Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
da li moze biti katalizator uzrok kvara turbine
Author Message
stoja
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
da li moze biti katalizator uzrok kvara turbine

Kolega sa BMW foruma Zrenjanin kaze da mu je otisla turbina zbog katalizatora na e46 320d redizajn.Savjetuje da skinem katalizatore.Cekam da mi objasni zbog cega se to desava.Uglavnom to mu je reko serviser Rasa koji se smatra odlicnim majstorom za BMW.Ja nisam strucan sto se tice mehanike,tako da ako moze neko da mi objasni.Meni ko laiku jedino pada na pamet da to dolazi zbog zacepljenja i onda da mozda zbog povratka vazduha dolazi do krivljenja krilca na turbini,a valjda dolazi i do veceg zagrijavanja.Kazem da sam laik pa bih volio da znam i kako znati kada je otisla turbina i kako kad je katalizator.Pozdrav

07-28-2007 03:39 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
0-100 7,3 sec
Turbo whine is mighty fine

Status: Away
RE: da li moze biti katalizator uzrok kvara turbine

Jako tesko, ali nije nemoguce... zavisi od toga sta se turbini tacno desilo?

http://www.bhrenaultclub.com/

11

07-28-2007 05:50 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
stoja
Junior Member
**

Posto e46 ima dva katalizatora,jedan kod turbine ,a drugi na auspuhu.Valjda zbog loseg goriva dolazi do zacepljenja pa zbog izduvnih gasova odlazi turbina.

07-28-2007 08:05 PM
0-100 7,3 sec
Turbo whine is mighty fine

Opet te pitam, sta se desilo turbini? Sta ti znaci "otisla"? Gdje je otisla? U Makarsku na more?

http://www.bhrenaultclub.com/

11

07-29-2007 07:18 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators

stoja Wrote:
Posto e46 ima dva katalizatora,jedan kod turbine ,a drugi na auspuhu.Valjda zbog loseg goriva dolazi do zacepljenja pa zbog izduvnih gasova odlazi turbina.

Dezinformacija.

0-100 7,3 sec Wrote:
Opet te pitam, sta se desilo turbini? Sta ti znaci "otisla"? Gdje je otisla? U Makarsku na more?

Hahahahahahahahahzahaha.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
07-29-2007 08:29 AM
basake
Posting Freak

Ne ide turbina na taj nacin. Zacepljen auspuh/katalizator smanjuje temperaturu u izduvu, sto znaci da teorija o visokoj temperaturi  ne  vazi u ovom slucaju.

07-29-2007 08:49 AM
stoja
Junior Member
**

Otisla mislim "pokvarila".Sada cu doslovno citirati Glogija clana foruma BMW Zrenjanin:"pa ima odavno da sam provalio,ali prvo sam posumljao na protokomer i zamenio ga,kad ono isto,otisao kod radulovica kaze on opet protokomer,da bi se na kraju ispostavilo da je turbina,zbog katalizatora,kasno sam ga skinuo,tako da pravac idi i skidaj sa svog!to mi je rekao Rasa sto radi kod Cureta vozi crveni e46,zatamljeni,znas ga sigurno...."
jednostavno nemoj nista cekati da ti ode,otidji i skini katalizatore,imaju dva,jedan je kod turbine,a drugi otprilike na sredini izduvne grane..........a malo bolje ce ti potezati na manjim obrtajima kad ga skines

Zatim dalje:"simptom je sledeci,slabo vicu na malim obrtajima (posebno od 1800 do 2200),baca crni dim,znaci to je kad turbina ode.........nova turbina kod Radulovica sa zemonom i svim ostalim 1600 eur,a moze ispod ruke da se nedje nova i za 500-600 eur,protokomer sa zamenom kod istog je 380 eur,dok je cena protokomera 300-350,svugde kod nas (imam ja jedan ako zatraba,dacu ti ga u pola cene dry.gif ),reparacija turbine je 200-250 eur sa garancijom + skidanje,stavljanje..."
Pa onda "@stoja,katalizator se sa vremenom zapusi od loseg goriva,pogotovo ovak naseg i s obzorom da je blizu turbine,on nemoze da prospusta izduvne gasove bas najbolje i onda sve to nabaci na turbinu...........zvuk joj se ne menja kad ode....."
Ovo su rijeci covjeka kojem se to desilo,tako da sada znate koliko i ja.
Posto ja nisam u toj struci neki znalac,zato i pitam Vas koji se razumijete.Zelim da naucim neke osnove da bi znao da bolje koristim svoj 320d i da izbjegnem kvarove koji nastaju zbog neznanja o koristenju i odrzavanju istog.Valjda je i cilj ovih foruma edukcija clanova, a ja sam bas zbog toga.Pozdrav

This post was last modified: 07-29-2007 03:59 PM by stoja.

07-29-2007 03:54 PM
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

Group: Administrators

Druze taj lik sto tebi napisa citav ovaj tekst je po svemu sudeci jedna obicna levatina koja nezna nista o tome osim ono sto je cuo od majstora koji ga je okupao.To vozilo je opremljeno novom serijom procesora(imam cak 8 komada na odrzavanju)koji ima dvije mogucnosti iscitavanja greske.Za jednu ti treba dijagnostika i neko ko zna rukovati dijagnostikom a za drugu neko ko zna raditi sa njegovim board compom.
Vidis da su dijelovi mijenjani nasumice od oka.Sto znaci bez tacne dijagnoze nego tipa ovo je,ono je.
To vozilo ima jedan katalizator i on se nalazi na samoj izduvnoj grani i u svakom slucaju zbog njega nemoze otici turbina.
Mana im jesu turbine i to samo kada ides u servis zbog slabe vuce.Turbo se pali na 1950 do 2150 obrtaja na tom autu rako da ovo navedeno da nevuce na malim obrtajima pada u vodu.
Ustvari mu je mana vakum crijevo koje pali turbo a ide preko glave ispod plasticnog poklopca motora(moras skinuti sva tri da bi dosao do njega-set)
i ono usljed pregrijavanja ispuca.Pri vecim obrtajima motora vakum stigne navuci ventil da otvori turbo ali pri manjim(ispod 3000) nema teorije.
U rezervaru imas pumpu kao kod benzinca i ako oslabi pritisak na toj pumpi slabije ce da vuce.
I na kraju uzmi dva litra ATF ulja i naspi u rezervar(ja to redovno na svako drugo sipanje punog tanka dizela)jer nam je nafta smece i nema podmazivanja a ulje pomaze podmazivanju vitalnih dijelova bosch pumpe i visokotlacne pumpe.

P.S.
U svakom slucaju bez obzira na sve navedeno ako ti imas takvo vozilo i imas takav problem posjeti neki servis koji ima dijagnostiku za to auto i nekog ko zna sta radi sa tom dijagnostikom pa vidi sta je uzrok tvog problema.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
07-29-2007 06:55 PM
dr
Posting Freak

nek sam ja skont'o bar onaj P.S. Smile

07-29-2007 07:26 PM
stoja
Junior Member
**

Nemam tih problema.Servisiram u servisu BMW Djene.Jedini problem koji ja imam je senzor u suvozacevom sjedalu pa mi se pali lampica airbag-a.Traze 280 KM da bi zamjenili taj senzor.Medjutim nije ni novac toliki problem vec sam cuo kod njih da je senzor toliko osjetljiv da ga je lako ponovo ostetiti.Meni je ostecen kada je stavljan alarm.Ta lampica se kod mene povremeno pali i to kad imam suvozaca.Na dodir kabla ispod sjedala lampica se ugasi,dok kod vecine ljudi non stop gori.Znas li ti Ajdine nesto o tom problemu.Pali mi se nekad i lampica koja detektuje da zadnje svjetlo nije ispravno kada je dat kontakt i to povremeno.Pozdrav

07-29-2007 10:52 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Zna li neko... pajero1987 8 247 08-04-2008 07:25 PM
Last Post: ajdin_ze
Icon_question Kocnice!!! sta da radim!!! delusso_316 1 258 08-01-2008 01:45 PM
Last Post: ajdin_ze
Icon_cry Opel Vectra nece da upali?????? isko 8 963 02-07-2008 01:29 PM
Last Post: MK516