|
Kočnice...
|
| Author |
Message |
MK516
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Kočnice...
Već neko vrijeme primjećujem čudnu pojavu kod kočnica. Naime, kada je hladno auto i ako je napolju izrazito hladno kod mene je kočnica poprilično tvrda, a poslije normalna. Ovo se postepeno češće dešavalo kako je vrijeme prolazilo (period od nekih mjesec-dva) tako da sam preko vikenda zamijenio zadnje disk pločice, prednje diskove nosio na obradu i na kraju kad sam sve montirao ozračio sam sistem. Diskove nisam mijenjao jer su u dosta dobrom stanju sva četiri, kao i prednje disk pločice. Stanje se popravilo skoro maksimalno, što znači da je prvi navedeni problem još uvijek prisutan kao i neki čudan zvuk kao da nešto struže u lijevom prednjem točku! Točak sam pregledao, kuglu zamijenio, krajnicu pregledao, selene pregledao, kočiona kliješta razrađivao (iako su u bezprijekornom stanju), zaštitni lim pomijerao, ali zvuk je i dalje prisutan (ne stalno i ne čuje se kod kočenja) i nervira me. Ima li neko još neku ideju šta bi moglo praviti ovakav zvuk i šta bi mogao biti problem sa tvrdom kočnicom???
Mirza K.
|
|
| 03-30-2008 06:08 PM |
|
|
sadik007
Member

Status:
|
RE: Kočnice...
zvuk je i dalje prisutan (ne stalno i ne čuje se kod kočenja) i nervira me
meni se to desavalo kad bi se pakne zaglavile i nebi skroz vracale tako da bi ih disk stalno strugao.. to zna biti od prljastine na drzacima od pakni ili losi klipovi sto pritiscu pakne pa se nevrate skroz..
I to se bas desavalo kad nisam kocio, znao bi nekad da pritisnem kocnicu da prestane skripita, i tako bi trajalo 10 minuta i onda opet.
sretno.
|
|
| 04-02-2008 12:13 PM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
meni se to desavalo kad bi se pakne zaglavile i nebi skroz vracale tako da bi ih disk stalno strugao.. to zna biti od prljastine na drzacima od pakni ili losi klipovi sto pritiscu pakne pa se nevrate skroz..
I to se bas desavalo kad nisam kocio, znao bi nekad da pritisnem kocnicu da prestane skripita, i tako bi trajalo 10 minuta i onda opet.
sretno.
Ma sve je to u extra stanju, ali ipak su pločice najlošije tako da ću ih uskoro promijeniti, a zaboravih napomenuti da se zvuk čuje pri većim brzinama i kad motam u desno... Bilo kako bilo, ostaje mi problem sa tvrđom kočnicom, a mislim da je u pitanju onaj veliki vakuum... Vidjet ću to sa Ramom... Hvala
Mirza K.
|
|
| 04-02-2008 05:29 PM |
|
|
Faya_M5
Posting Freak

Status:
Away
|
nisam neki poznavalac dijelova, al da nije lezaj mozda prednji...? jer ako se cuje kad skreces i pri vecim brzinama mogo bi bit on...
The only Power is ///M POWER, all others are SUCKERS!!!
|
|
| 04-02-2008 08:10 PM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
sretno.
Ma sve je to u extra stanju, ali ipak su pločice najlošije tako da ću ih uskoro promijeniti, a zaboravih napomenuti da se zvuk čuje pri većim brzinama i kad motam u desno... Bilo kako bilo, ostaje mi problem sa tvrđom kočnicom, a mislim da je u pitanju onaj veliki vakuum... Vidjet ću to sa Ramom... Hvala
To sto su kocnice tvrde mogao bi biti glavni kocioni cilindar, ja sam zbog toga zapucao u garazu jer je kocnica samo ostala na vrhu kao da guras u beton, a onda se vrati u normalu, pa opet. Mal se ne provali pa ne rekoh da pogledas kineticke kad se sjeti da je u pitanju BMW, hehe. ti zvukovi iz trapa su mi najveca misterija, mislis da je s prednjeg kraja a ono prenosi sa zadnjeg, pogotovo kod zadnjeg pogona, pa pogledaj malo nazad za svaki slucaj. Ali glavni kocioni, ako si sve pretresao nebi moglo nista drugo da bude. Ali Dr. Ajdin ce to vec da zna bolje od mene sigurno (k'o da je to opet tesko enivej).
To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
|
|
| 04-03-2008 07:35 AM |
|
|
sadik007
Member

Status:
|
ipak su pločice najlošije tako da ću ih uskoro promijeniti
Nemoj uzeti one Italijanske sto dodju u plavo zuto kutiji, te se previse tvrde i nisu mi nikako valjale na Audio diskovima... Ali sam zato nabavio one njemacke u crvenoj/crnoj kutiji (Hrastovi, iznad carsije) i extra su, prezadovoljan... Nazalost neznam imena firmi, valjda ce ti boja kutije pomoc
|
|
| 04-03-2008 07:39 AM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Uzet ću Ferodo/Lucas kad budem mijenjao, isto kao što sam uzeo i zadnje. Usput budi rečeno to mi se počelo dešavati kada sam promijenio prednje amortizere prije nekoliko dana, a što se tiče zadnjeg trapa on je u savršenom stanju jer sam kod Rame prije par dana zamijenio i zadnje selen blokove, a ostalo je od prošle godine u izuzetnom stanju, osim auspuha 
Ovo s kočnicom mi je poprilično nejasno pošto na tom polju nisam baš potkovan, tako da očekujem odgovore od pr. mr. dr.
Mirza K.
|
|
| 04-03-2008 11:14 AM |
|
|
ajdin_ze
2.0 16v SFI

Group: Administrators
Status:
|
Druze to sto je tvrda kocnica ti je najvjerovatnije do serva od kocnice ili eventualno nekog vakuma koji vodi do njega.A ta cika se meni desavala prije par sedmica i to sa desnog tocka.Sve zamijenio i opet isto.Cak i cilindar.Na kraju zamijenio gumeno crijevo do cilindra i sad je sve ok.Curi ulje na njega ali je crijevo bilo zacepljeno i nije moglo dovoljno rasteretiti cilindar i stalno je drzao plocice zaljepljene za disk.Kad pritisnem kocnicu usuti.Kad je pustim nakon par metara opet cika.Pogledaj.Nemas sta izgubiti.
S postovanjem Puric Ajdin,,,,Zenica
|
|
| 04-03-2008 11:52 AM |
|
 |
MK516
Senior Member

Status:
|
Druze to sto je tvrda kocnica ti je najvjerovatnije do serva od kocnice ili eventualno nekog vakuma koji vodi do njega.A ta cika se meni desavala prije par sedmica i to sa desnog tocka.Sve zamijenio i opet isto.Cak i cilindar.Na kraju zamijenio gumeno crijevo do cilindra i sad je sve ok.Curi ulje na njega ali je crijevo bilo zacepljeno i nije moglo dovoljno rasteretiti cilindar i stalno je drzao plocice zaljepljene za disk.Kad pritisnem kocnicu usuti.Kad je pustim nakon par metara opet cika.Pogledaj.Nemas sta izgubiti.
Pomenuo sam ja taj vakuum fazon, ali ne znam provjeriti je li do njega. Što se crijeva i samih kliješta tiče sve je u redu. Kliješta rade kao sat, samo mi nije jasno zašto se to dešava u malo većim brzinama i kad motam udesno. Inače je sve u redu. Bilo kako bilo, uskoro ću opet ići do Rame pa ćemo pregledati taj kočioni sistem, možda da napravim i ABS mada mislim da neću
Mirza K.
|
|
| 04-03-2008 03:00 PM |
|
|
BMW-E30
Senior Member

Status:
|
jarane pregledaj kocni slauf ja mislim da ti je u jednom pravcu zastopan.
javi sta se desava
pocelo je ludilo na 4 tocka
|
|
| 04-30-2008 05:55 PM |
|
 |
|
|