|
Još uvijek stara priča o dva problema...
|
| Author |
Message |
MK516
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Još uvijek stara priča o dva problema...
Ne znam koliko Vas se sjeća mog starog problema sa motorom na BMW-u, ali ukratko problem je što auto slabo ide, a još slabije pali kad je motor vruć i kad je napolju izrazito vruće!!! Što se tiče paljenja prije par dana sam kupio nepovratni ventil (hvala na informaciji Gorane) i postavio ga odmah na izlazu iz rezervoara zbog opravdane sumnje da se gorivo vraća u rezervoar kad auto stoji (puno vergla), a usput sam stavio regulator pritiska goriva vrijednosti 3 bar-a. Situacija se nije bitno promijenila osim što auto sada puno bolje radi hladan, a i vuče bolje u visokim obrtajima. I dalje mi je prisutan problem slabog prvog gasa kada je na normalnoj radnoj temp (mislim da je 90 stepeni). Ovo me fakat izluđuje već dugo vremena, a nemam pojma šta da radim, zato POMAGAJTE!
Što se tiče paljenja po meni je ostala otvorena mogućnost da mi nešto nije u redu sa rele-om pumpe, tačnije mislim da se pumpa ne pali odmah kada auto počne verglati, nego nekad poslije (poslije dugog verglanja od 30 sekundi). Zanima me na koji način relej dobija signal na terminale 86 (+) i 85 (-) da bi spojio terminale 30 i 87 i pokrenuo pumpu? Kod BMW-a puma ne radi na kontakt nego samo kad auto vergla tako da je sistem drugačiji od standarnog. Ima li ideja za ove dvije stavke?
Mirza K.
|
|
| 04-13-2008 04:07 PM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
RE: Još uvijek stara priča o dva problema...
Ja tebe stvarno ne razumijem...Upalis auto pravac u ZE. pojedes cevape iz TR i dr Ajdin rijesi sve probleme...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 04-14-2008 06:19 AM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Bio... Nemamo sad nekih dijelova da vidimo šta dalje...
Mirza K.
|
|
| 04-14-2008 11:39 AM |
|
|
BMW-E30
Senior Member

Status:
|
Što se tiče paljenja po meni je ostala otvorena mogućnost da mi nešto nije u redu sa rele-om pumpe, tačnije mislim da se pumpa ne pali odmah kada auto počne verglati, nego nekad poslije (poslije dugog verglanja od 30 sekundi). Zanima me na koji način relej dobija signal na terminale 86 (+) i 85 (-) da bi spojio terminale 30 i 87 i pokrenuo pumpu? Kod BMW-a puma ne radi na kontakt nego samo kad auto vergla tako da je sistem drugačiji od standarnog. Ima li ideja za ove dvije stavke?
Mirza, pumpa se odmah pali kad kljuc okrenes i motor se pocne okrecat,
saljem ti taj rele ocekuj ga 03.05.
neznam ti sad objasnit na bih sac. do slike postavim
postavi cu ti i temu plana.
malo sam zauzet na poslu.
pocelo je ludilo na 4 tocka
|
|
| 04-15-2008 06:33 PM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Mjerio sam ja mačak oba releja, od motora i od pumpe (identični su) i isto se ponašaju - normalno!!! Mislim da je problem u dolaznom signalu na relej, provjerit ću to ovog vikenda pa javim šta sam uradio... Na WDS-u nemam model E30, pa ako imaš ti ili neko drugi neka mi pošalje slike... Ako imaš ECT senzor i onu pumpu goriva što smo govorili spakuj i to
Mirza K.
|
|
| 04-16-2008 05:17 PM |
|
|
basake
Posting Freak

Status:
|
Sto se tice releja pumpe stvari ovako stoje: izvadi relej i spoji komadom zice terminale 30 i 87, da bi pumpu pokrenuo.Pusti neka radi koju sekundu i onda upali. taj relej aktivira ECU tako sto spoji jedan od doticnih terminala na minus 86 ili 85.na jednom je napon 12 v.
Ako sumnjas na signal onda spoji voltmeter izmedju terminala 86 i 85. kad se motor okrece pokazace napon sistema , u drugom slucaju 0 v..
kazes da lose pali kad je vruc? Prespoji zice i ostavi neka pumpa radi nekoliko sek pa tek onda upali.Nebude li neke promjene onda greska nema veze sa pritiskom goriva.
This post was last modified: 04-17-2008 04:03 PM by basake.
|
|
| 04-17-2008 03:56 PM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Sto se tice releja pumpe stvari ovako stoje: izvadi relej i spoji komadom zice terminale 30 i 87, da bi pumpu pokrenuo.Pusti neka radi koju sekundu i onda upali. taj relej aktivira ECU tako sto spoji jedan od doticnih terminala na minus 86 ili 85.na jednom je napon 12 v.
Ako sumnjas na signal onda spoji voltmeter izmedju terminala 86 i 85. kad se motor okrece pokazace napon sistema , u drugom slucaju 0 v..
kazes da lose pali kad je vruc? Prespoji zice i ostavi neka pumpa radi nekoliko sek pa tek onda upali.Nebude li neke promjene onda greska nema veze sa pritiskom goriva.
Heh drug moj, nismo se mi razumjeli. Sve sam ja ovo još davno ispitao, naravno, bolje upali kad direktno spojim pumpu prije verglanja, a relej radi svoj posao. Meni treba provjera signala sa senzora koji registruje da se motor okreće. Lahko je doći do zaključka ima li signala na početku verglanja ili nema na način koji si već naveo, ali meni treba izvor signala. Ovo sugeriše da je u pitanju CKP senzor, ali čini mi se da nije! Znači ovako; odakle na relej (sa čega) dolazi signal koji sam ti boldirao gore?
Mirza K.
|
|
| 04-18-2008 07:37 PM |
|
|
basake
Posting Freak

Status:
|
Taj relej aktivira ECU, a dobija signal od senzora koji radi na principu magnetne indukcije , smjestenog na kucistu zamajca.taj senzor aktivira i paljenje i ajnspric.Signal koji senzor salje ECU interpretira i onda aktivira pumpu od goriva.ako pri anlasovanju odmah cvokne relej pumpe nemas potrebu za ikakvim tumacenjem signala senzora jer rezultat imas na sonu (relej aktiviran)
Kada das kontakt, relej i pumpa se mora aktivirati min 1 sek.Sto znaci da se pumpa aktivira vec onda kada das kontakt i ostaje upaljena za vrijeme verglanja sto je teoretski dovoljno da se sistem napuni.Ako se pumpa kasnije upali onda prekontrolisi signal senzora.Aktiviranje pumpe bez verglanja u trajanju do ca 1 sek radi neovisno od induktivnog senzora.
2 zice idu na senzor eventualno jedna treca (suzbijanje elektromagnetnog ometanja).Sa aparaturom za ohm mjerenje nadji kontinuitet izmedju 2 zice. Prikljuci mjerac za mjerenje AC struje.Zaverglaj ! vrijednost 0,7 v je najnize sto senzor mora dati, neki daju i do 1,4, na leru oko 5 v. Prije toga vodi racuna da je baterija napunjenja , i svi potrosaci iskljuceni.
Nadam se da smo se sad razumili. pregledaj injektore da nisu zacepljeni i da zbog toga ne cure. Nije glupo za obzirom na kvalitet goriva koji se prodaje kod nas.
|
|
| 04-19-2008 09:18 AM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Taj relej aktivira ECU, a dobija signal od senzora koji radi na principu magnetne indukcije , smjestenog na kucistu zamajca.taj senzor aktivira i paljenje i ajnspric.Signal koji senzor salje ECU interpretira i onda aktivira pumpu od goriva.ako pri anlasovanju odmah cvokne relej pumpe nemas potrebu za ikakvim tumacenjem signala senzora jer rezultat imas na sonu (relej aktiviran)
Kada das kontakt, relej i pumpa se mora aktivirati min 1 sek.Sto znaci da se pumpa aktivira vec onda kada das kontakt i ostaje upaljena za vrijeme verglanja sto je teoretski dovoljno da se sistem napuni.Ako se pumpa kasnije upali onda prekontrolisi signal senzora.Aktiviranje pumpe bez verglanja u trajanju do ca 1 sek radi neovisno od induktivnog senzora.
2 zice idu na senzor eventualno jedna treca (suzbijanje elektromagnetnog ometanja).Sa aparaturom za ohm mjerenje nadji kontinuitet izmedju 2 zice. Prikljuci mjerac za mjerenje AC struje.Zaverglaj ! vrijednost 0,7 v je najnize sto senzor mora dati, neki daju i do 1,4, na leru oko 5 v. Prije toga vodi racuna da je baterija napunjenja , i svi potrosaci iskljuceni.
Nadam se da smo se sad razumili. pregledaj injektore da nisu zacepljeni i da zbog toga ne cure. Nije glupo za obzirom na kvalitet goriva koji se prodaje kod nas.
E to je to. Ipak moram te ispraviti što se tiče bold dijela, u BMW-ovom slučaju relej i pumpa se ne pale na kontakt (mada mi je to jednim dijelom ne logično) nego samo kada se motor počne okretati. Vrijeme je loše pa ću kad stignem uraditi test dolaznog signala na relej tj. da li signal postoji odmah kada započne verglanje kada je auto vruć. Odbacio sam teoriju da je pritisak goriva u pitanju zbog toga što kada ostavim auto vruć tj. kada ga ugasim i ostavim da se skroz ohladi recimo preko noći, ujutru upali bez problema, a da sam ga probao upaliti cca 15 minuta poslije, bilo bi problema! Ovo je poprilično zbunjujuće...
Mirza K.
|
|
| 04-19-2008 11:20 AM |
|
|
basake
Posting Freak

Status:
|
Pazi jednu stvar: najvaznije je odrzati pritisak benzina u cijevima kada je motor vruc, cak vaznije nego kad je hladan motor. benzin se pretvara u paru i mjehurici se stvaraju. To otezava distribuciju goriva jer se mjehurici komprimiraju u cijevima, nastaje parni kljuc.To je slucaj ako molekule benzina nisu dovoljno komprimirane.Neka vozila dodaju ekstra goriva pri velikim temperaturama da bi kompenzirali i olaksali paljenje.Kad se motor/ gorivo ohladi parni kljuc nestane.
jeli bosch motronic na tvom autu? ja se nemogu bas pohvaliti da sam poznavalac BMW vozila, ali mi nije jasno da nema funkcije privremenog aktiviranja pumpe. Znam da motronic ima tu funkciju.Primitivniji sistemi su imali. Pitaj jos nekoga ko ima isto vozilo da budes pravo siguran.
|
|
| 04-19-2008 02:12 PM |
|
 |
|
|