|
BH RALLY
|
| Author |
Message |
Vector
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
BH RALLY
osim razrovanih puteljaka kojih imamo u neogranicenim kolicinama, koji nivo svijesti je potreban za organizaciju kvalitetnog bh rally sampionata?
Automotodrom...
|
|
| 02-04-2006 03:53 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Status:
|
RE: BH RALLY
nema sviejsti za dobar brdski sampionat a kamoli za rally.. zovite me pesimistom, ali sam potpuno izgubio nadu u bilo sta dobro u BiH auto sportu. Bio sam veliki optimista ali kako vrijeme prolazi, mislim da sam se umorio.
Jednostavno oni kojih se to direktno tice, zaboli ih ona stvar, sto bi onda mene ili tebe .
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 02-04-2006 07:01 PM |
|
 |
Vector
Administrator

Status:
|
hm... od 8. do 19. februara prije 22 godine bili "smo" u stanju do savrsenstva organizovati olimpijske igre koje je sa odusevljenjem pratila cijela planeta, a danas nas plasi organizacija nekoliko makadamskih trkica godisnje... ne kontam, ali ocekujem da se makar progovori o mogucoj buducnosti relija kod nas
Automotodrom...
|
|
| 02-04-2006 07:44 PM |
|
|
Vector
Administrator

Status:
|
|
| 02-04-2006 08:05 PM |
|
 |
SamirBL
PunGas ambasador u USA

Status:
|
Patetika da ne moze biti veca, i sto je najsmjesnije ne vidi se ni priblizno izlaz iz te ucmalosti.
Covjek ti je jarane teski hajvan. I ovo malo duse sto ima to mu je sejtan dao da mu bude teze...
This post was last modified: 02-04-2006 10:08 PM by hondagirl.
|
|
| 02-04-2006 08:10 PM |
|
|
tata
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
hm... od 8. do 19. februara prije 22 godine bili "smo" u stanju do savrsenstva organizovati olimpijske igre koje je sa odusevljenjem pratila cijela planeta, a danas nas plasi organizacija nekoliko makadamskih trkica godisnje... ne kontam, ali ocekujem da se makar progovori o mogucoj buducnosti relija kod nas
Najveci krivac je(izmedu ostalog)i ova strasna besparica koja pritisce cijelu drzavu a kako nece i ovaj sport.Organizovati reli nije nimalo jednostavno i jeftino.Tu troskovi visestruko rastu u odnosu na sve ostale discipline.Pomisli samo kolko kosta zatvaranje,obezbjedenje,sudije na dvadesetak BBI.Sada nisu u stanju da podnesu troskove jedne brdske trke koja je u sustini samo jedan mali dio relija.Pa gdje su etape,vremenske kontrole,prolazne kontrole,zatvoreni parkinzi,servisne zone.....?Ma nemoguce.
A drugi dio price su vozila.Jedva se nekako uspjelo naci na brdu par pravih auta.Samo da znate da je u startu reli auto neuporedivo skuplje od brzinskog.Sada bi mogao navesti najsvjeziji primjer kupovine dvije vrhunske Honde,jedna za brdo a druga za reli koje su dosle u Sarajevo ali ne bih iznosio te podatke bez vlasnika.Uglavnom velika je to razlika.
E onda dolazi opremanje i odrzavanje reli auta gdje troskovi znatno prelaze vrijednost kupovine auta.Krenuti u jednu sezonu bez minimalno cetrdesetak kompleta tockova je uzaludan pokusaj u startu.Pa onda dolaze servisi,zamjene potrosenih dijelova,pratece ekipe,mehanicari,prateca vozila,transport vozila i dijelova,veza i komunikacija,oprema vozaca plus suvozaca(7000eur)trening,osiguranje,startarina.......Ma uzas a ovdje je to jednom rijecju NEMOGUCE
Samo za tvoju informaciju na jednom prosijecnom reliju u Sloveniji se samo na specijalnim etapama(SSI) vozi po tri,tri i po sata.E sada ako skontas da se u citavom sampionatu BIH na brdu godisnje vozi zajedno sa treningom oko dvadeset minuta onda je sve jasno.Znaci ti si vozeci samo jedan reli potrosio auta,dijelova,guma,goriva kao sto jedno vozilo i vozac napravi vozeci brdo u Bih za otprilike petnaest godina pod uslovom da vozi sve trke. A malo ih moze podnjeti i te troskove......
This post was last modified: 02-05-2006 10:34 AM by tata.
|
|
| 02-05-2006 09:57 AM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
|
| 02-05-2006 11:00 AM |
|
|
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
inace, glavna razlika je sto rally automobili, pored svih ostalih karakteristika,
moraju biti legalni za voznju po cesti (zbog cestovnih etapa) i po tome se
najvise razlikuju od brdskih / kruznih trkacih auta. isto tako, koliko znam
ne postoji H-klasa, nego svi auti moraju biti pod homologacijom.
a troskovi su toliko veliki da se covjek zapita kako uopste poceti voziti u
takvoj disciplili i kako pronaci tolike sponzore...
[205]
|
|
| 02-05-2006 11:06 AM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
a troskovi su toliko veliki da se covjek zapita kako uopste poceti voziti u
takvoj disciplili i kako pronaci tolike sponzore...
Joj ciber koliko si u pravu,pojma nemas Eto najboljeg razloga sto niko i ne pokusava.
Ali dobro je da smo naceli i ovu temu kako ljudi nebi pomislili da je reli samo komad makadama i udri....Moze on biti i to a to kolko znam i imamo samo to nije ni blizu pravog relija.To se nekada zvalo koncetracija i cilj je poboljsanje tehnicke kulture vozaca i druzenje a daleko,predaleko je to od relija
|
|
| 02-05-2006 11:14 AM |
|
|
boris
Member

Status:
|
Reli je najljepsa disciplina auto sporta.Ja sam se vratio reliju i presretan sam.Troskovi su daleko veci nego na brdu,ali je i ugodjaj neuporediv.Poredjenja radi,na Yu rally-u sam na 7 brzinaca presao kilometara kao za 4 godine brdskog.Ove godine vozim prvenstvo SCG u reliju.Tesko da ce se u skorijoj buducnosti voziti pravi rally u BIH.Problem je u organizovanju,ali je veci problem u voznom parku,jer bi samo 10 vozila zadovoljilo uslove.
|
|
| 02-05-2006 02:04 PM |
|
 |
|
|