Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Horch
Author Message
dr
Posting Freak

Group: Registered
Status: Away
Horch

05-11-2007 09:44 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Lage- alijas240Z
Posting Freak

Status: Offline
RE: Horch

Prvi put cujem za tu marku. Ko su, sta su i odakle su

Mene su poslali iz staba... ja cu vas spasiti.
05-16-2007 06:49 PM
dr
Posting Freak

Horch was the popular name for high-performance luxury motor cars manufactured in Germany by the company, August Horch & Cie, at the beginning of the 20th century.

http://en.wikipedia.org/wiki/Horch

05-20-2007 10:41 PM
airman1
Member

Horch je prethodnica Audija, bio nekad clan udruge Auto Union. Ljubljanski Tehnicki Muzej posjeduje jedan od najrijedjih modela (Ante Pavelic se vozao u njemu) sa 12 cilindara, navodno ih je napravljeno sveg 5 komada i cetiri su unistena na Istocnom frontu.

Vidis na maski hladnjaka cetiri kruga!

To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
05-21-2007 05:13 AM
zlaja ban
Member

Horch je prethodnica Audija, bio nekad clan udruge Auto Union

Auto Union - Cetri kruga oznacavaju uniju izmedju : Horch ,Audi,Adler i DKW. Prema tome Horh nije predhodnica Audija ,nego jedan od clanova i to prvi na ponudi kao sto je dans Audi u koncerni VW.

05-21-2007 06:23 AM
airman1
Member

Tacno osim Adlera, cetvrti clan bio je Wanderer a dok je naziv Auto Union koriscen samo za takmicenja, dok su "cestovni" automobili koristili imena i oznake clanica udruzenja kao i cetri prstena. Tako je barem prema Wikipediji.

Dalje:
Kompaniju Audi je formirao August Horch, Audi sto u prevodu sa latinskog ima znacenje "Slusaj-cuj" sto je opet prevod sa Saksonskog dijalekta Njemackog jezika, prezimena Horch! Dakle Horch jeste preteca Audija, ali je i postojao i kao clan Auto Uniona koji je osnovan 1932 godine.
Inace August Horch je izbacen iz upravnog odbora firme Horch (1909), fime koju je osnovao (1899), te je i osnovao firmu Audi (1910) da bi se rijesio pravni spor oko korstenja imena Horch. Onda je to sve pokupovao DKW (DKW je bio specijalista za dvotaktne motore i jedno vrijeme najveci proizvodjac motorcikala u svijetu), da bi se svi 1928 ujedinili pod kapom Auto Union, s tim sto je, kao sto rekoh, Auto Union kao marka koriscen samo za takmicenja. Od tvornica Auto Uniona (uglavnom DKW jer su Wandererova postrojenja bila unistena) koje su ostale u Istocnoj njemackoj, kasnije, nastao je i Trabant! Od sporta i luksuza do jednostavnog automobila za siroke mase. Interesantna prica.

05-21-2007 06:57 AM
Faya_M5
Posting Freak

Svaka cast momci, ja sam znao za Auto-Union, al nisam znao ove neke stvari...U4jchina

The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
05-21-2007 07:31 AM
zlaja ban
Member

airman1 Wrote:
Tacno osim Adlera, cetvrti clan bio je Wanderer a dok je naziv Auto Union koriscen samo za takmicenja, dok su "cestovni" automobili koristili imena i  oznake clanica udruzenja kao i cetri prstena.  Tako je barem prema Wikipediji.  

Dalje:
Kompaniju Audi je formirao August Horch, Audi sto u prevodu sa latinskog ima znacenje "Slusaj-cuj" sto je opet prevod sa Saksonskog dijalekta Njemackog jezika,  prezimena Horch!  Dakle Horch jeste preteca Audija, ali je i postojao i kao clan Auto Uniona koji je osnovan 1932 godine.
Inace August Horch je izbacen iz upravnog odbora firme Horch (1909), fime koju je osnovao (1899), te je i osnovao firmu Audi (1910) da bi se rijesio pravni spor oko korstenja imena Horch.  Onda je to sve pokupovao DKW (DKW je bio specijalista za dvotaktne motore i jedno vrijeme najveci proizvodjac motorcikala u svijetu), da bi se svi 1928 ujedinili pod kapom Auto Union, s tim sto je, kao sto rekoh, Auto Union kao marka koriscen samo za takmicenja.  Od tvornica Auto Uniona (uglavnom DKW jer su Wandererova postrojenja bila unistena) koje su ostale u Istocnoj njemackoj, kasnije, nastao je i Trabant!    Od sporta i luksuza do jednostavnog automobila za siroke mase.  Interesantna prica.

Svaka cast!
Sto vise ovakvih objasnjenja.
Jos jedan interesntn dodak koje mi je ostalo u glavi(ipak provjeriti na Wikipediji):

Zadnja trka Auto Uniona na GP trkama(predratna F1) je bila 3.09.1939 na trci oko Kalimegdana u Beogradu.Na trci je pobjedio Nuvolari na Auto Unionu, a drugi je bio von Brauchitsch na Mercedesu . Naj brži krug je vozio Miller na Auto Unionu i osvoji trece mjesto.
To je i bila zadnja GP trka u Evropi,jer napadom na Poljsku pocinje pakao II svjetskog rata.
Krajem septembra se vozio i GP Brazila,ali bez ucesca Auto Uniona i Mercesesa,kao i vrhunskih evropskih vozaca.

05-21-2007 09:02 AM
pajero1987
Posting Freak

E svaka vam cast...

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
05-21-2007 09:08 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
airman1
Member

Uglavnom mi je stalo da se ovdje iznose tacne i provjerene informacije. Svijet autmobila u BiH je prepun polovicnih informacija i urbanih legendi. Mislim da ova stranica kao i stranica o automobilskoj tehnici zaista daju sansu da se nesto na tom polju promijeni. Impresioniran sam nivoom tehnickog znanja koji pojedini clanovi ovdje pokazuju.

05-21-2007 09:10 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
Winner_first_h4h Horch, skoro zaboravljeno ime koje je napisalo historiju... MK516 0 299 09-11-2007 05:44 PM
Last Post: MK516

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: