda Seada Alihodzica Bila je to u stvari njegova pobjeda zivota!

Ovo su neki od poznati vozaca s kojim je vozio:

Nelson Piquet
Alain Prost
Nigel Mansell itd ...

Attached File(s) Thumbnail(s)

This post was last modified: 04-30-2007 10:59 AM by Kurafte.

04-30-2007 10:54 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Katz
Administrator

Group: Administrators
RE: BH legenda Sead Alihodzic

Zaista impresivno.

Forever #1

Igor Savic - Gonza
04-30-2007 12:41 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Kurafte
Junior Member
**

ovo se nesmije zaboravitiDriving

04-30-2007 05:35 PM
PITAROZDER
Super Moderator

Group: Super Moderators

imao sam priliku da vidim dva zlatna medaljona sto je dobio od fabrike alfa romeo kao njihov vozac ... zaista impresivno ... legenda koja zivi ... bravo Sejo Winner_first_h4h

manijak ne moze biti svak
05-01-2007 02:50 PM
Faya_M5
Posting Freak

Status: Away

E vala da ti ovo ne napisa ne bih nikad ni sazno za njega...svaka cast, stvarno je bio vozac, a da ne bi tog udesa mozda bi doguro i do F1 ko zna???U4jchina

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
05-03-2007 07:33 PM
tata
Posting Freak

Veliki plus za pokretanje teme.Kurafte,svaka cast.

Par puta smo Saka,ja i jos neki starci spomenuli Seju u nadi da ce se zakolutati prica.Ali na zalost,mnogo vecu paznju izaziva ovaj novi sport u kome je bitno stiskati gas na pravcu 400 metara od ovih pravih sportova kojima se bavio i Sejo. .

Mogu se pohvaliti da smo bili dobri prjatelji,clanovi istog kluba....Zelje,clanovi iste fabricke ekipe TASa sa skoro istim Bubama,par godina sudionici istih relija za prvenstvo Jugoslavije sa kojih pamtim hiljade dogadaja,anegdota,mijesece treninga,smijeha,nezgoda........

Docekao sam ga na aerodromu Sarajevo kada su ga doveli iz Engleske.Zajedno sa mnogim prijateljima sam ucio Seju poslije toga sve iz pocetka od slova do toga tko mu je majka,prijatelj,brat....Uzas.

Za one koji ga ne poznaju dobro Sejo je danas potpuno dobar.A za nas druge on nikada nije potpuno dosao sebi i nije vise ni sjena onog Seje od prije nesrece.

U znak sjecanja ta te fine dane naseg druzenja i danas mi na zidu visi Nomex kombinezon koji mi je poklonio Sejo i u kojem je bio za vrijeme nesrece.

05-03-2007 09:05 PM
Katz
Administrator

Group: Administrators

Mislim da si mi bas o njemu pricao onu anegdotu sa tocenjem benzina.

Forever #1

Igor Savic - Gonza
05-03-2007 11:15 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faya_M5
Posting Freak

Status: Away

Pa podijeli je i s nama Very Happy

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
05-04-2007 11:09 AM
tata
Posting Freak

Katz Wrote:
Mislim da si mi bas o njemu pricao onu anegdotu sa tocenjem benzina.

To je vise moja sramota nego prica o Seji.Isti auti,isto ofarbani,ja na pola relija ostao bez love,nema se ni za benzin a Sejo pun ko brod.Ostatak price slozite sami iz navedenih detalja.

Uglavnom niko nas nikad nije provalio sto mi je najvaznije zbog mog suvozaca CONJE da njemu slucajno ne ukaljamo obraz.Yupi3tiYupi3tiYupi3ti

05-04-2007 08:27 PM
tata
Posting Freak

Inace Sejo je imao velikih problema sa suvozacima.Jedan je obolio od morske bolesti zbog ceste i brze promjene nadmorske visine.Jedan je pobjegao navece iz hotela u Baru nakon treninga na starom Lovcenu.Jednog je Sejo filovao tabletama za smirenje da nebi pobjegao ali je taj prespavao citav reli.

Ja sam sa njim samo jednu noc trenirao na Lovcenu i onda dugo,dugo sanjao kako letim sa 21 harnadle dole prema Tivtu.Budala potpunaWinner_first_h4h

05-04-2007 08:41 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  BH KUP tata 160 17,349 05-15-2007 09:08 AM
Last Post: tenshin
  BH PRVENSTVA?????????? tata 21 1,538 10-18-2006 09:23 AM
Last Post: Hayabusa
  BH RALLY Vector 24 2,314 02-06-2006 10:30 PM
Last Post: cybernck
  BH DANI i intervju sa Bajramovicem Edis Jasarevic 4 758 12-20-2005 03:43 PM
Last Post: zlatan
  tri BH takmicara prijavljena za brdsku trku u Splitu Faruk 11 1,103 05-18-2005 01:03 PM
Last Post: Faruk

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: