|
Diferencijali, blokiranje, itd..
|
| Author |
Message |
mravojed
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Diferencijali, blokiranje, itd..
Nego,
kupio sam nedavno Cherokee Jeep, 87 godiste, 2.1 TDi..
Ali o kolima ne znam praktično ništa, jer mi je ovo prvo vozilo koje posedujem (-; - (dobro, de, znam gde se sipa gorivo, kako se vozi po gradu i slične stvari, ali .. )
I sad naravno, iz mora pitanja kojima bi mogao da zasipam forum i smaram ljude nadugačko i naširoko, ja za početak biram ovo:
Da li taj Cherokee ima ili nema blokiranje diferencijala ? Ako ima, kako ga ima ? Ako nema, zašto ga nema ?
PS.. Ovaj Jeep je najbolja igračka koju sam sebi mogao da kupim ((-:
|
|
| 08-23-2004 07:03 PM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
|
| 08-24-2004 01:47 PM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
Hvala na vrlo konstruktivnom odgovoru..
Ali ipak ne hvala, zadržaću ga, jer mi se baš počeo sviđati (-;
|
|
| 08-24-2004 01:54 PM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
nema na cemu
A evo malo licnih iskustava, posjedovao sam Cherokee 2,5TD i glavni probelm lezi u motoru (zato je prosli komentar tako zvucao), benzinske varijante su zvjeri prave i to je nesto sto bi trebao ganjati ako zelis sa tom vrstom vozila u off road avanture. Motor relativno brzo krene sliiti na turbini (ne zato sto je turbina otisla nego jer je motor tac) mnogi majstori okrivljuju turbinu ali nije do nje. Renault motor koji se ugradjivao u pocetku (to je taj koji ti imas) je dozivjeo nebrojene kritike radi lose kvalitete izrade i ugradjenih materijala u istom. Auto je jako okretan i uz vecu dimenziju guma imas pristojan razmak od tla no da bi se pristupilo nekom ozbiljnijem dizanju mora se cjelo tjelo dizati toga imas po inetrnetu jako puno samo ukucaj u potragu Cherokee XJ (to mu je americka sifra). Blokada nema sve se naknadno ugradjuju jedino ako si sretnik da si dobio iz fabrke sredejnu masinu za slepanje (u sta sumnjam samo su benzinske varijante takve izlazile).
|
|
| 08-25-2004 06:11 AM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
a kaj znači blokada središnjeg diferencijala, jel to reduktor ili samo pogon na prednju i zadnju osovinu
|
|
| 08-27-2004 05:06 AM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
4x4.ba
a kaj znači blokada središnjeg diferencijala, jel to reduktor ili samo pogon na prednju i zadnju osovinu
je stavio savrseno dobar tekst o tome ali evo, reduktor brzine iz mjenjaca redukuje ali cim se desi proklizavanje jedne od pogonskih osovina rasipa se snaga zato se koriste bolkade diferencijala, dakle ako su bolokade na nekoj od osovina (prednja ili zadnja) onda one sluze ako neki tocak izgubi trakciju da onaj drugi ne stane sa vrtnjom jer ovaj koji nema trakciju inace bez blokade oduzima svu snagu, slicna je stvar sa blokadom sredisnjeg diferencijala koji u slucaju da recimo prednja osovina izgubi trakciju i dalje isti odnos snage preosi na sve osovine tako da ne moze da se desi da recimo zadnja osovina ostane sa manjkom nsage
|
|
| 08-27-2004 05:56 AM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
a kaj se to uključuje automatski ili postoji neki prekidač, jer moj galloper nema nikakvih prekidača za blokade ali mislim da ima uvjek isto odnos snage na prednjoj i zadnjoj vuči
|
|
| 08-28-2004 12:58 PM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
ili ili
Automatski ili se mora prekidac ukljuciti a kod vas kao i kod svih vozila u idealnim uslovima je tako no cim se izgubi trakcija jedne osovine bez te bolokade dif se raspored snage remeti. Sumnjam da je kod vas ugradjena ta bolokada jer ako je i ugradjena kod Pajera(posto svi znamo da je Galoper samo kopija Pajera stari model) onda je to samo blokada zadnjeg diferencijala. Rijetki su proizvodjaci koji pocaste sa svim blokadama ali tu su uvijek aftermarket mogucnosti ugradnje na internetu se nude razne od raznih proizvodjaca a na http://www.4x4.ba je pisano o tome
|
|
| 08-30-2004 06:38 AM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
da, galloper je kopija onog starijeg pajera do 91.g a taj nije imao ni blokadu stražnjeg diferencijala pa tako mislim da onda ni ja nemam nikakvih blokada. inače gledao sam na 4x4 portalu o automatskim blokada i zanima me jel se puno više troši gorivo i opčenito ostali djelovi
|
|
| 08-30-2004 03:58 PM |
|
|
Nijazh OllllO
Junior Member

Status:
|
Marcuse u pravu si nemaš ti blokada na Galoperu.
Samo na tri marke koje se vrte po ovim područjima možeš naći serijski ugrađeno:
Mercedes Puch ili G
Land Rover
Lada Niva
i eventualno Iltis u sve ostalo se ugrađuju po želji. U Zagrebu imaš firmu koja ugrađuje jednu od popularnijih verzija a to je ARB-ova blokada.
Blokada ti izvlači maksimum snage iz motora za maksimum trakcije na podlozi. U principu na cesti ti nikad i ne treba osim ako nemaš namjeru izvlačiti kamione iz jaraka kraj puta. Na terenu se i koristi da se izvučeš iz ekstremnih situacija, s tim da se ne smije okretati volan više od par cm.
Takvo je opterečanje na pogon, da okretanjem volana možeš sam sebi polomiti prednje poluosovine i prednji diferencijal. Imao sam priliku da gledam to "live" nekoliko puta.
Automatsku još nismo imali priliku da probamo, ali uskoro bi jedan od članova redakcije 4x4.ba trebao imati na svom vozilu, pa mislim da će je on propisno i testirati. Ali o tom po tom.
Pozdrav Nijaz
|
|
| 08-31-2004 06:55 AM |
|
 |
|
|