|
Diferencijali, blokiranje, itd..
|
| Author |
Message |
aro
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
blokada
Kad se već raspravlja o blokadama,imam pitanje.Imam ARO 10.4 i na mjenjaču je ručica za pogon sva 4.Brzi 4X4 i spori 4x4.Kod sporog nesmijem okretati volan.Da li to znači da imam blokadu prednjeg diferencijala?Ako neko zna neka mi pokuša objasniti.
|
|
| 09-03-2004 08:19 AM |
|
|
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
evo da ti kažem moje "stručno"mišljenje, večina nas ima ručicu koja u normalnoj vožnji je na oznaci 2h i to je pogon na zadnju osovinu prebacivanjem unaprijed dolaziš u 4H tj. pogon na sva četri(brza) onda neutral te 4L tj. pogon na sva četri ali reducirane(reduktor) ali to nije nikakva blokada. e sad ako ti piše da nesmiješ okretat volan onda bi negdje postojala i neka blokada ali neznam gdje ti je onda reduktor, možda aro ima nešto posebno. eto vidim da nisam nešto pomogao pa odo se naspavat. zzzzzz....zzzzz.....zzzzz
|
|
| 09-03-2004 07:50 PM |
|
 |
b_s
Junior Member

Status:
|
Kod ARO-a iz menjaca ide kardansko vratilo do reduktora
u kome se nalazi i centralni diferencijal. Iz reduktora
izlaze dva kardanska vratila jedan do prednjeg a jedan do
zadnjeg diferencijala a od diferencijala preko poluosovina
do tockova. Izmedju prednjih tockova i poluosovina postoji
jedan prekidac koji se moze rucno ukljuciti i iskljuciti sa
spoljasnje strane vozila na prednjim tockovima.
Iz reduktora izlazi rucica malog menjaca koja ima 3 brzine.
Kad je rucica reduktora u polozaju 2 snaga sa kardana od
motora se prenosi direktno na zadnji kardan i preko zadnjeg
diferencijala na zadnje tockove. Znaci zaobidjen je centralni
diferencijal, prednji kardan i diferencijal. A da prednji
tockovi ne bi trosili snagu vrteci poluosovine diferencijal
i kardan ona dva prekidaca na prednjim tockovima se iskluce
da bi mogli slobodno da se vrte.
Kad je rucica u polozaju 4H snaga od menjaca peko kardana
dolazi do reduktora gde se preko centralnog diferencijala
razlaze na prednji i zadnji kardan. S tim sto prekidaci na
prednjim tockovima moraju da su ukljuceni.
Kad je rucica u polozaju 4L snaga od menjaca preko kardana
dolazi do reduktora gde se preko zupcanika redukuje snaga
a centralni diferencijal se blokira da ne moze da vrsi svoju
funkciju pa se snaga prenosi direktno preko prednjeg i zadnjeg
kardana prenosi na prednji i zadnji diferencijal.
|
|
| 05-15-2005 08:58 AM |
|
 |
Filip
Junior Member

Status:
|
Blokaza Diferencijala
Tvoj cherokee uvek ima pogon na sva cetiri tocka. Zato ima i t.z. centralni diferencijal koji se blokira automatski ili mozda sa rucicom iz unutra. Prednji i zadnji diferencijali nemaju blokazu, zato sto ta blokaza je vrlo opasna(neiskusni vozaci krse poluosovine, diferencijali, kardani, i menjaci). Lada Niva nije smekerski dzip, pa zato se blokaza seriski ugradzuje, a i to je prilicno lako vozilo, dok Cherokee je minimum 2 tona. Ali ta blokaza ti nije u opste bitna-za tebe je bitno da naucis tehniku voznje. A uostalom mislim da ces uvek jeftinije proci ako kupis vitlo. Makara te izvuce od bukvalno svake situacije, a uz to nema opasnosti od unistenje transmisije. Najbolje su hidraulicne makare(ne elektricne) zato sto ne trose akumulator i mogu da se koriste sve dok imas naftu u rezervoar.
|
|
| 08-23-2005 09:53 PM |
|
 |
Kiberluskoni
Junior Member

Status:
|
E da i ja doprinesem diskusiji
Na osnsvu ličnog iskustva: Cherokee ima part-time 4x4 sistem i nema nikakve blokade. Da pojasnim: nema blokadu niti prednjeg, centralnog (part time - stalno blokiran diferencijal), a ni zadnjeg diferencijala. Modeli u 90 im imaju limited slip diferencijal na zadnjoj osovini (dana trac loc) i to je to otprilike.
Jos jedno pojašnjenje: blokadu centralnog dif. imaju samo vozila sa full time 4x4 sistemom (jer je oni sa part time sistemom i ne trebaju ). Mjesanje blokade centralnog dif. sa blokadama prednjeg i zadnjeg je prica o kruskama i jabukama.
Eh da, jedina dva terenska vozila (osim neke žešće egzotike) sa blokadama "svih" diferencijala serijski, su Mercedes G klase i Jeep Wrangler Rubicon.
Uzdravlje
|
|
| 08-24-2005 04:10 PM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
|
| 08-29-2005 11:46 PM |
|
|
Edin
Member

Status:
|
|
| 09-10-2005 11:32 AM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
Evo tek sad vidim da postoji i ta opcija, mada mi se čini izuzetno retka. Kod mene je Dana 30 prednja osovina, a ovo može da se nabavi samo za neke (malo) jače diferencijale. I pitanje po kojoj ceni ?? Ja sam ovaj aussie dobio po $229 + $45 shipping, +0 za carinu.. to mi nekako deluje povoljno.
|
|
| 09-10-2005 04:51 PM |
|
 |
edinko
Posting Freak

Status:
|
RE: Diferencijali, blokiranje, itd..
ja sam vec 5 ta godina za volanom nissana patrola iz 93.g. ali spanska izvedba,sa oznakom top-line 2.nije sto je moj,ali ima dobar 6 cilindricni motor turbo punjen(dizel).o prenosu i vucnoj moci da ne govorim jer sam slepao mercedes kaimion od 5 tona kojem je prednji trap propao u blato,mislim da prilikom odabira terenca nemozes puno pogrijesiti,ali naj bitnije je da motor podnosi tu tezinu vozila i naravno da imas zadovoljavajuce gume za teren po kojem se kreces.moje misljenje je da su prvo TOYOTA a zatim NISSAN,najizdrzljiviji(cak kada nesto i otkaze na motoru idu dalje,ali polako).biti cu skroman,jer ovo citaju i oni koij imaju iskustva (terenskih kilometara predzenih kao ja cjelokupnih predzenih za volanom),ali u poređenju sa prijateljima koji voze mercedesa g,land rovera 90 i pajera najnovijeg,ali kratkog puno manje truda mi treba da bi se kretao po terenu,npr na nekim dijelovima nisu mogli sa 4h vec su isli sa 4l (ne svi),ili ovijes koji je jako varljiv i nedaje osjecaj sigurnosti.ja sam imao malo vise problema sa duzinom da bih se prosao kroz šumarke ali sam se uz 2-3 korekcije provukao.auto ima mana,ali uz malo iskustva to je prevazidzeno,nisam imao od koga da sta i naucim pa je islo onako "preko moje grbace"ode domacinova ograda ili nesto slicno.uskoro prelazim na luksuzne automobile ali ako budem imao srece u zivotu naci ce se i dzip za nepogodne terene,ali to bi sada bila sigurno toyota land cruiser zadnja ili predzadnja tipa.E KO ZELI DA SI KUPI TERENAC NEKA ODABERE TOYOTU ILI NISSAN,A ONDA SU TU SOTALI ZA REDOM.to je moje iskustvo.
ako imate kritika molim vas da mi kazete da i ja nesto novo naucim.
edinko
|
|
| 02-14-2006 01:35 AM |
|
 |
sadik007
Member

Status:
|
RE: Diferencijali, blokiranje, itd..
Na prednjim tockovima. u cetru tocka ima locking hub, da je na saraj ili pise auto. Ako je na saraf (matica) onda okrens u LOCKED i to ti je to. Ako je automatska, perbaci u 4x4 i on ce sam lock nakon 5 do 10 metara voznje.
|
|
| 03-06-2006 01:44 PM |
|
 |
|
|