|
Freelander/Terrano II - Na šta obratiti pažnju?
|
| Author |
Message |
Edin
Member

Group: Registered
Status:
|
Freelander/Terrano II - Na šta obratiti pažnju?
Pozdrav svima,
Trebao bih ako Bog dadne, uskoro tražiti Terrano II ili Freelander ili Discovery.
U bilo kom slučaju bit će dizelaš 99/00 godište ili koju godinu mlađi.
Pošto sam u mogućnosti skoknuti do Njemačke i zadržati se više dana kod prijatelja imam namjeru detaljnije pogledati šta se nudi, pa bih zamolio forumaše koji su upućeniji da mi ukratko nabace, o čemu bih trebao voditi računa kod kupovine nekog od gore navedenih ili uopšteno. Najčešći kvarovi, loše karakteristike itd. itd.??? Zahvaljujem unaprijed.
This post was last modified: 11-24-2005 05:15 PM by Edin.
|
|
| 11-24-2005 05:10 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
nema potrebe da ides tamo, ako si zainteresovan za terana znam ko ga prodaje ovdje u Sarajevu i to jednog odlicnog. AKo te interesuje posalji mi PP pa cut i dati broj telefona od covjeka
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 11-24-2005 05:12 PM |
|
 |
ghibli
Junior Member

Status:
|
terrano II i discovery su cistokrvni terenci dok je freelander jedan obicni suv. ima velika razlika izmedju prve dvojice i posljednjega.
Zavisi od namjene vozila. Ako zelis malo offroada onda ili terrano ili discovery a ako ces samo po sljunku onda moze i freelander...
alfa 156 sportwagon 2.4 jtd - crashed on 26.05.06
lancia lybra 2.4 jtd - new entry
alfa 145 1.4 t.s.
|
|
| 11-25-2005 07:06 AM |
|
 |
esso_sa
Posting Freak

Status:
Away
|
Freelander uopste nema sasije sa razliku od Discoveryja ! Zato se i desava njegova cuvena boljka pucanja zadnje sajbe "bez razloga" !
Precizniji razlog je preveliko uvijanje skoljke na off road terenu a sve zbog nedostatka sasije.
Discovery je bolji za terena ali koliko sam vidio na jednom primjerku koji je prijatelj uzeo, hrdza na sastavnim dijelovima lima, uopste nema dekalin mase na njima, sto mi je pravo cudno. Hrdza na unutrasnjem ramu-stoku vrata gdje god se nalazi sastav lima.
Krajnice im jako brzo odlaze na nasim putevima !
Sto se motora tice, kod njega je 2.5 TDI i ne pokazuje neke simptome umora, niti je imao nekih prevelikih troskova na njemu.
Za Terrana ne znam puno tehnickih detalja ali, koliko sma ja cuo, puno udobniji i luxuzniji od Discoveryja. Ipak, prostor u kabini je uzi zato sto je i sam Terrano uzi od Discoveryja.
Ljudi kazu da je podlozan prevrtanju zato sto je poprilicno visok a jako uzak auto !
Ako zelis cistokrvnog terenca, kupi Defendera !
|
|
| 11-25-2005 11:25 AM |
|
 |
Edin
Member

Status:
|
Možda sam prvo trebao pisati o namjeni.
Obavezno 4/5 Türen, redukcija nije neophodna, ali nemam ništa protiv, špera obavezna još ako je torsen diferencija - idila. Klima manu/auto - svejedno, ali da hladi.
Između ostalog potreban je za odlazak na vikendicu relativno održavanim šumskim putem koji i nije baš za obični automobil. Dok sam imao wartburg 1.3 njime sam redovno prolazio jer je povisok (a i nisam ga baš nešto žalio). Zimi nije moglo. Treba i za padinske dijelove grada koje komunalci zimi "zaborave", te za česte zimske izlete na Bjelašnicu, Prokoško jezero, Barice itd.
Znam da je Freelander SUV ali i ne bih ga baš lomio na offroadu, malo makadama, snijega pokoja rupčaga i to je to. Osobno preferiram Terrana ali Freelander je zgodniji za gradske potrebe.
Defender je dobro rješenje ali treba ponekad potraziti parking u gradu
Razmišljao sam o ovoj dugoj Nivi ali me odbila potrošnja i (ne)kvaliteta. Ružnoća mi uopšte ne smeta.
Fond love je kredit cca 20 kKM čime bi se platila i vozilica i ostali troškovi, što znači da prema ovim internet tražilicama (mada to ne odgovara stvarnom stanju bar za 20%) u obzir dolazi 6-7 godina staro vozilo. Ako uleti kakav petogodišnjak u proračun još bolje.
|
|
| 11-25-2005 12:04 PM |
|
 |
Dren
Senior Member

Status:
|
Razmišljao sam o ovoj dugoj Nivi ali me odbila potrošnja i (ne)kvaliteta. Ružnoća mi uopšte ne smeta.
Fond love je kredit cca 20 kKM čime bi se platila i vozilica i ostali troškovi,
A sta mislis o 2 Nive za te pare ? Kad jedna crkne, bacis je i uzmes drugu... Potrosnja na terencu ce ti svakako (i dizela) biti neocekivano visoka (u odnosu na mjerilo svih mjerila u BiH, Golf D... ), zbog velike tezine, otpora zraka kao kod uspravnog zida, grubljih guma, pogona na 4 tocka... U Nivu 1.7 (karburator), i plin, i bog te veselio... Doduse nije jebacka 8) pred kafanama...
U svakom slucaju sretno, a ovo moje neka ti posluzi samo kao jedno od razlicitih razmisljanja na zadanu temu...
|
|
| 11-25-2005 12:16 PM |
|
|
Edin
Member

Status:
|
Zahvaljujem na dobrim željama!!!
Duga Niva-plin, na cesti se cijenom taman uklapa u 20.000, ali troši u gradu i do 20 (plina) što preračunato odgovara potrošnji cca 10 litara dizela što onda dođe na isto, a nakon dvije godine exploatacije izgleda isto, ako ne i gore od npr. Terrana starog 8 godina.
Terrano i nakon 8 godina ipak ima neku cijenu - Niva nakon dvije godine vrijedi ko moj stari Wartburg.
To su neka moja razmišljanja naglas. Možda i griješim !?
|
|
| 11-25-2005 08:00 PM |
|
 |
Kenno
Posting Freak

Status:
Away
|
Ja bih samo da kazem da sam se vozio u Terranu turbo dizel. Od Borackog, pa do Glavaticeva. U autu je bilo 5 osoba i vukli smo camac, i pravo me pozitivno iznenadio kako vuce, islo ej i do 80kmh na ravnijim dionicama. Sto se tice visine/prevrtanja, u krivinama se naginje, ali nije to opasno kako izgleda/kako se cini.
|
|
| 11-25-2005 09:12 PM |
|
 |
ghibli
Junior Member

Status:
|
Za te namjene moj savjet je suzuki grand vitara 2.0 td
alfa 156 sportwagon 2.4 jtd - crashed on 26.05.06
lancia lybra 2.4 jtd - new entry
alfa 145 1.4 t.s.
|
|
| 11-26-2005 08:07 AM |
|
 |
Edin
Member

Status:
|
Kako je sa servisom u Sarajevu i okolini?
Za Nissana znam da je kod Slona. Landrovera rade kod Hece, a za Suzuki nisam čuo da ima servis ovdje u okolini
Vidiš zaboravio sam Grand Vitaru.
Šta mislite o Fronteri onoj sa 2.2 motorom?
|
|
| 11-26-2005 01:19 PM |
|
 |
|
|