|
GP Japan Suzuka
|
| Author |
Message |
Hakkinen01
Member

Group: Registered
Status:
|
|
| 10-09-2003 11:53 AM |
|
|
Lage- alijas240Z
Posting Freak

Status:
|
sutra u 12:00 na Forumu gostuje Parapsiholog, Mevludin Duvancic.
on ce nam reci ko ce bidnuti sampion 
jedne sam se prilike vozio sa njim, imao je tada onog dugackog pallasa
Mene su poslali iz staba... ja cu vas spasiti.
|
|
| 10-10-2003 10:55 PM |
|
 |
McLarenovka
Member

Status:
|
|
| 10-11-2003 08:01 AM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
E mene će srce izdati dok ovaj GP završi.
Ustanem su u 5.30 jutros da gledam prvi trening, palim televiziju, palim RTL, i šta prvo vidim, kamera na Raikkonenovom bolidu, a Raikkonen gleda u zaštitne gume, prevdo Kimi razbio bolid.
Ajde dobro ide dalje.
Pa me zanima kakav je David, a njega nigdje. Pokazuju mehaničare koji pripremaju rezervni bolid, kad Kimi odjednom izlazi na stazu. Šta je ovo, kad ono Kimi vozi Davidov bolid, a David nije nikako izlazio na stazu na tom treningu.
Ajde dobro ide dalje.
Kvalifikacije. Vozi Montoya prvi.Vozi Barichello prvi. Vozi Kimi, u prvom sektoru skoro sekunda zaostatka, a na kraju sekunda i pol, i tek sedmo mjesto. Taman se ja pripremam da bacim TV kroz prozor, ajde pogledaću Davida kad on isto ko i Kimi. Onda kontam ma to su smislili neku taktiku dok su obojica sa istim vremenom.
Ide onda M.S, kad munje i gromovi, u prvom sektoru zaostaje dvi sekunde, a na kraju završio kao 14, sa dvi i pol sekunde zaostatka. Tek mi se onda pale kilkeri i meni i komentatorima koji prenose kvalifikacije.
Dalje sve znate. Da je još malo trajalo, svega bi bilo. Uf
Ayrton Senna da Silva
The fastest man on earth....
|
|
| 10-11-2003 08:08 AM |
|
 |
McLarenovka
Member

Status:
|
e dobro je to ti si ipak GLEDAO. ja navila alarm u 06 i 15 probudila se reko malo jos da zazmirim dok prodju reklame...i sljedeci put kad sam svjetlo ugledala bjese pola 9 i htjedoh se pojesti.
http://mclaren.blogger.ba
|
|
| 10-11-2003 08:18 AM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Da Bogdo nisam ni ja gledao, to bi mi se kasnije odrazilo na veći životni vijek.
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 10-11-2003 08:25 AM |
|
|
McLarenovka
Member

Status:
|
MOJ DOPRINOS

Duzina:5.807 km
Broj krugova:53 (307.573 Km)
Najbrzi krug:
M. Schumacher - 1'36''125
(2002, Ferrari)
Najbrzi pole:
M. Schumacher - 1'31''317
(2002, Ferrari)
Pol-position (2002):
M. Schumacher - 1'31''317
(Ferrari)
Podijum (2002):
M. Schumacher - R. Barrichello - K. Raikkonen

Prosli pobjednici:
2002 : M. Schumacher (Ferrari)
2001 : M. Schumacher (Ferrari)
2000 : M. Schumacher (Ferrari)
1999 : M. Hakkinen (McLaren)
1998 : M. Hakkinen (McLaren)
1997 : M. Schumacher (Ferrari)
1996 : D. Hill (Williams)
1995 : M. Schumacher (Benetton)
1994 : D. Hill (Williams)
1993 : A. Senna (McLaren)
1992 : R. Patrese (Williams)
1991 : G. Berger (McLaren)
1990 : N. Piquet (Benetton)
1989 : A. Nannini (Benetton)
1988 : A. Senna (McLaren)
Nakon dvije utrke na Fuji International Speedwayu 1976 i 1977. godine, japanski grand prix se vraca u kalendar Formule 1 1987. godine sto se podudaralo sa uspjesnim povratkom Honde. Suzuka je od tada pa do danas ostala dom japanskih auto-moto utrka.
Smjestena na otoku Honshu, u grad Susuka-shi, 200 milja od Tokija, sagradjena 1963. godine, Suzuka je jedno od najzanimljivijih djela poznatog nizozemca Johna Hugenholtza koji je konstruirao i staze Jarama u Španjolskoj te Zandvoort u svojoj domovini.

S duljinom od 5864 m Suzuka je jedna od najduzih staza u F1 kalendaru te glasi kao jedna od najuzbudljivijih i najomiljenijih utrka. Ipak, ovu stazu prati i glas da je zbog svoje kompleksnosti veoma teška za upoznati ju te mnogi vozači troše dosta vremena dok ju cijelu ne uspiju naučiti. Upravo stoga, na Suzuki veliku prednost imaju oni koji su se ovdje natjecali u prijašnjim fazama karijere, s nekim od nižih kategorija.
1. First Curve
2. Second Curve
3. S Curves
4. Dunlop Curve
5. Degner Curve
6. Hairpin
7. Spoon Curve
8. Crossing/ Underpass
9. '130 R'
10. Chicane/ Casio Triangle

Pat Symonds: "Ova staza zahtijeva relativno jaki downforce, sličan onome koji se koristi u Barceloni. Veoma je, uz to, značajno imati dobar balans bolida u "S" zavojima nakon s-c ravnine te treba paziti i da se do kraja umanji podupravljanje na dugim zavojima. Uz to, sve ovo potrebno je uskladiti s dobrim kontaktom guma i podloge za efikasne izlaske iz ukosnica i prolaske kroz šikane".
Jedan krug Suzuke
Suzuka se nalazi negdje po sredini obzirom na prosječne brzine. Naime, unatoč brzim ravnim dijelovima i činjenici kako se oko 60% kruga vozi pod punim pritiskom na papučicu akceleratora, oštri i spori zavoju znatno smanjuju prosjeke.
Ova je utrka komplicirana već od početka. Kako startno-ciljna ravnina stoji na kosini, vozači moraju dosta paziti da ne startaju prerano odnosno da drže automobil "na kočnici" i potom efikasno krenu. Prva dva zavoja vode "karavanu" desno polukružno sa 145 km/h i 2,2G na izlazu iz zavoja br. 2. Niz zavoja "S Curves" smješten je prije slijedećeg velikog nazvanog Dunlop, kroz koji se prolazi s 240 km/h u 4. stupnju prijenosa.
Degner zavoj je oštri desni po kutem od gotovo 90 stupnjeva i poslije njega se prolazi ispod čuvenog podvožnjaka nakon kojeg brzine dostižu 260 km/h. 11. zavoj zapravo je ukosnica i jedan je od najsporijih u cijelom kalendaru F1 jer se prolazi sa 60 km/h u 1. stupnju prijenosa. Dugačak blagi desni zavoj br. 12 omogućava ponovno ostvarivanje velikih brzina da bi se na njega nastavio niz koji završava sa Spoon zavojem (lijevim) i 135 km/h u 3. stupnju. Dugačak ravni dio koji potome slijedi mjesto je i na kojem se nalazi 2. mjerni sektor, a završava na samom nadvožnjaku. Ovdje se ostvaruju brzine od oko 315 km/h u 6. stupnju te potom slijedi Triangle šikana pred posljednji, 18., zavoj koji vozače vodi na startno-ciljnu ravninu. Očekivano vrijem kruga iznosi oko 1'35"700.
Među opasna mjesta ove staze svakako treba ubrojiti zavoje Spoon i Degner te Casio šikanu.

Legenda prikazuje:
SEKTOR - Tačka za mjerenje prolaznog vremena bolida
BROJ ZAVOJA - Redni broj pojedinog zavoja
VRIJEME/SEKTOR - Ostvareno vrijeme između dva mjerna sektora
PROLAZNO VRIJEME - Vrijeme u odnosu na startno/ciljnu liniju
BROJ ZAVOJA - Redni broj pojedinog zavoja
Setup bolida i taktika
Svojom kombinacijom brzih ravnina i oštrih te sporih zavoja Suzuka od tehničara zahtijeva postavljanje srednjeg aerodinamičkog set upa. Drugim riječima, niti veliki niti mali downforce. Kako ova staza ne pruža pretjerano mnogo prilika za pretjecanje, većina odluka donosi se na kvalifikacijama te pravilnim rasporedom ulazaka u boks. VN Japana na Suzuki obično nam pokaže dva ulaska u boks i to između 15. i 23. te 31.-38. kruga.
http://mclaren.blogger.ba
|
|
| 10-11-2003 08:28 AM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Malo si zakasnila pa ćeš se valjda idući put stići spremiti na vrijeme, a to ti je iduće godine u trećem mjesecu.
Šalim se nemoj se ljutiti.
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 10-11-2003 08:50 AM |
|
 |
Bojana Tufegdzic
Member

Status:
|
Ho ho pa nisam znala da se i ovde cetuje.......divno....vidim da ima dosta ljudi sa GP Foruma naravno veliki pozdrav za njih. I naravno vidim ja da ce i ovde pljustati komentari.......
GO KIMI GO
FOREVER MCLAREN
|
|
| 10-11-2003 03:24 PM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 10-11-2003 05:03 PM |
|
 |
|
|