|
Chip Tuning
|
| Author |
Message |
Dottore
Jel te baca..!?

Group: Registered
Status:
Away
|
Chip Tuning
Bilo, znam, al našao sam interesantno štivo:
Jos od nastanka prvog automobila i razvoja automobilizma kroz istoriju, ljudi su vrsili modifikacije motora. Na osnovu toga se moze reci da se ljudi vec veoma dugo bave tuningom. Naravno, sa razvojem tehnologije, kako je kontrolu rada motora preuzeo ECU, jedan od najlaksih nacina, bez komplikovanih i dugotrajnih mehanicarskih tuning prepravki, omogucio je chip tuning.
Pomocu chip tuninga moguce je znatno poboljsati performanse motora, povecati snagu motora, smanjiti potrosnju goriva, itd. i to sve na osnovu modifikacije softvera koji koristi ECU. Modifikacijom parametara u okviru softvera koji koristi ECU rad motora se optimizuje za trenutne uslove rada. Optimizovanje rada motora daje velike rezultate iz razloga sto proizvodjaci motora cine puno kompromisa i to iz sledecih razloga:
- ogromne razlike u kvalitetu goriva koje zavise od regiona do regiona, od zemlje do zemlje;
- razlicite norme vezane za emisiju izduvnih gasova moraju da se ispostuju i kod najlosijeg goriva;
- neredovno servisiranje i kontrola vozila;
- razliciti nacini voznje koji zavise od vozaca do vozaca;
- vremenski uslovi u kojima se vozi (ekstremno toplo ili hladno vreme);
- nadmorska visina na kojoj se vozilo vozi.
Pored navedenih razloga postoji i ekonomski faktor, koji je bitan proizvodjacima motornih vozila. On se ogleda u tome da je proizvodjacu najisplativije da pravi sto vece serije mehanickih delova i da mehanicki motori budu sto slicniji. Od kada se koriste ECU za kontrolu rada motora proizvodjacima motora je najisplativije da korigovanjem mapa/parametara rada motora u softveru menjaju performanse motora (maksimalan broj obrtaja, brzinu vozila, snagu vozila, ...). Koriscenjem ovako modifikovanih verzija softvera proizvodjaci najlakse i najjeftinije mogu da ponude razlicite verzije vozila po razlicitim cenama, sto samo uvecava zaradu proizvodjaca, a smanjuje troskove.
Kada se automobil doveze na chipovanje, profesionalci (ali iskljucivo profesionalci) stupaju na scenu i trude se da optimizuju rad motora uklanjajuci kompromise koje je proizvodjac uveo iz nekog razloga. Ovim se izvlace maksimalne performanse koje je predvideo proizvodjac u okviru sigurnih granica. Nakon chip tuninga na ovaj nacin, dobijate motor automobila koji je optimalno prilagodjen da postize maksimalne performanse u uslovima koji vladaju u nasem regionu (kvalitet goriva, prosecna nadmorska visina, vazdusni pritisak, klimatski uslovi, nacin voznje, itd.).
Pitanje: Da li je moguce ukloniti tuning chip, tj. vratiti originalni chip?
Odgovor: Da, vracanje originalnog chipa je moguce u svakom momentu. Cak je moguce istovremeno montirati i originalni i tunovani chip, pa ih menjati u toku voznje (u zavisnosti od rezima voznje).
--------------------------------------------------------------------------------
Pitanje: Koje prednosti omogucavaju periferni delovi za tuning (filter za vazduh, auspuh, itd.)?
Odgovor: Nakon chip tuninga, periferni delovi za tuning mogu samo potpomognuti i povecati efekte chip tuninga, i to na sledece nacine:
Sportski filteri za vazduh omogucavaju veci protok vazduha i omogucavaju da motor ima vise snage. Takodje, postoje jos dva bitna elementa koja su vazna kada se koristi sportski filter za vazduh. Kao prvo, bitno je reci da su sportski filteri dosta dugovecniji od obicnih filtera. Kao drugo, kod turbo motora, turbo punjaci lakse i rasterecenije rade, jer je protok vazduha kod sportskih filtera veci za 40% u odnosu na serijske filtere.
Kada se govori o auspuhu, prigusivacima i slicnim delovima koji se mogu nalaziti na izduvnoj grani, merenja snage motora su pokazala da isti chip sa razlicitim nadogradnjama izduvne grane ima veci obrtni momenat.
--------------------------------------------------------------------------------
Pitanje: U kojem opsegu broja obrtaja se najvise pokazuju povecane performanse automobila?
Odgovor: Sa nasim chip tuningom se oseca poboljsanje u snazi na bilo kom broju obrtaja. Ipak, najvece povecanje snage se oseca u donjem i srednjem opsegu broja obrtaja.
Pitanje: Da li ce nakon chip tuninga motor raditi na vecim temperaturama?
Odgovor: Radna temperatura nakon chip tuninga se moze povecati nesto malo (u trkackim uslovima). U proseku ovo povecanje iznosi negde izmedju 5-8 stepeni.
Pitanje: Da li se chip tuning (ECU – Tuning) moze detektovati prilikom servisa ili inspekcije?
Odgovor: Ne. Distributeri i servisi ne mogu da detektuju modifikacije softvera kod chip tuninga sa svojom opremom zato sto se kao polazna osnova za tuning koristi originalni softver koji se nalazi originalno u chipu pre tuninga.
Pitanje: Da li mi trebaju bolje kocnice i vesanje nakon chip tuninga?
Odgovor: Ne, nema potrebe menjati i poboljsavati vesanje i kocioni sistem nakon chip tuninga.
Pitanje: Kakva je potrosnja goriva nakon chip tuninga?
Odgovor: Potrosnja goriva zavisi od nacina voznje. Sa optimalnim chip tuningom, modifikacije i povecani obrtni moment uzrokuju smanjenje potrosnje goriva za oko 10%.
Pitanje: Da li chip tuning negativno utice na vek trajanja motora?
Odgovor: Jednom recju, NE.Optimizacijom rada motora modifikujuci parametre u granicama koje motor moze podneti bez ikakvih posledica. Ovo je moguce jer proizvodjaci motora cesto cine mnoge kompromise pri odredjivanju parametara rada motora, a takodje svi motori imaju veliku rezervu snage tako da bez problema mogu da izdrze nova podesavanja (chip tuning modifikacije) bez nekih negativnih uticaja. Ako automobil vozite normalno nece biti smanjenja veka trajanja motora. U slucaju da se automobil vozi mnogo pod velikim opterecenjem (situacija ako se automobil koristi za trke) zivotni vek motora se smanjuje u proseku oko 3-5%. Prakticno to znaci da sa trkackim stilom voznje umesto 500.000 km, vas motor ce izdrzati oko 480.000 km.
Pitanje: Sta je memorijski chip?
Odgovor: U osnovu svi moderni automobili koji imaju sistem za ubrizgavanje goriva koriste jednu vrstu kompjutera (ECU) koji je zaduzen da kontrolise protok i ubrizgavanje goriva, kao i paljenje. Program (softver) koji se koristi od strane ovog kompjutera je smesten na memorijski chip. Kompjuter ocitava program kako bi upravljao radom motora na osnovu aktuelnih parametara.
Pitanje: Zasto proizvodjaci motora i automobila ne rade chip tuning?
Odgovor: Program za neki motor se nalazi na memorijskom chipu. Ovaj program kompjuter moze samo da iscitava, dok se modifikovanje normalno ne moze uraditi. Proizvodjaci kada prave motor, tj. pisu program cesto moraju da prave dosta kompromisa. Oni moraju da naprave kompromise vezane za ekonomicnu potrosnju goriva, bez obzira koliko se kvalitetno gorivo koristi; automobil mora da radi pouzdano duzi vremenski period uz koriscenje najlosijeg goriva i bez odgovarajuceg servisiranja.
Ako redovno servisirate vas automobil na osnovu specifikacija proizvodjaca i koristite relativno dobro gorivo, postoji veliki potencijal za optimizaciju rada motora, tj. da se izvrsi modifikacija mapa parametara (chip tuning). Modifikacija mapa na memorijskom chipu ce vam pruziti povecanje snage motora, motor ce lepse i ujednacenije raditi, a i primeticete da se automobil krece zivlje i da je startniji…
Pri chip tuningu dobijate bolje performanse rada motora i to na sledeci nacin:
Obicni motori: Oko 10% povecanje snage motora i obrtnog momenta.
Motori sa turbo punjacem: Do 20% povecanje snage motora i 35% obrtnog momenta.
Turbo dizel motori: Do 30% povecanje snage motora i 40% obrtnog momenta.
Golf 3 G60 chipovan !
|
|
| 03-22-2006 11:04 AM |
|
|
KRVOLOK
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
|
| 03-22-2006 09:51 PM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
RE: Chip Tuning
Pitanje: Kakva je potrosnja goriva nakon chip tuninga?
Odgovor: Potrosnja goriva zavisi od nacina voznje. Sa optimalnim chip tuningom, modifikacije i povecani obrtni moment uzrokuju smanjenje potrosnje goriva za oko 10%.
Pitanje: Da li chip tuning negativno utice na vek trajanja motora?
Odgovor: Jednom recju, NE.
E ovako ja sam covjek realista i uvijek sam imao problema sa ovim sto pricaju tuneri.
Prvo krecemo od zdrave logike znaci dobijate vise snage remapiranjem ubrizgavanja u vrsnim brojevima obrtaja jer tu se otprilike postize max brzina i za nju nam treba max snaga. Ovako prvo ljudi koji sjede i prave automobile trose na milione i milione da bi dosli do ovih mapa i da bi utvrdili trajanje motora na nekim granicama normale i to su jednostavno ekspirementalnim putem dobija te mape ubrizgavanja. Znaci rijetko koji tuner ima milione da trosi u svoj razvoj cipova tj. da uzme motor sa cipom stavi na kocnicu i da vidi koliko ce izdurati na 100% opterecenju, 90%, 80% i tako dalje. E sada mi je jos najgori termin "optimizacija" pored toga sto sam gore rekao da na razvoju te tvornicke mape rade hrpe i hrpe ljudi sa hrpama love, veoma mi je tesko shvatiti da jedan tuner moze biti toliko silan i da to isto trosi. Znaci oni tvrde da je potrosnja manja ali dajte jedan test ili ista, mislim oficijelno testirano od strane nekih experata i onda nema frke.
Mrzim biti u pravu ali jesam potrosnja se smanji u pojedinim rezimima rada motora ali onaj peak snage pojede u razliku bez neke frke znaci ako volite voziti po crvenilu onda ce te veoma brzo znati da su vam prodavali maglu i pricu, potrosnja se vjerovatno malo smanji u nizim rezimima rada ali se sa tim gube i pojedine karekteristike kao sto je elasticnost, visak snage, itd.
Znaci meni je ova prica uvijek bila mutna i sve to to vam je kao da kada kupite 1 kg jabuka i odete kuci i iscjedite i dobijete 1 l soka od njih a onda vam neko drugi kaze da od njegovih 1 kg dobijete i vecu kolicinu ali vi dodjete iscjedite i skontate da je ovamo ovaj uzeo spricu i ubzizgavao vode u njih pa je i sam sok rijedak.
Znaci kada vam kazu onda bi bilo dobro da i ne skrecu malo sa istine, jer je kada se pojednostavni jednostavno vidljivo znaci imamo jace auto i brze i sve to ali to je napravila neka tunerska kuca a sa druge strane imam npr. Mercedes koji je tezak milijarde i milijarde on se je zajebao i nije vam htjeo to da uradi jer vas mrzi i jer on pravi automobile sebi iz ceifa .
E na kraju izdrzljivost opet ista prica veca snaga je prema ovome veca zbog veceg ubrizganog goriva u cilindarski prostor, samim tim je jednostavno veci pritisak i samim tim je vece termalno opterecenje radnih povrsina i samim tim se implicira kraci vremenski radni vjek bilo to 5, 10, 15, 20 % ali je kraci samo oni uvijek zaborave te tehnikalije.
Eto izvinjavam se zbog duzeg posta ali jednostavno uvijek tvrde potrosnja manja, snaga veca, izdrzljivost ista ali dajte jedan ali samo jedan hard test takvih masina znaci jedno auto koje je preguralo 100 000 km pa da vidimo da ga rastave i onog sto nije tuniran pa da vidimo racunicu vjerovatno ce biti blize ovom mom nego onom hvalospjevu tunerski kuca.
p.s.
Ovo bi definitivno trebali reci onima u F1 jer njima vazda fali snage i dobro im dosao jedan chip da sebi dignu jedno 10% snage a da im se smanji potrosnja a izdrzljivost ostane ista mozda su oni iz Renaulta chipovali svoj motor ha ha ha .
|
|
| 03-22-2006 10:47 PM |
|
 |
edinko
Posting Freak

Status:
|
mislim da to oni uveliko koriste,dok smo mi skeptici i raspravljamo se o tome.
naravno da veca tortura motora ima za posljedicu vece habanje motora,ali chipovanje ne utice na to jer samo optimalnije (tj. koristi drugacije parametre od fabrickih)pri ubrigavanju smjese goriva u procesu sagorijevanja.
samim povecavanjem pritiska (u max obrtajima koji traju prilikom agresivnije voznje) u motoru se javljaju vece sile koje djeluju na same dihtunge koji su tu na najvecem iskusenju pogotovo kod turbo motora znate da su svi masni jer ulje na vecim temperaturama je rijedze i pod vecim pritiskom bude "istisnuto" (bukvalno) iz motora. pa sada dodaj taj chip koji dodaje jos ulje na vatru.hocu da kazem da chipovanje nije krivo za gubitak izdrzljivosti motora vec nogu sa gasa i redovno servisiraj i nebirni se.
sve u svemu pungas uvijek ostavlja tragove na motoru sa ili bez chipa.
RADIO 8 106.8MHz Sarajevo
|
|
| 03-23-2006 12:58 AM |
|
|
Sike
Posting Freak

Status:
|
ista mozda su oni iz Renaulta chipovali svoj motor ha ha ha  .
Ma nisu. Stavili su serijski ECU iz Clia.
Poslije "chipovanja" auto ide bolje, probao - uvjerio se. Teoretičara koji to osporavaju je uvjek bilo i biće jer više čitaju na internetu nego što nešto rade na autu. Koga zanima potrošnja i to što mu motor neće izdržati 300.000 km nego 280.000 km ne treba dirati chip.
SRCBL
|
|
| 03-23-2006 07:41 AM |
|
 |
Dottore
Jel te baca..!?

Status:
Away
|
Ide bolje, kako ne...
Kad sam ja stavio čip auuu puni brzine ko blentav 
E sad što Sike kaže "Koga zanima potrošnja i to što mu motor neće izdržati 300.000 km nego 280.000 km ne treba dirati chip."
podržavam...
Mada i moje lično mišljenje je da chip definitivno skraćuje vijek motora, zbog veće temperature motora... sad koliko e probati pa vidjeti 
Uglavnom, za manje para više snage ne vjerujem da se može dobiti.
|
|
| 03-23-2006 07:47 AM |
|
 |
Schumi
Senior Member

Status:
|
I ja se slazem da chipovanje utice na brzinu i to primijetno.Na kraju krajeva, na svakom motoru drugacije djeluje i ne prihvate svi motori isto chipovanje.Kao sto gore pise,ako vam se ne svidja,chip se moze ukloniti pa ko voli nek izvoli
Mrzim ljude koji uzimaju drogu.Posebno graničare!
|
|
| 03-23-2006 02:25 PM |
|
|