|
Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje?
|
| Author |
Message |
sj 413
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Hrvoje, što se bolan, pališ toliko? K'o da si hepo kockica.
Ma, ja se uopće ne palim, nego se blago i dobronamjerno "smijuljim", jer si mi baš Ti stvorio jedinstvenu priliku da Miljana pohvalim, ....a iz načina na koji si reagovao...vidljivo je ko se pali.
Drugi citat:
Jesi li vidio jučer kako je Miro ostao u mjestu na izlazu sa cilja? Nasjeo je tako da mu je prednji lijevi točak izgubio podlogu a pošto mu nije radila srednja blokada morali su ga gurati da se pomakne.
Upravo i to pokazuje prednost (na teškom terenu) terenaca sa priključivim, u odnosu na stalni 4x4 pogon, pošto se to dešava i kod Land Rovera, da ta blokada centralnog diferencijala ( koju Ti i ne računaš za blokadu) "ne štima", a onda, kako i Ti kažeš i LR Defender samo izgledom a ne i performansama odaje terenca.
Lijep pozdrav
SJ 413.
Real challenge and real fun = off-road pure or extreme!
|
|
| 10-21-2003 12:54 PM |
|
 |
Guest
Unregistered
|
Evo iz ovoga ispade da su blkade bolje. Bilo bi dobro samo kad be se mogle iskljuciti sve blokade kad vozis sa ukljucenim 4x4 na suvom asfaltu.
|
|
| 10-29-2003 01:40 PM |
|
 |
sj 413
Junior Member

Status:
|
Evo iz ovoga ispade da su blkade bolje. Bilo bi dobro samo kad be se mogle iskljuciti sve blokade kad vozis sa ukljucenim 4x4 na suvom asfaltu.
Miljanu toplo preporučujem da nekako nabavi knjigu o Off-road-u "4x4", od RADETA MINIĆA iz Crne Gore, autora kojeg je već Rujo ranije sa uvažavanjem spomenuo.Knjiga je odlična. Mnogo će mu koristiti, pošto ima Vitaru i zanima se sve više za off-road.
|
|
| 10-30-2003 09:01 AM |
|
|
Guest
Unregistered
|
neznam sta mislis ovim predhodnim postom ali sam siguran da toyota LC sa full opremom ima elektronsku blokadu prednjeg i zadnjeg diferencijala i to iz kabine i centralnog iz kabine pomocu rucice.
|
|
| 11-04-2003 11:43 AM |
|
 |
sj 413
Junior Member

Status:
|
Bilo bi dobro samo kad be se mogle iskljuciti sve blokade kad vozis sa ukljucenim 4x4 na suvom asfaltu.
E pa kad tražiš decidan odgovor , evo ga:
1. Zlatno je pravilo da se ne smije voziti po suhom asfaltu sa uključenim 4x4 i istovremeno uključenim blokadama, što znači da se one moraju moći isključiti bilo ručno, bilo preko automatike ( elektronike ) vozila.
|
|
| 11-04-2003 01:56 PM |
|
 |
sj 413
Junior Member

Status:
|
ali sam siguran da toyota LC sa full opremom ima elektronsku blokadu prednjeg i zadnjeg diferencijala i to iz kabine i centralnog iz kabine pomocu rucice.
Odlično, znači i elektronskom blokadom prednjeg i zadnjeg diferencijala, kao i blokadom centralnog diferencijala upravlja se iz kabine, što opet pokazuje da ih je moguće isključiti na suhom asfaltu.
|
|
| 11-04-2003 02:07 PM |
|
|
Rujo
Member

Status:
|
Uz dodatak da bih ja ono moguće isključiti pretvorio u OBAVEZNO isključiti ukoliko ne želiš polomiti zupčanike!
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 11-04-2003 03:00 PM |
|
 |
Guest
Unregistered
|
Bravo Miljane . Mislim da si sa ovom gore citiranom (i tačnom )tvrdnjom"očitao" "Neprikosnovenom Ruji" dobru lekciju. Radi se o blokadi centralnog diferencijala na ručici reduktora označenoj sa HL i LL.
Sjetite se toga. A i sve sto je miljan rekao do sad je zasnovano na odgovarajucim cinjenicama i argumentima. sj fala ti za preporuku za knjigu. do kraja mjeseca cu otici do crne gore pa cu probati potraziti tu knjigu. Da slucajno taj g. Minic nije vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom pakni i disk plocica i prevozom putnika.
|
|
| 11-05-2003 06:51 AM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Dakle ako se slažete da zaključimo temu sa tvrdnjom da su prednja i zadnja blokada poželjnije nego izrazito dobar vertikalni hod točkova. O srednjoj blokadi neću da čujem ni riječ na ovom mjestu jer sam sve detaljno objasnio na temi "stalni ili priključivi 4x4 pogon".
Tema ostaje i dalje otvorena za vaša iskustva koja želite podijeliti sa svima nama.
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 11-05-2003 05:13 PM |
|
|
sj 413
Junior Member

Status:
|
[quote] sj fala ti za preporuku za knjigu. do kraja mjeseca cu otici do crne gore pa cu probati potraziti tu knjigu. Da slucajno taj g. Minic nije vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom pakni i disk plocica i prevozom putnika.
Ne znam ćime se bavi. Ja sam ga upoznao u ljeto 2001 u Podgorici na startu "CG off-road rally-a", kada sam i dobio knjgu. Znam da je zaista fini gospodin i sa izuzetnim iskustvom u off-roadu. Pratio nas je tokom cijelog relija, a koji je bio zaista super. Išli smo prvi dan skroz do Rikovačkog jezera, gotovo uz Albansku granicu ( Vidjeli su se u Albaniji masivi Prokletija, oko 2500 n/m), zatim preko Biogradskog jezera, Kolašina, Bjelasice sve do Žabljaka, podno Durmitora, gdje su se vozili "brzinci".itd,itd...
|
|
| 11-10-2003 08:53 AM |
|
 |
|
|