Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Dokle ide ljudski bezobrazluk?
Author Message
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status: Offline
Dokle ide ljudski bezobrazluk?

Maloprije citam Ismirov post o pojasevima na Fabiji i objasnjenje da su airbagovi ispaljeni zato sto je naletio na rupu pa se pitam dokle ide ljudski bezobrazluk i podcjenjivanje (vrijedjanje) tudje inteligencije pa da covjeku na pamet padne takvo objasnjenje???? U rupu kad uletis mozes s*ebat gumu, felgu, lafetu, krajnicu, sponu, kuglu, glavicinu, karter, amortizer itd, ali ato ti se ispale airbagovi to je vec ozbiljna havarija i ne moze se svesti pod "uljetanje u rupu"!
Ajd varanje na kilometrazi je vec uobicajena stvar, poogotovo sto su to auti koji su vec 3-4 ruka pa se uvijek mozes vaditi da je to mozda uradio vlasnik prije tebe, ali sam se naslusao takvih gluposti kod ispaljivanja airbagova da bi se knjiga mogla napisati. Od toga da se indikacija sama od sebe upalila (za auta sa jednim airbagom), a zapravo je auto imao havariju i jednostavno je postavljen volan sa citavim airbagom (sad ih vec ima polovnih) bez daljih zahvata, preko klasicnih objasnjenja da je bio sasvim mali udar, samo malo karambolka pukla ali eto airbagovi se ispalili, do toga da se lijepe, i zakrpe volani i komandne table pa se onda kituju i lakiraju ili se samo vrati poklopac od desnog airbaga (jednom sam cak vidio kozom presvucen ispaljeni airbag na Terranu II ispod koje se naziru konture pukotine) i da se pri tome jednostavno presjece instalacija za indikaciju airbaga tako da se na tabli nista ne vidi i naravno auto se prodaje "pod neudaran", do toga da se umjesto volana sa ispaljenim airbagom stavi volan od istog proizvodjaca, cak i modela ali bez airbaga, a na autu ostane 5 naljepnica sa upozorenjima o airbagu (toga sam se nagledao na Golfovima III sa jednim airbagom, Fiestama MK3, Fiatima Punto itd...) i opet naravno auto nikad nije udaren.
Ja fakat ne znam sta bih uradio na mjestu varalice da me neko uhvati u takvoj lazi, pogotovo sto se sve te prevare vide odmah golim okom ako imalo obratis paznjiu i sto je na svim novijim automobilima moguce uraditi dijagnostiku koja ce pokazati aktivaciju airbaga, a svako ko nije 100% naivan i ko imalo razmislja prije kupovine ce odvesti auto na dijagnostiku???!!!!
Ok, ima slucajeva da je auto bio udaren i da su ispaljeni airbagovi, a da je sve popravljeno i zamjenjeno ali u tom slucaju popravak nije bio ispod par hiljada sto vec mijenja stvar i onda stvarno treba imati "oko" da se provali havarija a taj neko se bar uvalio para da te prevari (a ne malo zamaskirao stvar za par stoja)
Moj prijatelj je nedavno prodavao svoju Fabiu, s kojom je imao tesku havariju dok je bila godinu stara i popravak ga je kostao (sa postavljanjem airbagova, limarija, mehanika, klima itd) 9000 KM i kupcu je rekao istinu o autu, pokazao racun od opravke u ovlastenom servisu mada je bilo vrlo tesko ista provaliti (doduse ko se razumije, pogotovo limaru jedno otvaranje haube ce biti dovoljno). Njegovo objasnjenje je bilo da nece da ga neko proziva da je lazov i varalica zbog nekih 1000-2000 KM vise koje je mogao uzeti za auto da je precutao istinu ako iko ikad provali da je auto bio udaren jer nikad ne znas kome ce dopasti u ruke, jer sta ako ga novi kupac preventive radi odveze limaru da baci oko na auto...
S druge strane, nekad stvarno mislim da je onaj ko "kupi" takvo glupo objasnjenje i zasluzio da bude prevaren...

Proud to be BMW E 21 owner!

This post was last modified: 02-14-2008 12:09 AM by goran16v.

02-14-2008 12:01 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Faya_M5
Posting Freak

Group: Registered
Status: Away
RE: Dokle ide ljudski bezobrazluk?

Nemam ti sta na ovo rec...moje jedino razmisljanje je kupi novo auto ako mozes, pa makar to bila i Dacia Logan, al si 100% siguran da su airbag-ovi citavi i novi, nego da za iste pare kupis golfa IV, za kojeg ne znas jel udaren i ocel ti glava bit u torbi kad se u njemu vozis...

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
02-14-2008 06:45 AM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Posto radim na prodaji autodijagnostickih uredjaja svakakvih se prica naslusam Smile.

Gorane zaboravio si jedan od najcescih slucajeva kako problem sa airbagom ''rjesavaju'' ''majstori''.

VRLO cest slucaj je da jednostavno iscupaju lampicu od airbaga. Sto ih svrstava u potencijalne ubice, jer novi vlasnik uopste nema pojma (ako nije skopcao na autodijagnostiku) da u njegovom automobilu zapravo i nema airbaga uopste.

Inace kada razgovaram sa klijentima koji zele kupiti dijagnostiku dva najcesca pitanja su:
''Moze li se vracati kilometraza sa tim uredjajem?''
''Kako se mijenja ECU sa tim uredjajem i moze li se to raditi?''

Uskoro .... http://www.maliekran.com mali ekran ali veliki site :-)
02-14-2008 07:39 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Francuz
Senior Member

Ne bih da proturijecim ali desilo se na par mercedesovih 308-mica od moje firme da se airbag otvorio bez ikakvog razloga .Dosao majstor i priznao da se desava "povremeno" da system proracuna poludi iz X&Y razloga.
Smetnju u proracunu ili cak i pometnju citavog elektronskog systema moze izazvati interferansa mobilnog telefona.Na nekim modelima FR taxista se moze vidjeti naljepnica zabranjenog tel u vozilu , ne zato sto to smeta vozacu nego sto se pojavljuju stvari koje se recimo nisu prije desaval.Otvaraju se prozori bez ikakvog povoda, komp ispisuje "greska programacije kljuca" itd.Slazem se da ima i onih koji prodaju m... za bubrege ali u 10 slucajeva vjerovatno ima i jedan koji je zaista realan
Pozz

Bolje biti glup i sutjeti
nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
02-14-2008 08:30 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
pajero1987
Posting Freak

Gorane legendo po ko zna koji put se slazem sa tobom. Dok sam trazio sluzbeni auto 2-3 mjeseca svega sam se nagledao i vratio barem 4-5 auta vlasnicima posle provjere u ovlastenom servisu. Ali jedna Octavija i njen vlasnik sa Sirokace su bili vrh! Bez imalo savjesti i stida mi je htio uvaliti auto udareno i sa vracenom km 100 000km. ASA je provjerila auto i osim standardno da se mora promjeniti zubcasti i jos par sitnica (oko 400-500KM sitnice) rekli su da je auto OK. Nakon sto se vlasnik zajebao pa rekao da je auto kupljuno u ACQuatro i nakon sto si mi ti Gorane rekao da ACQuatro nije zastupnik za Skodu nego vecinom drze VW i Audi, ja odem tamo i ljudi mi izlistaju citavu istoriju auta. Auto je bilo od neke firme, preslo 100 000 vise i promjenjeno belaj djelova i udarena...Ja ga nazovem a on se kune da nije on nego ako je sta vracane to je ACQuatro, kazem mu ja da nisam inspektor da sada ganjam ko je sta uradio nego da dodje po auto i neka ga proda nekom drugo...sto vjerujem da je i uspio!

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
02-14-2008 08:46 AM
goran16v
Delegat

Edis Jasarevic Wrote:
Posto radim na prodaji autodijagnostickih uredjaja svakakvih se prica naslusam Smile.

Gorane zaboravio si jedan od najcescih slucajeva kako problem sa airbagom ''rjesavaju'' ''majstori''.

VRLO cest slucaj je da jednostavno iscupaju lampicu od airbaga. Sto ih svrstava u potencijalne ubice, jer novi vlasnik uopste nema pojma (ako nije skopcao na autodijagnostiku) da u njegovom automobilu zapravo i nema airbaga uopste.

Inace kada razgovaram sa klijentima koji zele kupiti dijagnostiku dva najcesca pitanja su:
''Moze li se vracati kilometraza sa tim uredjajem?''
''Kako se mijenja ECU sa tim uredjajem i moze li se to raditi?''

He he he, ne brini nisam, napisao sam "pri tome jednostavno presjece instalacija za indikaciju airbaga tako da se na tabli nista ne vidi" sto podrazumjeva cupanje ili mrvljenje diode, vadjenje sijalice, prekidanje voda na stampanoj ploci i mnoge druge varijante i podvarijante...

02-14-2008 08:52 AM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

hehehe znaci mislio si na sve. Vrlo ste detaljni kolega Smile

Uskoro .... http://www.maliekran.com mali ekran ali veliki site :-)
02-14-2008 08:59 AM
goran16v
Delegat

Francuz Wrote:
Ne bih da proturijecim ali desilo se na par mercedesovih 308-mica od moje firme da se airbag otvorio bez ikakvog razloga .Dosao majstor i priznao da se desava "povremeno" da system proracuna poludi iz X&Y  razloga.
Smetnju u proracunu ili cak i pometnju citavog elektronskog systema moze izazvati interferansa mobilnog telefona.Na nekim modelima FR taxista se moze vidjeti naljepnica zabranjenog tel u vozilu , ne zato sto to smeta vozacu nego sto se pojavljuju stvari koje se recimo nisu prije desaval.Otvaraju se prozori bez ikakvog povoda, komp ispisuje "greska programacije kljuca" itd.Slazem se da ima i onih koji prodaju m... za bubrege ali u 10 slucajeva vjerovatno ima i jedan  koji je zaista realan
Pozz

Slazem se da ima, ali kao sto si sam napisao, ako si imalo razuman prije kupovine ces auto odvesti u ovlasteni (ili opremljenii) servis da se uradi dijagnotika gdje ce potvrditi vlasnikovu pricu, a paralelno s tim brate postoji intenet gdje mozes sigurno naci sve o tim slucajevima. A druga stvar, ako ti se arbagovi i otvore bez razloga mozes biti posten pa spustiti cijenu zbog toga ili popraviti i reci kupcu da je doslo do aktivacije bez sudara iz xy razloga (sto ce opet potvrditi u servisu) i priloziti racun za popravak onda ce auto stvarno biti neudaran kao sto tvrdis, ali ako ti se airbagovi otvore a ti to nekako zamaskiras i pravis se kao da se nista nije desilo - to je vec klasicna prevara kao i svaka druga...
Takodjer, kao sto si napisao, u jdnom od 10 slucajeva vlasnik moze govoriti istinu, ali kad se radi o stvarima koj potencijalno mogu uticati na sigurnost ljudskog zivota 30% prevaranata je previse, a ne 90%...
Koliko je tema i rasprava na PG bilo zasto se nekom airbag nije otvorio poslije teskog udesa i da je to krivica proizvodjaca, pa ko ce ti garantovati da ti je sistem bio ispravan prije udesa i da nisi bio zrtva, kao sto Edis napisa, majstora - potencijalnog ubice!

02-14-2008 09:17 AM
Brzi
Member

uvijek pretrnem kad kod nasih ljudi auto dajem na pranje, a kamo li nesto iole komplikovanije
jednostavno sam se sebi cudim odakle mi tolika doza hrabrosti i mazohizma da se uvijek iznova patim kad god treba nesto da obavim u bilo kojem nasem servisu
na zalost

Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
02-14-2008 09:19 AM
Brzi
Member

zaboravih, cast izuzecima Very Happy

Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
02-14-2008 09:22 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Bezobrazluk e2e4 56 1,421 10-08-2007 10:48 PM
Last Post: ajdin_ze
  Pa dokle vise ovo Morpheus 34 808 03-28-2007 06:14 PM
Last Post: goran16v
Winner_first_h4h Sampioni, da vidim kako vam ide sa VW pajero1987 31 1,138 02-26-2007 02:36 PM
Last Post: cenga
  ide ko flak igyracer 19 458 01-16-2007 10:16 AM
Last Post: fastmf
  Dokle vise????????? OGI 65 1,802 11-29-2006 08:57 AM
Last Post: pajero1987

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: