|
chip tuning
|
| Author |
Message |
cenga
Posting Freak

Group: Registered
Status:
|
RE: chip tuning
Ja sam o dasteku za sada cuo sve najbolje ..... i par ljudi koji su svoj chip(valjda se moze prenositi) iz jednog u drugo auto prebacili, mape su naravno promjenjene...
Peugeot 206 X-LINE PACK 1.4 HDi
|
|
| 12-26-2006 09:29 PM |
|
 |
fastmf
Hota Racing

Status:
|
DBILAS DYNAMIC pogledaj
and the road becomes my bride.....
i"ve stripped of all but pride so in her i do confide....
and she keeps me satisfied........
|
|
| 12-27-2006 09:06 AM |
|
 |
komar
Senior Member

Status:
|
zanima me chip tuning tj. uopste ne znam dovoljno o tome sta dobivam sta gubim isplati li se ? (honda civic hatchback 95.g. 1.4 16V)
Ajd ti malo pogledaj ispod habe, ako je auto 95god. to ti je 5gen. civic, a motor ti je sigurno 1.5 16v jer u 5gen. nije iso 1.4!
Oznaka motora bi trebala biti D15B2, a ECU ti je P04(OBD0) i nemozes svoj auto drugacije chipat osim sa piggyback tipa Dastek, samo nemoj ocekivat vise od oko 5hp bez veci zahvata!
http://www.hondafanclub.hr
|
|
| 12-27-2006 06:08 PM |
|
|
komar
Senior Member

Status:
|
ubiti tebi se najvise isplati nac, MPFI usisnu granu(D15B7 ili D16Z6) ,razvodnik paljen sa D15B7, te instalaciju motora D15B7 ili D16Z6 motora, a ecu od D15B7 ili pak ECU: P30(Civic Vti) ili P28(Civic Sohc Vtec 125hp) te jednog od ova dva nachipati
|
|
| 12-27-2006 06:51 PM |
|
 |
MAZAMALI
Senior Member

Status:
|
Pogledaj na http://www.dastek.hr/hr/index.html
Razgovarao sam s čuvjekom koji radi tamo, to te dođe oko 500EUR, a dobiješ 15-20KS na motor od 90.
nemoguce apsolutno......5%-10%(snage motora) se moze dobiti chip tuningom i ni konja vise.....a to sto pise PIH ...nide veze .....
http://www.amknitro.com
|
|
| 01-05-2007 06:20 PM |
|
 |
komar
Senior Member

Status:
|
Razgovarao sam s čuvjekom koji radi tamo, to te dođe oko 500EUR, a dobiješ 15-20KS na motor od 90.
nemoguce apsolutno......5%-10%(snage motora) se moze dobiti chip tuningom i ni konja vise.....a to sto pise PIH ...nide veze .....
A cuj moraju nekome prodat svoje proizvode 
Jel bi ti dao da cca.4000kn da ti neko kaze da ce tvoj civic od 90hp imat 95kp nakon "chipanja"(pod navodnicima jer se taj motor moze reprogramirat samo uz pomoc piggyback )
|
|
| 01-05-2007 06:58 PM |
|
|
HONDA
Member

Status:
|
Zasto je kod nas najpopularnija modifikacija taj famozni chip?
Ne kontam... Vecini raje je to prva stvar koja im padne na pamet.
Mit o magiji chipa treba da se razbije vise jednom i za sva vremena.
Zao mi je ljudi koji potrose finu lovu nadajuci se da ce im taj magicni chip pretvoriti auto u trkalicu a na kraju se silno razocaraju kad ne osjete nikakve razlike ili kad motor rikne.
Chip nije nesto sto se samo pristeka i voila - evo snage. Jednostavno chipanje vrijedi samo za pojedina auta, dok vecina ostalih nece vidjeti nikakve koristi ili ce vidjeti sasvim male dobitke.
Uostalom, mislim da smo vec diskutovali o chipanju... Ukratko, sve zavisi od motora i ostalih modifikacija.
U ovom slucaju, mozes ga chipati cim hoces ali dobitci ce biti sasvim minimalni tj. neprimjetni.
Ne bacaj tu lovu na glupost nego to ostavi za stvari koje ce ti stvarno dati snage. Dakle, za pocetak: usis zraka (ne samo filter nego kompletna usisna grana), izduvna grana i auspuh, bregaste, itd...
Komar ti je dao dobar savjet.
|
|
| 01-11-2007 02:02 AM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
i sta onda sta kad sve to promjenis????
Jel znas da bez chipa druge bregaste cine da auto cak losije ide nego na standardnim bregastim...
Chip tuning nije nikakav mit,to je realnosti isto kao i saznanje i pojam da se na nekim motorima minimalno osjeti razlika a na nekim i vise nego zadovoljavacuce.
Vec od 1800 ccm razlika sa cipom je primjetna i meni jos niko nije rekao da nema razlike.
Rekao sam milion puta da cu svakom vratiti pare i jos mu platiti ako kaze da nije zadovolaljn sa autom koje ja chipujem.
Za moga visegodisnjeg iskustva niko jos nije nezadovoljan bio,mislim i na NA motore.
Problem je sto o neki levati naruce sa ebaya cipove,stave i kazu da nema razlike.Toga trena krecu pricati kako za 30 eura koliko su platiti chip nisu dobili nista i kako je sve to laz i izmisljotina o chipovanju.E to je prevara i to je greska,mislim na kupovinu chipova na ebayu.
Onaj ko ista zna o motorima shvata kako chip tuning radi i jasno je da nema prevare.Dobitak snage nije upitan samo je o redu velicina rijec.
Ako se koriguje paljenje i pojaca gorivo mora se dobiti i snage,to je cista logika.
Najveci problem je sto o chip tuningu najvise pisu ljudi koji nikada u zivotu nisu uzivo ni vidjeli chip a kao sve o istom znaju iz rekla-kazala prica.
http://www.smchiptuning.com
|
|
| 01-12-2007 04:29 PM |
|
 |
HONDA
Member

Status:
|
Opa...
Ovako... znam kako cipovi rade, znam kako rade i piggy backs i stand alones, i lijevi i deseti. Znam tacno sta bi ti uradio na ovoj hondi.
Ti chipujes auta pa je normalno da ces ljudima reci da je to ok. To ti je hljeb. I na nekim autima se cak i isplati, slazem se. No, na ovom NE. To je moje iskreno misljenje i ti se ne moras sloziti. Ovaj bi vidio 5hp PLAFON (ako i toliko).
Ti rece: "Jel znas da bez chipa druge bregaste cine da auto cak losije ide nego na standardnim bregastim..."
hahahaha molim te reci mi da se zezas! Sve zavisi od motora, kompresije, od profila bregaste, ECU mapinga,itd.
"i sta onda sta kad sve to promjenis????"
E pa ONDA chipujes ako je to potrebno. Po pravilu, prvo treba da se uradi sve sto se planiralo raditi/mijenjati na motoru pa tek onda chip.
"Problem je sto o neki levati naruce sa ebaya cipove,stave i kazu da nema razlike.Toga trena krecu pricati kako za 30 eura koliko su platiti chip nisu dobili nista i kako je sve to laz i izmisljotina o chipovanju.E to je prevara i to je greska,mislim na kupovinu chipova na ebayu."
S gore navedenim se potpuno slazem, ali s ovim donjim ipak ne...
"Onaj ko ista zna o motorima shvata kako chip tuning radi i jasno je da nema prevare.Dobitak snage nije upitan samo je o redu velicina rijec.
Ako se koriguje paljenje i pojaca gorivo mora se dobiti i snage,to je cista logika."
E ne valja ti logika. Izvini.
To bi bilo super da je to tek tako jednostavno. Opet; zavisi od motora, ostalih modifikacija, dizajna usisne i izduvne grane, auspuha, karburatora, i tako dalje i tako redom. Ovakve stvari kad se rade, tj. kad se pravi chip za specificnu aplikaciju, prvo se pocne od dinamometra. Ustanovi se base-line pa se onda uradi ponovo nakon promjena. Na osnovu toga se ide dalje i radi preciznije tuniranje. A ne onako od prilike i od oka (pogotovo kad je u pitanju 500 eura).
Na ovom Hondinom motoru bez ikakvih drugih modifikacija chipanje se ne isplati.
Uostalom, znam Honde, znam kako reaguju na pojedine modifikacije. Radim to vec 11 godina.
Mojne se ti sta ljutiti, nista licno...
I jos uvijek ostajem zacudjen cinjenicom da vecina nasih ljudi prvo trce za chip. Pogotovo kad vidim neke koji ne znaju ama bas nista ni o chipovanju ni o svom autu a odmah se zalijecu za chip.
Vazno je da se nesto chipuje :-P
|
|
| 01-12-2007 09:13 PM |
|
|
HONDA
Member

Status:
|
Slazem se. Nemoguce...
This post was last modified: 01-12-2007 09:25 PM by HONDA.
|
|
| 01-12-2007 09:18 PM |
|
 |
|
|