|
Freelander/Terrano II - Na šta obratiti pažnju?
|
| Author |
Message |
Kenan
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Frontera ni u ludilu! Najbolje da ti Chimera kaze svoja iskustva sa njom.
Najpametnije je da nadjes Vitaru, Grand ili onu Mk1 sa 5 vrata. To je solidno izdrzljiv auto , koje niko nije kupio da bi ga handrio vukuci balvane, i koji su teren vidjeli jedino u travi kod Robota Mana: vecinom su slabo odrzavani...
Teranno je daleko ozbiljniji od Freelandera, i uz ex-UN Land Cruiser je vjerovatno najpametnija kupobvina, ali pitanje je da li ti se isplati dati 20000 KM, ako mozes kupiti Vitaru za 6-7000, a ostalo u dobar cestovni auto.
Sto se Nive tice, ona niti u bilo kom slucaju ne moze sluziti kao jedino auto, vec samo kao neka radna masina ili igracka za vikende. Ona je u gradu katastrofa. Tezak volan, gruba, kratkog prijenosa, vjecito zamagljena, groznih brisaca, itd, itd...
Nista posebno za reci...
|
|
| 12-05-2005 01:21 PM |
|
|
Edin
Member

Status:
|
Za Nivu je jasno k'o dan! Weekend opcija.
Malo sam surfao po i-netu tražeći reviews stranice posebno za Terreano, Discovery i G.Vitaru i i došao sam do interesantnih zaključaka:
Sa Terranom su korisnici relativno zadovoljni, nisu pominjali neke ekstra kvarove, samo malo zaziru od pogleda sa visine u relativno uskom terencu pa se boje prevrtanja na velikom bočnom nagibu i u krivini. Vozio sam svojevremeno Piaggio Van (to je ustvari Daihatsu Van) koji je jako uzak i visok. Imao sam u početku isti strah ali potpuno neopravdano. Težište im je jako nisko tako da jeste malo nezgodno za gledati ali je sasvim stabilna vozilica. Terenac bi trebao biti još stabilniji. Valjda!?
Discovery je prošao od hvalospjeva do totalnog popljuvavanja. Hvalospjev za standardnu Landy-jevu pokretnost. Pritužbe (više njih) se odnose uglavnom na getribu i na neposlovnost servisa (što je kod nas nažalost irelevantno - svi su neposlovni)
Šlag na kraju Suzuki Grand Vitara!
Ako su se za Terrano ocjene kretale u rasponu od 5 do 7, za Discovery od 1 do 6, Vitara je dobijala samo 8 i 9.
Kako stojimo sa dijelovima i servisom za Suzuki u BiH?
|
|
| 12-06-2005 06:16 AM |
|
 |
Kenan
Senior Member

Status:
|
Sto se ovlastenog tice: skoro pa nikako.
Prodaje ih "Unis - automobili i dijelovi" u Velesicima, ali pojma nemam kakvi su sa strukom i dijelovima.
Generalno, svu potrosnu robu ces naci u dobro opskrbljenim radnjama po Sa, tipa Sandor, ANet, itd..., a valjda ce se i dobar majstor naci. Problem moze nastati u slucaju vecih kvarova, ali kojih generalno ne bi trebalo biti. Moj je prijatelj kupio jednu iz '91 (6000 KM), vozi je godinu dana bez ikakvih problema....
Nista posebno za reci...
|
|
| 12-06-2005 07:28 AM |
|
 |
Kiberluskoni
Junior Member

Status:
|
Internet reviews meni puno i ne znače, iz prostog razloga zato što se teško mogu primjeniti na nas. Možda da se malo orijentišeš, ali mimo toga... Nema tog reviewa koji se može primjeniti na recimo discoverija kojeg je 5 godina handrilo lokalno osoblje neke organizacije kod nas. Tako da koliko god da je Tojota LC dobro auto, ja sam u procesu kupovine naišao na jednu kojoj je lik uspio uništiti motor (4,2 bez kapi ulja na šipci!). Tako da sve to kod nas nema smisla. Jedino ako možeš doći do auta sa servisnom knjižicom, što i nije čest slučaj, bar kod nas.
Za djelove za japance ima JapCar ispod Kobiljače prema Kiseljaku, tako da ne bi trebao biti problem.
|
|
| 12-06-2005 12:26 PM |
|
 |
dado307
Member

Status:
|
Vidim trazis terrana II... Moj prijatelj iz Mostara prodaje jednog, 2000. god, 2.7TDi, tamno plavi... Vozio sam se u njemu vise puta, jako dobar auto.. Mislim da ga cijeni nesto iznad 20 000 KM, ne znam sad tacno... Ako si zainteresovan, posalji mi pp pa cu ti poslat broj...
|
|
| 12-06-2005 03:26 PM |
|
 |
TITO_007
Junior Member

Status:
|
|
| 12-19-2005 12:07 PM |
|
|
Edin
Member

Status:
|
Hvala na linku!!
Zorno isčekujem rasplet situacije oko PDV-a pa ću se onda odlučiti ili na domaću kupovinu ili možda nešto iz uvoza. Usput ću biti i malo kreditno sposobniji.
|
|
| 12-22-2005 11:50 AM |
|
 |
Edin
Member

Status:
|
RE: Freelander/Terrano II - Na šta obratiti pažnju?
Želim se zahvaliti na korisnim savjetima. Situacija je sljedeća, sad sam odustao od kupovine jer za cca godinu dana prijatelj mi ostavlja Terracana koji će tada biti star 3 godine, Pošto dobro poznajem to vozilo, znam kako i kuda se vozi, mislim da mi je to, ako ne najbolja, onda sigurno najpouzdanija opcija.
Pozdrav svima
This post was last modified: 02-28-2006 08:43 AM by Edin.
|
|
| 02-28-2006 08:42 AM |
|
 |
Carpathian Lord
Member

Status:
|
Vozio sam Freelander 2.0TD 2001 godina i ...bio sam razocaran ...ocekivao sam mnogo bolja finalna izrada...
btw Freelander i elektronika (Englishmen and electronics) = KATASTROFA
Na ist taj Freelander (iz iste serije proizvodnja jer vishe komada u jednu pratku bili su kupeni) blokirao predni kotach sred voznja na brdo sa 70km/h i auto izletio iz puta...kad smo odnesli svih primeroka do oficialnog distributera svi su imali istu softversku gresku (znaci bilo je prasanje vremena da to isto se desi na drugi Freelandera) pa promenili su softver...za Terrano veze neam ali mislim zbog ovih razloga bolje ti je Terrano...
|
|
| 02-28-2006 09:40 AM |
|
 |
goran16v
Posting Freak

Status:
|
Mislim da sam u zadnjih 10-ak godina vozio (ne probao) i odrzavao gotovo sve najzastupljenije terence u BiH i testo SUV-ova. Poslije raznih LandCruisera (koji su prica za sebe), Patrola Y60 i Y61, Pajera, Defendera i Discoverya i sl mogu reci da je Teranno II daleko najveca kanta s kojom sam imao priliku "saradjivati". Evo sta se desavalo na svakom od 4 sluzbena Teranna od kojih je najstariji 2000. godina. Na jednom su zamjenjeni lockovi na prednjem diferencijalu vec poslije 150 000 km, cijena 1000 Eur, na drugom otisla hidraulika kvacila na 120 000 km, na trecem se poslije godinu dana i 60 000 km upalila indikacija Airbaga. Na 3 od cetiri su ciknule prednje sajbe, vjerovatno od uvijanja karoserije, ni na jednom ne radi display na kom. tabli koji pokazuje km i vanjsku temperaturu, na svakom su turbine vec masne, na svakom je potrebno promjeniti razvodnik spona na prednjem ovjesu, proizvodjac preporucuje rotaciju tockova na svakih 7500 km zbog ravnomjernog trosnje guma jer je na tom autu navodno nemoguce podesiti spuru. Manje kvarove, tipa otpadanja plasticnih dijelova, pucanje sjale za otvaranje haube necu da nabrajam sve, a o tome da je izrazito nestabilan i da je sa 2.7 TD motorom bez intercoolera nejak da ne pricam. Unaprijed se izvinjavam Teranno fanovima, ali to je moje iskustvo s njima, iako je izgledom prava sminkica...
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 03-01-2006 10:41 AM |
|
 |
|
|