Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Kapacitet kondenzator???
Author Message
prelude za lude
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
Kapacitet kondenzator???

Postoji li kakva formula pri odabiru kondenzatora? Mislim, kako odrediti koji kapacitor uzeti prema snazi muzike?

HONDA FOREVER OR MAY BE NOT?
11-23-2005 01:46 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
esso_sa
Posting Freak

Status: Away

1 Farad na 1KW muzike ! Ovo je krajni limit ! Na 1KW je jos bolje ako imas 1.5 Farada

11-23-2005 01:59 PM
prelude za lude
Posting Freak

11-23-2005 03:00 PM
esso_sa
Posting Freak

Status: Away

Ova igrackica je poprilicno dobra stvarcica ali je u prosjeku vrlo skupa ! U stanju je da izbaci poprilicno jake struje na kratko vrijeme. Vise je izbor ljudi koji imaju vise od 2 jaca pojacala u autu.
Idealne su u kombinaciji sa kondenzatorima i kvalitetnim ozicenjem za napajanje !

11-23-2005 03:45 PM
MUSA
Member

heh redzo, jel to imas nekog na umu Razz

ima formula precizna da skontas koliko kondezatora ti treba, jos samo kad bi je ja mogao naci na kompu...

a batcap na slici je firma xstatic koju mozes naci na http://www.batcap.net/index1.htm, radi se o poprilicno novoj tehnici koja se dosta razlikuje od obicnih kondenzatora (izuzetci su hibridni kondenzatori velikog kapaciteta...)

generalno naziv batcap dolazi od spajanja battery+capacitor, i zavisno od modela tako se i ponasaju... neki modeli ove firme su 70% kondenzatori a 30% akumulatori, neki obratno, zavisi sve sta ti odgovara

meni licno je najbolja opcija bila da uzmem 2 batcapa model 300 (svaki je u stanju izbaciti 300 ampera u sekundi) i da ih spajam u paraleli sa jednim rf 1f kondenzatorom na alpine mrv-1507 koje u bridzu gura 2 vufera spojena u paraleli, na pocetku ove seme se nalazi 110 ampera alternator i 100 ampera akumulator, da se ne zaletis moram napomenuti da se radi o 2kanalnom pojacalu klase a-b koje vuce malo vise struje od dva pojacala d klase, zadnji put na klijestima kod akumulatora je ovaj set-up vukao 126 ampera kroz 35mm kablove...

uglavnom iz licnog iskustva 2 i po godine funkcionisu bas kako treba...

ako te jos sta interesuje javi...

Street Reis ul-Ulema Team ; )
11-24-2005 12:14 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
prelude za lude
Posting Freak

Naravno da me interesuje. Konkretno, radi se o pojacalu max snage 4kw. Mogu li ovaj batcap sam da koristim bez kondezatora. U opisu spajanja ovog batcap-a stoji da se spaja na pojacalo paralelno sa napajanjem. Pa mi tu bas nisu najbistrije stvari.

11-24-2005 12:41 AM
MUSA
Member

to za 4kw snage je vrlo, ponavljam vrlo diskutabilno, prava snaga pojacala ti se gleda u rms cifri, a ne maximalni peak koji pojacalo moze postici na 2 ili malo bolji modeli i na 1 omu u djelicu sekunde, uglavnom da ne pametujem daj mi marku i model pojacala da ga nadjemo na netu i da vidimo stvarnu snagu, generalno je rms jacina pola od max jacine, sinus je tu negdje sa rms u 10% razlike, opet sve zavisi od firme koja proizvodi pojacalo, u sustini treba bjezati od pojacala na kojima ogromnim slovima isticu kilowate i kilowate snage, to vecinom rade ove firme za mase tipa kenvud...soni...pionir itd, sto i ne cudi ako pogledas da vecina tih firmi pravi i mikrovalne... usisivace itd

sto se tice spajanja, paralelni spoj ti ne moze biti jednostavniji, sa akumulatora + spajas na + batcapa (ili kondenzatora) i odatle produzis kabl na + pojacala, istu stvar radis sa -

znaci nista komplikovano, ako vec imas spojen akumulator sa pojacalom samo izmedju stavis batcap ili kondenzator, pozeljno je da i kondenzatori i batcapovi idu sto blize pojacalu

ovo ima direktne veze sa funkcijom kondenzatora-batcapova, radi se o vrlo brzom dostavljanju struje pojacalu kad zatreba (niski tonovi - basovi - su najzahtjevniji sto se tice toga) akumulatori inace nisu napravljeni za tu namjenu (osim profesionalnih deep cell akumulatora koji su prvenstveno bili namjenjeni startanju brodskih i vanbrodskih motora), na ovo dolazi dodatni problem duzine kablova od akumulatora do pojacala, kondenzator je neophodan da bi izbjegao ove probleme...

na ovo sve dolazi dilema sta je bolje, dodatni akumulator ili kondenzator, svaka opcija ima svoje mane i prednosti, za umjerene sisteme kondenzatori su najbolji, a za sisteme sa preko 30ak pojacala dodatni akumulatori su neizbjezni

na bilo koji sistem dupli alternator i mocni kablovi uduplavaju performanse Smile

pfffffff, nisam ovoliko pisao ima metar, a i cekaju me flote na ogame.ba

pozdrav

11-24-2005 01:05 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
MUSA
Member

zaboravih odgovor na pitanje, mozes batcap komotno bez kondenzatora, ja sam sve spojio sa kondenzatorima jer nisam znao sta cu sa njima kad sam uzeo batcapove

jednom prilikom da ne nosam akumulator da upalimo kolfa keca 1.0 ili 1.1 benzin ja ponesem jedan ovaj batcap mali koji stane u ruku, i kresne golf bez problema Laughing

11-24-2005 01:14 AM
prelude za lude
Posting Freak

Pojacalo je max snage 4kw, a 2kw RMS, dvo-kanalno je (2x1000 w RMS @2 ohm), premosteno 1x2000w RMS @4 ohm, sto ce da gura woofer 1200 w RMS.
Znaci pojacalo ce biti napajano normalno akumulatorom i ovim batcap-om koji ce biti smontiran sto blize pojacalu? Dali se mora alternator mijenjati za jaci ili moze ostati ovaj stari? Sta se desava ako ostane ovj stari? Ja razmisljam o ovom batcap 800 da ga kupim. Dali je to dovoljno da sve radi bez problema.

11-24-2005 01:25 AM
prelude za lude
Posting Freak

Gdje si ti kupovao batcapove i koliko si placao (ako nije tajna)?

11-24-2005 01:30 AM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  kapacitet kondenzator - pitanje prelude za lude 2 865 09-09-2006 09:31 PM
Last Post: prelude za lude

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites