|
Kartografija GPS
|
| Author |
Message |
Francuz
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Kartografija GPS
Nedavno sam cunjao po prodavnicama i poredio sto preko neta sto po savjetima poluosposobljenih prodavaca par modela GPS.
Kada nam napisu da GPS posjeduje kartografiju (detaljnu) od 30 zemalja pa nadalje DOBRO se treba zagledati sta bi to trebalo da znaci.Zabavljao sam se da poredim koliko ima procenata tacnosti u poredjenjima na zemlje recimo bivse YU koje relativno dobro poznajem.
BiH oko 1%
Slovenija oko 30%
Hrvatska oko 20%
Srbija i Crna Gora oko 25%
Makedonija oko 15%
Cijena varira od modela i funkcija.Najjednostavniji bi recimo bio oko 99€ (Grandin) ali receptor je da bog sacuva i gubitak signala cest.
Najpreciznija kartografija je (po licnom iskustvu) TeleAtlas.Pjesacke zone su uredno uvedene i JAKO rijetko se desi da neka adresa nije u njegovome repertoaru.Bilo bi jako lijepo kada bi se spojili sa grafikom NAVTEQ-a.jer su razlike dosta drasticne.
Vezano za receptore ne preporujem nijedan ukoliko nema u sebi SIRF starIII.Hvatanje satelita je izvanredno i dosta efikasno.Odprilike 10sec po paljenju.
Za one koji traze nesto vise od same navigacije pruzaju se opcije bluetouthe i transmeter FM sto bi znacilo da mozete svoj aparat regulisati da zvuk telefona navigacija ili muzika koju ce te snimiti na vasu SD karticu ide preko zvucnika vase vozilice.OPCIJA saobracajna cirkulacija je dosta pogodna i dosta efikasna ali treba pogledati za koje zemlje je vazeca i koliko dugo vremena je na dispoziciji.
Ukratko ukoliko idete u prodavnicu sa namjerom da kupite GPS dobro se raspitajte i nacitajte jer prodavaci su puni price dok im nepostavis neko tehnicko pitanje koje nije nauceno na formaciji 
Pozz.
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 660TFM
Garmin Nuvi 760T
|
|
| 12-07-2007 10:35 AM |
|
|
Hybrid
Posting Freak

Status:
|
RE: Kartografija GPS
Super, hvala na korisnim informacijama
Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
|
|
| 12-07-2007 01:55 PM |
|
 |
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Koji nam ti nakon ovog istrazivanja mozes preporuciti i koja je njegova cijena???
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 12-07-2007 02:22 PM |
|
|
Ja_i_Moj_GTI
Posting Freak

Status:
|
Ja sam gledo par, ali niti jedan nije imao BiH...
Das Auto
Digital (Technology) and Elefant (power)
DIGIFANT
Ismet Mujezinović , Tešanj
|
|
| 12-07-2007 02:32 PM |
|
 |
Hybrid
Posting Freak

Status:
|
Ja sam cuo da Garmin ima BiH od ove godine
|
|
| 12-07-2007 02:43 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Garmin ima BiH, Hrvatsku i Sloveniju. Koristio sam Nuvi sa tom kartom i bio prilicno zadovoljan, sem sto je fulao jedan lokal u Zagrebu. Umjesto uglednog internacionalnog lanca dovelo me do folk kluba. Valjda je u medjuvremeno folk klub otvoren na toj poziciji a mapa nije updejtovana
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-07-2007 03:44 PM |
|
 |
Hybrid
Posting Freak

Status:
|
hheheh ma nije to ti je turbo folk virus neki
|
|
| 12-07-2007 04:58 PM |
|
|
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Group: Administrators
Status:
Away
|
E moj Edise pa kud ces u folk klub ,ko li je gostovo pa te tamo navigacija odvela hehehe, ej ovo se i meni isto desilo sa LG navigacijom koja je u sebi imala IGO umjesto hotela u RIjeci idemo do birtije
Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
|
|
| 12-08-2007 11:14 AM |
|
 |
Francuz
Senior Member

Status:
|
Koji nam ti nakon ovog istrazivanja mozes preporuciti i koja je njegova cijena???
Pazi ovako, svaciji ukus je razliciti i ja mogu preporuciti po mojim kriterijima a za ostalo kako se kome svidja.
Ukoliko se koristite GPS-om samo u zemlji u kojoj zivite onda je zaista bespotrebno radi jednog ili dva putovanja godisnje van granica zemlje uzimati detaljnu kartografiju drugih zemalja jer to znatno povecava cijenu.
Drugi kriterij koji sam uzeo u obzir jeste namjena.
Znaci ,ukoliko sam profesionalni vozac i dugo vremena provodim u vozilu onda cu gledati da bude malo performantniji u odnosu na najnizu paletu proizvoda.Ukoliko ste vozac teskih kamiona, provjerite ima li opciju "tip vozila" (teretno,privatno,autobus, itd)kao i opciju najbrzi, najekonomicniji,put , put bez naplatnih rampi itd itd.Sve zavisno od posla koji obavljate i namjene napominjem jos jednom.
Izbjegavajte kartografiju u kojoj su znacajniji objekti poput nekih vaznih spomenika kulture i drugih predstavljeni u 3D jer apsolutno nicemu nesluzi osim lijepom izgledu vaseg ekrana.
Modeli koji su se meni dopali (zavisno od zemlje u kojoj ste ponuda varira)su:
MIO C520B cijena odprilike oko 300€ (proizvodjac Belgija)
Navigon C7110T cijena odprilike 350 € (proizvodjac Njemacka)
Route 66 chicago9000 odprilike 400€ (proizvodjac Hollandija)
Garmin Nuvi 660TFM odprilike 350€ (USA)
Tom Tom GO920T (izlazi oko 18 decembra i cijena mu je ocajna oko 500€ ,procjena preprodavaca)
Vezano za POI (vase tacke interesa ili generalne tacke interesa )Stvar je relativna i neocekujte svaki put kada ukucate destinaciju da ce biti 100% efikasno.Tacnost je odprilike oko 85 % za skoro svakog proizvodjaca.
Moj izbor se zaustavio na Garminu nuvi660TFM.Novija verzija se razlikuje samo u anteni koja je vec integrisana u aparat i naravno u cijeni za oko100 € vise 
Da sam pronasao Mio gore spomenuti sa malo sirom kartografijom odlucio bih se za njega vjerovatno.(Moj predhodni GPS je bio MIO C510E) Steta je sto je imao samo 23 zemlje (garmin ima 33 zemlje)
Vazna stvar; ukoliko posjedujete vozilo sa TERMICKOM zastitom u vasoj sofersajbi raspitajte se koji tip GPS-a prima signal za ovaj tip.Ukoliko je vasa vozilica opremljena sa ovim tipom Sofersajbe a GPS nije homologiran za ove stvari NECETE imati signal i vas gps u tom slucaju da kosta i 1000€ nece funkcionisati.PROVJERITE prije nego sto kupite (obicno pise na kutiji je li homologiran ili ne).
Raspitajte se koliko pokriva procentualno zemlju za koju ste namjenski kupili proizvod.
Mala angdota.
Ljetos sam bio u Sarajevu na Dobrinji u Intereksu ako se ne varam.Pitam prodavaca
Koliko je precizna kartografija BiH i sta jos ima od krata u izlozenom modelu.
Odgovor je bio:" Ma nije to jos kako treba jarane,ukucas mu Bascarsija i odvede te u Tuzlu na bascarsiju". 
GPS je ipak samo jedna vrsta navigacionog kompa i NE ZNA gdje je Alipasino Polje ili Bascarsija ali ukoliko mu ukucate preciznu adres (Trg Solidarnosti 22) na primjer ce vas sigurno odvesti gdje treba.
Nadam se da sam pomogao 
Pozz
Opel Astra 1.7 DTI 16V
Garmin Nuvi 660TFM
Garmin Nuvi 760T
This post was last modified: 12-08-2007 12:03 PM by Francuz.
|
|
| 12-08-2007 11:59 AM |
|
|
pajero1987
Posting Freak

Status:
|
Kako nisi brate. Ozbiljno razmisljam o kupovini jednog. Za BiH mi nesto karta i ne treba jer poznajem skoro svaki grad prilicno dobro...ali ne skodi imati. Potrebno mi je da ima Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Tursku i mozda Italiju...Hvala puno na detaljnom objasnjenju...
Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
|
|
| 12-08-2007 09:36 PM |
|
 |
|
|