|
Koliko vas je zainteresovano za LEGALAN street race?
|
| Author |
Message |
airman1
Member

Group: Registered
Status:
|
Zašto ne bi bilo nagrada za otvorenu klasu???
Pa nece niko lizala na ulazu davat za ulaznice.. Naravno da ce svi placati uzlaznice, cime ce se skupiti znacajna suma novca. Osim toga, tu su i spoznori, pa mi glupo da nema nagrada.. Nagrade treba da postoje i to u svakoj klasi. A s obzirom da je financijska dobit poprilicna mislim da bi i nagrade trebale biti porpilicne a ne kao na brdu tipa pehara made in China..
Ja prvi necu doci tu ako to tako bude... Ako vec postoji financijska platforma onda treba i da bude bogatih nagrada.
Prvo radi se o tome da je takav obicaj i u Hrvatskoj. Drugo pretpostavka je da u otvorenoj klasi i nece bas biti previse vozila (u Hrvatskoj ih ima svega dva tri) pa bi bilo tesko odrzavati klasu regularnom i drugo radi se o stimulaciji takmicara sa manje para. Svako ko ima love izvaliti Corvettu na start sigurno ne razmislja o 1000 EUR nagrade nit izivi od toga ali klinac sa G2GTI sigurno razmislja o tome. Budite strpljivi, proljece je blizu, ozbiljno se radi na 402 u TZ. Potpuno legalnom i dabome medijski pokrivenom.
To fly is the ultimate, to drive fast is the next best thing!
|
|
| 12-31-2003 07:22 AM |
|
|
Box
Junior Member

Status:
|
|
| 12-31-2003 08:46 AM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
Pravilnik hrvatskog 402 SR jasno kaze da sva vozila koja ucestvuju na "race" moraju biti street vozila tj. propisno registrovana i sa vazecim tablicama. To i jeste smisao street race jer trkaca vozila idu na trke. Uostalom takmicarska vozila, bez obzira na klasu, su skoro uvijek super konkurentna u odnosu na "civilna" pogotovo one nemani za brdo sa kratkim diferencijalima i "sperama" mislim da, a Lepa i ja smo vec pricali o tome da takmicarska vozila ostaju tamo gdje jesu. Klase su posebno pitanje jer tu treba biti realan i vidjeti sta kod nas ima i koliko (mozda bi nekakav upitnik zainteresiranima u smislu sta vozite pomogao) pa da se vidi za klase. Ja sam cak i razmisljao da se prave neke klase po tezini vozila (najbolji primjer je Lotus 7 JLR) jer kubikaza nije uvijek najbolje mjerilo za klasiranje vozila. Siguran sam da ce Lepa nao ovo reagirat i rec mi da nemam pojma (sto je vjerovatno tacno) ali zato forum i postoji. Ali mislim d aje ideja o nekoj statistici o vozilima za SR mozda i dobra pa da se na osnovu toga pravi neki pravilnik o klasama. Oh, btw, u Hrvatskoj su sva elektronska pomagala zabranjena, cak i kada se mogu iskljuciti (bye bye Street Race za mene). Da vidim oko ce ugraditi prvi NOS u BiH! (zaboravio sam mu avatar ali ja navijam za tipa sa PUG 405 T16 go baby go)
|
|
| 12-31-2003 08:58 AM |
|
 |
Box
Junior Member

Status:
|
|
| 12-31-2003 10:31 AM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
kao prvoi 402 street race je zasticeni trade mark firme koja organizuje ovakve trke u Hrvatskoj, stoga mozemo odmah da prestanemo korsiti taj naziv.. To kao prvo..
Ka druga stvar to sto govorite za otvorenu kalsu i pet auta.. Pa iz za*ebancije ce doci 10 tak takmicara sa brda da voze cisto iz zafrkancije.
I kakva vam je logika da mogu nastuapti samo street vozila..pa svako auto koje nasutpa je radjeno i nema sanse da je obicno street auto..
Sdruge strane, imas auta koja se takmice na Brdu a registrovana su..
Primjer - Vrpcicev (ne vise) Williams je registrovan uredno i ima saobracajnu i sta sad!?!?!
Pa od toga treba praviti spektakl a ne nekakvu lafo ''sportsko takmicenje'' na koje se vidim ide..
Da s razumijemo... to jeste sportsko takmicenje, ali ne vidim sta ima BIHAMK sa tim..
Ovo je veoma komercijalno takmicenje, koje se VEOMA financijski isplati.. Smatram i ostajem pri tome da moraju psotoajti i novcane i svake druge nagrade.
Neko rece da niej niko dosao da street race da bi nesto zaradio.. Nije u tome poenta.. Poenta je da ce onaj koji je bio drugi ili treci, pa i onaj prvi, te pare iskoristiti za radove na autu.
Dakle tim financijskim nagradama bi se islo na jacanje streetrace scene a ne na neku financijsku dobit.
Nisam siguran ali mislim da StreetRace FIA ne pokriva pa sukladno s tim mislim da BIHAMK ne bi trebao imati nikakve veze sa tim. Pogotovu ako ce sa na ovakav nacin to raditi. Metodom najejftinije varijante..
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-31-2003 10:45 AM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
OK sto se tice 402 i imena, i ne treba nam ako nismo sposobni smisliti kako da se to zove sami i ne treba nam.
Sto se tice "street" automobila, sve dok se isti mogu registrovati po vazecim propisima zemlje iz koje dolaze oni jesu street, bez obzira na to koliko su radjeni. Sto se tice takmicarskih automobila apsolutno sam protiv jer ti njih ne mozes arbitrarno smjestit u otvorenu klasu jer oni po kubikazi spadaju tamo gdje spadaju, to je problem. Otvorena klasa, i pored sve svoje atraktivnosti nije ni izdaleka atraktivna koliko je kad se dvojca komsija "deru" sa kucno preradjenim G2 isl (ali to je moje misljenje). Sto se tice love mozda si i u pravu, sve klase treba platiti. To je OK i stvarno nemam neki ozbiljan argument protiv toga. Niko ovdje ne ide na nekakvo sportsko takmicenje jer je to u ovim uslovima nemoguce (standardizacija prerada isl pa sve to otpada) ostvariti. BIHAMK je pomenut jer, inicijalno tu treba para i nekakve tezine da se izganjaju sva odobrenja (vecina zna o cemu govorim) da se ne bi ponovio Mostar i necija slobodna volja. Za to je potreban BIHAMK, jer se na taj nacin dobiva pokrice za sve to. Sa druge strane potrebne su nekakve pare, barem inicijalne koje od nas niko nema. Nemojte mi pricati o sponzorima i sami znate kako stvari stoje sa tim ovdje. Kao da im vadis bubreg kad treba da daju 100 KM. Ja samo pokusavam biti realan. Ukoliko se insistira na dozvoli da takmicarski automobili udju u ovo takmicenje ond oni moraju biti u posebnoj klasi, ali sam i dalje protiv iz razloga navedenih ranije. Ukoliko neko od takmicara ima auto koji se moze registrovati onda bujrum, sve dok ima saobracajnu i table welcome. Osim toga sumnjam da ce vecina takmicara biti zainteresovana za street race zbog potrosnje guma i lamela kvacila, obzirom na materijalno stanje. BTW BOX, traction controll jeste zabranjen, uostalom i vise smeta kod naglih startova nego sto koristi.
Upravu si Edise kada kazes za nagrade i razvoj ovog vid takmicenja ali to je onda direktno na liniji BIHAMK-a, razvoj i unapredjenje motosporta u BIH. Motosport je spektakl sam po sebi, ali ne moze biti samo spektakl mora biti i takmicenje. Sad ja bih najvise volio imati gutu para i uraditi to sve sam, al i nemam ( ) i to je to. Jedno mjerenje kosta 1000 KM ko ce to platiti? Sponzori nece doci na nevidjeno tako da ce neko morati iskihati lovu za prvu trku. Ko? Uosatalom Edise ti si entuzijasta i znas dobro kako je tesko bilo sta pokrenuti u Autosportu u BiH, ljudi ce sponzorirati ping pong ali ne i auto sport, barem ne isprve. Zato mislim da trebamo probati sve da odradimo prvu trku i da je marketinski dobro pokrijemo, poslije nista nece biti isto.
|
|
| 12-31-2003 11:40 AM |
|
|
chimera
Posting Freak

Status:
|
Prvo klase se mogu djelit samo po kubicima. Znam ja da je Westfield raketa, ali to je izuzetak. Nadalje svaka drugacija kvalifikacija bi donjela daleko vise problema i samoj organizaciji i svemu ostalom.
A gdje sto je poenta svega ubrzanje a ne tezina. Dakle ako neko ide u klasu do 2000ccm njegov je problem kako ce svoj auto uciniti brzim. Hoce li povecat snagu ili skidat kile ili kratit mjenjac...to je individualno i moje misljenje je da se pravilnik tu ne bi trebao mjesat.
Mislim da vozacima brda treba dozvolit da nastupe i svakako ih ohrabrit da to urade ali u zasebnoj klasi, ako bi bilo dovoljno zainteresovanih vozaca. Nevenova integra tvornicki ide ko metak, a ima jos i preradjen ovjes, mjenjac i sta sve ne...i potpuno je trkaci auto. Sad je trpat sa nekim drugim autima, makar bio i lambo nije uredu. Uredu je Edise sto kazes da su sva auta manje-vise radjena ali su "svakodnevna". Ovu Integru neces nikad vidjet na semaforu na malti. 
Mislim da je i hrvatski pravilnik u velikoj mjeri prepisan od slicnih diljem svijeta. I sama filozofija svega je da sto prije predjes 400 metara, klase ok.
Posto sam bio u Velikoj Gorici mislim da po klasama nije bilo fule. A mozete i pogledat sluzbena mjerenja gdje su neki auti iz klase prije ostvarili bolja vremena od klase iznad.
Everybody is going to the party
Have a real good time
Dancing in the desert
Blowing up the sunshine
|
|
| 12-31-2003 11:55 AM |
|
 |
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
Instrumenti za mjerenje aj mogu izganjati za sigurno pet puta manju sumu. To kao prvo..
Kao drugo sponzori nisu zainteresovani za BRDO jer je dosadno prosjecnom gledaocu i jer je telvizijski neisplativo.
Za jednu tv ekipu prijenos ili reportaza jedne trke bi ksotala dva puta (ma sta dva puta-10 puta vise) nego neka fudbalska utakmica.
ALi streetrace je nesto drugo. Sa dvije kamere mozes pokriti cijelu stazu, mozes napraviti spektakl i show. Za prijenos ili reportaze garnatovano je zainteresovana svaka telvizija kojoj se to ponudi- i imaju daleko manej troskove nego za i ejdan drugi sport. Uz jednu reklamu tokom reportaze taj reportaza je isplacena sto je osnovno pravilo TV.-a ''Ili da su na nuli, ili da nesto zarade-gubitak ne dolazi u obzir''
Kao takvo, ono ce privuci sponzore, jer ce im se isplatiti psoto ce biti na nekoliko TV vjerovatno i na dnevnicima i tako dalje.. U svim auto revijima i tako dalje sada da ne nabrajam.
Ako se narpavi dobar medijski plan, spoznore nece biti tesko naci. Na kraju krajeva nek je karta 5 KM - a svi ce platiti toliko, i neka dodje 1000 ljudi ( a doce daleko vise) racunica je jednostavna.
Ja sam o ovome vec razmisljao i racunao i napravio kojekave planove o tome za narednu godinu.
Za street auta.. rekoh vec-- dosta takmicara imaju auta sa kojim se trakju na krugu ili brdu, a imaju tablice i registrovana su auta.
Ni u Hrvatskoj nisu odmah zabranjivali pojedine klase i uvodili nekakve propise o klasama dok nisu dostigli popularnost.. Ne vidim zasto bi to mi radili.
Opet, sto se tice organizacije od strane BIHAMK-a, koliko ja vidim najlosiej rpolaze BH takmicari. Ne moze me niko ubijediti da je SiCG ili Makedonija boggatije zemlje i da je tamo emd i mlijeko, a njihovi takmicari opet imaju i para od sponzora i svega.. Niej bajno ali puno bolje nego BH takmicari.. Sta mislite sto je to tako.?
Na rkaju krajeva. ni 402 street race nije organizova HAKS nego privatna firma. Vjerujem da ce tako biti i u BiH..
Dozvole je moguce. A bihamk bi tu trebao pomoci jer mu je to na neki nacin i duznost. Ne bih se slozio da BIHAMK to treba i da organizuje
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 12-31-2003 12:04 PM |
|
 |
airman1
Member

Status:
|
Ma jasno je sve. Konja po kili i furaj. I mislim da tu oko nekakvog pravilnika nema puno filozofije, sve je vec uradjeno trba to prilagoditi nasoj situaciji i mislim da Lepa to i radi. A Chimera ga je ubo bas kako treba. Makar bio i Yugo to je i dalje trkaci auto. Uostalom Yugo nekadasnje grupe A je sisao 0-100 za 6 sekundi, pa ti kupuj Lanciu Deltu HF Intergrale i onda te ubije jedan Yugo i to Yugo od 1200ccm, a ne ona azbaha od 220 ks iz Rijeke. Zato takmicari sa brda moraju baska i oni to znaju. Klase po zapremini su OK (moze biti malo diskutabilno kao utvrditi tacnu zapreminu).
|
|
| 12-31-2003 12:09 PM |
|
 |
dr
Posting Freak

Status:
Away
|
1. Mostarski statut (pravilnik) - postoji + tuzlanski statut (pravilnik) - postoji = uskladiti (da ne dodje do sukoba zajednickih interesa i da stvar ide naprijed i dalje a ne da zaglavi zato "sto sam ja to napravio i sta ti hoces sad?". To je najgore sto nam se moze desiti.)
2. Klase (kategorije) - zovite ih kako god zelite: U pocetku nam elitizam treba radi privlacenje sto vise zainteresovanih (ucesnika, sponzora, publike...) ali ne smije biti uslov u pocetku. Najveci broj zainteresovanih vozaca je "tanak s lovom" (zajednicki, nas, opsti problem) ali je zelja za RACE-om bezgranicna (i uzitak koji donosi). Posto je takvo stanje (ljubavi prema oktanima) i dovelo do pokretanja inicijative za legaliziranje, neka se i G2 dizeli "potezu", na radost ucesnika i posmatraca, pa cemo, malo po malo, i stici do zavidnog nivoa i eto nam elitizma kao produkta naseg djelovanja.
3. Sponzori i slicni zainteresovani: Toliko je ljudi zagrizlo u ovo (potencijalno dogadjanje) da je to za nevjerovati. (To tvrdim na racun licnih, preliminarnih, kontakata koje sam imao sa opstinskim, kantonalnim, celnicima MUP-a, vlasnicima raznoraznih firmi). Nisam od poslovnih ljudi pa bas i ne kopcam sta tu oni sve vide kao mogucnost i korist al' - njihova stvar. Nas interesuje sama trka a njih "papir" koji daje oficijelnost da bi mogli da se ukljuce.
4. Momci su, ovdje u Mostaru, u direktnim, prijateljskim kontaktima s racerima (i vlasnicima mocnih sprava) iz SiCG i HR i mogu ih dobiti za ucesce vrlo brzo i lako. Hajde da razmijenimo brojeve i adrese. Hajde da se susrecemo i razgovaramo (dogovaramo). Kad se sakupimo dovoljno smo voljni i brojni da "izganjamo" ono sto zelimo.
Dakle (a ima jos komponeti za navesti al' neka) za pocetak: legalizacija (klubova, lokaliteta, ucesnika...) uz, sto je moguce siru paletu ucesnika a sve u svrhu inicijalne promocije svega ovoga. Nakon toga, ako hocete i svjetski kup ali prvo treba poceti.
|
|
| 12-31-2003 12:53 PM |
|
 |
|
|