|
Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje?
|
| Author |
Message |
Rujo
Member

Group: Registered
Status:
|
Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje?
Možda sam već pomalo dosadan sa ovim pitanjima i dilemama al' svejedno evo još materijala za razmišljanje i iskazivanje mišljenja.
Prema nekim proizvođačima npr. MB, pravi radni terenac mora imati sve tri blokade kako bi imao veliku prohodnost. Tako Puch i G imaju u nekim boljim modelima tri blokade te tako postaju, bez dileme, nezaustavljivi.
Po drugoj teoriji koja dolazi iz Solihula (Mjesto u Britaniji gdje je sjedište i proizvodnja Land Rovera) oni od Serije III dalje ne ugrađuju u svoje radne strojeve (90/110 kasnije Defender i Discovery) nikakve blokade. Prelaskom na helikoidne opruge drastično su povećali hod točkova i smatraju da je to dovoljno. To brane tvrdnjom da pravi terenac ako ima dobru vertikalnu artikulaciju točkova u stvari ni ne treba blokadu jer će se uvijek jedan točak moći osloniti na nešto tvrdo i izvući vozilo. To potkrepljuju činjenicom da (jedino) terence proizvode već 60tak godina i da imaju ogromno iskustvo (sjetite se Camel Trophy).
Pošto je riječ o dvjema respektabilnim proizvođačima terenskih vozila postavlja se pitanje koji pristup je, po vama, bolji?
Off Road - The Ultimate Freedom Of Living
MUD IS ALL WE NEED
http://www.4x4.ba
|
|
| 10-16-2003 09:52 AM |
|
|
sj 413
Junior Member

Status:
|
Re: Dobar hod točkova ili blokade - šta je bolje?
Pošto je riječ o dvjema respektabilnim proizvođačima terenskih vozila postavlja se pitanje koji pristup je, po vama, bolji?
Mercedesov, sa tri 100% blokade i to tvrdim bez imalo dvojbe, a to se može lako i argumentovati.
lijep pozdrav
Sj413
Real challenge and real fun = off-road pure or extreme!
|
|
| 10-17-2003 08:04 AM |
|
 |
Guest
Unregistered
|
ja cijenim blokade. cini mi se da rover ima reduktor u obliku 8 pa tako desna strana dole je brzohodna slobodna, a lijeva b. blokirana. Gore je to isto samo su brzine sporohodne i u sredini je N. Cini mi se nemoguce da nema nikakvih blokada. Bar 20%. Ali i to ima svojih prednosti. Siguran si da neces polomiti diferencijale na suho;j podlozi ako su blokirani (odnosno nemogu biti blokirani)
|
|
| 10-17-2003 11:55 AM |
|
|
KosOOki
Member

Status:
|
Pa ja glasam i za jedno i za drugo - Pincgauer! Mozda je uputnije razmatrati upotrebu krutih osovina na racun hoda, ali bih opet dao isti odgovor.
|
|
| 10-19-2003 10:25 PM |
|
 |
Skyline
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
Ja sam pomenuo te tri blokade kod Merca G. Ja navijam ipak za blokade. Sta raditi na ledu,gde nema prokopavanja do tvrdog.I jos jedna pozitivna stvar sto tu nema opasnosti za blokade.Mada ja jesam pre za Land Rovera,ali me bas iznenadjuje da defender nema nikakvu blokadu.
A sta mislite kao resenje tog problema preko smanjenja mase vozila ( Lada Niva ). Ona ima ,ako se ne varam,samo blokadu centralnog.
Nije mi jasno kako Pinzgauer ide tako dobro. Istina je da ima vrhunski ( mozda i najbolji ) klirens,zbog njihovog resenja sa zupcanicima umesto poluosovina.ali mi niej jasno kako su uspeli da nateraju tockove da se drze podloge bez krutih osovina? Ima li mozda ko objasnjenje,zanima me.
Understeer is a crime - Colin McCrae
|
|
| 10-19-2003 11:49 PM |
|
|
sj 413
Junior Member

Status:
|
ja cijenim blokade. cini mi se da rover ima reduktor u obliku 8 pa tako desna strana dole je brzohodna slobodna, a lijeva b. blokirana. Gore je to isto samo su brzine sporohodne i u sredini je N. Cini mi se nemoguce da nema nikakvih blokada.
Bravo Miljane. Mislim da si sa ovom gore citiranom (i tačnom )tvrdnjom"očitao" "Neprikosnovenom Ruji" dobru lekciju. Radi se o blokadi centralnog diferencijala na ručici reduktora označenoj sa HL i LL.
|
|
| 10-20-2003 07:25 AM |
|
 |
Rujo
Member

Status:
|
Hrvoje, što se bolan, pališ toliko? K'o da si hepo kockica.
Smiri se i sjeti šta smo diskutovali i zaključili u Mostaru proteklog vikenda.
Naravno da LR ima samo srednju blokadu ali nju ne treba računati ni spominjati jer je NEOPHODNA da bi uopšte ličio na terenca zbog stalnog 4x4 pogona. Tek kada je UKLJČI postaje ravnopravan terencu koji uključuje 4x4 manuelno i ima manje-više 50:50 fiksni prijenos na osovine!
Jesi li vidio jučer kako je Miro ostao u mjestu na izlazu sa cilja? Nasjeo je tako da mu je prednji lijevi točak izgubio podlogu a pošto mu nije radila srednja blokada morali su ga gurati da se pomakne.
MUD IS ALL WE NEED
|
|
| 10-20-2003 04:48 PM |
|
|
Rujo
Member

Status:
|
Nije mi jasno kako Pinzgauer ide tako dobro. Istina je da ima vrhunski ( mozda i najbolji ) klirens,zbog njihovog resenja sa zupcanicima umesto poluosovina.ali mi niej jasno kako su uspeli da nateraju tockove da se drze podloge bez krutih osovina? Ima li mozda ko objasnjenje,zanima me.
Slažem se da pinc ima ponajbolji klirens ali ne znam kako su mu riješili vješanje (Hrvoje, pomagaj!). U proteklih nekoliko godina, što uživo (mostarska utrka), što na internetu, najviše prevrnutih terenaca je bilo među pincevima. Nisu ni oni savršeni. Pretpostavljam zato što su relativno uski a visoki.
MUD IS ALL WE NEED
|
|
| 10-20-2003 04:53 PM |
|
 |
KosOOki
Member

Status:
|
Pa Pinc ima krute osovine, tj. poluosovine su u kucistu, ali se ta kruta osovina "lomi" na diferencijalu i imaju sve blokade. Na to sam ciljao u prethodnom postu.
|
|
| 10-20-2003 06:56 PM |
|
|
sj 413
Junior Member

Status:
|
(Hrvoje, pomagaj!). U proteklih nekoliko godina, što uživo (mostarska utrka), što na internetu, najviše prevrnutih terenaca je bilo među pincevima. Nisu ni oni savršeni. Pretpostavljam zato što su relativno uski a visoki.[/quote]
[b]Upravo zato Rujo, plus što imaju vrlo visoko težište, što je možda i odlučujuće kod bočnog prevrtanja. Ja sam uživo gledao tri kako su se na bok prevrnula. Na Bjelasici (CG) , Zelenkovcu i Mostaru (na nekoliko metara od mene).

Evo ovog sam ja uslikao kako ga vraćaju ponovo na točkove na Zelenkovcu.
|
|
| 10-21-2003 12:18 PM |
|
 |
|
|