|
CITROEN
|
| Author |
Message |
Schumi
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
CITROEN
Mrzim ljude koji uzimaju drogu.Posebno graničare!
|
|
| 03-25-2006 09:09 AM |
|
|
Kenno
Posting Freak

Status:
Away
|
RE: CITROEN
Citroen 2CV , poznatiji kao Spaček.
Samo mi ovi prednji farovi nisu najjasniji, koliko znam spaček je imao četvrtast...
BTW
Je li ovo onaj kurblas, sto je izasao jednom u autodanima?
|
|
| 03-25-2006 11:47 AM |
|
 |
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
Generalno, ovo je model Citroen 2CV, ime je dobio po dvije fiskalne konjske snage, kolika mu je bila obracunska vriednost za osiguranje u vrijeme kad se poeco proizvoditi. Bokser motor, 20-ak KS, itd, itd...
Konkretno, ovo je Citroen 2CV Charlestone, jubilarna serija koja se pravila svega par godina (mislim do 1990), ta jubilarna serija se mogla kupiti samo u dvobojnoj verziji (bordo/crno), a za vrijeme prodaje u Sarajevu se dugo mogao vidjeti u Cimosovom Salonu u Skenderiji. Buduci da je jubilarna serija, vraceni su mu svi autenticni elementi, zato i nema cetvrtaste farove kakve su imale zadnje verzije u toku serijske proizvodnje nego okrugli.
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 03-25-2006 12:42 PM |
|
 |
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
Citroen 2CV , poznatiji kao Spaček.
Samo mi ovi prednji farovi nisu najjasniji, koliko znam spaček je imao četvrtast...
BTW
Je li ovo onaj kurblas, sto je izasao jednom u autodanima?
Dosta francuskih automobila (Spacek, Diana, Ami 8, Ami 6, Renault 4, 6, 8, 10, 16 i sl) do sredine '70 su se mogli paliti na kurblu bez obzira na elektropokretac, a sama kurbla je bila zapravo rucka od pantografske dizalice kakve su dolazile u francuskim automoblima.
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 03-25-2006 12:46 PM |
|
|
Schumi
Senior Member

Status:
|
ovaj ima i pokretni krov a uvijek sam mijesao "dijanu" i "spaceka"
|
|
| 03-25-2006 12:57 PM |
|
 |
edinko
Posting Freak

Status:
|
a nacin na koji je sklapana sasija sa kabinom i ovjes je nevjerovatan,nedo Bog da je morao zadovoljiti neki standard na crash testu.
RADIO 8 106.8MHz Sarajevo
|
|
| 03-25-2006 02:46 PM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
Ovaj auto mi je oduvek bio odvratan.
Inace,za njega sam cuo da je nastao tako sto su radnici u Citroenu u slobodno vreme sklepali vozilo da bi se svrckali po fabrickom krugu. Tokom jednog vozikanja ih vidi direktor fabrike koji ima je samo rekao, "u proizvodnju.
A sto se tice tog famoznog spoja haube i kabine, ja sam svojim ocima video jednog na kome se na tom mestu tokom voznje lepo vidi da se auto ljulja i pregiba, suvozacka vrata su skoro 5 cm izletela iz stoka na gore ,a na mestu suvozacevih nogu je struktura auta dodatno ojacana jednom drvenom gredom koja je poduprta o patos, ne bi li pruzila potporu krovu.
Understeer is a crime - Colin McCrae
|
|
| 03-25-2006 03:03 PM |
|
|
dr
Posting Freak

Status:
Away
|
Na starijim modelima (prednja vrata se otvarala unazad) vrata su bila navucena na lajsnu (nije bilo sarki) i isto je vazilo za haubu i poklopac gepeka, pa je dovoljno bilo da ih izgurate na stranu (vrata dignete gore) i skinete. Prednji blatobrani se skidali ključem za tockove a zadnji sarafcigerom. "Trokuti" iznad blatobrana se takodje skidali na "sarafli" nacin. Krov se odmota i otkaci lajsna za koju se drzi iznad zadnjeg prozora (na nekim verzijama i zadnji prozor zajedno s krovom). Kad se sve poskida vozilo je jos uvijek "po zakonu" jer ostane sasija s okvirom karoserije (na njoj sofersajba s brisacima), stoje farovi na sipki, stoje i zadnji zmigavci na dijelu karoserije ispod gepeka.
|
|
| 03-25-2006 03:04 PM |
|
 |
Schumi
Senior Member

Status:
|
znaci sve u svemu ovo auto nikad nije dozivilo uspjeh.zaista,limarija je veoma mekana i osjetljiva i lako se udubljuje tako da ovo auto nije nimalo sigurno jer pri svakom udesu vlasnik spacheka bi izvukao deblji kraj
|
|
| 03-25-2006 03:14 PM |
|
 |
dr
Posting Freak

Status:
Away
|

A i tome se moze doskociti.
Nije problem skinuti i taj ostatak karoserije.
Sjedista (prednja sjedista su u osnovnom modelu zajednicka klupa; cjevasti ram, gumene trake i preko toga skajna pokrivka) se postave na pod i zakace u dvije rupice da ne klize i to je sve.
|
|
| 03-25-2006 03:16 PM |
|
|
|
|