|
Izazov za iskusne :) Big Help
|
| Author |
Message |
GTI Edition
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Izazov za iskusne :) Big Help
Eh ovako,prvo neznam odakle da pocnem...
Pa negdje od pocetka,kupio g3 gti 2.0 8v 115ps i kada ga upalim radi na 1200 obrtaja,odem kod majstora kaze mjerac protoka zraka jer je bio otvaran i on smanji obrtaje na protoku i razvodniku,auto radi na 1000obrtaja,ali ne ide kako treba(slabije).Eh odem ja u A.C Quatro na full dijagnostiku i kazu paljenje ne valja,a greski nema,naprave oni paljenje po mjeri na fabricki i krenem ja,a auto ne ide nikako jedva se penje drugom uzbrdo.Odem do drugog majstora kaze vidi katalizator da nije zacepljen.Ja u dodex kaze kao nov,znaci nije to.Kazu izmjeri izduvne gasove i smjesu odem na tehnicki pregled da mi tamo izmjere (u A.C Quatru trenutno nije radio) i to ok.
Eh kupim ja nov mjerac protoka zraka 465KM platim (nema za lijeka polovan) postavim za nijansu ide bolje,ali nista slabo.Odem kod prvog majstora on mu nesto prouci auto otkida leti.ali nece da kaze sta mu je bilo kaze zanatska tajna,ali halal naka ga je pokrenuo.Otvorim haubu i vidim da mi je iskljucen regulator sauga kaze da on nevalja promjeni ga... i tu se to zavrsilo...
Sada je moj problem...dosla zima upalim auto gasi se,hladno,moram drzati minutu-dvije gas da se ugrije da bi radio normalno.Kupim ja orginalni regulator sauga naravno ispravan postavim radi bolje,ali kada je hladan turira se sam isto kao motor hoce da se ugasi,a regulator sauga mu ne da pa se oni prepiru gore dole i kada se ugrije motor smire se.
Ali opet nastaje svadja kada ga odvajam malo samo na kvacilu normalno padaju mu obrtaji i regulator sauga treba da ga vrati na automatski recimo 950 obrtaja ne vise,a on ga baci na 2000obrtaja i onda smiri.Uh ja se napisah pravo,ali ovo me pravo muci pa ljudi pomagajte i molim bez glupih komentara.Unaprijed hvala...
|
|
| 01-25-2008 11:12 PM |
|
|
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
RE: Izazov za iskusne :) Big Help
Da nije kvar do elektronike, odnosno da ti procesor nije malo poludio, Mozda postoji varijanta da posudis samo probe radi kompjuter sa identicnog auta da vidis kako ce se ponasati?
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 01-26-2008 12:15 AM |
|
 |
Brzi
Member

Status:
|
trebo si ovo stavit pod "kvarove"... citajuci ove patnje, sjetih se jeftine korejske kie koja daje garanciju na sedam godina, koja divota a sve radi ko najskuplji svajcarski sat i nakon 7 godina
Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
|
|
| 01-26-2008 08:18 AM |
|
 |
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
Ma trebo si samo odvest auto kod naseg druga, Ajdina_Ze u Zenicu i on bi ti to rijesio bez po muke 100%.
Just be... Dead Like Me!
|
|
| 01-26-2008 03:53 PM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
Imao isti problem na BMW-u. Riješen na sljedeći način:
Na usisnom dijelu se nalazi leptir klapna koju kontrolišeš gasom, a koja ima za funkciju mehaničku kontrolu usisa zraka (dodavanje i oduzimanje gasa). Na tu klapnu je na neki način (kod mene je na istoj središnjoj osovini kao i klapna) spojen TPS - Throttle Position Sensor/Switch koji daje dva različita signala kontrolnoj jedinici, a to su:
1. Klapna zatvorena (pušten gas), motor tj. ECU preko ICV - Idlle Control Valve (regulator lera-sauga) kontroliše rad u leru, bilo da je auto vruć ili hladan. Za to se brinu drugi senzori koji nemaju veze sa ovom pričom.
2. Klapna u potpunosti otvorena (PUN GAS), ECU mora obezbjediti dodatnu količinu goriva da bi na visokim obrtajima imao zadovoljavajuću mješavinu i da bi auto imao svu svoju snagu.
Po meni je problem u sljedećem:
Ako nije ispravan TPS ili ICV dešava se to da ECU kada primjeti da su obrtaji niski automatski otvori ICV u potpunosti i propusti veću količinu zraka koja rezultira povećanjem broja obrtaja i do 2500, pa ECU videći da su ti obrtaji visoki i da moraju biti između 850-950 zatvara ICV u potpunosti tako da obrtaji padnu i do 400 što u većini slučajeva rezultira gašenjem, ali ako se motor ne ugasi ponavlja se ista priča od početka i rezultat je da auto sam sebi daje turaže. Ako si mijenjao regulator lera (ICV) onda bi trebao otići bilo kom električaru da ti premjeri signale sa TPS-a, za to ne treba više od 3 minute. Usput bi bilo dobro očistiti i usisno crijevo, kao i klapnu u usisu.
Ništa me ne pitajte o BMW-u!
Ja solim pamet!
Ljudski bezobrazluk stvarno nema granica!!!
|
|
| 01-26-2008 04:37 PM |
|
 |
GTI Edition
Junior Member

Status:
|
Na usisnom dijelu se nalazi leptir klapna koju kontrolišeš gasom, a koja ima za funkciju mehaničku kontrolu usisa zraka (dodavanje i oduzimanje gasa). Na tu klapnu je na neki način (kod mene je na istoj središnjoj osovini kao i klapna) spojen TPS - Throttle Position Sensor/Switch koji daje dva različita signala kontrolnoj jedinici, a to su:
1. Klapna zatvorena (pušten gas), motor tj. ECU preko ICV - Idlle Control Valve (regulator lera-sauga) kontroliše rad u leru, bilo da je auto vruć ili hladan. Za to se brinu drugi senzori koji nemaju veze sa ovom pričom.
2. Klapna u potpunosti otvorena (PUN GAS), ECU mora obezbjediti dodatnu količinu goriva da bi na visokim obrtajima imao zadovoljavajuću mješavinu i da bi auto imao svu svoju snagu.
Po meni je problem u sljedećem:
Ako nije ispravan TPS ili ICV dešava se to da ECU kada primjeti da su obrtaji niski automatski otvori ICV u potpunosti i propusti veću količinu zraka koja rezultira povećanjem broja obrtaja i do 2500, pa ECU videći da su ti obrtaji visoki i da moraju biti između 850-950 zatvara ICV u potpunosti tako da obrtaji padnu i do 400 što u većini slučajeva rezultira gašenjem, ali ako se motor ne ugasi ponavlja se ista priča od početka i rezultat je da auto sam sebi daje turaže. Ako si mijenjao regulator lera (ICV) onda bi trebao otići bilo kom električaru da ti premjeri signale sa TPS-a, za to ne treba više od 3 minute. Usput bi bilo dobro očistiti i usisno crijevo, kao i klapnu u usisu.
Probat cu to sutra,a gdje se nalazi taj ecu taj compda ga mogu skinuti?
|
|
| 01-26-2008 06:19 PM |
|
|
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
E to ti ne bih znao reći, nisam rastavljao, ali probaj pogledati ispod one plastike ispod brisača na vozačevoj strani...
Ja solim pamet!
|
|
| 01-26-2008 06:29 PM |
|
 |
sadik007
Member

Status:
|
Slazem s ovim 100%. Isti problem i ja imam...
Ja vec neko duze vrijeme imam slican problem s svojim audi. Napokon, od prije neki dan mi TPS prijavljuje gresku. Tako da sam narucio neki iz Njemacke i cekam ga (polovan).
Takodje vec sam zamjenio ICV i auto mirnije radi.. ali to nije to.. tako da jedva cekam da mi TPS dodje i da vidim hoce li to rijesiti problem..
Jako je vazno ocistiti ICV i TPS... to jest cijelu usisni system. Jer cak iako se klapna glavi ona zna ovo prouzrokovati..
Sto se tice GTI Edition pitanja, posto je covjek vec svasta promjenio, mislim da mu sad samo treba namjestiti smesu i da je u tome problem. To je bar jefitnija varijanta.
This post was last modified: 02-01-2008 08:33 AM by sadik007.
|
|
| 02-01-2008 08:08 AM |
|
 |
sadik007
Member

Status:
|
otići bilo kom električaru da ti premjeri signale sa TPS-a
Zaborvi na ovo reci... Slabo to nasi majstori znaju.. Ako pricas u "Potiometer" kao sto i mislim da je problem u ovom slucaju, to je tesko mjeriti. tu jedino mozes izmjeriti ohme da su oko 0, i da kad otovirs da je povecaju, ali ostalo je tesko.
GTI Edition sto nevidis da li mozes to naci negdje polovno ili jefitno. kostaju oko 80 eura vani, a ja sam nakraju uzeo cijeli TPS da se nebio zezao s tim..
Broj djela mozes saznati ovdje
http://www.vagcat.com/
a malo vise info oko Potiometer pogledaj
http://sjmautotechnik.com/trouble_shooti...throt.html
Neznam da li si razgovarao s "Ajdin_Ze" ja ga licno neznam, ali ga svi hvale..
|
|
| 02-01-2008 08:22 AM |
|
 |
MK516
BMW MOD 516

Status:
|
otići bilo kom električaru da ti premjeri signale sa TPS-a
Zaborvi na ovo reci... Slabo to nasi majstori znaju.. Ako pricas u "Potiometer" kao sto i mislim da je problem u ovom slucaju, to je tesko mjeriti. tu jedino mozes izmjeriti ohme da su oko 0, i da kad otovirs da je povecaju, ali ostalo je tesko.
GTI Edition sto nevidis da li mozes to naci negdje polovno ili jefitno. kostaju oko 80 eura vani, a ja sam nakraju uzeo cijeli TPS da se nebio zezao s tim..
Broj djela mozes saznati ovdje
http://www.vagcat.com/
a malo vise info oko Potiometer pogledaj
http://sjmautotechnik.com/trouble_shooti...throt.html
Neznam da li si razgovarao s "Ajdin_Ze" ja ga licno neznam, ali ga svi hvale..
Ma nije teško izmjeriti potenciometar buraz, mada mislim da je kod njega ista funkcija kao i kod mog TPS-a da samo daje signal bez varijacija tj. uključen/isključen. Što se tiče dr. Ajde to je 100% rješenje samo je pitanje da li se momku ide u Ze.. Pozdrav
Ja solim pamet!
|
|
| 02-01-2008 02:38 PM |
|
 |
|
|