|
Kako početi ?
|
| Author |
Message |
mravojed
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Kako početi ?
Dakle, imam kakvo-takvo terensko vozilo, zanima me offroad vožnja, tek sam počeo da shvatam kako stvari funkcionišu.. i sad, kako početi ? šta vežbati ? Šta je dobro za početak, a da se ne uvalim u nepriliku, ne polomim auto, ne zaglavim negde gde ne treba.. A što je najzabavnije, nije me nikakav strah da se zaputim u šumu, po dubokom blatu i slično (-:
Svi su konstruktivni predlozi dobrodošli (-:
|
|
| 10-27-2004 07:59 PM |
|
|
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
pa kakvo to imaš terensko vozilo?
mislim da kao prvo moraš imati kvalitetne gume i onda polako čitati ili se povezati s nekim pravim offroaderom koji će ti nešto i pokazati ili gledaš se živo i neživo preko interneta i ona pokušaš to doma primjeniti.
uostalom i ja sam početnik
|
|
| 10-27-2004 08:40 PM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
Evo šta imam..
Jeep XJ (cherokee), 2.1 TD
koji će uskoro dobiti oko 2 - 2.5" lift (Daystar 1.75" + ZJ opruge, a nazad već imam 1.5" viška), i najverovatnije gume 255/75/15 Wrangler AT/R negde u narednih mesec/dva. I treba da mu skinem zadnji swaybar (kakogod se to zvalo na "našem" jeziku (-: ).
Ma evo slike kako to za sada izgleda - moje vozilo
Preko interneta zaista gledam živo i neživo, no "pravih offroadera" izgleda da nema baš po Srbiji/Beogradu.. Barem ja nisam ništa video, za razliku od BiH, HR i SLO.. Kod vas je situacija baš fina (-:
|
|
| 10-27-2004 08:52 PM |
|
 |
Faruk
Unregistered
Group: Unregistered / Not Logged In
Status:
|
|
| 10-28-2004 01:18 PM |
|
 |
Alfetta007
Junior Member

Status:
|
Pokušaj si 'instalirati' sajlu (vitlo)na prednjem dijelu auta, u slučaju da zapneš u blatu da se možeš izvući kad već želiš početi off road, (iz vlastitog iskustva znam da je i više nego dobrodošla)...ali opet to sma samo ja... )
|
|
| 10-29-2004 06:20 PM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
E to je već dobra ideja!
Koliko bi trebalo koštati upotrebljivo vitlo za auto od 1.5 tone ?
ja sam se nešto raspitivao, i došao do cifre od 600 E.. Nekako mi to skupo deluje, ali ako je to, to.. onda ok ?
|
|
| 10-29-2004 06:42 PM |
|
|
Alfetta007
Junior Member

Status:
|
Znam da mi je vitlo bilo dostavljeno za nekih 500 eurića, ali koka, ako ti to treba hebemu miša, pša nećeš svaki dan mijenjati vitlo...sva sreća nema ih po bojama...Ja imam Jeep Wranglera 2.4...tako da imam nešto manju tonažu....))
|
|
| 10-29-2004 07:03 PM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
ja mislim da ti treba vitlo snage barem 4t , kod nas bi sa postavljanjem došlo negdje oko 15k kn(dva-3 soma eura)
|
|
| 11-13-2004 03:58 PM |
|
 |
sj 413
Junior Member

Status:
|
http://www.4x4.ba/
tu imas puno informacija
raja koja rade sajt su ok i hoce pomoci
Hvala FARUKU na toplim rjecima za sait www.4x4.ba kao i na dobrom misljenju o clanovima urednistva . Sait je prvenstvno orijentisan zapadnom dijelu bivse Jugoslavije ( SL,HR,BiH ) ali nam je drago da MRAVOJEDU, sa reg. tablicama iz Novog Sada, takodjer mozemo pomoci.
Za sad samo jedan svjet: ako zeli da zadje malo ozbiljnije u dublji snijeg, blato i opcenito tezak teren, a jos uvijek da zadrzi vrlo dobre karakteristike u voznji po bilo kakvoj cesti nek' umjesto pomenutih "Goodyear" AT/R guma uzme MT/R od istog proizvodjaca. U tom slucaju umjesto 255/75 R15 preporucujem 235/75 R15 ili zamjenske 30x9.5 R15.
Ako zeli da malo vise ulozi i poboljsa prohodnost po teskom terenu preporucujem iste gume, ali dimenzija 235/85 R16, sto znaci da treba zamjeniti i felge ( naplatke ). Posto je vec izdigao auto, ovi tockovi ce mu savrseno odgovarati i estetski.
Usput kod nas se "sway bar" naziva balans stanga.
SJ 413
Real challenge and real fun = off-road pure or extreme!
|
|
| 11-17-2004 02:28 PM |
|
 |
mravojed
Junior Member

Status:
|
Wrangler MT/R, ali zar ne reče neko baš ovde na forumu da se te gume mnogo troše po čistom putu ? ja pravim dosta kilometraže i po autoputu.. kako će to da se odrazi na vek trajanja mt/r-ovki ?
Sway Bar, balans stanga.. pa ni ovaj domaći naziv baš ne zvuči previše domaće
|
|
| 11-18-2004 06:06 PM |
|
 |
|
|