|
Fiat Croma 2.5 TDI paua :)
|
| Author |
Message |
trizex
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Fiat Croma 2.5 TDI paua :)
Projekt prenosim u cijelosti s drugog foruma, pa halalite eventualne greske u textu 
Nakanih se da napokon poslozim par slikica, i predstavim MOJ prvi autic 

Dakle, Fiat Croma, 2.5 turbodizlinterkullah mashina, kupljena s puknutim zupcastim. Nakon citavog radnog dana, koliko je potrebno da se skine glava motora ustanovio da su zvrknula 2 ventila, i njihove vodjice koje sam sjebao dok smo vadili savijene ventile :icon_eek::icon_eek: (hint pogledaj sliku) 

Glava skinuta....

Pomotani ventil, savio se cca 2 mm :icon_eek::icon_eek: izbijali ga pola sata....
Usput zamijenio sve vodjice, ta 2 ventila i sve teflone, jer ih uopste nije bilo :icon_eek::icon_eek: Neko je nekad zamijenio vodjice ventila nekim koje su napravljene kod tokara, i koje uopste nisu imale mjesta predvidjena za teflone Ludilo, jer svi koji su vidjeli ovo auto dok je radilo kazu da uopste nije puno pusila...

Zachadjena glava na pocetku ciscenja

Slika je mutnjikava, ali se vidi kako se glava sjaji nakon ciscenja u benzinu 
Kad sam vec sve rastavio, grehota ne izvuc i klipove, provjeriti karike. Ugl. mogle su josh, ali s obzirom da slazem sebi, zamijenjene i one, a i leteci lezaji....i tu je pocela jebada....

Cisto da se vidi koliki su klipovi 

Nove karike i leteci lezaji
Auto je slozeno nakon toga, i upaljeno bez vecih problema, brzo se odzracila. Radila cca sat vremena, i crkla :icon_rolleyes: Upalili ponovo, radila min-dvije, i opet tup. Kopaj zice, skidaj alternator mislec da on u kombinaciji s losim akkuom pravi probleme - jok. Donesem nov akku, auto anlasuje na jedvite jade, ne moze da okrene motor skoro nikako :icon_eek: Nakon ceprkanja zakljucimo da su vjerovatno *ebeni lezheci lezaji problem, oni koje sam nove uzeo :icon_rolleyes:
Raskopam je jucher opet, skinem karter i samo sto sam odsarafio lezaje mogu okrenuti tocak/mjenjac/radilicu i klipove rukom :icon_eek::icon_eek: Pocnem vracat stare, medjutim na 4tom klipu me kisha prekine skroz, i zasad projekt tu stoji....
Iducih par dana imam ljepsu zanimaciju, al od ponedjeljka planiram nastaviti radove, treba karter vratiti, ozupciti je ponovo, i pospajati brdo nekih crijeva pa se nadam i paljenju u pon. ,samo da me vrijeme posluzi, i pod uslovom da bude sve do lezaja....
Pozz svima koji procitase sve ovo 

Ovih par zadnjih slikica su kopirajtane by freekvw, nakon sto je motor prvi put slozen
|
|
| 05-09-2008 09:26 PM |
|
|
trizex
Junior Member

Status:
|
RE: Fiat Croma 2.5 TDI paua :)
Mali update
Croma jos ne radi :icon_evil: Uljna pumpa je haman bila u banani svo vrijeme, i prije par dana je zakovala potpuno :icon_mad:
A sad nesto veoma specificno

Prenos snage s radilice na pumpe ide putem zupcanika, a tek s zadnje (najgornje pumpe, bosch) ide remenica na bregastu, zupcasti je dakle 99 zuba, jedva 40tak centi obima mozda.
Krivac je drugi odozgo, tj uljna pumpa.
Pa sam morao kooomplet pocupat sve pumpe i zupcanike, da bi skinuo ovaj nosac.

S tim sto ima jedan sitni detalj, pogledajte malo blize 

Da, malcice je nosac pukao pri vadjenju 

Koliko je to samo strugalo....
Ugl. kupljen drugi nosac, i uljna pumpa, i ovaj put sam skontao da sve poslozim vani i prisarafim na motor direktno - vise manje 
Dakle uljna, bosch pumpa, i servo/vakuum pumpa, sa svojim zupcanicima, svi na jednom mjestu Happy family 

Servo na mjestu...

Vidi se stari nosac sa strane
Sve sklopljeno 

Kao omanji motor   sreca pa je bilo prostora da se ovo ubaci izmedju motora i hladnjaka, jer , naravno nisam provjerio prije nego sam poceo sastavljati ovako vani
|
|
| 05-09-2008 09:27 PM |
|
 |
trizex
Junior Member

Status:
|
Nisam odavno updateao, pa da napisem koji red.
Vece prvog maja, nakon predjenih 400 km Croma ponovo gecrkt Prvo sam mislio da je nesto banalno, da bi ispalo da je opet problem u zupcanicima, i opet uljna pumpa zaglavljena Prvo mi bilo mrsko pogledat je 7micu dana dok sam se nakanio ponovo prihvatit posla, nakon malo cackanja ipak je bolje nego na prvi pogled, pumpu uspio razmrdat, nije skroz zakovala kao prosli put, malo rastavljanja, podmazivanja, i opet je u funkciji trebam nabaviti jedan zupcanik koji je unisten, piksirat drugi, i sklopit sve ponovo. Posto se drugi put vec desava ista stvar krenuo sam redom da nadjem krivca za slab protok ulja, i dodjem do toga da potesko vuce ulje iz kartera :S skinem i karter danas, procistim dovod i sito, sve uredu, meni nista jasno. Na to drug priupita a jel u tebe karter mozda udaren....ups karter je bio 2 cm nabijen i kad sam je uzeo, medjutim nismo tome pridavali previse paznje, a vrlo lako moze biti da je do njega bilo sve ovo....
U medjuvremenu, tj. dok je radila, iskopcao bravu gepeka, napravio samo iz kabine na struju da se otvara, pofarbao sve plastike i konzole koje su bile ofarbane sivo (bljak) u crnu , slozio par plastika koje su falile, popravio ventilaciju, osvjetljenje table/pozicije, puskicu od farova(nije radila nikako), slozio dugme za anlasovanje i kupio lijevi far koji je bio razbijen
Slike sutra, ili eventualno predvece, jer sam polomio mob kojim sam slikao sve dosad, a na trenutnom kvaliteta je nikakva, pa dok se sjetim fotic ponijet Pozdrav svima koji ovo procitase do kraja
|
|
| 05-09-2008 09:28 PM |
|
|
poKle
Senior Member

Status:
|
svaka cast! meni je croma uvijek bila zanimljivo auto... a i izdrzljivo auto, znam ovdje dvije koje su kupljene prije rata i jos se vozaju
|
|
| 05-10-2008 01:28 PM |
|
 |