|
golf ll gti 16v kvar na motoru
|
| Author |
Message |
andjel
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
golf ll gti 16v kvar na motoru
imao sam problem sa motorom pa mi je mehanicar predlozio da stavi drugi motor posto je on vec imao taki isti, njegov je samo blok i glava a ostalo je moje islo,on je to sve sklopio ali sad auto ni blizo ne ide kao sto je islo, umene je bio od 102 kw kr motor, pa me sad zanima ako je on stavio drugi motor ako nije taj isti kao sto je moj jel to onda zbog toga, ako se ko susreco stim ili nesto zna o tome pa da mi malo pojasni da mogu to rjesavati dok nije kasno danas sam auto dobio
|
|
| 12-02-2007 03:13 PM |
|
|
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
RE: golf ll gti 16v kvar na motoru
E moj jarane. Ko ti je to radio? Kao prvo, riješiti problem sa tvojim motorom je bilo sigurno isplativije rješenje, kao drugo, ne može se taj motor tek tako mijenjati (blok i glava!!!!!!!!!) radi drugih komponenti koje su od vitalnog značaja za sam rad istog tog motora. Ne znam kakva je situacija sa VW (inače ga ne volim i ne diram ništa na njemu), ali računajući sa logikom svih injection motora, ako nije ista godina, ista oznaka motora, tj. ako motor ima neku od bitnijih razlika, ja čisto sumnjam da takav motor na tvojim prijašnjim komponentama može raditi kako treba! Problem je sa protokomjerom koji daje informacije ECM-u koji ih kasnije prosljeđuje diznama, tako da u tvom slučaju (ako motor nije identičan kao prošli) ECM najvjerovatnije daje pogrešne informacije, tj. te informacije nisu iste kao u mapi ECM-a sadašnjeg motora. Ovo znači da je mješavina nepravilna, potrošnja nije kakva bi trebala biti, snaga je izgubljena i još dosta toga. Dalje je vjerovatno u problemu i paljenje (ako je i ono kontrolisano ECM-om) pa može doći do prijevremenih detonacija u kompresionim prostorima koje mogu mehanički oštetiti motor. Još je moguće da taj motor nije baš u dobrom stanju mehanički (provjera kompresije, provjera glave).
S druge strane, ako je motor doista identičan u šta čisto sumnjam, onda moraš uraditi potpunu elektrodijagnostiku, izmjeriti pritisak goriva (pumpa sama, pa na povratu sa šipke goriva dok je auto u leru) i dotok goriva (mada je dotok 90% dobar ako je pritisak kako treba, ostalih 10% imaju veze sa presjekom crijeva, ali opet su male varijacije). Poslije dijagnostike elektro komponenti i dostave goriva, ako je sve u redu onda ostaje mehanika samog motora. U svakom slučaju ja bih to vratio majstoru koji je i radio pod uslovom da zna šta radi i da je samo probao da te zajebe...
Sretno...
Ništa me ne pitajte o BMW-u jer ja solim pamet velikanima, a blage veze nemam ni o čemu!!!
|
|
| 12-02-2007 03:35 PM |
|
 |
basake
Posting Freak

Status:
|
Emoj jarane. Ko ti je to radio? Kao prvo, riješiti problem sa tvojim motorom je bilo sigurno isplativije rješenje, kao drugo, ne može se taj motor tek tako mijenjati (blok i glava!!!!!!!!!) radi drugih komponenti koje su od vitalnog značaja za sam rad istog tog motora. Ne znam kakva je situacija sa VW (inače ga ne volim i ne diram ništa na njemu), ali računajući sa logikom svih injection motora, ako nije ista godina, ista oznaka motora, tj. ako motor ima neku od bitnijih razlika, ja čisto sumnjam da takav motor na tvojim prijašnjim komponentama može raditi kako treba! Problem je sa protokomjerom koji daje informacije ECM-u koji ih kasnije prosljeđuje diznama, tako da u tvom slučaju (ako motor nije identičan kao prošli) ECM najvjerovatnije daje pogrešne informacije, tj. te informacije nisu iste kao u mapi ECM-a sadašnjeg motora. Ovo znači da je mješavina nepravilna, potrošnja nije kakva bi trebala biti, snaga je izgubljena i još dosta toga. Dalje je vjerovatno u problemu i paljenje (ako je i ono kontrolisano ECM-om) pa može doći do prijevremenih detonacija u kompresionim prostorima koje mogu mehanički oštetiti motor. Još je moguće da taj motor nije baš u dobrom stanju mehanički (provjera kompresije, provjera glave).
S druge strane, ako je motor doista identičan u šta čisto sumnjam, onda moraš uraditi potpunu elektrodijagnostiku, izmjeriti pritisak goriva (pumpa sama, pa na povratu sa šipke goriva dok je auto u leru) i dotok goriva (mada je dotok 90% dobar ako je pritisak kako treba, ostalih 10% imaju veze sa presjekom crijeva, ali opet su male varijacije). Poslije dijagnostike elektro komponenti i dostave goriva, ako je sve u redu onda ostaje mehanika samog motora. U svakom slučaju ja bih to vratio majstoru koji je i radio pod uslovom da zna šta radi i da je samo probao da te zajebe...
Sretno...
Evo mog covjeka. Sve si u pravu.Medjutim ovdje se sve da rucno podesiti, smijesa, paljenje dito.Sva mu je elektronika u jednom skromnom releju koji pali i gasi pumpu.Paljenje na osnovu vakuma u usisu se mehanicki regulise.Jedino ugao paljenja pri rastu obrtaja regulise jedna elektronska modula.
This post was last modified: 12-02-2007 04:58 PM by basake.
|
|
| 12-02-2007 04:52 PM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Evo mog covjeka.  Sve si u pravu.Medjutim ovdje se sve da rucno podesiti, smijesa, paljenje dito.Sva mu je elektronika u jednom skromnom releju koji pali i gasi pumpu.Paljenje na osnovu vakuma u usisu se mehanicki regulise.Jedino ugao paljenja pri rastu obrtaja regulise jedna elektronska modula.
Ma kažem ja da ne poznajem VW dobro, ali ovo je u principu razrada problema (sudeći po Motronic sistemu koji VW nije koristio na ovom modelu ), samo što ako se može ručno podesiti to ne bi trebalo predstavljati veliki problem...
Ništa me ne pitajte o BMW-u jer ja solim pamet velikanima, a blage veze nemam ni o čemu!!!
This post was last modified: 12-02-2007 06:39 PM by MK516.
|
|
| 12-02-2007 06:36 PM |
|
 |
dejanGTI
GTI Killer

Status:
|
KR MASINA
drugi blok i glava na vec tvoju postojecu masinu.......uffff
treba tu podesiti dosta stvari. naravno pod uslovom da je dobar blok. a i da je dobar kakvi su ti klipovi i karike. opsta poznata stvar je da nijedan gti nije mazen i teran ispod 5000 RPM i karike se dosta lizu posebno ako auto presao dosta xxx.xxx km, kakva je njegova glava? najzajebanija stvar je lanac koji okrece dve bregaste koji se isto tako haba zbog gore navedenih stvari i on se istegli vremenom i poremeti smesu......
ja mislim da to nisu bas zahvalne masine za takav poduhvat, nema pravog coveka koji ih zna ustelovati kako treba............
Dejan Kuzmanović, Beograd
|
| 12-03-2007 03:33 PM |
|
 |
BMW-E30
Senior Member

Status:
|
KR MASINA
drugi blok i glava na vec tvoju postojecu masinu.......uffff
treba tu podesiti dosta stvari. naravno pod uslovom da je dobar blok. a i da je dobar kakvi su ti klipovi i karike. opsta poznata stvar je da nijedan gti nije mazen i teran ispod 5000 RPM i karike se dosta lizu posebno ako auto presao dosta xxx.xxx km, kakva je njegova glava? najzajebanija stvar je lanac koji okrece dve bregaste koji se isto tako haba zbog gore navedenih stvari i on se istegli vremenom i poremeti smesu......
ja mislim da to nisu bas zahvalne masine za takav poduhvat, nema pravog coveka koji ih zna ustelovati kako treba............
ma jarane nije uopste tesko nastelovat bregaste kako treba naj laksa stvar sto postoji ,ako znas svoj poso radit nije problem.
pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda !!!!!
problem !!!!! Vec je poceo da ujeda kuku meni sta da radim
|
|
| 12-03-2007 09:34 PM |
|
|