Post Reply  Post Thread 
Bosanac u EU
Author Message
pajero1987
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Bosanac u EU

Naš čoek: Kako je Bosanac nudio sređivanje vozačkog ispita u Sloveniji za 100 eura!

Dođe snalažljivi Bosanac kao izbjeglica u Sloveniju. Nema se para, nema se s čim, ali se ima dobre volje i puno snalažljivosti. Bilo je rano jutro, možda devet sati. Sjedio je u ofucanoj birtiji prepoznatljivog socijalističkog stila, pio jutarnju šljivu i gledao kroz plastični prozor.

A pogled mu je padao tačno na okupljenu hrpicu mladića i djevojaka koji napeti k`o struna čekaju svoj red za polaganje vozačkog ispita. I tako se rodi ideja. Zašto on ne bi sređivao prolazak na ispitu?

Pažljivo je razradio sistem i počeo obilaziti mjesta na kojima se budući vozači ukrcavaju u automobile u kojima su strašni ispitivači. Na tim je mjestima pristupao pristupnicima i nudio im sređivanje vozačkog ispita za 100 eura. Puno je to novca, ali znamo svi kakvu smo tremu imali kad smo polagali vozački i koliko nesretni ispit košta, pa su ga nerijetki bili spremni platiti. No bio je vrlo fer, objasnio im je da nije svemoguć i da ih ispitivač neće moći pustiti ukoliko gadno falšaju, ali ako se to dogodi i sređivanje ne upali, vratiće im lovu. Kako je ponuda bila sjajna (jer malo ko danas nudi povrat novca ukoliko mito ne uspije), a on je bio čovjek od riječi, biznis je polako krenuo.

Dugo je to tako išlo i izgradio je pravu malu karijeru, uskoro je čak postao relativno imućan. Svake je sedmice prikupio pristojnu količinu eura i to uprkos tome da je pošteno vratio pun iznos svakome ko je ipak okinuo na ispitu. Kasnije je tako zarađeni novac uložio u mali posao koji je isto krenuo sjajno. Nažalost, nepostoje informacije da li se svejedno i do kada nastavio baviti sređivanjem vozačkih. Sada se evidentno više ne bavi time jer je priča procurila u slovensku javnost, a to je uvijek otežavajuća okolnost za ovakve poslove.

E sada, ako ima onih koji nisu shvatili igru, malo pojašnjenje. Ova priča ne bi bila toliko drugačija od standardnog balkanskog davanja mita za posjetu hirurgu, ubrzavanja procesa dobijanja građevinske dozvole, ili za oprost od grijeha od strane saobraćajnog policajca, kad ne bi bilo jedne sitne pojedinosti: lukavi Bosanac nikad nije poznavao ni jednog ispitivača polaznika auto škola. Štaviše, uopšte nije intervenisao na prolaznost. Jednostavno je uzimao novac svima koji su htjeli platiti, zarađivao na onima koji su prošli, a ništa nije gubio (barem eksplicitno, implicitno je imao gubitak propuštene dobiti) na onima koji su pali. Što kažete, mudro a?

Winner_first_h4h

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
02-08-2008 07:37 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
beCCCCa
Member

RE: Bosanac u EU

hahahahha .... legenda praaaaaaava.... ideja mu je VRH Very Happy

02-08-2008 07:46 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Fele
Posting Freak

Naplacivao jedno veliko NISTA, treba i to znat, svaka mu cast.

FK automotive - prodaja - Pioneer

02-08-2008 10:03 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators

zavrsio sam citanje, osmehnuo sam se i mogu samo da kazem
svaka cast

bilo da je istina, bilo da je bajka, svaka cast na ideji

Understeer is a crime - Colin McCrae
02-08-2008 11:09 AM
pajero1987
Posting Freak

Ako je bilo u Slovenackom dnevniku onda je vjerovatno istina...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
02-08-2008 11:45 AM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Ma tipicni bosanac, svaka mu cast, podero "pametne" slovence..hahaha

Just be... Dead Like Me!
02-08-2008 01:59 PM
Mido-Zdena-Sana
Fiat 1100R Artist

Hahahha.
Ovo je skroz dobro bila istina ili ne.
Neko rece da je naplacivao veliko nista .Kako to ,Zamisli samo koliko su samopouzdanja ti ljudi dobili zauzvrat i isli na ispit bez treme ocekujuci da je sve sredjeno. sigurno su i ucili i znali ali ih nervoza mucila.
To ti ko ispovijest kod popa dodje, ko mu se ispovijedi sve ga brige prodju kad ti on kaze oprosteno ti je jagnje moje hehehe.

02-08-2008 07:58 PM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators

zapravo je prodao stari fol. Ovaj fazon su koristili mnogi decenijama ranije u Bosni, barem sto ja znam. Nije on nista novo izmislio nego prodao stari fol.

A da su Slovenci glupi ne bi oni bili u EU a mi u ovom kokosinjcu.

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
02-08-2008 09:09 PM
pajero1987
Posting Freak

Upravu si Edise, ovaj fazon ne bi prodao u Bosni, ali odlicno mu je poslo u SLO...

02-09-2008 10:00 AM
Brzi
Member

ja sad odo' na butmir da uzmem koju joju Very Happy

Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
02-09-2008 10:10 AM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  EU i vize... chance 9 582 11-01-2006 07:54 AM
Last Post: pajero1987
  Slovenija u EU Katz 3 321 05-21-2004 07:59 PM
Last Post: Kenno

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites