Thread Closed  Post Thread 
Pages (3): « First < Previous 1 [2] 3 Next > Last »
FIAT PUNTO 2002
Author Message
basake
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline

hahahaha Tata je legenda. Moze to kako, da ali nema teoretske sanse da dovedes broj obrtaja motora i diferencijale na isti nivo sto znaci da je veliko opterecenje na sinhrone jer oni u tom slucaju ne mogu da odrade svoj posao.

12-05-2005 07:50 AM
Visit this users website Find all posts by this user
tata
Posting Freak

ghibli Wrote:
moze malo bolje objasnjenje za prebacivanje iz vise u nizu bez kuplunga ?

Nesto mi je mutno to. Cuo sam da moze al nisam nikad probao.

A bilo bi mi drago da i ja nesto novo naucim. Hvala unaprijed.

Izvini ja se raspisao a ne vidim da te interesuje ovo bez kuplunga.Kada dobro savladas tehniku medugasa onda postaje ovo jasnije.
Kada hoces iz vise u nizu oduzmes gas....Slobodno izbijes mijenjac iz brzine da bude u leru....onda dodas malo jaci gas.....slobodno vrsi pritisak na mijenjac ne konjski nego jedan malo jaci pritisak na rucicu mijenjaca dok u jednom trenutku ne osjetis da se zupci uklapaju i da moze uletiti u brzinu.....tad ga slobodno gurni malo jacei to je to Very Happy Very Happy

12-05-2005 07:51 AM
Find all posts by this user
cenga
Posting Freak

tata Wrote:

ghibli Wrote:
moze malo bolje objasnjenje za prebacivanje iz vise u nizu bez kuplunga ?

Nesto mi je mutno to. Cuo sam da moze al nisam nikad probao.

A bilo bi mi drago da i ja nesto novo naucim. Hvala unaprijed.

Izvini ja se raspisao a ne vidim da te interesuje ovo bez kuplunga.Kada dobro savladas tehniku medugasa onda postaje ovo jasnije.
Kada hoces iz vise u nizu oduzmes gas....Slobodno izbijes mijenjac iz brzine da bude u leru....onda dodas malo jaci gas.....slobodno vrsi pritisak na mijenjac ne konjski nego jedan malo jaci pritisak na rucicu mijenjaca dok u jednom trenutku ne osjetis da se zupci uklapaju i da moze uletiti u brzinu.....tad ga slobodno gurni malo jacei to je to Very Happy Very Happy

hehe svaka cast tata ,

trebo bi ti nama otvoriti neku skoluSmile kupicemo kakvu dvicinu golfa gethacu Smile pa da naucimo sve ove taktike, driftanje, to mjenjanje bez kvacila, ja znam momka koji je moro bez kvacila od sarajeva do gorazda voziti , nesto mu bilo otislo i bez kvacila je salto brzine mogo je samo krenuti prvom i to je to ... vjerovatno je i njemu neko objasnio kako da to radi bez pritiskanja papucice

Peugeot 206 X-LINE PACK 1.4 HDi
12-05-2005 08:00 AM
tata
Posting Freak

basake Wrote:
hahahaha Tata je legenda. Moze to kako, da ali nema teoretske sanse da dovedes broj obrtaja motora i diferencijale na isti nivo sto znaci da je veliko opterecenje na sinhrone jer oni u tom slucaju ne mogu da odrade svoj posao.

8) 8) 8) Ovo bi mogli da potvrde oni malo stariji kao Zlaja Ban......

Reli Jahorina 1974 vozio sam sa puknutom sajlom kvacila Stojadina cijelu noc ukljucujuci i tri brzinca.Najveci problem je stati i ponovo krenuti ali i to se moze.Ujutro je sajla zamjenjena a ja sam osvojio drugo mijesto iza Sustera. Very Happy 8)

Jednom sam sa Golfom dosao iz Minhena do Sarajeva bez kuplunga. Very Happy

Znaci izvodljivo ali se ne preporucuje Very Happy

12-05-2005 08:04 AM
cenga
Posting Freak

tata Wrote:

basake Wrote:

Reli Jahorina 1974 vozio sam sa puknutom sajlom kvacila Stojadina cijelu noc ukljucujuci i tri brzinca.Najveci problem je stati i ponovo krenuti ali i to se moze.Ujutro je sajla zamjenjena a ja sam osvojio drugo mijesto iza Sustera. Very Happy 8)

svaka cast eh problem je sto mi "ko fol brzinci i trkaci" mada je rijetko ko ovdje ko ne voli stisnuti zapravo nemamo pojma Smile a vecina misli da im niko nije ravan

Peugeot 206 X-LINE PACK 1.4 HDi
12-05-2005 08:27 AM
basake
Posting Freak

Ma vjerujem ja tebi Tata, vidim ja da si ti neki. Very Happy

Da ti pravo kazem nisam nikad probao, jer nisam imao potrebu. Mislim sa teoretskog aspekta je vazno da se izjednaci brzina ulazne osovine i diferencijale. Nemoguce je izvesti nesto tako a da se ne osjeti poteskoca ubacivanja brzine ili da kako ja kazem ne udari rucica mjenjaca prilikom ubacivanja. A kao sto kazes najteze je krenuti, tacno 100 posto.

12-05-2005 08:29 AM
Visit this users website Find all posts by this user
tata
Posting Freak

Debelo smo otisli u OT ali mislim da je tema konstruktivna i poucna pa molim nekog od admina da je prebaci tamo gdje joj je mijesto.

Kada ti ode sajla kvacila kreces na taj nacin da ubacis u prvu dok je motor ugasen i alnasujes.kad se motor upali dodajes gas lagano i to je to Very Happy Very Happy
Zustavljas se tako sto jednostavno pritisnes kocnicu dok se motor ne ugasi Confused .

12-05-2005 08:41 AM
tata
Posting Freak

Sad kada me krenulo pisanje da napisem jos nesto.....

Nije nikakav problem izbaciti mijenjac iz brzine bez kuplunga.Jedan malo jaci udarac ili trzaj i auto je vec u leru.Ima cak i jedna tehnika voznje kojom se koriste malo bolji takmicari.Naime citav onaj postupak medugasa se skracuje na taj nacin sto preskacemo onu prvu fazu i bez kuplunga izbacujes auto u ler.Ovo cak i preporucujem da probaju svi koje to interesuje jer se razvija osjecaj za mijenjac.

Inace Cengina ideja o skoli dobre voznje vec odavno postoji.Cak mislim da je nesto i pokrenuo Fadil Kadic.Tko je zainteresovan neka mu se javi i trazi informacije.On se na ovom Forumu javlja kao ,,FAKSA,,pa se raspitajte.Ne postoji covijek sa tolikim iskustvom kao on koji vas moze uputiti u sve tajne dobre voznje 8) 8)

12-05-2005 09:04 AM
Engin
Posting Freak

Bravo TATA, prava škola dobre vožnje
moram se pohvaliti da sam poslije rata, dok još nije bilo semafora Very Happy
znao otići sa malim divom s Koševa do aerodroma i nazad bez kvačila...
radeći baš ono što TATA govori
i to s onim kišobranom od mijenjača Laughing

12-05-2005 09:33 AM
Kenan
Senior Member

tata Wrote:

basake Wrote:

Quote:
Kada ti ode sajla kvacila kreces na taj nacin da ubacis u prvu dok je motor ugasen i alnasujes.kad se motor upali dodajes gas lagano i to je to
Zustavljas se tako sto jednostavno pritisnes kocnicu dok se motor ne ugasi .

Neven je vozio moj Clio sa puknutom sajlom kvacila, saltao sve u sesnaest bez ijednog cudnog zvuka u mjenjacu.
I jos me blijedo gledao kada sam mu predlozio da slepamo auto Very Happy

@basake

Probaj, pa ces se iznenaditi rezultatom. Nevjerovatan je osjecaj lakoce kojom ubacis u brzinu nanize kada pravilno izvedes saltanje sa medjugasom 8)

Nista posebno za reci...
12-05-2005 11:55 AM
Thread Closed  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Puca, lupa (fiat marea) AggressoR 7 550 04-14-2008 09:04 AM
Last Post: ajdin_ze
  fiat bravo kvar cammeleon 16 1,522 09-28-2007 09:15 AM
Last Post: cammeleon
  fiat bravo,2001 godiste mockingbird 8 698 08-30-2007 08:38 PM
Last Post: kurbla2005
  Fiat Bravo paljenje schole 16 1,910 08-27-2007 12:10 PM
Last Post: cammeleon
Icon_question Upaljena crvena lampica, Fiat Bravo 1,2 16v schole 13 1,166 08-08-2007 02:16 PM
Last Post: Lage- alijas240Z

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: