Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
da li moze biti katalizator uzrok kvara turbine
Author Message
0-100 7,3 sec
Turbo whine is mighty fine

Group: Registered
Status: Away
RE: da li moze biti katalizator uzrok kvara turbine

To ispod sjedista su najvjerovatnije kablovi pirotehnickih zatezaca pojaseva... cim nesto nije u redu sa njima (a najcesce oslabi konektor) , ni airbag nece raditi (sigurnosna veza) pa ti zato pali lampicu...

Za BMW ne znam, ali znam za mnogo drugih auta da se takav los konektor zamijeni zalemljenom vezom i time se taj problem rjesava...

Sto se tice onog pitanja oko turbine, mislim da bih se u najmanju ruku slozio s Ajdinom bar oko posjete ovlastenom servisu sa odgovarajucom dijagnostikom... i dalje je nejasno o kakvom kvaru turbine se radi (po svemu sudeci nikakvom), tako da je jako tesko bilo sta reci sa sigurnoscu ovako... ipak, ostajem pri stavu da je jako tesko moguce da katalizator moze biti uzrok problema sa turbinom...

http://www.bhrenaultclub.com/

11

07-30-2007 06:21 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators
Status: Offline

stoja Wrote:
Nemam tih problema.Servisiram u servisu BMW Djene.Jedini problem koji ja imam je senzor u suvozacevom sjedalu pa mi se pali lampica airbag-a.Traze 280 KM da bi zamjenili taj senzor.Medjutim nije ni novac toliki problem vec sam cuo kod njih da je senzor toliko osjetljiv da ga je lako ponovo ostetiti.Meni je ostecen kada je stavljan alarm.Ta lampica se kod mene povremeno pali i to kad imam suvozaca.Na dodir kabla ispod sjedala lampica se ugasi,dok kod vecine ljudi non stop gori.Znas li ti Ajdine nesto o tom problemu.Pali mi se nekad i lampica koja detektuje da zadnje svjetlo nije ispravno kada je dat kontakt i to povremeno.Pozdrav

Neznam u kojem servisu servisiras i na kraju krajeva nije ni bitno.Bitno je da znaju sta rade.
Senzor u sjedistu je najobicniji prekidac ciji otpor zavisi od proizvodjaca vozila.Sastoji se od dvije folije i spuzvice.Kad suvozac sjedne folije se sastave i imaju "neki" otpor.Kad suvozac ustane otpor se mijenja.
Medjutim iz navedenog teksta vidim da nije do njega nego do slabog spoja na dzekovima ispod sjedista.0-100 7,3 sec ti dobro napisa.Izbaci konektore i napravi lemljenu vezu i bit ce ok.
Sto se tice te lampice moze ti biti da imas slab spoj na konektoru svjetala,na samoj sijalici(na grlu) ili ti je sijalica riknula pa nekad gubi spoj a ti kad pogledas ona radi.

0-100 7,3 sec Wrote:
To ispod sjedista su najvjerovatnije kablovi pirotehnickih zatezaca pojaseva... cim nesto nije u redu sa njima (a najcesce oslabi konektor) , ni airbag nece raditi (sigurnosna veza) pa ti zato pali lampicu...

Za BMW ne znam, ali znam za mnogo drugih auta da se takav los konektor zamijeni zalemljenom vezom i time se taj problem rjesava...

Sto se tice onog pitanja oko turbine, mislim da bih se u najmanju ruku slozio s Ajdinom bar oko posjete ovlastenom servisu sa odgovarajucom dijagnostikom... i dalje je nejasno o kakvom kvaru turbine se radi (po svemu sudeci nikakvom), tako da je jako tesko bilo sta reci sa sigurnoscu ovako... ipak, ostajem pri stavu da je jako tesko moguce da katalizator moze biti uzrok problema sa turbinom...

Bar oko posjete ovlastenom servisu???Ja mislio ti ces mene podrzat ali sad sam se nasikirao.Heheheheheh.
Ovlasten servis nije uvijek i najbolja solucija.Mislim da turbina nije uopste riknula kao sto i sam kazes i slazem se kao sto sam vec naveo da katalizator nemoze biti uzrok kvara na turbini.
Krivljenje peraja turbine ili ostecenje same osovine se desava samo usljed nedostatka ulja u turbini tj.nedovoljnog podmazivanja.
Ovo se moze desiti iz vise razloga ali osnovni su:
-Crijevo dovodno ili odvodno ulja na turbinu zacepljeno i ulje nema nesmetan protok kroz turbinu tako da samim tim nema ni podmazivanja ni hladjenja.(pregrijava se)
-semerinzi propustaju i turbina i dalje vuce ali umjesto da podmazuje ona baca ulje u usis.
-manjak ulja u motoru
-uljna pumpa u kvaru
-i na kraju jedna mala glupost sa kojom sam se susreo na jednom pasatu 2000 godiste.Nakon duge voznje(nekih predjenih 900km) i cijepanja gasa,guma i ceste cova dovukao kola u avliju na pranje i zaljevajuci motor zalio turbinu ledenom vodom.Trenutno je zakovala.Skinuli smo je pregledali i dalje nismo mogli vjerovati da nema NIKAKVIH ostecenja na njoj osim sto je doslo do sirenja odnosno skupljanja materijala i ostala zakocena.

Usljed svega navedenog(osim ovog zadnjeg) zna se desiti da turbina pukne popola.
Izvinjavam se na dugom tekstu ali smatram da malo pojasnjenja ljudima koji neznaju o cemu se radi uvijek dobro dodje.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
07-30-2007 07:10 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

A kažu i da turbake treba ostaviti da rade na leru par minuta prije gašenja baš radi hlađenja turbine.

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
07-30-2007 07:25 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
basake
Posting Freak

Civic 16V Wrote:
A kažu i da turbake treba ostaviti da rade na leru par minuta prije gašenja baš radi hlađenja turbine.

U svakom slucaju netreba turirati motor prije gasenja...pumpa od ulja stane, a turbina se okrece, sto nevalja, jel de? Smile

07-30-2007 08:58 AM
Edin
Member

Civic 16V Wrote:

To meni piše na više mjesta na autu. Ustvari precizno piše da nakon vožnje pod povećanim opterećenjem treba ostaviti motor par minuta u leru.

To su otprilike situacije kad juriš autoputem i svratiš na benzinsku, ili odmorište, i slično.

07-30-2007 09:35 AM
0-100 7,3 sec
Turbo whine is mighty fine

Status: Away

Bjez' Ajdine, prava si cjepidlaka...Razz Rek'o sam "u najmanju ruku" da se u tome slazemo... hehe

Uglavnom, da... auto treba pustiti da radi u leru neko vrijeme... koliko je to vrijeme ovisi o nacinu na koji je auto vozen... u gradskim uvjetima i po magistralnim cestama dovoljno je posljednjih 500-tinjak metara (par kilometara na otvorenom) voziti opustenim tempom (da turbina nije pod opterecenjem) i dovoljno ce biti 20ak sekundi da se turbina uspori na minimum okretaja i da ulje i rashladna tecnost izvuku jos dio toplote...

Na auto-putu u svakom slucaju treba pustiti bar minutu, minutu i po (meni je mjera da recimo upali ventilator i da on odradi, kad se ugasi, gasim i auto)...

http://www.bhrenaultclub.com/

11

07-30-2007 11:18 AM
stoja
Junior Member
**

I ja sam cuo da treba sacekati oko minute pa da tek onda izgasiti auto,ako se vozilo zesce.Kad upalim auto onda sacekam oko desetak sekundi,pa onda vozim maksimalno do 2500 obrtaja dok ne dodje na radnu temperaturu.Je li to ispravno.
Ajdine u Banjaluci nema ovlastenih servisa za BMW,tako da mi je to najveci problem.Pa je i pitanje koliko treba da vjerujem tim servisima.Rekli su mi bez dijagnostike da je to taj senzor.Medjutim,sad je pitanje da li su ti dijelovi orginal,a tako ih naplacuje.Tako da sam nabavljao diskove i plocice od ovlastenog dilera u Srbiji.Gdje je sve bilo obiljezeno sa BMW group.Na plocicama se vidi logo BMW.
Sad me zanima da li ti mozes da mi rijesis ove probleme oko airbag i za sijalice.
To bi rijesavao kada budem radio redovni servis ili ako se ja i Herkules dogovorimo,pa da dodjemo ranije.
Posto vidim da odrzavas i BMW-e znaci da ne moram ja nabavljati filtere,ulje itd.
Sto se tice ulja sipao sam BMW longlife-01.
Meni Zenica nije daleko ako ti mozes da mi radis servise.
Pozdrav

07-30-2007 12:16 PM
stoja
Junior Member
**

0-100 7,3 sec Wrote:

Kod mene nema nikakvog problema sa turbinom.Kolega sa drugog foruma je rekao da su mu u servisu rekli da mu je otisla turbina zbog katalizatora,pa su dosad bar trojica sa svojih auta povadili sace.I meni je logicno bilo da nema nikakve veze katalizator i turbina.Medjutim kada je rekao da ima drugi katalizator pored turbine,pomislio sam ajd onda mozda i jest istina.Medjutim u daljim postovima mi je cudno sto majstor vadi sace i ostavlja sebi i ne treba nista platiti.Onda sam pomislio jesu ovi ovce za sisanje i postavio sam temu na ovaj forum.
Ovlasteni servisi koji su meni najblizi su Tomic u Zagrebu (na kojeg se mnogi zale sa BMW foruma Hrvatska), a drugi Slavonski Brod (Vuko).
U Banjaluci postoji BMW servis Djene (koji za sebe kaze da je ovlasteni i u skladu sa tim naplacuje rad.Meni kod njega smeta sto kod njega ne dobijes ni racun,a cijene ocitava sa BMW softvera.Tako da bilo kakve nepravilnosti nemas se ni kome zaliti (moze vrlo lako da zamjenske dijelove prodaje kao original).Zatim kod njega u servisu dolaze i ostale marke automobila sto valjda kod ovlastenih servisa nije slucaj.Remen alternatora koji sam promjenio nije identican proslom.
Znaci da necu da dozvolim da me neko sisa ko ovcu,vec zelim da mi onaj ko servisira auto kaze solucije koje postoje i da mi posteno odradi servis.

07-30-2007 09:07 PM
stoja
Junior Member
**

Neko sa foruma mi je sugerisao u starijoj temi kako mi je taj serviser naplatio preskupo servis ulja i filtera.Tacnije :BMW longlife-01 , 6 litara=6 x 36 KM
filter ulja = 90 KM
filter zraka=15 KM
rad = 80 KM
dosuta i tecnost za sajbe 3 litre=20 KM
Uglavnom 410 KM.
Evo pa mi sad recite da li je to uredu.
Da nebi doslo do dvosmislenosti i da ne bude komentara:Sto vozis BMW ako ti je skupo odrzavanje,odmah da napomenem da to nije slucaj,vec necu da me neko krade.
Dokaz je i to sto sam od direktnog zastupnika za Srbiju uzeo original diskove i plocice koje su dosta skuplje od zamjenskih varijanti.Pozdrav

07-30-2007 09:22 PM
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators

Jedino sto je meni ovdje logicno je cijena filtera za zrak i tecnosti za brisace.
Sve ostalo je extra large po usima.Kakav crni filter od 90 km.Pa ulozak je nije od plutonijuma.A ruke za sve to su ti na bilo kojoj pumpi gdje uzmes ulje djaba.A ti sad kontaj jel te puhno ili ne.Ali nije to toliko ni bitno kad ti zelis tako.Sto se tice katalizatora ja ih neskidam da nebi dosao bas u ovakve situacije o kojima govoris.Sace iz katalizatora cigani otkupljuju kod nas po zenici cak i po 50 eura pa ti kontaj sto je skidanje katalizatora djaba.A u tvom bmw u katalizatoru ima dosta za dva pasatova.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
07-31-2007 01:02 PM
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Zna li neko... pajero1987 8 247 08-04-2008 07:25 PM
Last Post: ajdin_ze
Icon_question Kocnice!!! sta da radim!!! delusso_316 1 258 08-01-2008 01:45 PM
Last Post: ajdin_ze
Icon_cry Opel Vectra nece da upali?????? isko 8 963 02-07-2008 01:29 PM
Last Post: MK516
  Poceo da "cadi" Gazija_80 12 607 09-29-2007 10:33 AM
Last Post: Gazija_80