He he he, Ovo me podsjeca na davnu '97 ili '98, krenemo mi na sluzbeni obilazak terena sa kolegama iz ECHO-a. Cilj su bila neka brda i zabiti do koji se vozilo jedno vrijeme asfaltom, pa makadamom, pa onda preko livade i kroz sumu. Dok smo se mi cucali i odskakivali u nasim Cruiserima po asfaltu drzeci korak za njima, gospoda iz ECHO-a su przili u Discoveryjima, uzivajuci i blagodetima mekanog ogibljenja, normalnim gumama i felgama, kilma uredjanima i servo volanima (!), el. prozorima itd itd... kad smo sisli sa asfalta slika se malo promijenila jer je pocela padati kisa, a najveca je satisfakcioja bila kad su sva 3 Discoverya stala u po livade na uzbrdici. Prvo smo se spustili do njih pa izvjesno vrijeme vrtili glavom kako su male sanse da nastave (naravno ne izlazeci na kisu i u blato) i kad su se nase kolege kvalitetno uprljale onda smo se "smilovali", zakacili Land Rovere, redukovali Cruisere i laganini uzbrdo bez ikakvih problema (u Cruiserima je bilo po 6 ljudi dok su u Discoveryjima ostali samo soferi)...
Ma opet je to do vozaca...moj Land je isao po svim terenima, i svim uslovima...vrlo uspjesno...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
I do guma, i do sofera, i do konkretne situacije... Nama su na autima bile BF Goodrich 7,5 x 16 na felgama s obrucem a njima mislim da su bile neke sminkerske 15-ke Goodyear. Vjerovatno bi prosli oni tu uzbrdicu samo ne onom putanjom kuda smo mi prosli (i monogo puta prije toga) ali sta cu im ja kad im je proradila sujeta (mi mocni, mi imamo para, mi gvpzimo skupe terence) pa su se htjeli dokazati istom putanjom i istom brzinom. Na kraju kad razmislim, u tome su i uspjeli, vikli smo ih uzbrdo...!
pa cesto se postavlja pitanje kako Niva ili UAZ mogu da ide bolje od X5, pa cak i od Discovery-a i Grand Cherokee-a, ali, tu je matematika vrlo jasna
malo mase na visokom klirensu i sto je najbitnije, niko se ne qrci sa njima, tako da niko ne stavlja alufelne sa nekim 245-icama, vec one uzane kramponke koje pevaju asfaltnim putem
The only way is….sideways
Nissan 200SX S14 SR20DET
Ama to je stara tema... U pocetku su terenci bili iskljucivo za terena (sa cistom mehanikom, uskim gumama, blokadama id, skajnim sjedalima, ravnim plohama) i nisu bili toliko popularni, e onda kad su se popularizovali proizvodjaci su lijepo proveli istrazivanje koliko se procentualno terenci koriste za teren a koliko za sminkerisanje po asfaltu. Cim su skontali da je odnos 15-85% u korist asfalta odmah su nabacili navigacije, koze, klime, alufelge, xenone, pragove, smanjili klirens na nivo prosjecnog auta i naravno digli cijene, pa se kupci ibrete kako ih na terenu odere Niva od 18 000 KM a oni su dali po 100 000 KM za auto!