Varamo Mirsu
Česta konstatacija takmičara, da je najveća kočnica razvoja vrhunskog automobilizma nedostatak sponzora, te da u tom faktu takmičari ne vide ni malo svoje krivice - gotovo me izluđuje.
U šampionatu ekipa sponzora nastupa njih desetak, a ko biva, nema zainteresovanih. Pa se onda postojeće sponzorske ekipe (koje uredno inkasiraju marketinški učinak) prema riječima jednog osnivača takve ekipe -...formiraju spontano, niko nije ništa tražio, nikom nije ništa obećano. ~ Iz nastavka obrazlaganja nastanka te ekipe da se naslutiti da je ta ekipa nastala iz milosrdnih pobuda prema takmičarima. ~Pošto je ekipa Šandor već drugu godinu pobjednička biće nam drago ako TO njenim članovima otvori put ka puno moćnijim sponzorima.
U takvoj situaciji, La Roch i Oković, nemaju razloga da budu nezadovoljni ovogodišnjom sezonom. Nastupali su i bezbeli zaradili za sebe šampionsku reputaciju u SPONZORSKOJ ekipi besplatno. Jer kako razmišljaju osnivači sponzorske ekipe, takmičare bi nastup u sponzorskoj ekipi mogao ubuduće i koštati. Valjda im je to usud da sponzorišu sponzora, sve dok ne nađu puno moćnije sponzore.
O tempora. O mores. Uzalud mi Klaićev leksikon u rukama. Sponzoriranje sponzora je nepoznat i nezabilježen pojam. Za takvu fukareštinu kod Štulića nalazim izraz - krivo srastanje - kad bogati prose miraz za mladu.
Otkako pamtim i pratim Fadila Kadića, protekle sezone povukao je najsjajniji potez za razvoj automobilizma u toku svoje karijere. Bukvalno: u automobilističkim tokovima uspostavio je tržište. Svoju automobilističku reputaciju plus svoj takmičarski automobil procjenio je na 15 000 KM. I toliko tražio za nastup u ekipi sponzora. I što je najbitnije u tom cijelom potezu - ostao je dosljedan. Neke od zainteresovanih sponzorskih ekipa nudile su polovinu, no višestruki šampion je racionalno i lucidno procjenio da je i njemu, a i automobilizmu općenito, bolje da ne odstupa od principa. Valjda i njemu nije izgledalo nimalo logično da sponzoriše sponzorsku ekipu.
Ako dobro mislim, lice koje pod imenom Kenan učestvuje u raspravama na stranicama PunGas.com, u timu/ekipi Verano Motors je oficijelno lice. I ukoliko je tačna i zvanična informacija da taj klub/ekipa ima namjeru - ne da kupi (kupovina i prodaja ljudi već je poodavno zakonom zabranjena) već da sponzoriše takmičare u slijedećoj sezoni, bit će to najprijatnija vijest ovogodišnjeg prvenstva.
No, ne znam kako je Kenanu, odnosno klubu/ekipi Verano Motors promakla rečenica koja se odnosi na njihovog člana Mirsu Uštovića -Njemu su ove godine ponuđeni puno bolji finansijski uslovi u ekipi Verano Motors. Koliko je meni poznato ni jedan od tih uslova do dana današnjeg nije ispunjen. Kažu osnivači sponzorske ekipe u kojoj niko nije ništa tražio, i nikom nije ništa obećano.
Vjerujem da bi demant te rečenice (ukoliko je neistinita), ili vijest da će klub/ekipa Verano Motors preuzeta obećanja realizovati prije uspostavljanja novih – zasluživala je jednako toliko ovacija koliko i namjera Verano Motorsa za slijedeću sezonu. Tad bi i ta namjera izgledala puno vjerodostojnije.
Enes Cviko
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Kenan Kurtovic | 2003-12-03 23:06:56
Cviko,
Ja se nadam da ti ne poistovjecujes AK Verano Motors Sport sa BIHAMK-om, posto vidim da si, valjda u nedostatku koncentracije, od jednog malog privatnog sportskog kluba zatrazio ocitovanje prema javnosti?! Da te podsjetim, BIHAMK jeste shodno zakonu i vladinim odlukama o njegovom polozaju obavezan podnositi izvjestaje javnosti, u ovom slucaju automobilistickoj, ali isto tako je Verano Motors Sport privatni klub svojih osnivaca te je tvoj javni poziv za podnosenje nekih izvjestaja ili demanta blago receno - SABLASAN!!!
Pogotovo sto dolazi od clana drugog, pa samim tim konkurentskog kluba i ekipe! Jel to znaci da te ja sada moram pitati koliko je izvjesna novinska kuca platila formiranje i nastup ekipe pod njezinim imenom u ovogodisnjem Brdskom prvenstvu, a za koji si ti sportski vezan?! Naravno, ja te necu to pitati, jer to smatram privatnom stvari svakog takmicara!
Ipak, posto postujem tvoj angazman u auto-moto sportu ove zemlje, odgovorit cu ti.
AK Verano Motors Sport Sarajevo su u maju ove godine registrovala tri covjeka: jedan bivsi trkac i tadasnji direktor Verana Motors Sarajevo, jedan trkac sa nadam se samo privremeno zamrznutom licencom i ja. Sve to sa samo jednom ambicijom - da probamo pogurati stvari nabolje, a ne da zaradimo pare a pogotovo ne da prevarimo bilo koga! I sam znas da stvari pokrenute u maju u ovom sportu i nisu bas ucinkovite u svojoj prvoj sezoni, sto je bilo ocekivano, ali isto tako dobro znas da je doslo do promjene vec u septembru na direktorskoj poziciji Verana tako da neispunjavanje obaveza prema Mirsi, Neni i Renatu je bila nezeljena posljedica. Nimalo planirana, Enese!
Tek treba da se vidi sta ce biti sa AK Verano Motors Sport u narednoj sezoni, kao i sta ce biti sa obecanim sredstvima Mirsi za ovu sezonu.
Prije kraja, najava kupovine Sandora je bila sala, stara vec nekoliko mjeseci, a mislim da je vezana za to moralna poduka da se ljudi ne kupuju takoder suvisna!
A za kraj, mislim da s pravom od tebe ocekujem izvinjenje za javno prozivanje, insunuacije i moralisanje na koje nemas pravo: jer ne zaboravi, ja nisam osoba sa javnom funkcijom i nikome nisam duzan polagati izvjestaje!