Post Reply  Post Thread 
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
BMW E30 cabrio
Author Message
mladen03
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
Driving  BMW E30 cabrio

PozdrRRrrrRRrrrrRrraw vozaci, treba mi neko ko se razume u ovu BMW kockicu. Eto o cemu ja razmisljam, imam golfa 2 na plin kojeg sam sredio maksimalno ispravnog i sad me muci da ga prodam i kupim BMW kockicu (e30) cabrio (318 ili 320). Zna li neko od vas da mi napiska nesto o ovom autu, a i uopsteno o kabrioletima (odrzavanje krova i jos neke specificosti). Svaki savet mi je dobrodosao. Hvala vam unapred.

I Tito kad me sretne na ulici kaze: "De si Hadzi legendo!"
06-25-2008 02:27 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators
RE: BMW E30 cabrio

Hajde da se i ja prikljucim tvom pitanju ako moze, i mene interesuje sve o kockici ali malo vise mehanicki jer trazim coupe.

Man maximum Machine minimum
06-25-2008 04:34 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
BMW MOD 516

Šta vas interesuje konkretno? Ja o kabrioletu ne znam puno, a o kockici generalno, hmmm, hehhehehe, ne znam puno, ali voljan sam pomoći Wink
Dakle, što se tiče ovog kabrioleta, nisam baš siguran da ih ima sa 1.8 motorima, ali bilo kako bilo, za mene je to bezveze motor. Takođe 2.0, prvi redni šestak u E30 ni on nije Bog zna šta (znam, imam jednog Wink), mada nije ni loš da se razumijemo. Generalno nije posebno štedljiv (13l najnormalnije vožnje, a ko voli PunGas zna to začas da se pretvori u 23), ali ima svoje prednosti u drugim stvarima kojih ima popriličan spisak. Od mana ću navesti još da nije nimalo jeftin za održavanje. S druge strane 1.8, štedljiviji od 2.0 (ne puno), jeftiniji za održavanje, ali i generalno slaba mašina. IS je druga priča, 150 KS respektabilno, ali ovaj 115; tanak. Što se tiče mog mišljenja, a vjerovatno i ostatka svijeta koji se razumije u BMW mašine, najbolji motor svih vremena u kockici je 2.5! Sa svojih 177 KS i 225 Nm na 4250 rpm-a ubrzava za 7.4 sec do stotke, troši litar više nego 2.0, a jede pojedine "mašinice" iz 2008 godine iako je stariji 20-tak godina. Dalje neću vaziti, neka Šemo kaže svoje, ipak je on doktor, a naravno i Ajdin, ali ipak milim da će se složiti sa većinom što sam napisao.

Mirza K.
06-25-2008 06:54 PM
lucozade
Super Moderator

ja sam negdje davno procitao, na nekom od uk bmw foruma na how to's, bash o 325 modelu da im glava nije dobra. Sada u kom smislu nije dobra stvarno se ne sjecam, evo trazim ali ne mogu naci. Mozda ne podnosi nikakav tuning ili tako nesto?
Ok, sta je IS tj u cemu je razlika? Koji sve motori dolaze u IS varijanti?
Drugo, recimo da uzmem 318, koji sve motori mogu idu u njih i iz kojih generacija? Da li moze se spusti 2.5 u njega? Sta je sa jacim motorima iz e36 da li su kompatibilni?
Trece, kolika je razlika u tezini izmedju recimo 2.0 i 2.5? otprilike naravno i ako se neko susretao sa tim brojkama.

hvala

06-25-2008 08:50 PM
BMW-E30
Senior Member

heeheh mirza,
mozda ti vise znas nego ja.....ma dobar si ti meni uporan do zadnjeg..
eh malko o kocki.
316 i 318i M40
motori su isti samo su u kubikazi razlicni i to je to.
Za moj pojam ne isplati se uzmat M40 osim ako hoces da mjenas bregaste ko ja svoje gace....tu je velika bolest M40 motora,ima set koji je modificiran na bazi M43 kosta oko 540 eura.
Znaci slabije motor variante samo za modifikaciju na M20 ili m50 itd.
Zubcasti si se mora redovno mjenat malte ne svaki 35-40000km
Potrosnja oko 9,5 do 13,5 litara na 100km.
Ta versija motora je za one koje hoce da uzivaju cabrio i nista vise.
vec M20 sestaki interno mali sestak sa 129ks je za one koji hoce da ima 6 klipova u motornom prostoru.
Dosta za autoputa i lagane voznje i zvuka auspuha,motor radi ko slag na torti mehko.
Potrosnja 9,5 do 18litara na 100.
Vec 2,5l M20 je nesta drugo,brz jako dobra akustika motora i auspuha,agresivan zvuk tvrde radi motor,za zvoje godine slabo je bilo auta koji je mogo vodu dodavat....golf G60 Mercedes 190e 2.6 nista...samo jedan problem oko 2,5l
tesko jednog nac koji je u dobrom stanju,osim ako je preraden inace su istroseni motori koji novac gutaju!!!!!!
potrosnja medu 10,5 do 18litara
Limarija:
Hrda je u svakom momentu pitanje dali je ocuvanu auto ili samo nako na sminkan.
Slabo nac ispravno auto koje nije imalo udes.
Tehnika:
Ja mislim da se treba u svakom E30 sav ovjes i lezajove promjenit.
Osim ako je neko mjenjo komponente.
Sjedista su oko 95% u losem stanju,pukli krivi istroseni...
krov ko svaki cabrio nakom 20 godina pokazuje pucavine ,"zadnjo staklo"mutno ko mljeko.
Zglobovi stange i sva mehanika je pazljivo pogledat,slomjeno puklo krivo.
Elektricni krovovi imaju manu da puca getriba na motorima lim itd.
JA SAMO MOGU REC KO IDRUGI KO VOZI E30 MORA RACUNAT DA CE VISE NOVCA NA AUTO POTROSIT KOSTO MISLI.
Za Tuning ima se sve sta srce zeli.........
Vec orginal Djelovi od extra opreme su Rjetki  skupi i tako polovni.
Ima dosta i u Aftermarkt djelova,ali nepasu dobro ili nikako.
Orginal djelovi su preskupi primer blatobran normalni oko 330km za cabrio malko skuplji.

Ako mislis da vozis cabrio e30 ,i da samo ga vozis mirno.dosta ti je 318i
a ako mislis se ganjat po gradu i malko na autoput se potrkat sa drugim autima ide samo u obzir 325i.
sad neznam kakva je situacija na bih trzistu,ja znam da u njemackoj kostaju dobro sacuvani modeli do 10000 eura m3 da nepricam...alpina obavezno skupi.

Vise informacija ako hoces javi ...

pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda

This post was last modified: 06-25-2008 09:13 PM by BMW-E30.

06-25-2008 09:08 PM
MK516
BMW MOD 516

BMW-E30 Wrote:
heeheh mirza,
eh malko o kocki.
316 i 318i M40
Za moj pojam ne isplati se uzmat M40 osim ako hoces da mjenas bregaste ko ja svoje gace....tu je velika bolest M40 motora,ima set koji je modificiran na bazi M43 kosta oko 540 eura.
vec M20 sestaki interno mali sestak sa 129ks je za one koji hoce da ima 6 klipova u motornom prostoru.
Dosta za autoputa i lagane voznje i zvuka auspuha,motor radi ko slag na torti mehko.
Vec 2,5l M20 je nesta drugo,brz jako dobra akustika motora i auspuha,agresivan zvuk tvrde radi motor,za zvoje godine slabo je bilo auta koji je mogo vodu dodavat....golf G60 Mercedes 190e 2.6 nista...samo jedan problem oko 2,5l
tesko jednog nac koji je u dobrom stanju,osim ako je preraden inace su istroseni motori koji novac gutaju!!!!!!
Limarija:
Tehnika:
krov ko svaki cabrio nakom 20 godina pokazuje pucavine ,"zadnjo staklo"mutno ko mljeko.
JA SAMO MOGU REC KO IDRUGI KO VOZI E30 MORA RACUNAT DA CE VISE NOVCA NA AUTO POTROSIT KOSTO MISLI.
Vec orginal Djelovi od extra opreme su Rjetki skupi i tako polovni.
Orginal djelovi su preskupi primer blatobran normalni oko 330km za cabrio malko skuplji.

a ako mislis se ganjat po gradu i malko na autoput se potrkat sa drugim autima ide samo u obzir 325i.
sad neznam kakva je situacija na bih trzistu,ja znam da u njemackoj kostaju dobro sacuvani modeli do 10000 eura m3 da nepricam...alpina obavezno skupi.

HAHAHAhA kako to doktor ukratko izbifla. Ipak mislim da je momcima dostupan M20 motor, po meni, jednostavniji i malo lakši i jeftiniji za održavati na uštrb par konjića! Wink
Ono IS označava više snage od standardnog motora iste kubikaže. Recimo, 318 ima čini mi se 115 KS, a ovaj 318IS 136-150, zavisi od godine i tipa motora.

Mirza K.
06-26-2008 12:48 PM
lucozade
Super Moderator

Ok, da li 325 dolazi isto u IS verziji?

Da, i ove oznake, nije mi jasno sada, M40 su 316 i 318 modeli, M20 320 i 325, sta su M43 i M50?

06-26-2008 01:35 PM
BMW-E30
Senior Member

MK516 Wrote:

BMW-E30 Wrote:
heeheh mirza,
eh malko o kocki.
316 i 318i M40
Limarija:
Tehnika:
Vec orginal Djelovi od extra opreme su Rjetki  skupi i tako polovni.

HAHAHAhA kako to doktor ukratko izbifla. Ipak mislim da je momcima dostupan M20 motor, po meni, jednostavniji i malo lakši i jeftiniji za održavati na uštrb par konjića! Wink
Ono IS označava više snage od standardnog motora iste kubikaže. Recimo, 318 ima čini mi se 115 KS, a ovaj 318IS 136-150, zavisi od godine i tipa motora.

Ok, da li 325 dolazi isto u IS verziji?

Da, i ove oznake, nije mi jasno sada, M40 su 316 i 318 modeli, M20 320 i 325, sta su M43 i M50?

heheh mirza kakav ja doktor ????
jeste upravu si ali jeftiniji nije od 2,5l, iste su pare za obadva 2,0 i 2,5
318 113ks 318is 136 e30 e36 318i 115 318is 143ks
jeste tako mirza is je povecana snaga motora u istoj kubikazi,osim za US trziste ima isto 325is MHP More Horse Power ,

M40 je motortyp novija verzija u E30 M43 je ugraden u E36 mislim oko 93-94 godine sa preradenom glavom i sa lancom.Zubcasti je ispo iz serije.
M50 je Redni sestak 24v sa 150ks 170ks 192ks 193ks nastavnik od M20 starog Typa motora iz E30
M30 je Redni sestak sa 2500ccm 2800ccm 3000ccm 3200ccm 3300ccm 3500ccm Interno (Veliki Sestak)
od 150ks do 254ks do godine 87

pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda
06-26-2008 04:17 PM
MK516
BMW MOD 516

BMW-E30 Wrote:
heheh mirza kakav ja doktor ????
jeste upravu si ali jeftiniji nije od 2,5l, iste su pare za obadva 2,0 i 2,5
318 113ks 318is 136 e30 e36 318i 115 318is 143ks
jeste tako mirza is je povecana snaga motora u istoj kubikazi,osim za US trziste ima isto 325is MHP More Horse Power ,

M40 je motortyp novija verzija u E30 M43 je ugraden u E36 mislim oko 93-94 godine sa preradenom glavom i sa lancom.Zubcasti je ispo iz serije.
M50 je Redni sestak 24v sa 150ks 170ks 192ks 193ks nastavnik od M20 starog Typa motora iz E30
M30 je Redni sestak sa 2500ccm 2800ccm 3000ccm 3200ccm 3300ccm 3500ccm Interno (Veliki Sestak)
od 150ks do 254ks do godine 87

Jah, tačno je što se tiče odnosa 2.0 i 2.5, ali stari moj 2.5 je fakat neuporediva mašina sa 2.0, jedina sličnost između njih je izgled i broj klipova Wink
2.0 je inače jedan od prvih ako ne i prvi šestak M20 motor uopšte, tako da je logično da je njegov nasljednik tj. 2.5 "pokupio" sve što je valjalo, a ostatak "doradio" i "dodao" od starijeg brata i postao jedan od najodlikovanijih BMW-ovih motora u historiji, naravno poslije M-a Wink

Ove oznake neka vas ne zamaraju previše, sve to lijepo objašnjeno možete naći na wikipedi-a pa se pronađite vas dvojica u tome. Opet ću ponoviti; ako mislite uzimati BMW-a neka to bude 2.5!!! Ja sam jednom napravio grešku i neću više nikad Wink tako da i vama savjetujem ono što bih ja sigurno uradio. Još moram napomenuti, bez uvrede za vozače ostalih mašina" BMW se ne vozi, on se voli, a kada se voli BMW onda su ove cifre koje je Šemo naveo (bolje što ih nije sve naveo Wink) samo jedno od običnijih sredstava za postizanje cilja; BMW-a u tip-top stanju! Navozao sam se kojekakvih auta i nagledao svega i svačega, ali kada neko npr. razbije far na G2 ili G3 on ode i kupi taj far, kakav takav, za smiješnu cifru od 30-50 KM i kuka kako ga je puno koštalo dok za E30 iz 1985-te godine isti far košta 622,50 KM sa PDV-om ili uzme kugle, krajnice i selene po cijeni od 10 KM i fali se kako je to najbolje auto, a ujedno i najjeftinije za održavanje, dok ja svoje selene za E30 plaćam 54 EUR-a, dakle 10 puta skuplje, i strpljivo čekam da jaran Šemo to fino upakuje i pošalje iz Hamburga za Sarajevo i onda plus platim 60 KM rad majstora koji to sve lijepo zamijeni, onda je lahko zaključiti kakav ljubitelj, fanatik, neko će reći i idiot, moraš biti da voziš BMW i da ne kukaš kako ti troši 40 KM benzina na 100 km, kako su ti skupi dijelovi i kako ne možeš da ga voziš po snijegu dok ti propada pola godine registracije za njega dok leži u garaži i čeka prve zrake sunca da bi se pružio po cesti.

Mirza K.
06-26-2008 05:13 PM
mladen03
Junior Member
**

Eto, dosta toga nisam znao, kao naprimer za oznake motora M40, M43, "is"... Sudeci iz vasih tekstova sebe sam pronasao u E30 318 ili E30 318is verziji jer ne znam kako kod vas stvari stoe, al u Srbiji za motor do 2000ccm nije preskupa registracija dok za 2500ccm i preko toga su za mene vec ne prihvatljive cene registracije. Sto se tice potrosnje ugradio bih plin pa je logicno da uzmem stedljiviji motor. 115ks je za mene sasvim dovoljno da ga na otvorenom malo sibnem i preko 160km/h sto mi je i vise nego dosta jer u firmi vozim SCANIA-u 114c (mikser za beton, 380ks)i vrlo dobro znam koliko je brza voznja po gradu opasna, a na otvorenom naravno da ne bih mogao da odolim, ali opet na momente, ne stalno... Resio sam cabrio da uzimam, pa sam gledao GOLF1 cabrio (iznutra mi je ko muzej), opel kadett GSI cabrio (ideo ko metak ali je spolja po mom misljenju ruzan, a iznutra za nijansu lepsi od pomenutog GOLF-a, a onda sam u razmatranje uzeo BMW E30 cabrio koji mi je sto se tice izgleda lepsi od bilo kojeg novijeg bMW-a serije 3 (E36, E40...) agresivan, jednostavan, bas muski, POGON NA ZADNJE TOCKOVE, iznutra jos bolji, vozac se oseca primarno, sve okrenuto ka vozacu, bas besno (po meni ne zamislivo bolje od E36). Nekako, cela ta serija BMW-ovih modela iz '90-e godine (E30, E34, serija 7 (ne znam tacno "E" oznaku za nju) su mi i spolja i iznutra "pravi" BMW-ovi, jer na primer vozio sam se u toj staroj E34 petici i ovoj najnovijoj, i neuporedivo mi je lepsi taj stari model po svemu (naravno ne govorim o tehnologiji, opremi, performansama). Zapricah se ja... elem, sa lovom stojim prosecno, pa neki noviji BMW i nije za mene. E30 je ipak prihvatljiv za moj dzep uzimajuci u obzir da je lako naci deo, ima ih puno po auto-otpadima, kazu da su kao stvoreni za plin... E sad o krovu ne znam bas nista sto se tice odrzavanja. Garazu nemam. Cuo sam da zadnje staklo (ta plastika) hoce da pukne na nizim temperaturama kada se savija (skida krov) ali je potpuno besmisleno da ga skidam kada je napolju ispod 20 stepeni. Jako sam zagrizao da ga pazarim, i necu odustati, ipak necu da srljam bez ikakvog znanja o njemu. Necu ga koristi za flekanje od semafora do semafora jer ce me neko uvek oduvati (kao naprimer moj najbolji ortak koji vozi novu mazdu rx8).
Znaci, da zakljucim:
Vas savet za mene je da uzmem 318/318is jer:
-normalna cena registracije
-umerena potrosnja
-delova na svakom koraku
-jeftini delovi po otpadima (naravno da ne bih uzimao sve sa otpada)
-performanse zadovoljavaju moj kriterijum
JEL SE SLAZETE?
A sto se tice cena u Srbiji prosecan E30 318/318is cabrio staje od 3500eur-4000eur

I Tito kad me sretne na ulici kaze: "De si Hadzi legendo!"
06-26-2008 05:28 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Pages (3): « First [1] 2 3 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Savjet za kupovinu polovnog BMW Walkeros 9 383 08-06-2008 11:05 PM
Last Post: flonzo
Driving Opel Calibra 2.0 1994 vs. moj BMW E30 320i MK516 19 533 07-05-2008 09:50 AM
Last Post: BMW-E30
Winner_first_h4h Malo o BMW-u ove godine... (Civic, Sky) MK516 38 578 05-14-2008 07:29 AM
Last Post: MK516
  Renault 5 Cabrio Sajo_Turbo 1 189 05-05-2008 07:16 AM
Last Post: pajero1987
  Golf MK1 cabrio Schumi 6 280 04-19-2008 06:23 PM
Last Post: poKle

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: