|
CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE
|
| Author |
Message |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE
Evo znam da nije igra sa autima, al nisam mogo da vam je ne pokazem.
eeeee igra je za 10, ja evo vec 5 dana ne spavam...
Probajte, necete pozaliti!!!
Evo i recenzija, pa kome se da nek procita...
Od kako se pojavio na tržištu prije pet godina, serijal Call of Duty je u toliko odličnih momenata definirao sebe kao jedan od najprepoznatljiviji i najigraniji FPS serijal, bilo da se radi o samostalnoj igri ili odličnom multiplayeru. Intenzivna akcija sa gomilom neprijatelja u uvijek odličnom grafičkom i zvučnom paketu oduvijek je svojim sadržajem stavljala u stranu linearnost igre. Odlični razvojni studio Infinity Ward koji stoji iza većine igara iz ovog serijala uvijek je znao izvuči najbolje, a dugoviječnost CoD igara dovoljan je pokazatelj njihove odlične kvalitete. Novi je nastavak po imenu Call of Duty 4: Modern Warfare donijeo značajne promjene u serijalu no IW je još jednom uspjeo zadržati originalni stil CoD igara i napraviti još jedan odličan posao.
Call of Duty 4: Modern Warfare predstavlja jedan od najboljih FPS naslova koje ćemo vidjeti u ovoj, a možda i u slijedećoj godini. Igra, ako i sve, ima svojih nedostataka no teško ih je i spominjati u odnosu na odličan sadržaj koji se igračima nudi. Gomila neprijatelja i napeti borbeni dijelovi i dalje su glavne karakteristike igre. Novi je CoD 4 promjenio vrijeme radnje te se iz iskorištenog Drugog svjetskog rata prebacio u moderno doba donoseći igračima drukčije okruženje i moderne igračke koje će nam biti na raspolaganju. Radnja koja nema previše intrigantnih zapleta ni dubinu govori o gomili ukradenih nuklearnih bojevih glava i srednje-istočnim teroristima koji su počeli osvajati gradove i prijete svjetskoj sigurnosti. Kao i u prošlim igrama, pratiti ćemo priču kroz dva lika, američkog marinca i pripadnika britanskih specijalnih SAS postrojbi.

Dva lika će se naizmjenično mijenjati kroz seriju kraćih nivoa koji čine singleplayer kampanju igre. Moramo naglasiti da je SP kampanja jednostavno iznenađujuće kratka nudeći igračima oko 5-6 sati igranja na REGULAR postavkama. Ako igrate igru dok je ne završite, posebno ćete osjetiti na kratkoći ovog naslova no kvaliteta igre na neki način umanjuje ovu činjenicu. CoD 4 je i dalje prilično linearna igra bez previše mogućnosti za sporednim riješenjem no intenzivna akcija nabijena odličnim trenutcima borbe stavlja linearnost u stranu. Odličan gameplay igrače stavlja u različite pozicije sa različitim zadacima koji poboljšavaju raznolikost kratke SP kampanje. Iako se uvijek zna gdje treba ići i što treba raditi, napredak kroz teren obilježen je gomilom neprijatelja koji se odlično i profesionalno ponašaju na terenu. Ono što se brzo primjeti je da nema borbe na otvorenom terenu te da će igrači u velikoj mjeri prelaziti nivo iz jednog zaklona u drugi. Rezultat je ovo poboljšanog neprijateljskog AI-a koji također ne izlazi na otvorene prostore i u velikoj mjeri zabarikadiran koristi teške strojnice i RPG bacače. Isi je slučaj kod prijateljskom AI-em gdje se vojnici ponašaju nevjerojatno profesionalno, ne zaklanjaju pogled, paze na vas te viču i žive poput stvarnih vojnika u stvarnoj borbi. Takva atmosfera i intenzivne bitke sa sobom nose pojam - prijateljska vatra koja u ovom naslovu nije nepoznanica niti rijetka stvar. U dosta je slučajeva teško razlikovati na kojoj su strani likovi u koje pucate, i zbog sličnih uniforma i zbog ponekad kaotične situacije između polurazrušenih zgrada. Teže je prepoznati neprijatelja u takvim situacijama nego kada u noćnom letu dajete podršku iz AC 130 avionskog topa ili strojnice (odlična stuacija u jednom nivou) svojim trupama na zemlji. Nažalost, kao i u prijašnjim CoD naslovima prijateljska se vatra ne tolerira pa ćete morati krenuti od početka snimljenje pozicije. Jedan se neprijateljski lik ipak razlikuje od svih ostalih. Pametni teroristi koriste opake pse koji će vas, dođu li do vas, rastrgati u tren oka. Kada pas skoči na vas imate dvije sekunde vremena da pomoću MELEE ATTACK naredbe slomite vrat krvoločnoj životinji no najbolji je izbor ubiti ga prije nego skoči na vas. U svom tom kaosu rata dobro će pomoći kompas koji vam odlično i jednostavno služi pokazujući zadane ciljeve i više nego odlične kontrole koje su uvijek krasile CoD igre.
Iako je SP kampanja igre prekratka, napunjena je odličnim i raznolikim nivoima te zadacima koji se protežu od zračne avionske i helikopterske podrške, tajne ili globalne napade na terorističke lokacije ili cijele gradove, pritajene prolaske kroz neprijateljsko područje ili eliminacije terorističkih čelnika. Posebno se moramo dotaknuti nekih od impresivnih dijelova igre koje samo možete sa divljenjem promatrati. Zadnji trenutci života jednog od dvojice glavnih likova, pripadnika britanske SAS jedinice nakon detonacije nuklearke te i sama detonacija koju promatrate iz helikoptera, impresivni su dijelovi igre koji su odrađeni sa nevjerojatnim trudom. Prolazak kroz neprijateljski teritorij gdje teroristi i oklopno vozilo prolaze pola metra od vas te eliminacija terorističkog vođe sa ogromne udaljenosti (uspjeli smo mu iz prve otkinuti ruku no bilo je dovoljno) jakim snajperom samo su neki od odličnih trenutaka ove igre.

Oružje i oprema su prava poslastica u igri, a ima ih u izobilju. Moderno naoružanje ipak nije pokvarilo kvalitetu intenzivne borbe karakteristične za CoD naslova nego je samo poboljšalo gameplay uvodeći par odličnih karakteristika i mogućnosti kao što je zvanje zračne podrške, a posebno balistika. Fenomenalna balistika u igri omogućuje efektno probijanje različitih drvenih, limenih ili zidanih površina pri čemu igrači mogu ukloniti prijetnju u zaklonu. Efektnost naravno ovisi o kalibru, udaljenosti i materijalu prepreke no svakako je osobina koja je odrađena na rijetko viđen način. Igra obiluje granatama koje igrači mogu pokupiti i baciti nazad te bljeskalicama sa kojima treba biti oprezan gdje i kada ih se baca. Puno novih i odličnih stvari u igri siguran su pokazatelj napretka u CoD serijalu.
Kratku će SP kampanju vrlo brzo zamjeniti nevjerojatno dobar multiplayer. Brzo poslije izlaska pojavila se gomila servera koji će ovaj MP obilježiti kao izuzetno dugotrajan. Dovoljno dobar pokazatelj je i Xfire servis koji iz dana u dan biilježi znatan porast broja igrača koji su oduševljeni ovim dijelom igre. Prepun novih dodatak i mogućnosti, MP igračima nudi 16 mapa od kojih su i najmanje dovoljno velike i odlično dizajnirane sa podrškom do 32 igrača za PC verziju. Iako su mečevi bazirani po klasama nisu ograničeni na zadatke nego na startno naoružanje i opremu te posebnim sposobnostima (PERKS). Raznolikost Perksa daje igračima slobodu u onome što im najbolje leži, a odnose se na opremu kao npr. na bacače raketa, specijalne eksplozive no u većoj su mjeri predstavljeni kao posebne mogućnosti. Neki od njih npr. omogućuju dublju penetraciju metka kroz tvrđe površine, skrivanje igrača pri aktiviranju neprijateljskog satelita ili vam omogućuju da aktivirate bombu sekundu prije nego što umrete. Igrači sudjelovanjem u mečevima skupljaju bodove sa kojima otključavaju dodatne Perkse i naoružanje te povećavaju svoj rank što im daje veće mogućnosti pri oblikovanju svoje klase.
Klasičnim tipovima igranja (DM, TDM) se pridružuju razni tipovi bazirani na zadacima kao što su Domination ili Sabotage te Free for All u kojemu nema pravila i svako igra za sebe. Posebno interesantne su dvije verzije unutar pojednih tipova igre. Radi se o gameplay vrstama Old School i Hardcore sa kojim igra postaje još različitija. Old School koristi stara MP pravila gdje su skokovi pojačani i gdje ćete prvo izgubiti sve udove, a tek onda umrijeti dok je Hardcore namjenjen veteranima pri čemu je HUD izbačen, a jedan je metak dovoljan za smrt.
Oni koji probaju ovaj MP ubrzo će shvatiti njegovu nevjerojatnu kvalitetu. Odličan gameplay, puno mogućnosti te zadivljujuća tehnička izvedba ovog dijela igre već su na početku odredili dugotrajan život na gomili servera u kojemu čemo uživati narednih nekoliko godina.

Grafika:
Sve ove odlične karakteristike koje smo spomenuli dolaze u paketu sa izuzetno impresivnom grafičkom i zvučnom prezentacijom. Detaljni nivoi sa karakterističnim objektima ukomponirani su uz sa lijepim detaljima i efektima. Zvučna je pozadina još bolja i napetija sa odličnim zvučnim efektima koji se mijenjaju ovisno u kojem se okruženju nalazite. Tehnički, igra nekada je zahtjevna i zna uzrokovati trzavice no u MP-u ni najmanje. Infinity Ward je i u ovom dijelu napravio odličan posao donoseči grafički impresivnu igru prepunu detalja i te sa nekolicinom rijetko viđenih prizora.
Zaključak:
Što reći nakon svega ovoga. Ne trebamo se ni truditi preporučiti ovaj naslov. Iako kratka u SP dijelu, Call of Duty 4: Modern Warfare će svojim impresivnim sadržajom i nevjerojatno bogatim dobrim multiplayerom osvojiti sve koji ju probaju. Prepun impresivnih i prelijepih dijelova ovaj je naslov nešto što se ne propušta.
Preuzeto sa Gaming.hr
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 11-16-2007 01:09 PM |
|
|
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
RE: CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE
uh, a bas se ostrim da sa ortacima odem u igraonicu
jaao, sto cemo se krcamo
The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
|
|
| 11-16-2007 01:24 PM |
|
 |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
jaao, sto cemo se krcamo
Dodji na BiHnet server, tu ja igram i moj Clan.
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 11-16-2007 01:53 PM |
|
|
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Group: Administrators
Status:
Away
|
Jest vala slazem se stara dobra zaraza u novom izdanju , vala svaki dio je sve bolji i bolji
Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
|
|
| 11-16-2007 01:56 PM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
jaao, sto cemo se krcamo
kako sa krekovanom igrom?
The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
|
|
| 11-16-2007 03:04 PM |
|
|
BMW-E30
Senior Member

Status:
|
jaao, sto cemo se krcamo
e bas je extra,javicu ti kad se conectujem na server.
Momentalno igram Battelfield 2 i tu sam stvarno zadovoljan.
7 dana jos i pocinje ludilo
|
|
| 11-16-2007 05:28 PM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
jaao, sto cemo se krcamo
kako sa krekovanom igrom?
Bez problema ide i sa ckack-ovanom verzijom... Kod mene u klubu se to puca vec "odavno"
Mirza Kalajdžisalihović
|
|
| 11-16-2007 05:54 PM |
|
|
beCCCCa
Member

Status:
|
|
|
| 11-16-2007 08:49 PM |
|
 |
prelude za lude
Posting Freak

Status:
|
Koja konfiguracija je potrebna da igra ide na max kvaliteti?
HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
|
|
| 11-16-2007 08:55 PM |
|
|
beCCCCa
Member

Status:
|
Uuuuuuuuuuu e pa treba ti jedan opak komp, jedno 4-5GHz , jedno 4GB rama graficka Ge Force 8800 uglavnom nesto uber
|
|
| 11-16-2007 09:19 PM |
|
 |
|
|