Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
elektronicar potreban (ne elektricar)
Author Message
prelude za lude
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
elektronicar potreban (ne elektricar)

Treba mi dobar elektronicar koji ce mi napraviti digitalni termo prekidac. Znaci dva displeja, jedan sa trenutnom temperaturom, drugi sa zadanom temperaturom.
Ima li takvog na ovom forumu ili ako znate nekoga?

HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
05-13-2008 10:51 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
Senior Member

RE: elektronicar potreban (ne elektricar)

prelude za lude Wrote:
Treba mi dobar elektronicar koji ce mi napraviti digitalni termo prekidac. Znaci dva displeja, jedan sa trenutnom temperaturom, drugi sa zadanom temperaturom.
Ima li takvog na ovom forumu ili ako znate nekoga?

HMmm, digitalni malo teže... Što se tiče termoprekidača, možda bih mogao riješiti problem sa jednom vrijednošću ili nekom linearnom proporcijom negativnog temperaturnog koeficijenta. Ako šta nađem javim ti...

Mirza K.
05-14-2008 04:34 AM
tata
Posting Freak

Za ovaj konkretan problem nisam siguran ali elektroniku na autima odlicno radi momak koji ima radnju odmah iza pumpe Energopetrola u Pofalicima(prvi ulaz iza pumpe u zgradi gdje je nekada bio Feroelektro).Potrazi i pokusaj.

05-14-2008 06:19 AM
prelude za lude
Posting Freak

Ako neko nije razumio o cemu se radi:
Treba da se ugradi na klimu u autu i da funkcionise kao automatska klima.

HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
05-14-2008 02:09 PM
MK516
Senior Member

prelude za lude Wrote:
Ako neko nije razumio o cemu se radi:
Treba da se ugradi na klimu u autu i da funkcionise kao automatska klima.

Pretpostavljao sam da je klima u pitanju. Vidi sad, ja mogu napraviti sklop koji će na određenoj temperaturi upaliti/pojačati rad klime --> recimo kada se temperatura podigne na 28 stepeni sklop bi automatski upalio/pojačao klimu da radi na 22 stepena, i kada bi se uspostavila željena temperatura sklop bi gasio/smanjivao rad klime. Dakle, u pitanju bi bila jedna predefinisana temperatura na kojoj bi se sklop uključivao, i jedna predefinisana temperatura na kojoj bi se sklop gasio. Moguće je napraviti ovo što tražiš samo to je onda izuzetno komplikovan sklop za napraviti (pogotovo sa sedmosegmentnim display-ima) koji zahtijeva i procesor koji bi obrađivao podatke jer bi ti želio mogućnost štimanja temperature pojedinačnim stepenima.

Mirza K.

This post was last modified: 05-14-2008 06:39 PM by MK516.

05-14-2008 06:38 PM
ajdin_ze
2.0 16v SFI

Group: Administrators

Sav ovaj posao odradjuje termostat koji podesis na odredjenu temperaturu.On mjeri temp. na isparivacu i regulise rad kompresora.Ako ti displej nije prijeko potreban ja ti mogu rijesiti termostat.Ovo je i komplikovano za napraviti i vjerovatno skupo.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
05-15-2008 06:47 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
Senior Member

ajdin_ze Wrote:
Sav ovaj posao odradjuje termostat koji podesis na odredjenu temperaturu.On mjeri temp. na isparivacu i regulise rad kompresora.Ako ti displej nije prijeko potreban ja ti mogu rijesiti termostat.Ovo je i komplikovano za napraviti i vjerovatno skupo.

Za ovo boldirano ne znam da ima. Da li je moguće da se podešava pojedinačno za svaki stepen? Ako može to je najjeftinije, najjednostavnije i najlakše rješenje. Mislim da onda ne bi bilo baš previše komplikovano napraviti i display.

Mirza K.
05-15-2008 10:15 AM
ajdin_ze
2.0 16v SFI

MK516 Wrote:

ajdin_ze Wrote:

Za ovo boldirano ne znam da ima. Da li je moguće da se podešava pojedinačno za svaki stepen? Ako može to je najjeftinije, najjednostavnije i najlakše rješenje. Mislim da onda ne bi bilo baš previše komplikovano napraviti i display.

Vidi.Na starim modelima vozila dodje mehanicki termostat montiran pored isparivaca sa zicom koja je utisnuta u isparivac.Preko te zice on mjeri temp. isparivaca pali i gasi kompresor na zeljenoj temperaturi.Ima u sebi prekidac na koji se spoji dovod i odvod sa prekidaca klime(AC) na kompresor(relej kompresora).Ukratko.Na njega nemozes spojiti displej niti ga elektronski podesavati jer je on mehanicki dio i podesava se sarafcigerom.
Druga solucija je mala elektronika sa displejom za upravljanje uredjaja za cargo hladjenje.Ima sondu koja mjeri temperaturu isparivaca i displej prikazuje zadanu i trenutnu temperaturu isparivaca ili hladjenog prostora.Zadas temperaturu i kad je postigne gasi kompresor.Kad dodje do razlike od 2,3 ili vise stepeni tj koliko ti nastimas on opet upali kompresor i sve tako ukrug.Mjenjaju se pritiskom na dva dugmeta.

05-15-2008 10:37 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MK516
Senior Member

ajdin_ze Wrote:
Vidi.Na starim modelima vozila dodje mehanicki termostat montiran pored isparivaca sa zicom koja je utisnuta u isparivac.Preko te zice on mjeri temp. isparivaca pali i gasi kompresor na zeljenoj temperaturi.Ima u sebi prekidac na koji se spoji dovod i odvod sa prekidaca klime(AC) na kompresor(relej kompresora).Ukratko.Na njega nemozes spojiti displej niti ga elektronski podesavati jer je on mehanicki dio i podesava se sarafcigerom.

Jah, ali ovo je fazon sa samo jednom predefinisanom temperaturom. To se da lahko riješiti, ali ovo dole je malo teže:

ajdin_ze Wrote:
Druga solucija je mala elektronika sa displejom za upravljanje uredjaja za cargo hladjenje.Ima sondu koja mjeri temperaturu isparivaca i displej prikazuje zadanu i trenutnu temperaturu isparivaca ili hladjenog prostora.Zadas temperaturu i kad je postigne gasi kompresor.Kad dodje do razlike od 2,3 ili vise stepeni tj koliko ti nastimas on opet upali kompresor i sve tako ukrug.Mjenjaju se pritiskom na dva dugmeta.

Ovo što si naveo je neka već postojeća stvar? Hladnjak u gepeku?

Mirza K.
05-15-2008 02:09 PM
ajdin_ze
2.0 16v SFI

MK516 Wrote:
Ovo što si naveo je neka već postojeća stvar? Hladnjak u gepeku?

To ti dodje upravljacka jedinica za klimu za kombije.(cargo hladjenje)
To je taj princip.

05-15-2008 04:50 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Driving Auto koje se nikad ne kvari je ... Nex km/h 8 244 07-01-2008 09:04 PM
Last Post: pajero1987
  da nas nikad ne uhvate Faruk 22 1,321 02-11-2008 04:09 PM
Last Post: sadik007
  Moze biti a i ne mora... goran16v 19 521 07-12-2007 02:56 PM
Last Post: Faya_M5
  Auto elektrONICAR, da valja? Bibi 6 222 04-18-2007 10:43 PM
Last Post: dr