Post Reply  Post Thread 
Komentari-Reagovanja
Author Message
Faruk
Unregistered

Group: Unregistered / Not Logged In
Status: Offline
Komentari-Reagovanja

Varamo Mirsu
Česta konstatacija takmičara, da je najveća kočnica razvoja vrhunskog automobilizma nedostatak sponzora, te da u tom faktu takmičari ne vide ni malo svoje krivice - gotovo me izluđuje.

U šampionatu ekipa sponzora nastupa njih desetak, a ko biva, nema zainteresovanih. Pa se onda postojeće sponzorske ekipe (koje uredno inkasiraju marketinški učinak) prema riječima jednog osnivača takve ekipe -...formiraju spontano, niko nije ništa tražio, nikom nije ništa obećano. ~ Iz nastavka obrazlaganja nastanka te ekipe da se naslutiti da je ta ekipa nastala iz milosrdnih pobuda prema takmičarima. ~Pošto je ekipa Šandor već drugu godinu pobjednička biće nam drago ako TO njenim članovima otvori put ka puno moćnijim sponzorima.
U takvoj situaciji, La Roch i Oković, nemaju razloga da budu nezadovoljni ovogodišnjom sezonom. Nastupali su i bezbeli zaradili za sebe šampionsku reputaciju u SPONZORSKOJ ekipi besplatno. Jer kako razmišljaju osnivači sponzorske ekipe, takmičare bi nastup u sponzorskoj ekipi mogao ubuduće i koštati. Valjda im je to usud da sponzorišu sponzora, sve dok ne nađu puno moćnije sponzore.
O tempora. O mores. Uzalud mi Klaićev leksikon u rukama. Sponzoriranje sponzora je nepoznat i nezabilježen pojam. Za takvu fukareštinu kod Štulića nalazim izraz - krivo srastanje - kad bogati prose miraz za mladu.
Otkako pamtim i pratim Fadila Kadića, protekle sezone povukao je najsjajniji potez za razvoj automobilizma u toku svoje karijere. Bukvalno: u automobilističkim tokovima uspostavio je tržište. Svoju automobilističku reputaciju plus svoj takmičarski automobil procjenio je na 15 000 KM. I toliko tražio za nastup u ekipi sponzora. I što je najbitnije u tom cijelom potezu - ostao je dosljedan. Neke od zainteresovanih sponzorskih ekipa nudile su polovinu, no višestruki šampion je racionalno i lucidno procjenio da je i njemu, a i automobilizmu općenito, bolje da ne odstupa od principa. Valjda i njemu nije izgledalo nimalo logično da sponzoriše sponzorsku ekipu.
Ako dobro mislim, lice koje pod imenom Kenan učestvuje u raspravama na stranicama PunGas.com, u timu/ekipi Verano Motors je oficijelno lice. I ukoliko je tačna i zvanična informacija da taj klub/ekipa ima namjeru - ne da kupi (kupovina i prodaja ljudi već je poodavno zakonom zabranjena) već da sponzoriše takmičare u slijedećoj sezoni, bit će to najprijatnija vijest ovogodišnjeg prvenstva.
No, ne znam kako je Kenanu, odnosno klubu/ekipi Verano Motors promakla rečenica koja se odnosi na njihovog člana Mirsu Uštovića -Njemu su ove godine ponuđeni puno bolji finansijski uslovi u ekipi Verano Motors. Koliko je meni poznato ni jedan od tih uslova do dana današnjeg nije ispunjen. Kažu osnivači sponzorske ekipe u kojoj niko nije ništa tražio, i nikom nije ništa obećano.
Vjerujem da bi demant te rečenice (ukoliko je neistinita), ili vijest da će klub/ekipa Verano Motors preuzeta obećanja realizovati prije uspostavljanja novih – zasluživala je jednako toliko ovacija koliko i namjera Verano Motorsa za slijedeću sezonu. Tad bi i ta namjera izgledala puno vjerodostojnije.
Enes Cviko
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Kenan Kurtovic | 2003-12-03 23:06:56

Cviko,
Ja se nadam da ti ne poistovjecujes AK Verano Motors Sport sa BIHAMK-om, posto vidim da si, valjda u nedostatku koncentracije, od jednog malog privatnog sportskog kluba zatrazio ocitovanje prema javnosti?! Da te podsjetim, BIHAMK jeste shodno zakonu i vladinim odlukama o njegovom polozaju obavezan podnositi izvjestaje javnosti, u ovom slucaju automobilistickoj, ali isto tako je Verano Motors Sport privatni klub svojih osnivaca te je tvoj javni poziv za podnosenje nekih izvjestaja ili demanta blago receno - SABLASAN!!!
Pogotovo sto dolazi od clana drugog, pa samim tim konkurentskog kluba i ekipe! Jel to znaci da te ja sada moram pitati koliko je izvjesna novinska kuca platila formiranje i nastup ekipe pod njezinim imenom u ovogodisnjem Brdskom prvenstvu, a za koji si ti sportski vezan?! Naravno, ja te necu to pitati, jer to smatram privatnom stvari svakog takmicara!
Ipak, posto postujem tvoj angazman u auto-moto sportu ove zemlje, odgovorit cu ti.
AK Verano Motors Sport Sarajevo su u maju ove godine registrovala tri covjeka: jedan bivsi trkac i tadasnji direktor Verana Motors Sarajevo, jedan trkac sa nadam se samo privremeno zamrznutom licencom i ja. Sve to sa samo jednom ambicijom - da probamo pogurati stvari nabolje, a ne da zaradimo pare a pogotovo ne da prevarimo bilo koga! I sam znas da stvari pokrenute u maju u ovom sportu i nisu bas ucinkovite u svojoj prvoj sezoni, sto je bilo ocekivano, ali isto tako dobro znas da je doslo do promjene vec u septembru na direktorskoj poziciji Verana tako da neispunjavanje obaveza prema Mirsi, Neni i Renatu je bila nezeljena posljedica. Nimalo planirana, Enese!
Tek treba da se vidi sta ce biti sa AK Verano Motors Sport u narednoj sezoni, kao i sta ce biti sa obecanim sredstvima Mirsi za ovu sezonu.
Prije kraja, najava kupovine Sandora je bila sala, stara vec nekoliko mjeseci, a mislim da je vezana za to moralna poduka da se ljudi ne kupuju takoder suvisna!
A za kraj, mislim da s pravom od tebe ocekujem izvinjenje za javno prozivanje, insunuacije i moralisanje na koje nemas pravo: jer ne zaboravi, ja nisam osoba sa javnom funkcijom i nikome nisam duzan polagati izvjestaje!

12-03-2003 08:43 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
boris
Member

Group: Registered
SPONZORI

Najveci problem kod nas je to sto vozaci se bas i ne trude da ozbiljno pristupe problemu sponzorstva.Vecina ceka da neko dodje i da im kaze ajde da me reklamiras.Ili dodju kod sponzora i jednostavno kazu e ja vozim trke,ajd da te reklamiram,a dosta ih ima koji uopste i ne traze sponzora.U svjetu citavi marketinski timovi rade na tome,a kod nas osim par izuzetaka,sve je toliko daleko.Meni nije nikako jasno kako BIHAMK ne moze obezbjediti generalnog sponzora prvenstva,to sto oni misle da im je ASA auto ili Sarajevo osiguranje dalo neku crkavicu od para to sto se zove generalni sponzor je velika zabluda.Jedan jak sponzor bi mogao pokriti sve troskove organizacije trka.Mislim da je najjadnije bilo na proglasenju kad je gen. sponzor prvenstva podjelio vozacima po 50KM kao nagradu.

12-04-2003 09:35 AM
Faruk
Unregistered

Group: Unregistered / Not Logged In

pise E. Cviko
pokusat cu biti kratak
nijedan tekst nije napisan da bi bilo koga omalovazavao ili vrijedjao. Tekstovi su tematski poredani -BIHAMK, -KLUBOVI, -EKIPE SPONZORA, -MEDIJI. Fokusirao sam se /naravno kad vec imamo impozantan broj SPOTRISTA koji se bave automobilizmom / na cetiri KLJUCNE KARIKE- koje bi da iole funkcionisu -mogle bh automobilizam uvrstiti u respektabilnog reprezenta Bosne i Hercegovine. Ko misli da u sadasnjoj garnituri takmicara nema potencijala koji mogu reprezentovati BiH onim sjajem kojim to cini Pulic za Hrvatsku - taj se vara.
U jednoj analizi bh drustva kaze se da je kljucni problem njegovog nefunkcionisanja nepostojanje razvijene kulture udruzivanja na osnovi racionalno definisanih individualnih interesa. Individualni interes osnivaca klubova i sponzorskih ekipa mi je i jasan i nedvojbeno je racionalan /ponaosob kod tzv. malih klubova/.
No, koji je to racionalan interes takmicara da budu clanovi takvih klubova i ekipa - odnosno- kada je vec clan takvog kluba koji ga to razum vodi da ne pokusa ostvariti prirodnije okruzenje. Ili drukcije receno - koji je to interes kluba ili sponzora da ulozi i jednu jedinu marku u takmicara, kada takmicar dolazi besplatno. Kako racionalno obrazloziti menadzerima Verano motors-a, da uloze u svoju ekipu vise od 30 /trideset/ KM, kad je taman toliki ulog ekipe ovogodisnjeg sampiona s kojim je dosegnula respektabilnu titulu.
Dakle, tekstovi koje /nerado/ pisem nazalost su bh paradigma, a primjeri koje "potkacim" u tekstu sa kojima pokusavam inicirati uspostavljanje normalnih odnosa u bh automobilizmu samo toliko strce da je nevjerovatno ne primjetiti ih.
za Kenana:
Na web stranici: http://www.autobih.info/strane/rally/gracanica_2002.htm od Gracanice 2002- nalazi se slika Mirsinog automobila. Pogledas li je bolje, vidjeces da Peugeot nosi na sebi naslov teksta. Dakle, uslijed nacina i osnova na kojima je nastao, od trenutka osnutka kluba/ekipe nije trebalo biti nikakav vidovnjak da joj se predvidi ovakav razvoj. Ne sporim i ne sumnjam da su zelje pojedinaca bile drugojacije, no tekst oslikava ono sto je ostalo na sonu. Za salu o kupovini ekipe zaista nisam znao, /mada mislim da joj i nije bilo mjesto da ide uz onaj tekst, niti je bilo ikakvih indicija da bi se to "saopstenje" moglo citati kao sala /kao i komentar uslijed kojeg je diskusija o klubovima otisla u pogresnom smijeru/, i ponavljam ponovo - nijedan tekst nije napisan da bi bilo koga omalovazavao ili vrijedjao. S toga i spravom i bez prava - svi koji se osjecaju uvrijedjeni imaju moje izvinjenje.
Kada vozim trke clan sam SAKS-a, iako sam ove godine pokusao promjeniti taj status ali u BIHAMK-u kazu da to ne moze. Nadam se da ce te razumjeti razlog: SAKS nisam napustao da bi lose promjenio manje losim. Jednostavno mi nije izgledalo nimalo logicno da clanarinu dajem "Elmedinu" a prava trazim od "Fadila". Ako svi takmicari "skontaju" tezinu ovakvog stanja - na tragu smo perspektivnijih sezona.

12-04-2003 09:44 AM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: