Post Reply  Post Thread 
Domet radara/kamere
Author Message
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Domet radara/kamere

E ovako znaci zanima me, da li neko zna, koliki je domet radara/kamere. tj. koliko moras biti odaljen od radara/kamere da te uslika i detektuje brzinu?
Znaci za sve radare/kamere, one sa bljeskalicom, obicne i ove nove sa irda tehnologijom.

Slika govori vise od hiljadu rijeci, evo sta hocu da pitam:

Just be... Dead Like Me!
11-13-2008 04:17 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Travnicki Nocni Setac
Member

RE: Domet radara/kamere

Sudeći prema načinu postavljanja pretpostavljam do stotinjak metara... A kad razmislim radar može da uhvati dalje a kamera radi rezolucije vjerovatno puno bliže... Ne znam samo pretpostavljam...

Noć je doba u kojem i tri tačke imaju smisla...
11-13-2008 05:10 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators

radar kamere koriste senzore koji su postavljeni u asfalt. Obicno tacno ispod semafora, tako da kad predjes preko senzora prekomjernom brzinom ili kad je upaljeno crveno svjetlo duze od 10 sekundi, kamera se automatski aktivira.

Sto znaci da te slika cim ti auto predje crtu ispod semafora, a to opete znaci da slikaju sa 20-tak metara. Sasvim dovoljno

Uskoro .... http://www.maliekran.com mali ekran ali veliki site :-)
11-13-2008 07:10 PM
Francuz
Senior Member

Mesta 206 na 50m ovo je staaari radar koji se vrtio ranije i jos uvijek je na upotrebi manje frekfentnim putevima izgleda k'o rostilj pored puta.

Mesta 208 isto kao i raniji model na 50m koristi se "fixno" ili iz nekretajuceg vozila.

Mesta 210 Hvata pri daljini od 50m i moze uhvatiti tri trake u dolasku i odlasku vozila.ustvari je poboljsana verzija 208-mice.

Mesta 210C Hvata na oko 40m s'tim sto se moze podesiti na dvije mogucnosti.Vizuelno (klasicna kontrola policije) ili prikopcan na foto-aparat.

Magda jedan od jako performantnih moze se instalirati na staklo vozila ili na bocne kofere motora.Hvata na +/- 350m.Zahvaljujuci svojoj bateriji moze odraditi oko 2000 hvatanja brzine.

MULTANOVA 6F + SMARTCAMERA SC1

Nemoze se koristiti u pokretu hvata na oko 40m.
Kvaliteta slike;vremenske prilike i sve nedace koje je mogu zadesiti korigovane su automatski zahvaljujuci malom kompu koji ide uz nju i kameru.Slika bude sto bi nas narod rekao "k'o mlijeko"

CERVA se moze koristiti u mjerenju brzine u pokretu.Vozilo koje kontrolise ima dvije antene.Jednu van vozila i jednu unutar (naprijed i nazad) radi relativne brzine kretanja.

MULTANOVA 6F SM et SM2
Hvata na oko 40m.Karakteristika mu je da u pokretu moze da hvata i dolazeca vozila kao i odlazeca i sve to u voznji.Jako precizno mjerilo sto i me i necudi jer nam dolazi i Swiss Very Happy

Laser pistolj (Lasertech) je jedan od "najgadnijih" obicno ga motoristi koriste i hvata do 900m.

Eurolaser hvata na 600m, popularno nazvan "dvogled"
Moze se sa njim kontrolisati upotreba telefona, pojas i naravno brzina.
Kontrola brzine u dolasku i odlasku vozila.

Multalaser, dometa 600m, moze kontrolisati vozila samo u dolasku.

Ultralyte LR,dometa 900m.Mjeri brzine do 250km/h u dolasku ili odlasku vozila.

Laser Patrol dometa 300m mjeri vrijednosti za vozila samo u dolasku

Sretno Very Happy Very Happy Very Happy Wink

Bolje biti glup i sutjeti
nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
11-13-2008 07:11 PM
Edis Jasarevic

kod obicnih radara, idealno je do 150-200 metara, mada nase lole pucaju radar zrakom i ubjeduju te da je tvoja brzina i sa razdaljina od preko 400 metara.

To se meni neki dan desilo, pa sam rekao policijacu da li bi mogao sa pistoljem da pogodi metu u pokretu na 400 metara?

11-13-2008 07:12 PM
Francuz
Senior Member

Edis Jasarevic Wrote:
kod obicnih radara, idealno je do 150-200 metara, mada nase lole pucaju radar zrakom i ubjeduju te da je tvoja brzina i sa razdaljina od preko 400 metara.

To se meni neki dan desilo, pa sam rekao policijacu da li bi mogao sa pistoljem da pogodi metu u pokretu na 400 metara?

Moze;moze ;zavisno od tipa radara ev' sad ih navedoh Wink

nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM
11-13-2008 07:17 PM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Edise, ako sam dobro shvatio, blizu moje kuce , znaci na magistrali je postavljen radar i u asfaltu se nalaze senzori, znaci, ja mogu voziti koliko zelim brzo, ali da samo prilikom prelaska preko tih senzora usporim?
To ispade kao lezeci policajac? Jesam u pravu?
I dalje mogu nastaviti brzinom kojom zelim i nema slike?

Just be... Dead Like Me!
11-13-2008 08:06 PM
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Francuz, hvala na ovim informacijama. Konkretno mislim na ovaj radar:

a mislim da je to, kako ti rece, ovaj:

Quote:
... Eurolaser hvata na 600m, popularno nazvan "dvogled"
Moze se sa njim kontrolisati upotreba telefona, pojas i naravno brzina.
Kontrola brzine u dolasku i odlasku vozila ...

Jel to, to?

Just be... Dead Like Me!
11-13-2008 08:13 PM
Francuz
Senior Member

Nije,
radar koji kontrolise prolazak kroz crveno ima ili hvatace u asfaltu kako rece Edis ili je magnetno polje od jedne do druge strane ceste  "razvuceno".Ukoliko vlasti zele da uloze malo vise u kutiji se moze nalaziti i hvatac brzine.
Dvogled koji sam ja spomenuo je za direktnu kontrolu po sistemu vide i zaustave.
Zadnjih pet navedenih su za direktnu kontrolu.

Magda, Multanova 6F SM i SM2, Cerva su jedna vrsta tzv presretaca.
Ovo ostalo je sve na tri noge pored ceste ili utrpano po banalizovanim vozilima u gepecima.

Ovo o cemu ti pricas na slici je Mesta 3000 koliko ja mogu da je "oshajcam" odavde :p (ukoliko je vezana za semafor)
Ukoliko se radi o jednom od kabina radara onda racunaj na nagdje do 300m dometa.
Sve zavisi koliko su nase vlasti dale za aparaturu.Cijene su od 7000€ do 25000€ po aparatu Very Happy i naravno sve ce to platiti i isplatiti vozaci Wink
Pozz Wink

nego progovoriti i
otkloniti svaku sumnju.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 760TFM

This post was last modified: 11-13-2008 09:01 PM by Francuz.

11-13-2008 08:56 PM
Edis Jasarevic

Ja_i_Moj_GTI Wrote:
Edise, ako sam dobro shvatio, blizu moje kuce , znaci na magistrali je postavljen radar i u asfaltu se nalaze senzori, znaci, ja mogu voziti koliko zelim brzo, ali da samo prilikom prelaska preko tih senzora usporim?
To ispade kao lezeci policajac? Jesam u pravu?
I dalje mogu nastaviti brzinom kojom zelim i nema slike?

ja koliko sam vidio u sarajevu sve kamere su sa senzorima postavljenim u asfalt jer se obicno vezu za semafor i zeli se istovremeno radi dva posla- crveno i preekoracenje brzine. Dakle nece te snimiti dok ne prodjes preko senzora, jere drugacije ne moze izmjeriti brzinu.

A ti sto su na autoputu njih jos nisam vidio, pa ti ne bi mogao reci.

@Francuz
Ti radari, jeste tacno da imaju taj domet, al da iz ruke, bez stalaka, nanisani i pogodi auto u pokretu na 400-500 metara je pravoooo malo vjerovatno. Sa stalkom i nekako, al iz ruke da pogodi malo vjerovatno

11-14-2008 04:20 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Driving Kamere i radari na semaforima u Sarajevu Ajdin Delic 17 1,317 06-19-2007 05:48 PM
Last Post: goran16v

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: