|
Brane...
|
| Author |
Message |
Faruk
Unregistered
Group: Unregistered / Not Logged In
Status:
|
ma nema zime
|
|
| 02-25-2004 06:57 AM |
|
|
Saka
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
RE: Brane...
BRANE KÜZMIC
Evo sada naletih na stranicu o Branetu pa posto me Zlatan Perusinovic proziva da i ja pokusam dati svoj sud na tu temu a progovorio bih i o nekim drugim stvarima par rijeci.
Jednostavno treba pogledati Godisnjak FIA za 1985 godinu pa ce se vidjeti da je Brane
-jedanaesti u generalnom plasmanu takmicara za tu godinu
-peti u svojoj klasi
-najbolji amaterski takmicar Europe po izboru FIA
U isto vrijeme je bio sampion Jugoslavije u generalnom plasmanu i svojoj klasi.
Najbolje rezultate te godine je postigao na takmicenjima u Jugoslaviji, Bugarskoj i Poljskoj (taj nastup mu je „sredio“ Janez Dolenc).Na takmicenju „Zlatni pjasci“ u Bugarskoj sam ga imao prilike vidjeti uzivo u akciji.To takmicenje se bodovalo za Sampionat Europe sa koef. 10 i on je bio treci u generalnom plasmanu.Dobar plasman je ostvarila i Romana Zrnec koja je bila sedma i osvajacica „damskog kupa“.
Ovi uspjesi su mu donijeli angazman u tvornickoj ekipi iz Novog Mesta a preko toga i u ekipi Renaulta za Europu.Sve ove uspjehe je postigao sa vozilom Renault R 5 Turbo grupe B.Od nasih takmicara je imao najbolje uslove za treniranje jer je imao isti automobil za trening i finansijsku podrsku tvornice iz Novog Mesta.
Godine 1984 je dobio Bugalskog na YU rallyeu i to dosta ubjedljivo (a i neke druge).Vozili su potpuno iste automobile.Neki ce reci da je to bio „domaci teren“ za Braneta ali na stazi koja je duga oko 400 km nema domaceg terena i odlucuju samo dobre zabiljeske a tu je bio nenadmasan njegov suvozac Rudi Sali.U arhivi posjedujem jedan kraci film (oko 35 min) sa BBI Bulozi gdje se vide gotovo svi takmicari na jednom dijelu tog brzinca.Film je snimio Danko Petronijevic, u digitalnoj je formi pa cu ga jednog dana postaviti na forum da oni stariji se sjete dobrih starih vremena kada su nam takmicari iz citave Europe dolazili u pohode, na takmicenja koja smo mi organizovali u Sarajevu i okolini.
Sto se tice Sainza znam da ga je tri puta dobio na makadami (ali ne na „domocim terenima“) i mislim da je Brane najbolji makadamski vozac u bivsoj drzavi.“Uzimao“ je redovno i ostale takmicare na toj podlozi.Svi znamo da je poslije Bugalski postao tvornicki vozac ali licno mislim da je Brane bio bolji.Sto on nije postigao jos i vise kriva je cinjenica da je poticao iz Jugoslavije a ona je u ono doba bila manje i nevaznije trziste od Francuske, domovine Bugalskog.Uostalom, iz „Istocne“ Europe se moze nabrojati samo nekoliko vrhunskih takmicara: Ferjanc, Krupa, Jarosevic, Cubrikov, Kolev i gotovo niko vise.
Iskoristicu ovu priliku i da kazem koju rijec o organizovanju rallye takmicenja kod nas.
Sto se tice organizovanja auto takmicenja (pogotova na visim rangovima) moramo shvatiti da smo mi jedna mala i nevazna zemlja u tim relacijama i da nemamo dovoljno novca za takvo nesto.
Zato su mi sada smijesne price oko organizovanja rallye takmicenja u nasoj zemlji.Za informaciju, na YU rallyeu 1984 god je na stazi bilo angazovano, gotovo u isto vrijeme oko 1000 (hiljadu) ljudi – sportskih funkcionera, redara, vatrogasaca, hitne pomoci, mjerioca vremena, vezista, obezbjedjenja itd a to je samo jedan mali dio ogromnih troskova.Naravno ovo je samo za velika takmicenja, ali i za malo takmicenje treba angazovati sto ljudi.Za ilustraciju u svih sedam godina koliko se organizuje Sampionat BiH u automobilizmu na brdskim stazama takmicari nisu presli vise kilometara i potrosili vise vremena nego na dva dana voznje YU rallyea 1984 godine (vozila se 42 brzinca od kojih je najduzi imao vise od 30 km makadama).Prosjecno vrijeme voznje u BiH Sampionatu je oko 3,5 min – ovo je samo nekoliko podataka za ilustraciju.To je izvanredno uocio Kapara u svojem dosadasnjem javljanju jer organizovati jedno rallye takmicenje je kao organizovati nekoliko brdskih trka u isto vrijeme.„Kraljica automobilizma“ je inace poznata kao najskuplji vid auto sporta (na bilo kojoj razini) i mi jednostavno nemamo dovoljno novca za jednu takvu organizaciju.Sto je jos tragicnije nemamo ni grupu ljudi – sportskih funkcionera koja bi to sve osmislila i provela u djelo jer ima hiljadu poslova koje treba smisliti i u isto vrijeme izvesti.Zato bi najbolje bilo da se posvetimo sto boljoj organizaciji vec postojecih takmicenja i sampionata jer u tome lezi buducnost BH automobilizma..Odnos troskova brdsko brzinskih takmicenja/rallye takmicenja je otprilike najmanje 1 : 10 ili i vise i o tome sada ne treba misliti ali se zato moze sanjati nekada za buducnost kada budu bolje prilike.
Pozdrav,
Saka
|
|
| 03-02-2006 06:59 PM |
|
 |
zlatan
Member

Status:
|
Pozdrav Saki od Zlatana.
Nije bilo "prozivanje" u pogresnom smislu.Razlog je bio taj da te ja smatram najinformisanijim bivsim takmicarem,sportskim funkcionerom i ljubiteljem auto moto sporta na prostorima ex Juge.Mislim da tvoje poznavanje materije i filmovi koje imas u arhivi mogu biti korisni u obrazovanju mladih a i da dio Bosansko-Hercegovacke istorije ne ode u zaborav.A taj YU rallye je bio vrhunac u BiH auto moto sportu.
Pozdrav
|
|
| 03-03-2006 07:51 AM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Bravo za vadjenje ove teme iz "naftalina", iz svega ovoga, kao i iz "onih proslih" vremena se moze samo nauciti... I to puno...
Nije svijet nastao juce, niti se trke na brdovitom Balkanu voze od '99...
Ima jos puno ljudi koji su nekad aktivno ucestvovali u svemu tome, i mogli bi puno pomoci, samo ih moramo "progurati" umjesto ovih sadasnjih "strucnjaka"...
|
|
| 03-03-2006 09:24 AM |
|
 |
Saka
Junior Member

Status:
|
zlatane,
ja i nisam shvatio da me bukvalno prozivas, nego je to bilo u pozitivnom smislu.
mislim da je najvece auto-takmicenje u BiH bilo odrzano 1985 kada je vozen YU rally. tada je bilo 11 brzinaca u 4 kruga, tj. 44 brzinca od kojih ni jedan nije bio otkazan. startna lista je bila impresivna jer je na njoj bilo i vozaca sa FIA "B" prioritetom koji su vozili za tvornicke ekipe.
za period od 1968 - 1985 godine pise nesto malo i dosada sam napisao preko sto stranica da ostane za historiju. skupljam slike iz tog doba i molio bih ako ih neko ima da ih postavi.
hvala unaprijed,
saka
|
|
| 03-03-2006 06:00 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
.To je izvanredno uocio Kapara u svojem dosadasnjem javljanju jer organizovati jedno rallye takmicenje je kao organizovati nekoliko brdskih trka u isto vrijeme.
Za one koji ne znaju Saku,pravog tersa i namcora,ovo kad nekoga pohvali i podrzi je veliki kompliment.Zato jedno veliko HVALA.A drugo hvala je sto jos ima onih koji me ovako zovu.Ovako me niko nije nazvao od 1975 i mislio sam da vise nema zivih svijedoka onog vremena  
U znak zahvalnosti sve cu uciniti da ti dam tvoje slike sa Monte Carla 1972 i sa Jahorine sa Baukom
This post was last modified: 03-03-2006 09:21 PM by tata.
|
|
| 03-03-2006 08:32 PM |
|
|
Saka
Junior Member

Status:
|
Iz BH historije:
Oni stariji da se podsjete događaja u kojima su učestvovali, a mlađi da vide kako se to onda radilo.
(neobjavljeni dio iz intervjua 2002.godine)
Auto: Možete li nam opisati detaljnije to takmičenje?
Sakić: Takmičenje se održavalo od četvrtka do nedjelje s tim da su vožnje bile u petak i u subotu(20.-22.09.1985). Ukupna dužina takmičenja je bila 923 km što je gornja granica za takmičenja tog ranga. Dakle, svaki dan se vozilo po oko 460 km uz prosjeke uz oko 60 km/h što baš i nije bilo lako zbog konfiguracije staze. Samo takmičenje je bilo organizovano tako da su vozači morali napraviti četiri kruga po stazi i preći 44 BBI na 11 lokacija u okviru dvije etape.Brdsko – brzinski ispiti su bili: Trebević-dugi, Jahorina (Podgrab- vrh Jahorine), Kozija ćuprija-Vasin han- Vučija luka, Romanija I, Koprivice (na Romaniji), Igman-Bjelašnica, Kalovita brda (Pale), Bulozi, Jahorina-Trebević-Brus, Romanija II i Trebević-kratki.Brzinski ispiti su bili dugački od 3 pa do preko 30 km,neki su bili sa makadamskom podlogom, pojedini sa asfaltnom, dok su najzahtjevniji bili sa obje vrste podloge. Postignuta vremena su se mjerila sa tačnošću od 1/1000 sec. i to sa tri neovisna sistema mjerenja vremena- dva elektronska i jedno ručno pomoču štoperica, tako da ni jedan brzinski ispit nije otkazan. Obrada postignutih rezultata kompjuterski se vršila u firmi ZOI 84, a knjiga rezultata svakom takmičaru je uručena prilikom svečanog proglašenja koje je obavljeno u hotelu „Holiday Inn“ gdje je takodje bilo smješteno zatvoreno parkiralište izmedju dva dana vožnji..Na takmičenje je startovalo 66 posada a na cilj ih je došlo 30(ili oko 46%).Kilometraža koju su takmičari napravili na BB ispitima je največa do sada na svim održanim YU takmičenjima.Rallye je od mogućih 140 dobio 138 bodova. Usporedbe radi, recimo da je Ciparski rallye te godine dobio 96 bodova, a danas se vozi za Prvenstvo svijeta. Delegat je bio iz Monte Carla Michel Boeri i od njega smo dobili sve pohvale kao dobri organizatori.
Ja sam bio specijalni savjetnik (zbog toga je sam u to vrijeme bio Disciplinski sudija za auto sportove Odbora za auto-moto sport AMSJ) zadužen za stazu na kojoj je bilo raspoređeno oko 1000 službenih lica: policija, vatrogasci, hitna pomoć, sportski funkcioneri, sudci. razne specijane službe itd. Dobro sam poznavao stazu jer sam u njenoj izradi učestvavao sa Mališom Vučkovićem iz beogradskog „Akademca“ kome sam asistirao tokom gotovo jednogodišnjih priprema staze za takmičenje.Največu poteškoču u radu mi je iziskivala izrada vremenske table takmičenja jer je trebalo uskladiti više aktivnosti u isto vrijeme, napr. održavanje tri brzinca u isto vrijeme – BBI Kalovita brda, Bulozi i Vasin (Gazin) Han. Direktor trke bio je Goran Bilan, koji je danas podpredsjednik Odbora za sport BIHAMK-a.Direkciju takmičenja su osim Bilana i mene još saćinjavali Zlatan Galić-Gale, Mišo Bauk i Miroslav Milutinović (sekretar Direkcije kome su u radu asistirali Zlatan Perušinović i Zlatko Kapetanović, savezni sportski funkcioneri) iz Sarajeva te Aleksander Maksimović iz Zagreba , Janez Dolenc i Sašo Stančič iz Ljubljane , Milan Jokić , Aleksandar-Saša Mirković i Mališa Vučković iz Beograda.Delegat Komisije za rallye AMSJ je bio Rok Freyer iz Ljubljane. Da je sve funkcionisalo savršeno pokazuje broj osvojenih bodova.
Dvojica takmičara su bila naročito zapažena, Jochen Kleint sa savozačem Wernerom Hohenesterom, tvornički vozač Golfa GTI grupe ''B'' koji je tada otkazao “Rallye San Remo” da bi vozio u Sarajevu, naravno po direktivi tvornice.On je te godine bio i pobjednik u generalnom plasmanu i u svojoj grupi.
Drugi vozač bio je Philippe Bugalski koji je vozio Reno 5 GT turbo grupe ''B'', a sada vozi za tvorničku ekipu Citroena na svjetskom WRC prvenstvu. Te 1985. godine sudjelovali su takmičari iz 15 država na tom takmičenju. Neki od njih su bili poznati evropski takmičari: Patrick Snyers (Belgija-Lancia Delta Int), Blažej Krupa (Poljska-Reault 5 GT Alpine Elf), Atilla Ferijanc (Mađarska-Renault 5 GTI Alpine), Robert Droogmans (Belgija-Porshe 911 SC), Dario Cerrato (Italija-Lancia 037 VX), Fabrizio Tabaton (Italija-Lancia Delta Int), Brane Kuzmić (Slovenija-Renault 5 GTI Turbo) dok su za Damski kup borile Elena Nikolova iz Bugarske i Romana Zrnec iz Slovenije
Isto se odnosi i na 18.YU Rallye koji je vožen godinu dana prije od 14-16.septembra i na kome je pobijedio Franz Wittmann sa suvozačem Jorgom Patermannom sa vozilom Audi Quattro.Takmičenje je te godine bilo dugačko 792 km sa 42 BBI u ukupnoj dužini od 344 km.Na startu su bile 62 posade dok ih je takmičenje završilo njih 40 (gotovo 65 %).
Na mene najveći utisak od domaćih takmičara je ostavila posada Osenk Želimir i suvozač Dragan Crnadak koji su oštroj konkurenciji domaćih posada zauzeli treče mjesto u „nacionalnoj klasi“ do 785 ccm sa fičom.Treba znati da su oni uspješno odvozili 42 brzinska ispita i prevalili teške makadamske dionce uz visoke brzinske prosjeke.Od ostalih posada iz Sarajeva odlične rezultate do momenta odustajanja sa takmičenja ostavario je Fadil Kadić sa suvozaćem Nedom Maričićem na vozilu Porsche 911 SC koji su bili treči u svojoj grupi (pobijedio je Robert Drogmans sa Porscheom 911 SC iz Belga teama).Još bolja je bila posada Neven Vukasović i suvozać Duško Ločki na vozilu VW Golf GTI koji su do odustajanja bili drugi u klasi uz nekoliko vrlo dobrih vremena na brzinskim ispitima.Pobjednik je bio Jochen Kleint koji je te godine bio pobjednik u generalnom plasmanu, svojoj grupi i klasi.
Auto:Kakva je bila saradnja sa sponzorima?
Sakić: Odlična. Mnogi sponzori su prepoznali važnost takmičenja pa su nas podržali.Nekoliko stotina raznih oznaka i signalnih tabli nam je po propisima Medjunarodne automobilske federacije (FIA) napravila Tvornica bicikla „Lasta“ sa Ilidže.Startna i ciljna rampa su bile napravljene na platou KSC Skenderija.Hotel „Holiday Inn“ nam je ustupio svoje prostore za potrebe Direkcije takmičenja, press službu kao i za završnu ceremoniju proglašenja rezultata.“Energopetrol“ je sva takmičarska vozila, prateče ekipe i službena vozila snadio potrebnim gorivom.Imali smo odličnu saradnju sa SUP-om, bolnicama i vatrogascim.Saradnja sa firmom ZOI 84 je ipak bila najvažnija i praktično neprocenjiva jer bez nje ne bi bilo takmičenjaZa te potrebe smo dobili 80 vozila Mitsubishi i svu potrebnu mjernu tehniku i radio opremu sa repetitorima.
Pozdrav,
Saka
|
|
| 03-04-2006 07:36 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
I sve ovo amaterski sa mnogo,mnogo ljubavi za sport i entuzijazma.Nikom tada nije padalo na pamet da iz svega ovoga nesto materijalno izvuce.
Koliko smo samo noci proveli ustimavajuci satnicu kako bi Saka sve to doveo do savrsenstva.Najteze je bilo uklopiti Vasin Han na kome je gotovo cijelo vrijeme,bilo takmicenje.Bile su neke procijene da je reli pratilo 50000 gledalaca koji su sa satnicom u rukama i sami letili sa brzinca na brzinac.
Citav reli vozio sam jedan od predvozackih auta i nikad necu zaboraviti nase euforicno odusevljenje kada se sve zavrsilo onako kako smo to sanjali i kako je Saka do detalja isplanirao.Na veliku zalost od relija sam vidjeo veoma malo.Iz predvozackog auta vidjela se samo masa gledalaca koji su sa nestrpljenjem ocekivali dolazak auta iza mene.Ne znam,ali mi se cini sada da ih je bilo ne samo mnogo vise nego sada nego su bili i mnogo bolje informisani i upuceni u ovaj sport.Hijade biltena sa rezultatima je podjeljeno gledaocima i imao sam utisak da su svi vrlo dobro znali sta gledaju i sta znace rezultati koji se objavljuju.
1995 prvi put izlazim iz Sarajeva,odlazim u Sloveniju i naravno odmah peti dan na trku u Sevnicu.Tu odmah srecem mnogo prijatelja koji su naravno sretni sto me vide zivog a odmah nakon toga ide cestitanje Roka,Sustera i ostalih na organizaciji relija.To su stvari koje se pamte cijeli zivot
Zato sada imamo Elmedina na celu BIHAMKa koji nakon ,,odlicne,, organizacije trke na Igmanu zauzme poziciju na pocasnom mijestu i ponasa se kao Tito da bi mogao od svih dupeljubaca,vec spomenutih u ovom podforumu,primati cestitke.FUJ
This post was last modified: 03-04-2006 10:12 PM by tata.
|
|
| 03-04-2006 09:58 PM |
|
 |
boris
Member

Status:
|
Ima nas jos koji smo ucestvovali u organizciji Yu relija 1984.Ja sam sedam dana pred reli luftao iz skole,masinske,koja je bila preko puta Holiday inn-a,i radio u direkciji relija.Zaduzio sam fotokopir i po citav dan radio.A bogami se i zaradilo,jer je dnevnica bila dobra.Odgledao sam mozda 2-3 brzinca sve skupa.Moram napomenuti da je Neven 1 dana bio plasiran ispred Kizmica,ali je drugog odustao zbog pucanja homokinetickog zgloba.Sto se tice Fantoma,zamalo da se desi da drugog dana nestartuje,jer je suvozaca toliko iscjedio i isprepadao,da je ovaj drugi dan bukvalno ubacen i svezan u ficu.
Kapara ima jos zivih svjedoka.Conjo ti je upravo stigao u Sa.Kaze mora te potraziti,nesto u vezi bagavih prstiju.
|
|
| 03-04-2006 10:44 PM |
|
 |
tata
Posting Freak

Status:
|
Kapara ima jos zivih svjedoka.Conjo ti je upravo stigao u Sa.Kaze mora te potraziti,nesto u vezi bagavih prstiju.
Ko ga j......
Sada nas je cetvorica Kapetanovica.  
This post was last modified: 03-04-2006 10:57 PM by tata.
|
|
| 03-04-2006 10:52 PM |
|
 |
|
|