|
da li se isplati chip?
|
| Author |
Message |
Netsky
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
da li se isplati chip?
Pozdrav svima,
Čuo sam puno različitih teorija što se tiče "chipovanja", neki tvrde da auto dobije veoma puno, drugi pak da se ne osjeti bitna razlika a da se pritom može napravit havarija u autu
Moj motor je 1.9 TDI, 90 KS. Da li se isplati stavljat chip, optimalno za kolko KS da se tunira itd. Takođe sam čuo da je ugradnja istog pravo skupa. Zašto je to (pa ne mijenja motor cijeli, to je valjda prilično jednostavna ugradnja)?
|
|
| 07-14-2005 05:08 PM |
|
|
m++++
Banned
Group: Banned
Status:
|
ja preporucujem chip... povecava snagu, smanjuje potrosnju.....
sve u svemu neko se nasao pametan odnosno pametniji od proizvodjacevih inzenjera i taj neko kad autu posveti 5-6 sati intelektualnog rada... auto postaje bolji nego sto je bio. to je ukratko chip, a ovi nasi koji to ugradjuju ustvari ugradjuju znanje tih pametnih ljudi.
http://community.webshots.com/user/miljan20
|
|
| 07-14-2005 06:29 PM |
|
 |
Lancist
Senior Member

Status:
|
Na motoru se ne mijenja puno ali moras gledati sta se postigne tom izmjenom. Dobijes vise konja i vise okretnog momenta. Sta to znaci? To znaci veci pritisak u cilindima, vise temperature. A onda se postavlja pitanje da li moze mehanika izdrzati toliki pritisak i ima li postojeci sistem hladenja dovoljno kapaciteta da ohladi tunirani motor. Ali ako ne pretjeras, uglavnom nije stetno za motor. Motor bolje vuce i manje trosi ali cesto vise dimi, tako da je ponekad pitanje da li ce proci na tehnickom... ukoliko boravis u zemlji gdje se na to kriticno gleda. U svakom slucaju, da ja imam TDI od 90 konja, oni bi vjerovatno vrlo brzo dobili jos jedno 20-ak brace, hehe.
Horsepower sells cars, Torque wins races, hehe
|
|
| 07-14-2005 06:42 PM |
|
 |
cod
Member

Status:
|
ev ti primjer,na SR u osijeku lik je vozio fiat mareu 1,9 jtd,jos je karavan,i rekao mi je da ju je chipovo u zagrebu,i fakat ide odlicno,mislim nemoze bit avion,al dobro ide,i cini mi se da ce bit sad u mostaru na SR
|
|
| 07-14-2005 08:28 PM |
|
|
Netsky
Junior Member

Status:
|
E kao prvo, hvala svima na odgovorima. A sad još koje pitanje
Dobijes vise konja i vise okretnog momenta. Sta to znaci? To znaci veci pritisak u cilindima, vise temperature. A onda se postavlja pitanje da li moze mehanika izdrzati toliki pritisak i ima li postojeci sistem hladenja dovoljno kapaciteta da ohladi tunirani motor. Ali ako ne pretjeras, uglavnom nije stetno za motor.
Ovo boldirano me interesuje. Kako da ja znam, da budem siguran da će mehanika to izdržati bez oštećenja motora, oštećenja kvačila ili mjenjača (naime čuo sam da i to može stradat )? Nisam ni planiro pretjerivat što se tiče forsiranja motora
Motor bolje vuce i manje trosi ali cesto vise dimi, tako da je ponekad pitanje da li ce proci na tehnickom... ukoliko boravis u zemlji gdje se na to kriticno gleda. U svakom slucaju, da ja imam TDI od 90 konja, oni bi vjerovatno vrlo brzo dobili jos jedno 20-ak brace, hehe.
Meni da je da on dobije na startnosti i da bude dosta "okretniji" ako tako mogu reći Da li bi onda idealno chipovanje bilo do 20 KS ili više?
Pozdrav 8)
|
|
| 07-14-2005 10:38 PM |
|
 |
chimera
Posting Freak

Status:
|
Ne znam koliko steti, ali znam da auto ide ko lud. I ne smanjuje potrosnju, cak je i poveca...
http://www.rsrmotosport.com ja imam taj chip...
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 07-15-2005 06:34 AM |
|
 |
Lancist
Senior Member

Status:
|
Ma ako pojacas za 20 konja, eventualno 30, ne bi se trebao ni za sta brinuti.
Horsepower sells cars, Torque wins races, hehe
|
|
| 07-15-2005 07:16 AM |
|
|
chimera
Posting Freak

Status:
|
1.8 t ide bez problema 45 konja gore i nista...
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 07-15-2005 07:17 AM |
|
 |
Netsky
Junior Member

Status:
|
1.8 t ide bez problema 45 konja gore i nista...
A koliko si imo konja prije toga i koje je auto (ako nije tajna) 
Koliko te je koštao chip?
|
|
| 07-15-2005 10:23 AM |
|
 |
Kenno
Posting Freak

Status:
Away
|
Kvalitetan chip ne bi trebao previse imati utjecaj sto se tice "boldiranog", naravno doci ce do smanjenja trajnosti motora i drugih sklopova, sto osim od chipa zavisi i od nacina voznje.
Nikad hladan motor - puno gasa
Nikad topao(vruc) motor - odmah ugasiti.
|
|
| 07-16-2005 07:21 PM |
|
|
|
|