Post Reply  Post Thread 
Klima - problem
Author Message
godfather
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
Klima - problem

Pozdrav svima.

Već duže vrijeme mi ne radi klima na autu, pa sam otišao u "Klima Centar" u Butmiru da vidim šta je u pitanju. Dijagnoza je da "nema(m) plina nikako". Ovaj majstor je pokušao naći gdje je "plin" iscurio ali nije uspio. Kaže može pokušat s nekom bojom, da vozim s njom 10 dana i onda će naći rupu. To košta 80 KM, ali ako se odlučim da radim kod njih poslije toga ne plaćam punjenje, samo servis kvara. Na pitanje koliko će me doći servis kvara kaže da u najgorem slučaju može biti hladnjak i to je 250 KM (?!), a ako nije hladnjak servis je najviše 80 KM.
Sad sam zbunjen, jer sam prije odlaska u ovaj servis čitao i ovaj forum i čini mi se pročitao da se hladnjak može zavariti. Isto tako, čitam zadnjih godina dosta o auto-klimi i ne vidim šta može uzeti 80 KM, osim filtera za koji nisam siguran ni da postoji, tj. nema ni u jednom katalogu, ali ja sam našao nešto što može biti filter klime ali treba profesionalni obijač sefova da dođe do njega.

Molim za pomoć. Unaprijed hvala.

08-05-2008 02:55 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
RE: Klima - problem

80 KM ti je samo servisiranje sa masinom. To znaci da ce ti profiltrirati freon (u tvom slucaju se radi o ubacivanju freona), vakumirati i time izvuci vlagu iz sistema, ubaciti malo ulja, i kada vec spaja na masinu trebalo bi da masina signalizira da li je u pitanju supalj sistem ili nesto trece.

Ako je supalj sistem i negdje pusta, onda bi masina trebala prekinuti operaciju i reci ti da li ima negdje rupa u sistemu.

Moze biti i do samog ventila, on je nekih 10-tak KM, a moze biti i da je pukla negdje cijev. Ne znas dok ne spojis na uredjaj.  

Obzirom da moja firma prodaje takve masine, mozes mi se obratiti da skopcamo na demo masinu i da vidimo da li ti je supalj sistem, obzirom da si u sarajevu. AKo sistem nije supalj, onda je treba samo napuniti i vidjeti da li radi kompresor i ostalo.

To mozes odraditi kod Ajdina na forumu, ili ako ti je Zenica daleko uputit cu te gdje jos mozes to odraditi u Sarajevu po razumnoj cijeni.

Sto se tice filtera klime, ja ga mijenjam u principu skoro svaki drugo mijenjanje ulja, nekad i cesce. Za moje auto, filter je oko 80 KM, i on bi trebao biti pristupacan za izmjenu, jer se dosta cesto i mijenja.

Mozes me kontaktirati na PM, ako hoces da provjerimo jel ti supalj sistem

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
08-05-2008 03:07 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
godfather
Junior Member
**

Hvala na brzom odgovoru.

On je već prikopčao na neku mašinu i rekao da mi je sistem prazan. Podrazumjevao je (a i ja sam) da ima rupa, pa je zato prazan. Zatim je prikopčao na neku drugu mašinu (iako to meni i nije ličilo na mašinu; više plinska boca) i nešto odsluškivao i nije mogao naći gdje pušta. Onda mi je punudio da idemo s tom bojom. Ako sam dobro shvatio tvoj odgovor, ti imaš mašinu koja može naći gdje sistem pušta, ako pušta. Ili samo može naći da pušta ali ne i gdje? U svakom slučaju, odgovara mi da provjerim. Odgovori na ovo, pa ću te kontaktirati na pm. Hvala.

08-05-2008 03:37 PM
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

pa nemam sada UV tecnosti na stanju, ali ako moze postici vakuum, onda nije u 99% slucajeva supalj sistem. Na privatnu poruku cu ti dati svoj broj telefona pa mi se javi ujutro od 8.30 h

Masina moze reci gdje pusta samo ako u sistem pustis UV tecnost. Ali ako ne moze postici vakuum onda je negdje suplje, pod uslovom opet da su ispravni ventili (nedavno mi se kolegi desilo da je sistem ispravan, ali je pustao na ventilu).

U svakom slucaju nista ne kosta, nazovi me ujutro i dogovorit cemo se da pogledamo sta je u pitanju

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
08-05-2008 05:33 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
isko
Junior Member
**

godfather Wrote:
Pozdrav svima.

Već duže vrijeme mi ne radi klima na autu, pa sam otišao u "Klima Centar" u Butmiru da vidim šta je u pitanju. Dijagnoza je da "nema(m) plina nikako". Ovaj majstor je pokušao naći gdje je "plin" iscurio ali nije uspio. Kaže može pokušat s nekom bojom, da vozim s njom 10 dana i onda će naći rupu. To košta 80 KM, ali ako se odlučim da radim kod njih poslije toga ne plaćam punjenje, samo servis kvara. Na pitanje koliko će me doći servis kvara kaže da u najgorem slučaju može biti hladnjak i to je 250 KM (?!), a ako nije hladnjak servis je najviše 80 KM.
Sad sam zbunjen, jer sam prije odlaska u ovaj servis čitao i ovaj forum i čini mi se pročitao da se hladnjak može zavariti. Isto tako, čitam zadnjih godina dosta o auto-klimi i ne vidim šta može uzeti 80 KM, osim filtera za koji nisam siguran ni da postoji, tj. nema ni u jednom katalogu, ali ja sam našao nešto što može biti filter klime ali treba profesionalni obijač sefova da dođe do njega.

Molim za pomoć. Unaprijed hvala.

Moje mišljenje da ne treba bježati od onih momaka u Butmiru, nisu toliko ni skupi koliko znaju da riješe problem. Na kraju jeftine stvari dodju skuplje nego skupe, hehehe.

Ma lijep je mercedes, al da mu je Fordov motor.
08-11-2008 06:10 AM
Civic 16V
Clan AMK PUNGAS

Išao sam kod njih (Butmir), naručio me tip za 10 sati, čekao sam do 12 da bi mi on nervozno "objasnio" kako moram još čekati. Do kad - ne zna se. Hvala lijepo! Tada, doduše, nisam znao da Ajdin radi klime inače nikad nigdje drugo ne bih otišao.

"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi."
08-11-2008 06:17 AM
ajdin_ze
Dezurni drug milicajac

80 KM boja i onda ako nije hladnjak servis je max 80 km a neplacas punjenje???
Jel ovo ja nisam dobro skontao ili je stvarno tako napisano???
Znaci ispitivanje sistema ODMAH nekosta nista ako ces da pravim odmah.Ako neces da pravim kosta 20 km.Punjenje je 70 km i ako je ispravna klima to je sve sto mozes platiti.Ako nije ispravna tj. ako je suplja nadjem sta je i kazem ti sta,kako,koliko i ti dalje odlucujes.
Usput receno nema masine za punjenje koja ce ti pokazati da li je sistem supalj ili ne iz samo jednog razloga.Masina prilikom vakumiranja provodi vakum test pri kojem je pritisak u sistemu u minusu max -1.Prilikom testa ako negdje povuce zrak i pritisak krene da raste(tj.izlazi iz vakuma) masina to detektuje kao rupu a nemora znaciti da je suplja.Ista stvar se moze desiti i sa semeringom na kompresoru koji se uvuce i na njeg ulazi zrak.Kad napunis semering se napuse u kontra stranu i zatvori rupu.Ja svakodnevno vidjam auta koja napunis i nepustaju ali cim upalis klimu i nabije pritisak od 15 bara(radni pritisak je od 15 do 21 bar zavisno od auta) pojavi se rupa.To se desava zato sto ima rupa na sistemu gdje materijal dise i ako je mali pritisak nemozes je naci a kad nabijes veci pritisak(25 bara - ispitni pritisak(zrak)) ona pocne da pusta jer se materijal pod pritiskom razvuce.Nadam se da sam barem malo priblizio ovu tematiku.Ako te jos nesto interesuje pitaj i ja cu se potruditi da ti pojasnim.

S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
08-11-2008 08:03 AM
Rainman
Clan AMK PUNGAS

Status: Away

Halo ljudi zar klima moze biti problem pored Ajdina, nego pajdo spakuj se i dodzi do Zenice i ljubimca prepusti ovom nasem Zgembi TJ. DR.AJDINU i on ce to da rijesi i ti ces s osmjehom da ides kuci , e sad ako budes dobar mozes dobit od njeg i recept za testiranje klime .Eto dosta od mene da nekazu da reklamiram ovog Dr.Ajdina

Alfa ce uvijek biti guja na cesti!!!
08-11-2008 04:39 PM
godfather
Junior Member
**

ajdin_ze Wrote:
80 KM boja i onda ako nije hladnjak servis je max 80 km a neplacas punjenje???
Jel ovo ja nisam dobro skontao ili je stvarno tako napisano???
Znaci ispitivanje sistema ODMAH nekosta nista ako ces da pravim odmah.Ako neces da pravim kosta 20 km.Punjenje je 70 km i ako je ispravna klima to je sve sto mozes platiti.Ako nije ispravna tj. ako je suplja nadjem sta je i kazem ti sta,kako,koliko i ti dalje odlucujes.
Usput receno nema masine za punjenje koja ce ti pokazati da li je sistem supalj ili ne iz samo jednog razloga.Masina prilikom vakumiranja provodi vakum test pri kojem je pritisak u sistemu u minusu max -1.Prilikom testa ako negdje povuce zrak i pritisak krene da raste(tj.izlazi iz vakuma) masina to detektuje kao rupu a nemora znaciti da je suplja.Ista stvar se moze desiti i sa semeringom na kompresoru koji se uvuce i na njeg ulazi zrak.Kad napunis semering se napuse u kontra stranu i zatvori rupu.Ja svakodnevno vidjam auta koja napunis i nepustaju ali cim upalis klimu i nabije pritisak od 15 bara(radni pritisak je od 15 do 21 bar zavisno od auta) pojavi se rupa.To se desava zato sto ima rupa na sistemu gdje materijal dise i ako je mali pritisak nemozes je naci a kad nabijes veci pritisak(25 bara - ispitni pritisak(zrak)) ona pocne da pusta jer se materijal pod pritiskom razvuce.Nadam se da sam barem malo priblizio ovu tematiku.Ako te jos nesto interesuje pitaj i ja cu se potruditi da ti pojasnim.

Tako je napisano. Boja je 80 KM i, ako se odlučim da kod njih punim, punjenje (koje je inače 80 KM) je ukuljučeno u tu cijenu. Znači ako bih kod njih punio boja bi me došla džaba, a ako ne bih - bacio bih 80 KM. To je to. A eventualni popravak je "do 80 KM", ako nije hladnjak.

Riješio sam problem tako što sam napunio sistem (na vakumiranju nisu detektovane šupljine), koliko će to trajati vidjećemo.

Imam dva pitanja za tebe, Ajdine:
1. Ako je nestalo freona mora li značiti da sistem ima rupa? Čuo sam različitih mišljenja o ovome, pa želim i tvoje.
2. Ako ti nije problem, možeš li naći u katalogu koliko freona ide u moje auto. Daihatsu Gran Move 1.5, '97. godište. R134.
Unaprijed hvala na odgovorima.

@Edis
Zasad je sve OK, radi, ali nisam ništa provjeravao.

08-12-2008 07:27 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Ford Focus problem ... Travnicki Nocni Setac 5 170 11-18-2008 09:14 PM
Last Post: Travnicki Nocni Setac
  Audi problem: Tesko pali, venitlacija kabina motor samo 3 brzina sadik007 9 249 11-17-2008 10:10 PM
Last Post: sadik007
  problem sa turbom cdi 8 363 09-26-2008 01:52 PM
Last Post: cdi
  Problem s ler gasom Golf 2 nikisorer 9 1,148 09-22-2008 05:55 PM
Last Post: MK516
  audi a4 1.9 tdi problem sa palenjem pomoc rs4 63 2,371 08-04-2008 08:06 AM
Last Post: herkules

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: