|
BH RALLY
|
| Author |
Message |
Vector
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
RE: BH RALLY
prvo, hvala za trud i komentare, poucni jesu ali ne vode napretku vec samo konstatuju situaciju koja je trenutno na najnizoj mogucoj razini... svaka drzava, bilo to svedska, italija, hrvatska, je imala svoje zacetke koji su bili uzasno teski, jer nije svedska krenula sa relijima nedavno sa dostizanjem vrhunskog standarda, nego je to bilo recimo prije 50-ak godina kada su i njih mucili slicni problemi...
a sada te posebno i iskreno molim da me informises o kojem je nasem reliju rijec, s obzirom da nisam prespavao zimski san
Automotodrom...
|
|
| 02-05-2006 11:41 PM |
|
|
tata
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
a sada te posebno i iskreno molim da me informises o kojem je nasem reliju rijec, s obzirom da nisam prespavao zimski san
Pa vozi se cijeli sampionat.Vijeruj mi da ni ja ne znam ni gdje ni ko ni kada samo znam da je ovdje na forumu jednom bilo rijeci o tome.Naime Boris iz BL je jednom u svom predstavljanju naveo da je sampion BIH u reliju.Tada sam i ja prvi put cuo za to.Vijerovatno se radi o varijanti relija bez specijalnih etapa uz eventualni ispit spretnosti koji se vozi na vrijeme i odlucuje o pobjedniku Mozda i neki eventualno test iz poznavanja saobracajnih propisa i istorije naroda i narodnosti BIH.Vijeruj da ne znam vise
|
|
| 02-05-2006 11:54 PM |
|
 |
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
kao prvo, za one ocigledno neupucene, reli je svaka voznja sa etapama i
vremenskim kontrolama. tako recimo postoji istorijski reli, turisticki reli,
gumball 3000 ilegalni reli itd, pa tako i reli druge kategorije, kako je
ovom zvanicno ime. i da ne ispadne da je to neka izmisljotina jednog
AMS-a, to postoji i u, recimo, BIHAMK-ovom opisu takmicarskih disciplina.
kao drugo, obuhvata nekoliko drumskih etapa sa vremenskim kontrolama
(kao i na svakom drugom reliju, pa i wrc-u), jedan ili vise ispita spretnosti
na poligonu, a u slucaju relija Slatina, cak i brdski brzinski ispit. da, tu su
i kontraverzni testovi poznavanja saobracajnih propisa kojima tu nikako
nije mjesto i koji su uvijek podlozni namjestanju i kradji bodova...
dakle, to je kombinacija OSV-a i reli voznje (sa pomenutim izuzecima).
i da napomenem, u to spada i tradicionalni reli Sutjeska, o kome je bilo
rijeci prije nekoliko mjeseci, kada smo na novinskim isjeccima i diskusiji
mogli vidjeti koji "levati" su se takmicili u tome prije 20-ak godina, sram
da ih bude sto su imali ikakve veze sa tim .
sve u svemu, pravom BH reliju je blize nesto sto spada u reli i vozi se
redovno zadnjih ~7 godina (i to u vidu Sampionata), nego palamudjenje
po internetu . kao sto je kolega Vector rekao, od necega treba
poceti - a kada postoji nesto zapoceto, to se omalovazava .
inace, o ovome sam vec pisao nekoliko puta, a mogu ja i opet...
[205]
This post was last modified: 02-06-2006 09:36 AM by cybernck.
|
|
| 02-06-2006 09:28 AM |
|
 |
BoB
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Pa vozi se cijeli sampionat.Vijeruj mi da ni ja ne znam ni gdje ni ko ni kada samo znam da je ovdje na forumu jednom bilo rijeci o tome.Naime Boris iz BL je jednom u svom predstavljanju naveo da je sampion BIH u reliju.Tada sam i ja prvi put cuo za to.Vijerovatno se radi o varijanti relija bez specijalnih etapa uz eventualni ispit spretnosti koji se vozi na vrijeme i odlucuje o pobjedniku  Mozda i neki eventualno test iz poznavanja saobracajnih propisa i istorije naroda i narodnosti BIH.Vijeruj da ne znam vise
Radi se npr. o rally-u sa 5 (pet) ispita spretnosti, jednim ispitom tacnosti i vremenskim i prolaznim kontrolama (vremenska kontrola podrazumijeva da moras kroz nju proci tacno u onoj minuti koja ti je prethodno upisana u putni karton, ni prije ni kasnije)...Svi ispiti spretnosti i tacnosti se voze naravno u jednom danu i svaki je u drugom gradu. Takav je bio proslogodisnji Brcko-Banovici (naziv je stvarno prikladan "titovim stazama revolucije" ali asocijacija je skroz pozitivna, sto da ne?). Sljedeci se vozi u maju i pravo ucesca imaju svi sa vozackom dozvolom (ili vazecom bihamk licencom jer se ispiti spretnosti boduju za osv sampionat), s obzirom da vozila ne moraju ispunjavati posebne propise jer nema brzinaca, tj. sve etape sve voze u uslovima otvorenog saobracaja. Ispita iz oblasti poznavanja saobracajnih propisa ili istorije naroda i narodnosti za sada nema, ali mozda bi ih trebalo uvesti s obzirom na opste nepoznavanje istih, s cim se svakodnevno susrecemo.
|
|
| 02-06-2006 05:14 PM |
|
 |
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
hmm da, zaboravio sam na ispit tacnosti, a i na BIHAMK-ov reli Brcko-Banovici.
[205]
This post was last modified: 02-06-2006 10:42 PM by cybernck.
|
|
| 02-06-2006 10:30 PM |
|
 |
|
|