Poll: Koji je najbolji terenac?
Mercedes ML
BMW X5
Toyota LandCruiser
Lada Niva
Mercedes G klasse
Range Rover
[Show Results]

Post Reply  Post Thread 
Pages (7): « First < Previous 3 4 5 6 [7] Last »
Da vidimo forumci sta znate. KOJI JE NAJBOLJI TERENAC?
Author Message
edinko
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
RE: Da vidimo forumci sta znate. KOJI JE NAJBOLJI TERENAC?

he lada, ok 10 za teren! ipak ja bi malo vise od terenca, udobnost (znaci ne govorimo o SUV-u) i luxuz sto da ne, ko ima sta protiv eto mu LADA da vlada Laughing biti ce glavni lola u sumi, sreca ima krema i voltarena protiv kicmenih tegoba.

edinko

This post was last modified: 05-08-2006 10:50 PM by edinko.

05-08-2006 10:48 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators

hehhe, gde nadje ovu temu

meni su najsladji i najsveobuhvatniji izbor Range Rover, Land Cruiser i G klasa

Understeer is a crime - Colin McCrae
05-08-2006 11:00 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Kiberluskoni
Junior Member
**

Šta, jel ovo Semir Osmanagić navratio na forum pa malo iskopava..?Very Happy Ma neka priče ionako je ovaj podforum o terencima malo zamro u posljednje vrijeme. Haj da i ja malo zakuham:

Lada niva: ko je nije vozio i koristio duže vrijeme o njoj ima najbolje mišljenje, ko jeste... malo se priča mijenja. Zamišljena kao auto koje treba da izdrži surove sibirske uslove godinu dana, uglavnom se tako i ponaša izvan Sibira. Dok je nova i stara koju godinu i traje koliko toliko.

Prijateljica koja je imala Nivu je u tašni nosila WD40 jer se brava na njenoj novokupljenoj nivi zaglavljivala od prvog dana. Uz to je kao paket dodatne opreme dobila nostalgični miris benzina u kabini koji me je, kada sam prvi put sjeo u njeno auto, podsjetio na stojadina mog starog iz 1978. Pa čuveni ruski "poluservo" volan, koji je bio tvrđi od bilo kojeg direktnog volana bilo kojeg zapadnog auta. Dodatni trošak je predstavljalo i to što je morala stalno kupovati maramice za brisanje stakala jer je ventilacija postojala, ali nije nikako obavljala poso, pa kad zamagli ili čekaj posata ili briši rukama. Helem, ova se avantura završila poslije cca 8 mjeseci prodajom ruskinje (hehe isto ko da o trgovini ljudima pišem) za 8 500 KM, dakle gubitkom par hiljada maraka za manje od godinu dana.
Eh, za one koji misle "jes' al se zato nije kvarila i šta hoćeš za te pare" ide drugi primjer. Ovaj put prijatelj koji radi u jednoj od sarajevskih NGO-a je u firmi bio osuđen na malo duža putovanja Nivom (Sa-BL). Obavezan paket za preživljavanje puta je podrazumjevao: svjećice, kablove svjećica i sve moguće tekućine za auto (voda i ulja). Naravno i ova Niva je bila nova. Uz put su bili besplatno omamljivani ispušnim gasovima koji su nemilosrdno prodirali u kabinu i mješali se sa gorespomenutim mirisom benzina. Naravno i u ovom slučaju je ventilacija "obavljala" svoj posao. Nivu su na kraju poklonili nekim likovima u Tarčinu.
A sada za one koji kažu "Niva je napravljena za terena i tamo rastura". E nećete vjerovati, ali u pravu su. Niva rastura, dok je ispravna, a to je rijetko. Treći je primjer prijatelj koji je Nivu koristio da izveze materijal za vikendicu iz Fojnice na Prokoško jezero (malo više od 20 km žešćeg makadama u jednom pravcu). Kaže: "nema problema, natovarim je i Lada ide bez problema. Kada se vratim fino krstove na prednjim osovinama zamjenim i nema frke." User friendly filozofija na ruskom! Nažalost, ni ovo mu nije pomoglo da mu jednom ispadne zadnja osovina u pola puta.

Naravno, ima i drugih iskustava, ali mene su ova tri koja sam čuo lično od vlasnika Nive (a ne u stilu "ima jedan čojek na Alifakovcu..." rekla kazala) bila dovoljna da odustanem od kupovine Nive prije tri godine kada sam kupovao terenca. Uz to još nisam ni spomenuo ostale Nivine boljke: ekonomičnost, katastrofalan lim, gubljenje na vrijednosti, tuning kao misaona imenica (mislim, može se po Nivi šarati i lijepiti spojlera ko voliRolling Eyes, ali ne mislim na taj tuning nego na lift kitove, blokade diferencijala i ostale džidže)...

Samo još da spomenem "mitove o Nivi" koji su samo doprinijeli mistifikaciji ovog vozila:

"samo Niva, Land Rover i Puch imaju blokadu diferencijala". Niđe veze, mješanje krušaka i jabuka (Niva i LR imaju blokadu ali centralnog dif. čime postaju kao ostali terenci sa uključenim 4x4).
"Niva je lagana i zato je dobra na terenu". relativno, 1210 kg težine i 400 kg dozvoljenog opterećenja i nisu neka kombinacija. Samurai sa nekih 920 kg je puno bolji izbor (a tu su negdje u klasi).

Eto, malo sam se potrudio da oživim i ovaj podforum, a sada tovariši branioci na ruskom frontu, očekujem da raspalite po gorenapisanom Very Happy

05-09-2006 07:06 PM
Skyline
Super Moderator

RE:  Da vidimo forumci sta znate. KOJI JE NAJBOLJI TERENAC?

Kiberluskoni Wrote:
Kaže: "nema problema, natovarim je i Lada ide bez problema. Kada se vratim fino krstove na prednjim osovinama zamjenim i nema frke."

hehheh.
Govorio sam samo da je Niva odlicna na terenu, ali nisam imao pojma o kvalitetu, mada me i ne cudi. Lajka je to.

Doduse, i ja sam cuo pricu da su na novoj Nivi nakon nekih 20 000 km zakovali gotovo svi lezajevi na tockovima.

Znam da Niva ima blokadu centralnog, ali mislim da je to bas blokada, a da joj je 4x4 ukljucen konstantno. Nisam znao da LR nema ni jednu drugu blokadu sem srednje.

05-09-2006 08:50 PM
Kiberluskoni
Junior Member
**

Ma Niva bi bila super auto kada bi je proizvodio neko drugi. Uz par modifikacija i neizbježnu modernizaciju to bi bilo auto. Ovako, ne sviđa mi se scenario da mi se auto pokvari usred ničega, gdje možeš ustopati samo medvjeda ili divlju svinju Very Happy, a da ne govorim o signalu za mobitel, šlep službi...
A LR-ova što se tiče, imaju samo blokadu srednjeg diferencijala i to modeli poslije serije 3 (do tada je i LR koristio part-time 4x4 sistem), jer LR-ova filozofija offroada je da vozilu ne trebaju blokade prednje i zadnje osovine i da se prohodnost rješava vertikalnom artikulacijom osovina. Kao rezultat imaš da LR na svim modelima koristi spiralne opruge koje omogućavaju bolju artikulaciju od lisnatih opruga. Nasuprot ove filozofije su njemački proizvođači koji kažu da su blokade zakon i da nema dalje Smile (G/Puch, Pinzgauer, Unimog, neki modeli vw T2 syncro...)

05-09-2006 10:30 PM
Skyline
Super Moderator

Za nemce znam i apsolutno se slazem sa njihovom filozofijom.
Bolje je vuci patos po zemlji, ako cupaju sva cetiri tocka, nego da prelazis preko panjeva, a da vuku samo dva tocka. Na blatnjavoj uzbrdici, svaki gram trakcije je dobrodosao.

Ako se ne varam ,G klasa je jedini terenac koji serijski nudi sve tri blokade.

This post was last modified: 05-09-2006 10:48 PM by Skyline.

05-09-2006 10:44 PM
Vector
Administrator

Group: Administrators

Vrlo konstruktivni i argumentovani komentari Kiberluskoni Smile Zbog svega navedenog, davno sam glasao za Japanese made 8) Zna se ko je gazda pouzdanosti, a to je po meni najbitniji aspekt vrhunskog terenca.

Automotodrom...
05-09-2006 10:49 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Pages (7): « First < Previous 3 4 5 6 [7] Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  TERENAC s posebnim gumama vozi po vodi S-H-E-F 7 344 04-15-2008 11:31 AM
Last Post: Skyline
  Kakav je NISSAN PATROL? rms 19 3,159 08-15-2006 03:46 PM
Last Post: edinko
  "Posušje 2004" dr 6 905 07-21-2004 08:46 PM
Last Post: dr
  OFF ROAD RALLY ''POSUŠJE 2004.'' boskanovic 4 836 07-20-2004 10:49 AM
Last Post: Edis Jasarevic