|
BH RALLY
|
| Author |
Message |
Vector
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
RE: BH RALLY
Reli je najljepsa disciplina auto sporta. Ja sam se vratio reliju i presretan sam. Troskovi su daleko veci nego na brdu, ali je i ugodjaj neuporediv. Poredjenja radi, na Yu rally-u sam na 7 brzinaca presao kilometara kao za 4 godine brdskog. Ove godine vozim prvenstvo SCG u reliju. Tesko da ce se u skorijoj buducnosti voziti pravi rally u BIH. Problem je u organizovanju, ali je veci problem u voznom parku, jer bi samo 10 vozila zadovoljilo uslove.
za pocetak, pogledajte proslogodisnji GDP per capita za ove dvije zemlje, pa da nastavimo raspravu
http://www.cia.gov/cia/publications/fact...4rank.html
Automotodrom...
This post was last modified: 02-05-2006 04:00 PM by Vector.
|
|
| 02-05-2006 02:46 PM |
|
|
Vector
Administrator

Status:
|
navodite enormne troskove koje zahtjeva vrhunsko reli prvenstvo, i zaista, kad tata pocne nabrajati sve one realne ali i pretjerane uslove, lako je zakljuciti da je reli namjerno zakomplikovan upravo da bi se odbio pristup istinskim entuzijastima, mladim perspektivnim i super talentovanim takmicarima, a da bi se napravio prostor za one koji imaju vezu sa sponzorom... dakle, ne radi se o trkama, vjestini i umjetnosti voznje na granici moguceg, nego se radi o bezdusnim matematickim i ekonomskim racunicama... i jos nesto, reli se moze zakomplikovati jos vise, mogu se uvesti dodatne restrikcije, aneksi, klauzule, i poostreni propisi po kojima pravo ucesca ima osoba koja pored takmicarskog auta mora biti vlasnik makar neke naftne kompanije, banke ili sl.
hocu da kazem, u ovakvoj nasoj nazadnoj situaciji nije preporucljivo navoditi masineriju potrebnu za organizovanje WRC-a, nego se trebamo okrenuti nasoj lokalnoj zbilji i potrebi da pruzimo sansu sami sebi i organizujemo reli po nasoj mjeri... neka to bude za pocetak rally klj kategorije, neka je to samo jedna jednostavna dionica sa startom i ciljem, bez komplikovanih i zajedljivih zahtjeva i zahvata na automobilima, jednostavno sjedi i vozi da ti izmjerimo vrijeme, a za dalje cemo vidjeti kako i sta
Automotodrom...
|
|
| 02-05-2006 04:19 PM |
|
 |
BoB
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Hm...zanimljiva tema. I svi ste u pravu, sto je najgore. Troskovi organizovanja rallya su OGROMNI, a troskovi ucesca jos veci kad saberes sve vozace i ekipe. Stvar je u tome da u BiH vrlo malo ljudi ima toliko para da sebi mogu priustiti da *ebu auto od recimo 100.000 maraka po nekakvim makadamima ili brzinskim ispitima gdje je jedna etapa duga kao zbir svih brdskih dionica koje se u BiH odvezu tokom cijele sezone. A vozi se npr. 10 brzinaca u okviru jednog rallya, pa to na kraju izadje na recimo 150-200km voznje u najekstremnijim uslovima. Vector, zamisli u kakvom je stanju auto nakon takve torture. A sve je skupo i preskupo, i sasvim je logicno da bi samo nekolicina najbogatijih (a ne najboljih) vozaca imala mogucnost da priusti sebi to zadovoljstvo. O organizaciji u bilo kojem aspektu nema smisla uopste govoriti, ovdje su nesposobni da organizuju obicni OSV a kamoli sta komplikovanije. Sponzori nemaju interesa, jednim dijelom zato sto slijede masovnu logiku i lakse im je da se reklamiraju u pauzi vize za buducnost (jer to gleda pola drzave, a na rally bi doslo nas dvadeset sa foruma + porodice takmicara), a i zbog toga sto mediji uopste nisu zainteresovani za domaci autosport. Kad ste zadnji put na tv-u vidjeli nesto vezano za BiH auto-moto sport? NIJEDAN domaci casopis koji je posvecen automobilizmu ne objavljuje vise od dvije-tri stranice sa informacijama iz BiH autosporta po jednom broju. Pa onda svi znamo koji eurokrem schumacher najvise voli, a ne znamo koja je zapremina motora pojednih takmicara u domacem prvenstvu.
A zamisli, kazu da se za vrijeme one siromasne, mracne, nedemokratske zemlje kojoj ni ime necu spomenuti, gluho bilo, i u nasoj avliji organizovao pravi rally na koji su dolazili vozaci iz evrope...Ma nemoguce!
|
|
| 02-05-2006 04:57 PM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
bh auto-moto sport ce morati voditi, ne podobni, vec sposobni ljudi koji se makar sjecaju kako su u mladosti zamisljali da sve to treba da izgleda... izlaz i rjesenje uvijek postoji, samo sto su nas izgleda pravi ljudi napustili i ostavili na cjedilu
Automotodrom...
|
|
| 02-05-2006 05:49 PM |
|
 |
BoB
Senior Member

Status:
|
bh auto-moto sport ce morati voditi, ne podobni, vec sposobni ljudi koji se makar sjecaju kako su u mladosti zamisljali da sve to treba da izgleda... izlaz i rjesenje uvijek postoji, samo sto su nas izgleda pravi ljudi napustili i ostavili na cjedilu
Grdno se varas. BH autosport ce voditi raznorazne seoske sicardzije, a pravi ljudi su uglavnom otisli odavde. Za sve postoji rjesenje, ali to rjesenje ne odgovara raznoraznim strukturama, pisi propalo...
|
|
| 02-05-2006 06:23 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
Prije svega da odgovorim Vectoru.Svaki vrhunski sport zahtijeva i velika ulaganja.Nemoj misliti da se ja kupam u lovi pa sinu kupujem trkace aute.I ja i sin smo u kreditima do grla i bicemo jos sest godina zbog prosle sezone kada se bilo u fazi finansiranja jedne sezone.Ali prije toga on je tri sezone vozio u Seicento kupu koji pametni Slovenci organizuju da bi iznjedrili nove talente.Prosle sezone kada smo vidjeli da uz ulaganja moze nastaviti karijeru mi smo ulagali.A vec ove godine dolaze ponude ekipa,sponzora......I sada je sve mnogo lakse.To je tako u normalnim zemljama kao sto je i Slovenija gdje on zivi.A ovdje?Znate li vi da ne postoji zakon o sportu.Znate li da i kada slucajno nadete sponzora drzava uzima porez.Svugdje u svijetu sponzorska lova ulazi u troskove samo se ovdje tretira kao luksuz i oporezuje Svugdje u svijetu savezi sufinansiraju pocetke kao sto su kupovi.A ovdje?Ovdje ti i otimaju pare da oni zarade.
Nemam ja nista protiv relija neke klj kategorije kako ti to kazes,ali to nije to.Mislim da tako nesto cak i postoji.Jednostavno ako se hoce voziti reli ova drzava definitivno nije mijesto za to
I jos da ti odgovorim na tvoju konstataciju da je to sport za one sa stelama a ne znanjem.Vijeruj da sva sponzorska lova koju su svi takmicari dobili od svih sponzora u cijeloj ovoj jadnoj drzavici nebi bila dovoljna za kupovinu jednog pravog(prosijecnog)auta.Jednostavno svi ulazu zadnji dinar za svoj ceif i zadovoljstvo.Svi su u kreditima,i svi ulazu u ovo umijesto u farmerke.Oni koji misle da se ovdje ikada ista moze zaraditi neka se odmah okrenu nekim drugim stvarima.Ovaj sport je samo jedno veliko zrtvovanje i odricanje.
This post was last modified: 02-05-2006 10:09 PM by tata.
|
|
| 02-05-2006 09:59 PM |
|
|
boris
Member

Status:
|
Samo da ti navedem planirane realne troskove za predstojecu sezonu.Za moju astru koja je spremna za sezonu troskovi u koje su usle stavke gume,gorivo,benzin,spavanje,startarine,osiguranja za 8 relija je 12500eura.Da li mislis da li jeto puno ili malo?
|
|
| 02-05-2006 10:29 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
navodite enormne troskove koje zahtjeva vrhunsko reli prvenstvo, i zaista, kad tata pocne nabrajati sve one realne ali i pretjerane uslove, lako je zakljuciti da je reli namjerno zakomplikovan upravo da bi se odbio pristup istinskim entuzijastima
Kad smo vec poveli ovu raspravu,zanima me samo sta ti smatras da su pretjerani troskovi?U cemu sam pri nabrajanju potrebnih stavki bio nerealan?Ovo su troskovi za auto Grupe N koji pretenduje na visok plasman u Sampionatu Slovenije.
Borise,opet ce znaci biti spavanje u autu? 
|
|
| 02-05-2006 10:39 PM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
navodite enormne troskove koje zahtjeva vrhunsko reli prvenstvo, i zaista, kad tata pocne nabrajati sve one realne ali i pretjerane uslove, lako je zakljuciti da je reli namjerno zakomplikovan upravo da bi se odbio pristup istinskim entuzijastima
Kad smo vec poveli ovu raspravu,zanima me samo sta ti smatras da su pretjerani troskovi?U cemu sam pri nabrajanju potrebnih stavki bio nerealan?Ovo su troskovi za auto Grupe N koji pretenduje na visok plasman u Sampionatu Slovenije.
u pravu si za sloveniju i njihovu pamet, standard adekvatan inteligenciji, kulturi i tradiciji, pa samim tim i visoke troskove na zivot, sport, zabavu... ali tema je mogucnost relija ovdje, jer jednog dana ce se to, bez obzira koliko to sada nerealno zvuci, definitivno desiti... moja je namjera da se progovori o ideji koja bi vodila ka zacetku najljepse auto-sport discipline (kako to boris lijepo rece) kod nas... ako reli postoji u SCG, zasto to nebi bio slucaj i ovdje, pa makar u pocetku nekog prizemnog intenziteta
Automotodrom...
|
|
| 02-05-2006 11:05 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
Vectore,nemoj me pogresno shvatiti da imam nesto protiv tvog pisanja i otvaranja ove teme.Naprotiv.Samo sto neke stvari treba razjasniti.To sto ti predlazes kao Sampionat u reliju klj kategorije vec postoji.Eto koliko je to popularan sport da ni ti,koji vijerovatno natprosjecno mnogo znas o automobilizmu,nisi znao da postoji.Kako ce onda znati direktor neke firme pred penzijom koji bi trebao dati lovu za organizaciju?Nema sansi.I onda se desava da reli tone sve duble bez sansi za skori oporavak.Ja izlaz vidim u nastupima nasih takmicara na medunarodnoj sceni.Eto ove godine Zakir krece na sampionat Hrvatske u reliju sa vrhunskim autom.Vijerujem da bi njegov uspijeh znacajno zatalasao interes za ovaj sport.A to je veci pomak od jos deset sezona ovakvog bezveznog tavorenja.Samo da mu ovi nasi ,,sportski radnici i zaljubljenici,,u ovaj sport ne pocnu iza leda podapinjati noge
Ova drzava imala je vrlo jak reli sport.Imali smo i sampione drzave(bivse)ali tvrdim da su uspijesi Seje Alihodica vise doprinjeli popularizaciji nego sve ostalo zajedno.Samo sto ja sada ne vidim novog Seju.Ni na vidiku
|
|
| 02-05-2006 11:29 PM |
|
 |
|
|